Nie działa wskaźnik temperatury i poziomu paliwa

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

krzysiekass

Kontaktowanie:

Nie działa wskaźnik temperatury i poziomu paliwa

Post autor: krzysiekass » sob sie 07, 2010 8:53 pm

Witam .
A więc zacznę wszystko od początku , aby było jasne .
Nie działał przycisk reset do kasowania licznika dobowego . Więc zdemontowałem liczniki , odpiąłem 2 kostki , linkę prędkościomierza oraz dwa kable , które lecą pod deskę rozdzielczą , i zakończone są przełącznikiem :o Z tego co udało mi się wyczytać , jest to włącznik do włączenia diagnostyki błędów (check engine ) :roll: .

Naprawa tego przycisku okazała się bardzo prosta , i wykonana w kilka sekund :D , ale zonka zaliczyłem , gdy wszystko poskładałęm do kupy i nie działają wskaźniki poziomu paliwa jak i temperatury silnika :evil: . Rozebralem ponownie , w celu sprawdzenia połączeń . Wszystko jest na swoim miejscu , a wskaźniki jak nie działały , tak nadal nie działają . Nie mam już pomysłu co mogło się zepsuć , a zepsuło się w momencie demontażu , bo wcześniej działało . Mam jeszcze jedno takie spostrzeżenie , wydaje mi się ,że wcześniej wskazówki na pozycji zero spoczywały nieco wyżej , niż w tej chwili . Ale może to przyczyna braku prądu .

Mam jeszcze pytanie jedno , dotyczące tego magicznego przełącznika pod deską . Jak wcześniej pisałem , kabelki lecą od licznika , dokladnie lampki check , do przełącznika . Po włączeniu zapłonu , check się świeci , natomiast po zapaleniu , po sekundzie gaśnie . Jeżeli przełączę ten przełącznik , check się zapala , i nie gaśnie . Czy to jest normalny i prawidłowy objaw ? Czy może silnik ma błędy , które oczywiście powinno się zczytać ?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc Szanownym Kolegom
Pozdrawiam
Krzysiek
Jest Samurai 1,3 '90 , BF Goodrich 235/75R15 KM2 .
Był Wrangler YJ 4,0 HO :)16
Była Vitara

Awatar użytkownika
tszewc

Re: Nie działa wskaźnik temperatury i poziomu paliwa

Post autor: tszewc » pn sie 09, 2010 11:10 pm

Ja miałem kiedyś problem z tymi wskaźnikami.
Z tego co pamiętam jest w licznikach bimetaliczny regulator napięcia. Toto jest dosyć delikatne i mało podatne na rozbieranie.
Wymieniłem na elektroniczny stabilizator z parę groszy i działa. Niestety nie pamiętam już na jakie napięcie to było.
Samurai2 - on gada!

Klekot
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Klekot » czw sie 12, 2010 12:47 pm

Przy okazji w temacie wskaźnika paliwa.
Z czujnika poziomu paliwa wychodzi kabelek do wskaźnika w desce. Problem polega na tym że z baku wychodzi ze 40 cm kabla i końcowką ale nie jest nigdzie wpięty.
Ktoś może kuma gdzie go wpiąć czy w tej głównej wiązce od świateł jest dla niego miejsce ?

Awatar użytkownika
gruszek

Post autor: gruszek » pt sie 13, 2010 11:16 pm

u mnie jest wpięty w wiązkę tylnych świateł.
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”