wyciągarka na pace
Moderator: Albert_N
wyciągarka na pace
jak w temacie potrzebuje jakiejs rady jak wy wybrneliscie z zamocowaniem wyciagary z tylu tylko zaznaczam ze ona ma ciagnac w przod no i myslalem zeby ja wpuscic w podloge miedzy belki w ramie.no i wyciagarka elektryk. moje watpliwosci dotycza prowadzenia liny pod samochodem i nawijania na beben.
SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
Re: wyciągarka na pace
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
nie stety nie znalazlem tam odpowiedzi na moje pytanie.
jakies inne podpowiedzi

jakies inne podpowiedzi

692121109 Kuba
692121109 Kuba
i raczej sie jej nie spodziewaj... tu większość ma elektryczną wyciągarkę na przednim zderzaku albo w planach i nie twierdze ze to źle. Każde rozwiązanie ma wady i zalety.kuba84 pisze:nie stety nie znalazlem tam odpowiedzi na moje pytanie.
Aby sie lina jakotako układała to odstęp między bębnem a rolką powinien być taki że w samuraju przydało by sie rolke zamontować na samochodzie jadącym przed Tobą

U mnie powstaje "szkielet" mocujący za fotelem potem około 65cm do rolki i bloczka na tylnym zderzaku i prosto do przodu. To rozwiązanie też ma wady ale dla mnie ma więcej zalet.
Odrobina literatury:
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=52072
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... e#p2225816
Bartek
Ja też rozważałem montaż wyciągarki centralnie w związku z liftem budy jest tam troche miejsca i pomyslałem że fajnie by było zamontowac tam gdzie przeważnie montuje się mechanika. Niestety najprościej iść na łatwizne więc zamontowałem jak wszyscy na przodzie ale ostatnio zastanawiam się nad tym pomysłem bo moim zdaniem centralna wyciagara to lepsze miejsce niż na przodzie.
Dużo plusów tu widze np:
- odciążenie przodu a co za tym idzie resorów
- nie zmieniony kąt natarcia
- szybki dostęp z poziomu kabiny do wyciągarki ( widzimy na bieżąco czy lina się dobrze nawija)
- delikatne dociążenie lekkiego tyłku
Minusy to chyba wady z prowadzeniem liny itp które pewnie wyjdą w terenie.
Dużo plusów tu widze np:
- odciążenie przodu a co za tym idzie resorów
- nie zmieniony kąt natarcia
- szybki dostęp z poziomu kabiny do wyciągarki ( widzimy na bieżąco czy lina się dobrze nawija)
- delikatne dociążenie lekkiego tyłku
Minusy to chyba wady z prowadzeniem liny itp które pewnie wyjdą w terenie.
http://www.samurai.org.pl KLUB SAMURAI 4x4
ja chce wpuscic wyciagarke miedzy rame, z gory wyciac kawsalem podlogi i zastosowac pleksy zeby mozna bylo kontrolowac line i miec fajny dostep zeby ja wyciagnac do przesmarowania i czyszczenia
jednoczesnie dodajac plyte pod wyciagarke usztywnie rame(tylko nie wiem czy to dobrze czy zle,czas pokaze)
duzo lepsze rozlozenie masy tak jak wspomnial kolega myszono, tez mialem wyciagare z przodu i zauwazylem u siebie ze auto ma tedencje do "nurkowania", zawsze jak sie gdzies zakopie to przodem, i co gorsza potem nie mam dojscia do wyciagary i jest mi one wtedy na ch.. potrzebna
wiec wydaje mi sie ze czas poswiecony na m otanie jest tego warty
jednoczesnie dodajac plyte pod wyciagarke usztywnie rame(tylko nie wiem czy to dobrze czy zle,czas pokaze)
duzo lepsze rozlozenie masy tak jak wspomnial kolega myszono, tez mialem wyciagare z przodu i zauwazylem u siebie ze auto ma tedencje do "nurkowania", zawsze jak sie gdzies zakopie to przodem, i co gorsza potem nie mam dojscia do wyciagary i jest mi one wtedy na ch.. potrzebna
wiec wydaje mi sie ze czas poswiecony na m otanie jest tego warty
692121109 Kuba
692121109 Kuba
Działaj działaj kuba i dokumentuj to zdjęciami a potem przetestuj i udostępnij to może i ja skorzystam.
ku...wa wiedzialem ze tak bedzie, a myslalem ze to ja pojde na latwizne 

