Wymiana uszczelniaczy zaworów. sj410

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

pershing
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wymiana uszczelniaczy zaworów. sj410

Post autor: pershing » sob maja 29, 2010 11:28 am

Niedługo zamierzam wyregulować sobie luzy zaworowe w sj410. Pomyślałem, że przy okazji odkręconego dekla, wymienię sobie uszczelniacze zaworów. Czy wymaga to wiele zachodu? Może mi ktoś napisać z grubsza jak wygląda wymiana tych uszczelniaczy?

Awatar użytkownika
matchbox

Re: Wymiana uszczelniaczy zaworów. sj410

Post autor: matchbox » ndz maja 30, 2010 11:14 am

W zasadzie to operacja którą wykonuje się na zdjętej głowicy, czyli przypadek regulacji luzów to jakby nie ta bajka :)21
Jest jednak metoda aby wymienić uszczelnienia w F10A bez ściągania głowicy, ale to jest uciążliwy zabieg. Wymaga posiadania przyrządu do ściśnięcia sprężyny zaworowej i trzeba pamiętać o zablokowaniu zaworów przy pomocy tłoka. Sam tłok nie wystarczy, dlatego przestrzeń nad tłokiem dopełnia się sznurkiem. Robiłem to raz i zajęło mi to zdecydowanie za dużo czasu, pewnie dlatego że nie mam odpowiedniego przyrządu :roll:
Jak ewidentnie nie masz powodu wymieniać uszczelniaczy to odpuść sobie. Prędzej czy później trafi się lepsza okazja jak wymiana uszczelki pod głowicą czy wypalony zawór 8)
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza :)21

pershing
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Wymiana uszczelniaczy zaworów. sj410

Post autor: pershing » pn maja 31, 2010 6:20 pm

Wielkie dzięki za odpowiedź. Więc chyba dam spokój uszczelniaczom. Wyreguluję tylko luz zaworowy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”