Lj, Samurai, Vitara, Jimny
Moderator: Albert_N
-
Kostuch
-

filarm pisze:ja w sumie zacząłem myśleć nad wtryskiem k-jetronic ale z samymi przepustnicami z gsxra

ten wtrysk działa podobnie do gaźnika i zaro komputera

gsxry powinny dawać rade na przechyłach

pisałem maile z gościem z usa i dość ciekawie to wygląda jeśli chodzi o moc i zbieranie się ponoć reakcja na dodanie gazu jest świetna a zużycie paliwa chyba wzrasta nie za dużo jak dobrze wyliczylem to o jakies 2 litry na 100

ale k-jetronic mi się wydaje bardziej rozwojowy motał ktoś

Jeżeli wyregulowanie gaźnika cię przerasta, to k-jetronic tym bardziej cię sponiewiera.
I raczej nie znajdziesz już fachowca, który się podejmie regulacji. Technologia lat 70-80 zeszłego wieku (nie twierdzę, że zła).
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
-
ŁeLeK
-

4x4 Tczew
-
alex!
-

-
Kontaktowanie:
oba są dobre. Ja jednak polecam zdrowy 1.0 + 4.16 i mocy nie brakuje.

W tym rozwiązaniu liczy się bardzo mała masa
Szalona Pierdziawka:
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
-
Jogi4x4
-

autor: Jogi4x4 » śr cze 16, 2010 11:01 am
Mocy to może i nie będzie brakować, ale osiągi w porównaniu do innych będą gorsze.
Galloper LWB - turysta
-
Adam.Ż
-

ŁeLeK pisze:z tego co wyczytałem na Amerykańskim forum to wzrost mocy to od 40 do 75 KM <szok>

) Tylko trzeba regulować dawkę, inna pompkę paliwa i jeszcze troche innych rzeczy zrobić

może w sumie do 75KM mocy całkowitej(wzrost 15KM), bo 100% wzrost mocy jest nie do końca realny takim sposobem motania.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
-
ŁeLeK
-

no to skąd im się wziął przedział 40 do 70 ? No nie wiem nie wiem... Ameryka to inny świat (dostępność różnych części i technologii)
A co do KJet wtrysku to nie polecam. Regulowania MAAASAAA a na końcu okazuje się, że i tak coś nie gra. Miałem nieprzyjemność reanimować Golfa 2 z takim wtryskiem i naprawdę wiele wiele pracy przy tym.
4x4 Tczew
-
viperecki

autor: viperecki » śr cze 16, 2010 7:14 pm
a i sama idea gaźników od GSXR w naszych warunkach raczej słaba , bo żeby to dzialało musi mieć symboliczny dolot najlepiej same stożki na gardzieli a w błotku czy wodzie jest to raczej słabe rozwiązanie, a po dodaniu kosmicznego snorkla 4in1 tracimy cały uzysk z gaźników
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu

5.12 w mostach itp itd
-
Zun
-

uzyskanie takiego przyrostu samymi gaznikami jest fizycznie nie mozliwe.
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

-
ŁeLeK
-

Zun pisze:uzyskanie takiego przyrostu samymi gaznikami jest fizycznie nie mozliwe.
Z 3litrowego silnika Supry też niby się nie da 1000konii zrobić kolego

A mój sąsiad ma z 1.8 Nissana 480km. Nie mów, że coś jest niemożliwe. Fakt, nie wyobrażam sobie tego przyrostu mocy za pomocą tych gaźników, ale coś w tym jest, że Amerykańce tak w to inwestują.
4x4 Tczew
-
N2O
-

Duże moce da się osiągać, ale w doładowanych silnikach - tylko nie pisz że sąsiad ma 1,8 i 480KM w silniku wolnossącym.

-
ŁeLeK
-

N2O pisze:Duże moce da się osiągać, ale w doładowanych silnikach - tylko nie pisz że sąsiad ma 1,8 i 480KM w silniku wolnossącym.

FAkt - ma turbo

No ale myślę, że stosując inny gaźnik, pompkę paliwa, dolot, średnicę dysz da się wykrzesać trochę kucyków:)
4x4 Tczew
-
Zun
-

ŁeLeK pisze:Zun pisze:uzyskanie takiego przyrostu samymi gaznikami jest fizycznie nie mozliwe.
Z 3litrowego silnika Supry też niby się nie da 1000konii zrobić kolego

A mój sąsiad ma z 1.8 Nissana 480km. Nie mów, że coś jest niemożliwe. Fakt, nie wyobrażam sobie tego przyrostu mocy za pomocą tych gaźników, ale coś w tym jest, że Amerykańce tak w to inwestują.
Mowisz o 1JZA czy 7MGTE ? Bo z tego drugiego to troche trudno. I nie porównuj sześciocylindrowych dużo poejmnościowych doładowanych silników z dwoma wałkami . Nawet z turbina jest ciężko osiagnąc z 1.3 75 koni więcej. Wiem bo mam turbine w swoim 1.3 i wiem co trzeba silnikowi zeby taka moc osiagnac - sama turbina tego nie zrobi , w pewnym momencie bez modyfikacji glebszych w silnik udezasz o sciane jaka jest zdolnosc przyjecia przez silnik danej ilosci powietrza. I jak mowie ze samymi gaznikami sie nie da tego osiaganc to wiem co mowie , w odroznieniu od tego. To primo , secundo - daj mi namiar na sasiada z CA18DET ktory osiagnal 480 km . To silnik z duzym potencjalem , ale trzeba majstersztyku zeby pociagnac az tyle - choc na krotka chwile to i ze swojego samuraia pewnie bym tyle wyciagnal

A Amerykanei robia wiele dziwnych rzeczy , co nie znacza ze fajnych. Jedyna modyfikacje dobrze zrfobiona w usa na gaznikach z gsxra ktora ogladalem miala nie cale 100 koni , ktore jest dalekie od twoejgo przyrostu. I oprocz gaznikow silnik mial dluzsza liste modyfikacji od wspomnianego pewnie ca18det z 480 konmi. No i ja bez zadnych gaznikow mam przeslo sto koni z lista modyfikacja nie wiele dluzsza od dlugosci wacków większości obecncyh na forum

Świszcząca Suka Stage I

-
Zun
-

ŁeLeK pisze:N2O pisze:Duże moce da się osiągać, ale w doładowanych silnikach - tylko nie pisz że sąsiad ma 1,8 i 480KM w silniku wolnossącym.

FAkt - ma turbo

No ale myślę, że stosując inny gaźnik, pompkę paliwa, dolot, średnicę dysz da się wykrzesać trochę kucyków:)
Dobrze to nazwale s, troche , nie duzo. Zeby wykorzystac mozliwosci ktore daje ci ten gaznik twoj silnik musi polknac jeszcze duzo powietrza . Mozna na trzy sposoby - albo suszarka/nitro , albo rozkrecisz go na 11.000 rpm co skaczy sie smiercia przy okolo 8000 rpm , albo konkretna rzezba w silniku , przedewszystkim glowicy - co i tak sw silniku wolnossacym skonczy sie charakterystyka szlifierki - czyli rpm . Jak to mowia wspomnaini prze Ciebie hamerykanie = no replacemant for displacemant - a ja zawsze dodaje - there is good replacemant for displacemant - charged displacemant

Świszcząca Suka Stage I

-
Kostuch
-

autor: Kostuch » czw cze 17, 2010 9:54 am
Zupełnie nie rozumiem, po co ta walka o dodatkowe konie mechaniczne
Moc silnika wpływa głównie na maksymalną prędkość auta (bo pozwala ona na przezwyciężenie oporów).
W terenie jeździ się momentem obrotowym. A fakt, że mogę mieć 100KM przy 8000 obrotach (po zainwestowaniu 5k pln) jakoś nie powoduje, że się robię wilgotny...
Chyba że ktoś uprawia dyscyplinę pod tytułem: najszybciej wypompowana oponą z koleiny gnojówka
ps.
Jakbym był zblazowanym jankesem z grubym portfelem, to może inaczej patrzyłbym na to zagadnienie

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
-
filarm
-

autor: filarm » czw cze 17, 2010 11:18 am
gdzieś tam w szafie w moich starych zeszytach ze szkoly mam wzór na moc silnika i z tego co pamietam to ta moc i moment zależą głównie od ilości dostarczonej mieszanki do silnika więc gaźniki i wszelkie wtrystki na pewno dadzą duży efekt im więcej paliwa i powietrza będzie w silniku

więc turbo daje oczywiście najwięcej

oczywiście są też granice możliwości....
Opel Frontera A 2,4i remontomodyfikacje in progress:D SWAP
Suzuki SJ500 gaźnik 2x34mm:D SPRZEDANY:(
-
Zun
-

filarm pisze:gdzieś tam w szafie w moich starych zeszytach ze szkoly mam wzór na moc silnika i z tego co pamietam to ta moc i moment zależą głównie od ilości dostarczonej mieszanki do silnika więc gaźniki i wszelkie wtrystki na pewno dadzą duży efekt im więcej paliwa i powietrza będzie w silniku

więc turbo daje oczywiście najwięcej

oczywiście są też granice możliwości....
Ze wzorow dupa - to nie jest takie proste. Turbina zeby wpompowac potrzebna ilsoc powietrza musi miec spelnione pewne warunki . Wszsystko rozbija sie wlasnie o to o czym mowil przed chwila Kostuch. Moc nie jest wartością "mierzalna" , to wartosc funkcji. Mierzymy moment . Wysoka moc uzyskiwana w silnikach wolnossacych to niezbyt wysoki moment uzyskiwany w wysokich obrotach - wynik funkcji w ktorej argumentami jest wartosc obrotow i moment obrotowy. Zmienic to moze suszarka , ktora napompuje wiecej powietrza na dole , co pozwoli spalic podana mieszanke , ale tez tylko w pewnych granicach. Gdy powietrza bedzie wiecej niz potrafi wlecie sprawnie do komory , czyli np zbyt duzo powietrza przy zbyt niskich obrotach w silniku malolitrazowym nie modyfikowanym pod katem zdatnosci do przyjecia tegoz pwoietrza to suszarka wpadnie w surge i efektownie sie rozleci. Krocej - nie da sie osiagnac wysokich mocy w wolnossacym silniku bez gigantycznych kosztow , mozna znacznie zmniejszyc koszty montujac suszarke - koszty sa wrecfz minimalne , ale to tez dotyczy pewnej granicy . Granicy ustalonej przez sprawnosc silnika i jego wytrzymalosc - sprawnosc przynajmniej jesli chcemy osiagac wysoki moment na dole obrotow - co jest porzadane w terenie. Silnik w suzuce nie jest w stanie zniesc wiecej niz jakies 130 koni w rozsadnym zakresie obrotow bez gigantycznych kosztow. I to przy uturbianiu. Jesli sprobujemy osiagnac taka moc bez uturbiania to obawiam sie ze koszty przekrocza kilkukrotnie wartosc calego samochodu i efektem bedzie tak jak Kostuch napisal szlifierka krecaca sie z 10.000 rpm ktora ponizej 4000 rpm nie bedzie potrafila ruszyc z miejsca , a zabawa bedzie sie zaczynala pewnie w okolicach 6000 rpm. Uff , ale sie rozgadalem
Świszcząca Suka Stage I

-
arni89
-

Słyszał ktoś już może coś o gażnikach poziomych(weber,solex,dellorto)w 1.3

Ciekawi mnie jak się będą zachowywały na stromych zjazdach, podjazdach, trawersach.
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda trzeba dzień czekać!