692121109 Kuba
692121109 Kuba
Myślisz, że jesteś pierwszym posiadaczem suzuki, który wpadł na taki pomysł?kuba84 pisze:ku...wa wiedzialem ze tak bedzie, a myslalem ze to ja pojde na latwizne
Praktycznie brak aut (nie licząc obrzynów) z takim patentem. To ślepa uliczka, ale napieraj

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
trzeba cos z tym zrobic, skoro wkladaja mechanika i daje rade to znaczy ze elektryk tez da rade,
ba wiekszych problemow z zamontowaniem samej wyciagarki nie widze,trzeba bedzie modyfikowac wydech, njgorzej jest z nawijaniem liny, bo prowadzenie to tez nie jest wiekszy problem,
ba wiekszych problemow z zamontowaniem samej wyciagarki nie widze,trzeba bedzie modyfikowac wydech, njgorzej jest z nawijaniem liny, bo prowadzenie to tez nie jest wiekszy problem,
692121109 Kuba
692121109 Kuba
To jest projekt tego co ja wydumałem, ale wymaga to drobnej
ingerencji w tył nadwozia
Ustawienie wyciągarki pozwoli na dowolne nawijanie liny - mniej wiecej jak w mechaniku

...a w praktyce sie okaże

Ustawienie wyciągarki pozwoli na dowolne nawijanie liny - mniej wiecej jak w mechaniku

Bartek
nie glupio, tylko rezygnujesz ze zbirnika w oryginalnym miejscu, a ja go wole tam zostawic,
692121109 Kuba
692121109 Kuba
Interesuje mnie jak masz zamiar puścić line i jak chcesz rozwiązac problem równomiernego nawijania od lewej do prawej
czy bedziesz stosował jakiś element typu ruchoma prowadnica liny przed samą wyciągarką czy coś? Pozdro.

tylko że takie rozwiązanie jak kolega Bartex narysował ma sporą wadę - przy ciągnięciu do przodu szczególnie mocno wkopani duże siły będą działały na te rolki co będzie powodować bardzo duże straty(tarcie) i dużo łatwiej może dojść do awarii.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Staram się aby lina była z rolki prostopadle do środka bębna. Odległość wychodzi prawie 70cm więc powinna się w miare równomiernie nawijać. Na tym rzucie nie widać ale tam niema płyty a dodatkowo jeśli będzie trzeba planuję też wyeliminować górne pręty. Wiec lina niech sie układa jak chceMyszono pisze:Interesuje mnie jak masz zamiar puścić line i jak chcesz rozwiązac problem równomiernego nawijania od lewej do prawejczy bedziesz stosował jakiś element typu ruchoma prowadnica liny przed samą wyciągarką czy coś? Pozdro.

Fotki podobnego rozwiązania:

