Wymiana uszczelniaczy zaworów. sj410
Moderator: Albert_N
Wymiana uszczelniaczy zaworów. sj410
Niedługo zamierzam wyregulować sobie luzy zaworowe w sj410. Pomyślałem, że przy okazji odkręconego dekla, wymienię sobie uszczelniacze zaworów. Czy wymaga to wiele zachodu? Może mi ktoś napisać z grubsza jak wygląda wymiana tych uszczelniaczy?
Re: Wymiana uszczelniaczy zaworów. sj410
W zasadzie to operacja którą wykonuje się na zdjętej głowicy, czyli przypadek regulacji luzów to jakby nie ta bajka
Jest jednak metoda aby wymienić uszczelnienia w F10A bez ściągania głowicy, ale to jest uciążliwy zabieg. Wymaga posiadania przyrządu do ściśnięcia sprężyny zaworowej i trzeba pamiętać o zablokowaniu zaworów przy pomocy tłoka. Sam tłok nie wystarczy, dlatego przestrzeń nad tłokiem dopełnia się sznurkiem. Robiłem to raz i zajęło mi to zdecydowanie za dużo czasu, pewnie dlatego że nie mam odpowiedniego przyrządu
Jak ewidentnie nie masz powodu wymieniać uszczelniaczy to odpuść sobie. Prędzej czy później trafi się lepsza okazja jak wymiana uszczelki pod głowicą czy wypalony zawór

Jest jednak metoda aby wymienić uszczelnienia w F10A bez ściągania głowicy, ale to jest uciążliwy zabieg. Wymaga posiadania przyrządu do ściśnięcia sprężyny zaworowej i trzeba pamiętać o zablokowaniu zaworów przy pomocy tłoka. Sam tłok nie wystarczy, dlatego przestrzeń nad tłokiem dopełnia się sznurkiem. Robiłem to raz i zajęło mi to zdecydowanie za dużo czasu, pewnie dlatego że nie mam odpowiedniego przyrządu

Jak ewidentnie nie masz powodu wymieniać uszczelniaczy to odpuść sobie. Prędzej czy później trafi się lepsza okazja jak wymiana uszczelki pod głowicą czy wypalony zawór

LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

Re: Wymiana uszczelniaczy zaworów. sj410
Wielkie dzięki za odpowiedź. Więc chyba dam spokój uszczelniaczom. Wyreguluję tylko luz zaworowy.