Który rozrusznik najlepiej robi w suzuce:)
Moderator: Albert_N
Re: Który rozrusznik najlepiej robi w suzuce:)
a widzisz, nie miałem w ręku rozrusznika w życiu i byłem pewien, że owe sprzęgło(bendix) to właśnie to na zewnątrz... ergo muszę wydłubać cały rozrusznik...Potnę się, albo spalę sztrucla...
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Praktycznie też da się zdjąć i założyć. Robota dla "niewidomego ginekologa z artretyzmem", ale osobiście zdjąłem i założyłem przy minus 20 (bo zamarzł na kamień).Kuszman pisze:![]()
Chyba problem nazewnictwa wystąpił.
Bendix to takie sprzęgło, do którego doczepiona jest zębatka, która zazębia z wieńcem na kole zamachowym. Nie do wyjęcia bez zdjęcia rozrusznika z auta.
Może myślisz o elektromagnesie, który to sprzęgło przesuwa? To się teoretycznie zdjąć samo da, ale nie będzie lekko ani przyjemnie.
Jak śrubka nie puszcza, to usuń łebek dremelkiem - potem sobie na spokojnie wykręcisz resztkę.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Dobra, wyłuskałem w końcu cały rozrusznik. I dalej nie wiem co jest nie tak. Bendix nie jest wydaje się być uszkodzony - na tyle na ile jestem w stanie to określić, znaczy w jedną stronę się kręci, w drugą nie. Ma trochę luzu i na ośce i sam w sobie. I teraz drogie bravo, wymieniać bendix jako podstawowego winowajcę nie działania rozrusznika, czy stawiać na elektromagnes, który nie jest w stanie wystarczająco przesunąć bendixu? Objaw jest taki, że silnik rozrusznika się kręci na luźno, czasem ew terkocze, ale przeważnie nie. Raz na zylion razy łapie i próbuje zakręcić, ale puszcza. Jak ew zdiagnozować elektromagnes (będzie kurewski problem z jego rozkręceniem bez ścinania śrub). A może olać temat i kupić kolejny rozrusznik? Mam rozrusznik Mitsubishi w cienkiej obudowie.
tel. 504126172
tel. 504126172
Jeżeli się kręci, to znaczy że automat (ten mały cylinderek) włącza prąd.Kabal pisze:Dobra, wyłuskałem w końcu cały rozrusznik. I dalej nie wiem co jest nie tak. Bendix nie jest wydaje się być uszkodzony - na tyle na ile jestem w stanie to określić, znaczy w jedną stronę się kręci, w drugą nie. Ma trochę luzu i na ośce i sam w sobie. I teraz drogie bravo, wymieniać bendix jako podstawowego winowajcę nie działania rozrusznika, czy stawiać na elektromagnes, który nie jest w stanie wystarczająco przesunąć bendixu? Objaw jest taki, że silnik rozrusznika się kręci na luźno, czasem ew terkocze, ale przeważnie nie. Raz na zylion razy łapie i próbuje zakręcić, ale puszcza. Jak ew zdiagnozować elektromagnes (będzie kurewski problem z jego rozkręceniem bez ścinania śrub). A może olać temat i kupić kolejny rozrusznik? Mam rozrusznik Mitsubishi w cienkiej obudowie.
Tam jest taki ruchomy rdzeń z "cycuszkiem", który powinien pociągnąć widełki i zasprzęglić. Może cycuszek odpadł albo widełki się wyrobiły (są plastykowe).
Tak czy owak, musisz to rozkręcić.
Widełki nie wyglądają na wytarte, spróbuję jutro podłączyć na chwilę rozrusznik na krótko i zobaczę czy i jak daleko przesuwa się zębatka. No i pewnie rozkręcę faktycznie cylinderek.
tel. 504126172
tel. 504126172
musisz wyjąc elektromagnes na 99,9% masz zardzewiały tłoczek w elektromagnesie wystarczy wyczyścic papierkiem i posmarować delikatnie lub pomalować i będzie cacy a śrubani od magnesu sie nie przejmuj rozwierć łby lub utnij je to zwykłe 4 czy 3 kupisz nawet w praktikerze a po ucięciu łbów i rozebraniu wykręcisz pozostałości kleszczami
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