Tu widać że lina w miarę sie układa

Zgadza się dlatego na tył czekają już grubościenne bezszwowe rury no i rolka po której będzie zawracała lina musi być pełna. Do środka zamiast plastiku będą upchane łożyska.Adam.Ż pisze:tylko że takie rozwiązanie jak kolega Bartex narysował ma sporą wadę - przy ciągnięciu do przodu szczególnie mocno wkopani duże siły będą działały na te rolki co będzie powodować bardzo duże straty(tarcie) i dużo łatwiej może dojść do awarii.
Bartek
Ja raczej myśle o zamontowaniu windy tak aby nie trzeba było wprowadzać dodatkowych rolek. Nie wiem jak się takie rozwiązanie jak na tych fotkach sprawdza ale troche dziwaczne to jest na oko - duża siła działa najpierw na ta prowadnice potem na rolke. Jeszcze nie przyglądałem się dokładniej konkretnemu miejscu ulokowania ale zastanawiałem np. tuż za fotelem pasażera wyciąć odpowiednio podłoge i wpuścić mniej więcej tak aby wyciągara weszła tak aby podłoga była w połowie bębna, lina nawijana jest od spodu więc akurat by szła pod podłogą i bezpośrednio w kierunku przodu auta. To są tylko moje rozważania w głowie, w praktyce się nie przyglądałem tematowi bliżej.Bartex pisze:Staram się aby lina była z rolki prostopadle do środka bębna. Odległość wychodzi prawie 70cm więc powinna się w miare równomiernie nawijać. Na tym rzucie nie widać ale tam niema płyty a dodatkowo jeśli będzie trzeba planuję też wyeliminować górne pręty. Wiec lina niech sie układa jak chceMyszono pisze:Interesuje mnie jak masz zamiar puścić line i jak chcesz rozwiązac problem równomiernego nawijania od lewej do prawejczy bedziesz stosował jakiś element typu ruchoma prowadnica liny przed samą wyciągarką czy coś? Pozdro.
Masz lift budy więc szansa na to że upchniesz jest i powinno sie udać.Myszono pisze: Ja raczej myśle o zamontowaniu windy tak aby nie trzeba było wprowadzać dodatkowych rolek. Nie wiem jak się takie rozwiązanie jak na tych fotkach sprawdza ale troche dziwaczne to jest na oko - duża siła działa najpierw na ta prowadnice potem na rolke. Jeszcze nie przyglądałem się dokładniej konkretnemu miejscu ulokowania ale zastanawiałem np. tuż za fotelem pasażera wyciąć odpowiednio podłoge i wpuścić mniej więcej tak aby wyciągara weszła tak aby podłoga była w połowie bębna, lina nawijana jest od spodu więc akurat by szła pod podłogą i bezpośrednio w kierunku przodu auta. To są tylko moje rozważania w głowie, w praktyce się nie przyglądałem tematowi bliżej.
U mnie już niema co liftować

Zastanawiam sie czy rurak czy nowa buda

Bartek
No bude mam 6cm wyżej więc troche miejsca się zrobiło - a blachy całkiem sympatyczne mam.
W moim samochodzie na przodzie siedzi silnik diesla, wyraźnie cięższy od seryjnego, podejrzewam że różnica około 30kg. Zacząłem dumać nad zakupem wyciągarki i jej ewentualnym montażem. Mam obawy co do wrzucania jej na przód - siedzi tam już dodatkowy ciężar, co może powodować rycie przodem w grząskim podłożu. Pomyślałem o montażu w tylnym zderzaku, "twarzą" wyciągarki w kierunku przodu silnika, żeby rozkład mas był sensowny. Tak, żeby cała winda z tyłu wystawała po za obrys samochodu, by był dostęp do sprzęgła itp, lina poprowadzona na wprost między bakiem i podłogą i dalej jakoś sprytnie przez przedni zderzak. Ktoś ćwiczył taki układ? Ma to sens? Czy lepiej jednak wrzucać możliwie lekką windę z syntetykiem na przód?
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
ja cos dumam, na razie kompletuje rzeczy potrzebne do mego patentu a potem jeszcze checi
nrazie wrzucam na przod tam gdzie byla, bo poskladalem auto i chce sie troche nacieszyc
co do mego pomyslu jak juz wczesniej wspomnialem winde chce umiescic miedzy rama tuz za belka mocujaca zbiornik paliwa a reduktorem, line chce kierunkowo ustawic tak zeby ominac skrzynie i silnik za pomoca teflonowych rolek

nrazie wrzucam na przod tam gdzie byla, bo poskladalem auto i chce sie troche nacieszyc
co do mego pomyslu jak juz wczesniej wspomnialem winde chce umiescic miedzy rama tuz za belka mocujaca zbiornik paliwa a reduktorem, line chce kierunkowo ustawic tak zeby ominac skrzynie i silnik za pomoca teflonowych rolek
692121109 Kuba
692121109 Kuba
- szerokimost
przy blaszance to będzie wyglądało jak by ci się coś do du.. przykleiłoKSikorski pisze:W moim samochodzie na przodzie siedzi silnik diesla, wyraźnie cięższy od seryjnego, podejrzewam że różnica około 30kg. Zacząłem dumać nad zakupem wyciągarki i jej ewentualnym montażem. Mam obawy co do wrzucania jej na przód - siedzi tam już dodatkowy ciężar, co może powodować rycie przodem w grząskim podłożu. Pomyślałem o montażu w tylnym zderzaku, "twarzą" wyciągarki w kierunku przodu silnika, żeby rozkład mas był sensowny. Tak, żeby cała winda z tyłu wystawała po za obrys samochodu, by był dostęp do sprzęgła itp, lina poprowadzona na wprost między bakiem i podłogą i dalej jakoś sprytnie przez przedni zderzak. Ktoś ćwiczył taki układ? Ma to sens? Czy lepiej jednak wrzucać możliwie lekką windę z syntetykiem na przód?

Podjedz jak byś miał jakieś pytanko

Samiec
Generalnie do du.y . W praktyce okaże sie że luzna lina bedzie spadać z tej rolki . Powinno być zabezpieczenie przed spadaniem. Widziałem taki patent w uazie przy mechaniku. Totalna porażka. Przy nowej linie jakos to chodzi a jak juz jest uzywana i poskręcana to bez sensu ta rolka. Nie można było wypuścić liny bezpośrednio do przodu? Tak jak to robią chłopaki w mechanikach? Przepuszczasz przez dwie tuleje i po robocie .Bartex pisze:To jest projekt tego co ja wydumałem, ale wymaga to drobnejingerencji w tył nadwozia
Swego czasy podglądałem w starej ciężarowce mercedesa podobny patent mechanik był za kabina lina szła do tyłu tam był taki bajer: koło jak w zbloczu zabudowane po bokach aby lina nie spadała odkryta był tylko cześć koła która wychodziła do tyłu. Cały mechanizm był dodatkowo łożyskowany co umożliwiało swobodny obrót wokoło własnej osi co prawda pełen obrót powodował by splatanie liny ale możliwość obrotu na lewo i prawo poprawiało prowadzenie liny. Lina wracała do przodu na zderzak gdzie był hak i rolki prowadzące. Co prawda od bębna wyciągarki do tej przekładni na tyle auta było z dobre 5 m i po drodze rolki prowadzące.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Jak się ładnie zabuduje, to się nie rzuca w oczy.szerokimost pisze:przy blaszance to będzie wyglądało jak by ci się coś do du.. przykleiłoKSikorski pisze:W moim samochodzie na przodzie siedzi silnik diesla, wyraźnie cięższy od seryjnego, podejrzewam że różnica około 30kg. Zacząłem dumać nad zakupem wyciągarki i jej ewentualnym montażem. Mam obawy co do wrzucania jej na przód - siedzi tam już dodatkowy ciężar, co może powodować rycie przodem w grząskim podłożu. Pomyślałem o montażu w tylnym zderzaku, "twarzą" wyciągarki w kierunku przodu silnika, żeby rozkład mas był sensowny. Tak, żeby cała winda z tyłu wystawała po za obrys samochodu, by był dostęp do sprzęgła itp, lina poprowadzona na wprost między bakiem i podłogą i dalej jakoś sprytnie przez przedni zderzak. Ktoś ćwiczył taki układ? Ma to sens? Czy lepiej jednak wrzucać możliwie lekką windę z syntetykiem na przód?Krzychu nie kombinuj daj na przód z podpisu widzę że twoja sucz już na nowym zawiasie stoi
więc podejrzewam że te parę kilo to nawet nie zauważysz.
Podjedz jak byś miał jakieś pytanko
Problem widzę z miejscem na linę pod podłogą i ominięcie flaków napędu...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Tak też się stało. Lina idzie lekko w dół na rolkę i do przodu. Dzięki za podpowiedźKwadrat pisze: Generalnie do du.y . W praktyce okaże sie że luzna lina bedzie spadać z tej rolki . Powinno być zabezpieczenie przed spadaniem. Widziałem taki patent w uazie przy mechaniku. Totalna porażka. Przy nowej linie jakos to chodzi a jak juz jest uzywana i poskręcana to bez sensu ta rolka. Nie można było wypuścić liny bezpośrednio do przodu? Tak jak to robią chłopaki w mechanikach? Przepuszczasz przez dwie tuleje i po robocie .

Bartek