Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
ja wyjmuje uparte ośki waląc 5kg młotem w 2" rurke o długości 2m przyłożona do kwadratowej końcówki półosi po skosie w tył pod autem najwytrwalsza usiedział 4 uderzenia w moście aaa potrzebne 2 osoby jedna trzyma rure druga napi... młotkiem
coś musi puścic

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

- szerokimost
viperecki pisze:ja wyjmuje uparte ośki waląc 5kg młotem w 2" rurke o długości 2m przyłożona do kwadratowej końcówki półosi po skosie w tył pod autem najwytrwalsza usiedział 4 uderzenia w moście aaa potrzebne 2 osoby jedna trzyma rure druga napi... młotkiemcoś musi puścic
tak to technika ogólnie znana i polecana

Samiec
Czy ktoś mi powie, gdzie w naszym kraju można kupić zestaw amortyzatorów OME do japońskiego samuraia z rocznika `89, +75kg przód, +100kg tył? W sensie, że ktoś ma to na półce... bo auto od końca czerwca jeździ na resztkach zawieszenia.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
- szerokimost
KSikorski pisze:Czy ktoś mi powie, gdzie w naszym kraju można kupić zestaw amortyzatorów OME do japońskiego samuraia z rocznika `89, +75kg przód, +100kg tył? W sensie, że ktoś ma to na półce... bo auto od końca czerwca jeździ na resztkach zawieszenia.
eee tam resztkach wieszaki masz jak nowe

Samiec
Ok, znalazłem
319 zł/sztuka za OME 013 i OME 025.

Jimny M16A
- szerokimost
KSikorski pisze:Ok, znalazłem319 zł/sztuka za OME 013 i OME 025.
+ 100 kg tył

Samiec
Masa wyjściowa to masa kabrio... dolicz sobie masę dachu blaszanki typu wodogłowie, kinetyka, tirfora, liny stalowej, dwóch skrzynek z narzędziami, kanistra (to co wożę właściwie zawsze) + klamoty na wyjazd, namiot, żarcie, etc. etc. Trochę się tego robi 

Jimny M16A
Przejzalem przewody i jedyne co znalazlem to to ze przewod jest miejsce gdzie moglby byc podlaczony przewod a nie jest (zdjecie nr 1) i ze jeden przewod jest urwany (zdj nr 2). Dodatkowo przewod zaznaczony na zielono na drugim zdjeciu nie jest nigdzie podlaczony. Czy to TO?ostrokolowo pisze:Sprawdź czy wszystkie przewody podciśnień w okolicy gaźnika są podpięte i czy nie są dziurawe. Ja miałem podobną przypadłość ale u mnie problemem była zacinająca się linka gazukuba9449 pisze:Samurai trzyma jakies wysokie obroty, mimo ze przepustnica jest zamknieta. Jechalem i nagle tak sie stalo. Gdzie szukac przyczyny?

- szerokimost
mały ale byk (mowa o samcu oczywiścieKSikorski pisze:Masa wyjściowa to masa kabrio... dolicz sobie masę dachu blaszanki typu wodogłowie, kinetyka, tirfora, liny stalowej, dwóch skrzynek z narzędziami, kanistra (to co wożę właściwie zawsze) + klamoty na wyjazd, namiot, żarcie, etc. etc. Trochę się tego robi

Samiec
- fragales
- jestem tu nowy...
Witam,
Dwa szybkie pytanka
:)
1. Przy łapie która trzyma skrzynię powinna być jakaś guma? Po wymianie sprzęgła mam dziwny objaw stuków niemiłosiernych wszędzie "na dole"
oraz notoryczne wypadanie reduktora z 4L na N. Dźwigni reduktora nie specjalnie miałem jak pogiąć, także szukam problemu w źle przymocowanej skrzyni
2. Po malutkiej wtopce non stop świecą mi się trzy kontrolki czerwone (jak przy zapalaniu samochodziku) - ktoś ma pomysł gdzie spięcia szukać?
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Adam
Dwa szybkie pytanka

1. Przy łapie która trzyma skrzynię powinna być jakaś guma? Po wymianie sprzęgła mam dziwny objaw stuków niemiłosiernych wszędzie "na dole"

2. Po malutkiej wtopce non stop świecą mi się trzy kontrolki czerwone (jak przy zapalaniu samochodziku) - ktoś ma pomysł gdzie spięcia szukać?
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Adam
SJ413 1988, 1.3 pół rurka
fragales pisze:Witam,
Dwa szybkie pytanka:)
1. Przy łapie która trzyma skrzynię powinna być jakaś guma? Po wymianie sprzęgła mam dziwny objaw stuków niemiłosiernych wszędzie "na dole"oraz notoryczne wypadanie reduktora z 4L na N. Dźwigni reduktora nie specjalnie miałem jak pogiąć, także szukam problemu w źle przymocowanej skrzyni
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Adam
Odnośnie pkt.1 tak powinna być guma jak jej nie masz bądź masz urwaną to będzie hałasować bo zespół skrzynia z silnikiem będzie się przesuwał, tudzież podskakiwał.
Pkt 2 wyjmij kluczyk ze stacyjki lub odpal w końcu samochód i zgasną

Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
- fragales
- jestem tu nowy...
Hej,
Dzięki - gumy poszukam i wsadzę - jakkolwiek durnie to brzmi
:)
Co do światełek to problem w tym że nie gasną.. 30 min chodził i lipa
Pozdro
Adam
Dzięki - gumy poszukam i wsadzę - jakkolwiek durnie to brzmi

Co do światełek to problem w tym że nie gasną.. 30 min chodził i lipa

Pozdro
Adam
Przy hamowaniu Suzuke znosi na prawą strone przy mocnym przychamowaniu . Jeszcze nic nie rozbierałem ale moze macie jakies pomysły.
Suzuki Samurai ofcourse 

Hamulce lewa strona (pewnie lewy przódzacho pisze:Przy hamowaniu Suzuke znosi na prawą strone przy mocnym przychamowaniu . Jeszcze nic nie rozbierałem ale moze macie jakies pomysły.

