Afgany do suzy?
Moderator: Albert_N
Re: Afgany do suzy?
Suka na 32" ma 29cm prześwitu i obydwa mosty waza pewnie z tyle samo albo mniej co przedni uazowy 

U kangurów zakładają mosty od hilux'a lub od parcha 160'ki - lekkie, mocne i znośne przełożenia.
Można się nawet uprzeć i taką suzuką na 35" latać i nic się nie stanie.

Można się nawet uprzeć i taką suzuką na 35" latać i nic się nie stanie.

k160 jakie przelozenia mialy i ile to wazy?
warto sie w ogole w to pchac?
warto sie w ogole w to pchac?
Zazwyczaj są 4,375.
Waga nie jest jakaś duża - przedni most kompletny można spokojnie przenieść we dwóch, gdzie od toyoty 70 we trzech strzela w krzyżu.

Waga nie jest jakaś duża - przedni most kompletny można spokojnie przenieść we dwóch, gdzie od toyoty 70 we trzech strzela w krzyżu.

a dwa samuraiowe można podnieść w jedną osobę - bez problemu
kompletne
kompletne

bardzo subiektywny opis wagi ale mniej wiecej odwzorowuje ciezar:PxD
a i jeszcze ile one maja mniej wiecej szerokosci?? ale wolalbym miare w cm a nie np w lokciach:D:D
Są węższe niż zwykłe UAZ'owe o kilka cm.
Chyba z hzj 70 czy BJ 70, bo od LJ czy KZJ'ta są lzejsze, od mostów parcha K160 (pisząc K160 mam na mysli mosty z mniejszym dyframi w tych gówniennych odudowach).N2O pisze:przedni most kompletny można spokojnie przenieść we dwóch, gdzie od toyoty 70 we trzech strzela w krzyżu.
O ile dobrze pamiętam to była wersja 73 z 3.0TD(KZJ?).
Ważyłeś oba mosty(od parcha i toytoya)?

tak 3.0TD to Kzj. Na parchach się nie znam, ale z tego co kojarzę w 160 przedni most ma taką badziewną obudowę (częściowo to odlew) i ma mniejszy dyfer, tylny jest cały blaszany i ma duży dyfer (podobno występują tylne z małym dyfrem) parchowe mosty przerzucałem kilka razy, w toyotowych grzebię cały czas w robocieN2O pisze:O ile dobrze pamiętam to była wersja 73 z 3.0TD(KZJ?).

Stwierdzam że z toyoty są lżejsze, dlaczego

kzj ma taki sam most jak lj nie liczac wiekszych bebnow z tylu i wentylowanych tarcz z przodu. Jest duzo lzejszy od parcha, w 2 osoby da sie to targac spokojnie.
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
parcha troche latwiej dostac chyba.
bo przelozenia tez pewnie w nich znosne sa.
bo przelozenia tez pewnie w nich znosne sa.
ktore byscie brali? toyke czy parcha? do k 160 mozna bez problemu na przyszlosc dostac blokady?
nie chce robic czolgu i choc na razie nie mam problemu z samurajowymi to wiem ze jak zaloze wieksze gumy(w dodatku simexy bo jezdze na baja) to na bank mi cos strzeli. wole dorzucic pare kg na mosty i cal wiecej na kola zeby sobie wynagrodzic
niz kupowac wzmiacniane polosie w cenie os prawie za komplet mostow parcha. poza tym w wolnym czasie wchodzi we mnie diabel i musze cos popsuc i pogrzebac...

nie chce robic czolgu i choc na razie nie mam problemu z samurajowymi to wiem ze jak zaloze wieksze gumy(w dodatku simexy bo jezdze na baja) to na bank mi cos strzeli. wole dorzucic pare kg na mosty i cal wiecej na kola zeby sobie wynagrodzic