jak już masz rozrusznik w łapach to rozkręć go na części pierwsze, sprawdź szczotki wirnik itd. ja rozkręciłem rozrusznik to doznałem szoku, jedna rdza i błoto ze smarem zmieszane, aż sie dziwię, że to działało, wyczyściłem wszytko ładnie, nasmarowałem od nowa skręciłem i rozrusznik chodzi jak nowy (wcześniej się zacinał, bendix nie wracał)
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Ze wzgledu na warunki w jakich uzytkujemy nasze pojazdy ja bym tam zadnego smaru nie pakowal...
Jedynie w miare mozliwosci elementy narazone na korozje zamalowac czyms...
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Dzięki Panowie, może przed GP uda mi się to jeszcze rozebrać. Z cięciem śrub jest o tyle ciężko, że prace prowadzę pod blokiem i mam brak dostępu do energii elektrycznej (mieszkam zbyt wysoko, nie rzucę 50 metrów kabla), a dremel na baterie jakoś nie budzi mojego zachwytu... chociaż może się w końcu skuszę. 

tel. 504126172
tel. 504126172
Taniej wyjdzie przetwornica ze starego upsa podłączona do akumulatoraKabal pisze:Dzięki Panowie, może przed GP uda mi się to jeszcze rozebrać. Z cięciem śrub jest o tyle ciężko, że prace prowadzę pod blokiem i mam brak dostępu do energii elektrycznej (mieszkam zbyt wysoko, nie rzucę 50 metrów kabla), a dremel na baterie jakoś nie budzi mojego zachwytu... chociaż może się w końcu skuszę.

smar miedziowany daje radęPI7er pisze:Ze wzgledu na warunki w jakich uzytkujemy nasze pojazdy ja bym tam zadnego smaru nie pakowal...

mozna tez pozyczyc prad z piwnicy/klatki schodowej...
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Ciężko, brak gniazdek, a oświetlenie klatki automatyczne, więc też ciężko. Dołóż do tego sąsiada typ przeciętny...PI7er pisze:mozna tez pozyczyc prad z piwnicy/klatki schodowej...
tel. 504126172
tel. 504126172
A masz swiatlo we wlasnej piwnicy ?
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
a nie prościej zabrać rozrusznik do domu
po co tyle kombinacji z prądem, sąsiadami, przedłużaczami

po co tyle kombinacji z prądem, sąsiadami, przedłużaczami
nie pewnie bo "zona" 

604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Prądu we własnej piwnicy niet. W domu mam małe dziecko, które wszędzie pcha łapy, więc albo praca wieczorem jak śpi - hałas odpada, ergo dremelek odpada..., albo wcale, generalnie do dupy, wolę pod chmurką, a to z kolei ma swoje wady. Czas budować dom i garaż, albo odwrotnie
Elektromagnes rozebrany, wyczyszczony i przesmarowany. Jakby lepiej, ale dalej działa w 30-50% przypadków... chyba wyczyszczę jeszcze raz, albo faktycznie delikatnie przetrę drobnym papierkiem.

tel. 504126172
tel. 504126172
chłopaki podsumuje ktos jaki rozrusznik do samiego najlepiej taki ktory wytrzymuje wodowanie 

SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
w moim od początku robi mitasubiszi i nie narzekam 

- PITSJ413:)
-
u mnie tez jest mitsubishi i nie narzekam
drugi zawsze lezy w zapasie wiec w razie awarii wystarczy 15 minut i auto znow zyje 

BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
U mnie też Mitsu,skołuje jeszcze sobie na zapas i zregeneruje aby tak jak kologa w razie-W zrobić przekładke
komplet alternatorów juz mam 

Sj 413 89' [S]pecial werszyn
chinol
3 rok i sie nie zająknie no chyba że zamarznie do koła zamachowego

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

krwa a u mnie jeden wyjazd i po rozruszniku
no ale przynajmniej wyciagnelem wnioski ze bez glownego wylocznika pradu do wody sie nie wjezdza

no ale przynajmniej wyciagnelem wnioski ze bez glownego wylocznika pradu do wody sie nie wjezdza

SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba