Komfort jazdy Grand Vitara, Vitara Long
Moderator: Albert_N
- peyterek
-
- Kontaktowanie:
Komfort jazdy Grand Vitara, Vitara Long
Witam
Obecnie jeżdżę krótka vitarą, głównie po twardym, i jak wiadomo auto strasznie twarde, zastanawiam sie jak jezdzi vitara long(stara buda) a jak grand vitara ( rocznik około 2000 wiec nie ta najnowsza) czy zawieszenia tych aut sa znacznie miększe od mojej vitary?Jak long ma sie do krótkiej a jak grand vitara do longa?
Obecnie jeżdżę krótka vitarą, głównie po twardym, i jak wiadomo auto strasznie twarde, zastanawiam sie jak jezdzi vitara long(stara buda) a jak grand vitara ( rocznik około 2000 wiec nie ta najnowsza) czy zawieszenia tych aut sa znacznie miększe od mojej vitary?Jak long ma sie do krótkiej a jak grand vitara do longa?
Suzuki Vitara'00 - 1.6 8V
Yamaha Super Tenere XTZ 750 '89
Yamaha Super Tenere XTZ 750 '89
Re: Komfort jazdy Grand Vitara, Vitara Long
Jak nic nie motane w zawieszeniu to jest w miarę nieźle głównie dlatego, że siedzisz dalej od tylnego mostu, ale nie spodziewaj się komfortu w pełnym tego słowa znaczeniu. 

Potwierdzam to co napisał kolega wyżej!
GV 2.0HDI.5d+A/T235/70R16GY Wrangler. Zawiecha OME
Jazda w terenie ma podstawową zaletę-brak korków!
taka z 04r jedzie fatalnie
- cordoba_2004
-
komfort to jest w rav4 dlatego ludzie kupują ravki
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
z tych aut, które miałeś to ewidentnie tego nie znosisz..Mroczny pisze:taka z 04r jedzie fatalnie

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
cordoba_2004 co ma ravka do zadanego przez autora wątku pytania ? kolejna dobra rada wuju ?
kolego @peyterek , w Vitarze longu jest niewiele lepiej niż w krótkiej, przez nieco większy rozstaw osi , ale też bez rewelacji,
GV nie jeździłem to się nie wypowiem, natomiast u mnie w krótkiej Vitce komfort nieco się poprawił po zrobieniu forumowego liftu na Merc/Samarze , zawieszenie stało się nieco bardziej komfortowe (szczególnie tył)

kolego @peyterek , w Vitarze longu jest niewiele lepiej niż w krótkiej, przez nieco większy rozstaw osi , ale też bez rewelacji,
GV nie jeździłem to się nie wypowiem, natomiast u mnie w krótkiej Vitce komfort nieco się poprawił po zrobieniu forumowego liftu na Merc/Samarze , zawieszenie stało się nieco bardziej komfortowe (szczególnie tył)

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

cordoba_2004 pisze:komfort to jest w rav4 dlatego ludzie kupują ravki
jestem ciekaw skąd takie wnioski, jeździłeś chociaż jednym z tych aut
jak dla mnie to long jest dużo bardziej komfortowy niż krótka ( a mam i longa i krótką)
Ja tam na GV nie nażekam
a amory mam już dziurawe i za chwilę będzie zmiana jak nic 

Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia
z tego co wynika sądząc po postach z innych for to chyba niedavejr pisze:cordoba_2004 pisze:komfort to jest w rav4 dlatego ludzie kupują ravki
jestem ciekaw skąd takie wnioski, jeździłeś chociaż jednym z tych aut
jak dla mnie to long jest dużo bardziej komfortowy niż krótka ( a mam i longa i krótką)

chyba że zbieżność nicków ale myślę że osoba ta samaCordoba_2004 pisze:Witam
Mam zamiar kupić wkrótce vitarę do 10 tys lub
grand vitarę do 20 tys.
(...)
Kupowałem w życiu 4 osobówki i odpukać wszystko dobrze jeździło nie jestem mechanikiem, ale wszystko w nich robię sam, nie byłem u mechanika od jakiś 10 lat.
(...)

z tego co pisze na innym forum to już nie chce vitary tylko rav4 i chyba dlatego ta zmiana, że rav4 lepiej jeździ
kuba500 pisze:
chyba że zbieżność nicków ale myślę że osoba ta sama
Wpisz w google "cordoba_2004" i zobaczysz, że nasz "kolega" jest chyba na wszystkich możliwych forach i to co tam wypisuje pozostawię bez komentarza.

Moją nie jeździłeś.davejr pisze: jak dla mnie to long jest dużo bardziej komfortowy niż krótka ( a mam i longa i krótką)

twoja to za daleko żebym się przejechałkozioU pisze:Moją nie jeździłeś.

Wierz mi, że byłoby to wstrząsające przeżycie. Dosłownie.davejr pisze:twoja to za daleko żebym się przejechałkozioU pisze:Moją nie jeździłeś.

Ale niedługo znowu coś będziemy motać, może będzie lepiej.

dzięki za ostrzeżenie , unikam forumowo internetowych maniaków co to wypowiadają się na każdy temat udzielając dobre rady zaczytane na neciekozioU pisze:
Wpisz w google "cordoba_2004" i zobaczysz, że nasz "kolega" jest chyba na wszystkich możliwych forach i to co tam wypisuje pozostawię bez komentarza.