Zielony Autobus 2,7TDi
Lub (iŁeLeK pisze:rozebrać, przeczyścić i złożyć

Zielony Autobus 2,7TDi
czesc,
1) czy z Grand Vitary '99 można zrobić pełną targę zdejmując całkowicie środkową część dachu? jest na to jakiś patent?
2) czy da się dokupić sztywny dach? o ile do starszej się da, to do tej nie widziałem...
3) czym nasmarować dach, żeby był bardziej miękki?
4) macie jakiś patent, na to, żeby przy większych prędkościach dach się nie rozszczelniał na bokach samochodu i nie wychodził ze szczeliny robiąc lekki " efekt spadochronu" ?
Pozdr!
1) czy z Grand Vitary '99 można zrobić pełną targę zdejmując całkowicie środkową część dachu? jest na to jakiś patent?
2) czy da się dokupić sztywny dach? o ile do starszej się da, to do tej nie widziałem...
3) czym nasmarować dach, żeby był bardziej miękki?
4) macie jakiś patent, na to, żeby przy większych prędkościach dach się nie rozszczelniał na bokach samochodu i nie wychodził ze szczeliny robiąc lekki " efekt spadochronu" ?
Pozdr!
EG4 (90KM)-> EJ1 (141KM)-> EJ9 (90KM)-> EJ1 (270KM)-> czas na 4x4 Suzuki GV2000 '99
Kropelka, super glue...Youtro pisze:czesc,
Pozdr!

Zielony Autobus 2,7TDi
nie stać mnie na taką ilość... 

EG4 (90KM)-> EJ1 (141KM)-> EJ9 (90KM)-> EJ1 (270KM)-> czas na 4x4 Suzuki GV2000 '99
- fragales
- jestem tu nowy...
Witam,
Bardzo szybkie pytanie - rozrusznik na cewce ma 3 podłączenia - dwie grube śruby (jedna do silnika rozrusznika druga do plusa aku) i taki mały wsuwany przewodzik chyba ze sterowaniem jak się nie mylę. Czy on jest u góry w relacji do dwóch śrub czy do dołu? Bo nie wiem czy dobrze rozrusznik poskładałem
Pozdrawiam
Adam
Bardzo szybkie pytanie - rozrusznik na cewce ma 3 podłączenia - dwie grube śruby (jedna do silnika rozrusznika druga do plusa aku) i taki mały wsuwany przewodzik chyba ze sterowaniem jak się nie mylę. Czy on jest u góry w relacji do dwóch śrub czy do dołu? Bo nie wiem czy dobrze rozrusznik poskładałem

Pozdrawiam
Adam
Chyba do góry
Jeśli dobrze zrozumiałem o co pytasz
Jeśli dobrze zrozumiałem o co pytasz

Fascynaci 4x4
- fragales
- jestem tu nowy...
Hej,
Problem w tym że jest do góry i się strasznie grzeje - kolega twierdzi, że to właśnie przez złe zamontowanie (do góry nogami) grzeje się cewka jak cholera. Chodzi mi o miejsce gdzie przyłącza się taki cienki kabelek na wsuwce
Pozdrawiam
Adam
Problem w tym że jest do góry i się strasznie grzeje - kolega twierdzi, że to właśnie przez złe zamontowanie (do góry nogami) grzeje się cewka jak cholera. Chodzi mi o miejsce gdzie przyłącza się taki cienki kabelek na wsuwce

Pozdrawiam
Adam
W jakim czasie, w SJ413, płyn chłodzący powinien osiągnąć temperaturę ok.1/2 skali wskaźnika? Auto stojące w miejscu, temp. otoczenia ok. 20-25 st. C.
Jak coś nie działa a są dwie możliwości to odwróć najwyżej przestanie działać, raczej nie wybuchniefragales pisze:Hej,
Pozdrawiam
Adam

Ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby to miało jakieś większe znaczenie

a rozbierałem swój rozrusznik z 15 razy łącznie z cewką (a mam boscha ale raczej konstrukcja rozrusznika nie jest jakoś specjalnie skomplikowana)
Może masz słabe styki w automacie i dlatego się grzeje

Fascynaci 4x4
Jak stoi w miejscu to u mnie nigdy nie przekracza 1/3 skaliAntałek pisze:W jakim czasie, w SJ413, płyn chłodzący powinien osiągnąć temperaturę ok.1/2 skali wskaźnika? Auto stojące w miejscu, temp. otoczenia ok. 20-25 st. C.

Kiedyś jak miałem walnięte wisko to mi w korku chciał się przegrzać i przekroczył 3/4 skali a tak zwykle trzyma na 1/3
Fascynaci 4x4