-
- jestem tu nowy...
witam
może i ja se coś dorzucę w tym temacie (afgany do suzy)
jestem świeżo po za-kupie afganów i właśnie prawie już rozebrany i wyczyszczony przedni
weryfikacja - pare łożysk trza wymienić
w planach torsen z przodu - tył raczej będzie zaspawany (chyba że portfel wytrzyma)
dlaczego afgany do suzy - hmm
przejezdziłem w zeszłym roku Orzysz razem z drugą suzą na afganach (torseny w obu mostach)
z silinkiem od jimnego
i reduktorem standardowym 1,3 - koła 35" simex - sprężyny + wahacze własnej roboty
ja silnik 1,3 na wtrysku opony fedima 30" reduktor 4,16
i trapy 8 szt - resory - blokada 100% tył
kolega śmigał jak szalony - w torfach bez trapów - nie było "widać" ciężaru tych mostów
na podjazdach też nie widać było braku mocy a na trawersach dodatkowy plus to znacznie obniżony środek ciężkości
chociaż wtedy nawet nie przypuszczałem że są tak ciężkie - teraz już wiem
oczywiście nie myśle nawet o afganach i zostaniu przy 30" bo to nie ma sensu
w zasadzie miałem już nie motać - tylko zrobic sprężyny i to wszystko ( nigdy nie zerwałem nic w układzie napędowym ) ale w sumie zawsze chciałem samochód na DUŻYCH
kołach a dwa dni widoku co wyrabia samurai na afganach jakoś mnie przekonało
oczywiście waga afganów nawet podczas ich rozkręcania DAJE się odczuć - ledwo podnosze sam jedną połowę przedniego hmm - oraz "kultura" techniczna
wykonania też kole w oczy - najbardziej mnie stresuje ustawienie luzów łożysk na wałku atakującym oraz dyfra ale od czego jest czas i cierpliwość ....
można się droczyć i dyskutować o za i przeciw ale trzeba by było wszystkich kombinacji skosztować SAMEMU aby krytykować inne rozwiązania choć i to nie daje pełnego obrazu ( nędzy i rozpaczy )
bo nawet to jak kto używa sprzęgła i jak jeździ może zadecydować o złej opinii np o spiekach które ja posiadam i mam pół sprzęgło a inni twierdzą że to nie możliwe - może tylko częściej będę musiał wymieniać docisk - na razie jest ok . poza tym pare osób mówiło mi że jak blokada 100% to co chwila będę wymieniać łożyska dyfra a jak dotąd jest idealnie może dlatego że sam je ustawiam!
zastanawiam sie czasami po co to motanie skoro w Braniewie wskoczyłem na 2 miejsce w wyczynie na takich kołach i mostach ( wprawdzie wzmocniłem mosty i wymieniłem łożyska z tyłu na dwurzędowe ) ale najwięcej dało to że byłem pierwszy raz od 3 lat z SUPER pilotem .
Fakt że czasami na dojazdówkach się wieszałem ale główna chęć motania to chyba jednak
chęć posiadania "wyglądającego" samochodu i możliwość jeszcze większej samodzielności bez potrzeby używania osprzetu - no i chyba lubie się grzebać we wnętrznościach i czuć zapach przepracowanego oleju
a i jeszcze jedno na pewno nie ma dla mnie sensu wrzucanie ciężkich pieniedzy za wzmocnione półosie , przeguby , resory , blokady elektryczne czy pneumatyczne - wole wymienić mosty .... fakt dużo roboty i czasu - ale jaka satysfakcja ............. mam nadzieję że będzie
a się rozpisałem .....
pozdro - zapewne jeszcze się roz..pisze
może i ja se coś dorzucę w tym temacie (afgany do suzy)
jestem świeżo po za-kupie afganów i właśnie prawie już rozebrany i wyczyszczony przedni
weryfikacja - pare łożysk trza wymienić
w planach torsen z przodu - tył raczej będzie zaspawany (chyba że portfel wytrzyma)
dlaczego afgany do suzy - hmm
przejezdziłem w zeszłym roku Orzysz razem z drugą suzą na afganach (torseny w obu mostach)
z silinkiem od jimnego
i reduktorem standardowym 1,3 - koła 35" simex - sprężyny + wahacze własnej roboty
ja silnik 1,3 na wtrysku opony fedima 30" reduktor 4,16
i trapy 8 szt - resory - blokada 100% tył
kolega śmigał jak szalony - w torfach bez trapów - nie było "widać" ciężaru tych mostów
na podjazdach też nie widać było braku mocy a na trawersach dodatkowy plus to znacznie obniżony środek ciężkości
chociaż wtedy nawet nie przypuszczałem że są tak ciężkie - teraz już wiem

oczywiście nie myśle nawet o afganach i zostaniu przy 30" bo to nie ma sensu
w zasadzie miałem już nie motać - tylko zrobic sprężyny i to wszystko ( nigdy nie zerwałem nic w układzie napędowym ) ale w sumie zawsze chciałem samochód na DUŻYCH

oczywiście waga afganów nawet podczas ich rozkręcania DAJE się odczuć - ledwo podnosze sam jedną połowę przedniego hmm - oraz "kultura" techniczna
wykonania też kole w oczy - najbardziej mnie stresuje ustawienie luzów łożysk na wałku atakującym oraz dyfra ale od czego jest czas i cierpliwość ....
można się droczyć i dyskutować o za i przeciw ale trzeba by było wszystkich kombinacji skosztować SAMEMU aby krytykować inne rozwiązania choć i to nie daje pełnego obrazu ( nędzy i rozpaczy )
bo nawet to jak kto używa sprzęgła i jak jeździ może zadecydować o złej opinii np o spiekach które ja posiadam i mam pół sprzęgło a inni twierdzą że to nie możliwe - może tylko częściej będę musiał wymieniać docisk - na razie jest ok . poza tym pare osób mówiło mi że jak blokada 100% to co chwila będę wymieniać łożyska dyfra a jak dotąd jest idealnie może dlatego że sam je ustawiam!
zastanawiam sie czasami po co to motanie skoro w Braniewie wskoczyłem na 2 miejsce w wyczynie na takich kołach i mostach ( wprawdzie wzmocniłem mosty i wymieniłem łożyska z tyłu na dwurzędowe ) ale najwięcej dało to że byłem pierwszy raz od 3 lat z SUPER pilotem .
Fakt że czasami na dojazdówkach się wieszałem ale główna chęć motania to chyba jednak
chęć posiadania "wyglądającego" samochodu i możliwość jeszcze większej samodzielności bez potrzeby używania osprzetu - no i chyba lubie się grzebać we wnętrznościach i czuć zapach przepracowanego oleju

a i jeszcze jedno na pewno nie ma dla mnie sensu wrzucanie ciężkich pieniedzy za wzmocnione półosie , przeguby , resory , blokady elektryczne czy pneumatyczne - wole wymienić mosty .... fakt dużo roboty i czasu - ale jaka satysfakcja ............. mam nadzieję że będzie

a się rozpisałem .....
pozdro - zapewne jeszcze się roz..pisze
Możesz rozwinąć ten temat?januszmonster pisze:... wymieniłem łożyska z tyłu na dwurzędowe ...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
-
- jestem tu nowy...
hmm - w rozwijaniu to jestem ROZWINIĘTY
po pierwsze podtoczone półosie o 10mm na szersze łożysko (na średnicy wewnętrznej łożyska) i zebrane na większej średnicy pod zimmering
łożysko szerokość jeśli pamiętam 37 mm dwurzędowe samochodowe - teraz nie pamiętam symbolu ale opakowanie jest w garage
wykonana nakładka z gwintami do mocowania do mostu na wystające łożysko i duży zimmering uszczelniajacy od zewnątrz - poza tym zamontowana smarownica pomiędzy łożyskiem a zimmeringiem do przesmarowywania po każdym srajdzie (wejście i wyjście)
mam gdzieś rysunek musze się odszukać
pierścień blokujący i tarcza w tym samym miejscu jak przy standardowym łożysku
mam gdzieś fote postaram się wrzucić ale zawsze miałem z tym problem
po pierwsze podtoczone półosie o 10mm na szersze łożysko (na średnicy wewnętrznej łożyska) i zebrane na większej średnicy pod zimmering
łożysko szerokość jeśli pamiętam 37 mm dwurzędowe samochodowe - teraz nie pamiętam symbolu ale opakowanie jest w garage
wykonana nakładka z gwintami do mocowania do mostu na wystające łożysko i duży zimmering uszczelniajacy od zewnątrz - poza tym zamontowana smarownica pomiędzy łożyskiem a zimmeringiem do przesmarowywania po każdym srajdzie (wejście i wyjście)
mam gdzieś rysunek musze się odszukać
pierścień blokujący i tarcza w tym samym miejscu jak przy standardowym łożysku
mam gdzieś fote postaram się wrzucić ale zawsze miałem z tym problem
-
- jestem tu nowy...
chyba przesadziłem z szerokością łożyska - muszę sprawdzić
-
- jestem tu nowy...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/be3 ... 723b6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8bd ... 6eb9f.html
foto wykonanej obudowy do nowego łożyska i wstępny montaż do sprawdzenia bez półosi
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8bd ... 6eb9f.html
foto wykonanej obudowy do nowego łożyska i wstępny montaż do sprawdzenia bez półosi