W porównaniu do nowych aut osobowych to mało która wieloletnia terenówka jest komfortowa. W leciwej Vitarze czy innym 4x4 problem nie tylko tkwi w wypracowanych sprężynach, amortyzatorach ale również pozostałych elementach zawieszenia – zwłaszcza w tulejach zawieszenia. Jedne są wybite i mają luzy inne się zwulkanizowały z metalem i są okropnie twarde. Jakby przywrócić do świetności wszystkie elementy zawieszenia to Vitra jest w wersji long jest całkiem przyzwoitym autem lat 90 tych 

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
ale grand vitara już nie
mały skok zawiasu realizowany twardym amortyzatorem, twardym stabilizatorem i krótką sprężyną plus badziewna fabryczna opona o stosunkowo niskim profilu i najgorszym mozliwym składzie mieszanki. Samochód jechał równie gównianie w dniu zakupu w sklepie z vitarami jak i po 3 latach w momencie sprzedaży. Jako ciekawostkę powiem, że kumpla vitara long v6 z pierwszych roczników (coś koło 95) na seryjnym zawiasie i nieznacznie przewymiarowanych discovererach jeździła nieporównywalnie lepiej
inaczej - nie bardzo potrafię sobie wyobrazić zastosowanie dla tego wozu - ani to w trasę, ani na wycieczki ani do terenu. A w mieście byle kaszkaj poradzi sobie lepiej
mały skok zawiasu realizowany twardym amortyzatorem, twardym stabilizatorem i krótką sprężyną plus badziewna fabryczna opona o stosunkowo niskim profilu i najgorszym mozliwym składzie mieszanki. Samochód jechał równie gównianie w dniu zakupu w sklepie z vitarami jak i po 3 latach w momencie sprzedaży. Jako ciekawostkę powiem, że kumpla vitara long v6 z pierwszych roczników (coś koło 95) na seryjnym zawiasie i nieznacznie przewymiarowanych discovererach jeździła nieporównywalnie lepiej
inaczej - nie bardzo potrafię sobie wyobrazić zastosowanie dla tego wozu - ani to w trasę, ani na wycieczki ani do terenu. A w mieście byle kaszkaj poradzi sobie lepiej
Ja wlasnie kupilem zonie GV 2.0 HDI. Tak naprawde szukalalem Rav4 ( bo juz zygam suzuki, mam jeszcze stara vitare i jimnego skundlonego z francuzem) ale nie bylo zadnej rokujacej.
A trafila sie GV w stanie przyzwoitym wiec kupilismy.
Auto faktycznie posiada znamiona bycia Vitara
ale nie mozna porownywac zawiasu w RAV4 do GV bo to zupelnie inna konstrukcja. Faktycznie troche twardo i trzesie szczegolnie z tylu. Zawieszenie z przodu moglo by lepiej wybierac dziury, tylko konstrukcja jest blizniacza do starej Vitary wiec szalu tam nigdy nie bedzie. Za to bedzie dosyc solidnie.
Auto dobrze sie trzyma drogi, przy predkosci ~130, oponach 235 bylem mile zaskoczony. Zona zadowolona bardzo i do tego automat czego w Rav sie nie znajdzie. I miejsca wiecej niz w rav.
Ja tam polecam. Szczegolnie ze jest jednym z tanszych aut tego typu. Tylko ze ja ja uzytkuje dosyc terenowo, dojazd do pracy mam poprzez blotnisty szuter. Tam Rav4 czy kaszkaj mogl by sie szybko zmeczyc.
A trafila sie GV w stanie przyzwoitym wiec kupilismy.
Auto faktycznie posiada znamiona bycia Vitara

Auto dobrze sie trzyma drogi, przy predkosci ~130, oponach 235 bylem mile zaskoczony. Zona zadowolona bardzo i do tego automat czego w Rav sie nie znajdzie. I miejsca wiecej niz w rav.
Ja tam polecam. Szczegolnie ze jest jednym z tanszych aut tego typu. Tylko ze ja ja uzytkuje dosyc terenowo, dojazd do pracy mam poprzez blotnisty szuter. Tam Rav4 czy kaszkaj mogl by sie szybko zmeczyc.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
- orzelowski
- jestem tu nowy...
mam longa i Samuraia
nie jeździłem krótką vitarą, ale long jest całkiem przyjemny w porównaniu do samca
nie jeździłem krótką vitarą, ale long jest całkiem przyjemny w porównaniu do samca

Kolego bst? Kupiłeś żonie GV HDI 5-drzwiową czy wersję XL7(długa)?
Jeżdziłem obydwoma i powiem że długa jest bardziej komfortowa na czarnym.
Jeżdziłem obydwoma i powiem że długa jest bardziej komfortowa na czarnym.
GV 2.0HDI.5d+A/T235/70R16GY Wrangler. Zawiecha OME
Długa Długa.
Bardzo przyjemne auto, taki autobus.
Jeszcze tylko z tylu amoryzatory wymienie bo jeden robi jak pompka do roweru.
Bardzo przyjemne auto, taki autobus.
Jeszcze tylko z tylu amoryzatory wymienie bo jeden robi jak pompka do roweru.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Seryjna GV faktycznie do bardzo komfortowych nie należy i czuć w niej geny innych modeli Suzuki. Można to poprawić innym zawieszeniem ale to ma sens gdy jeszcze trochę terenowo się jeździ. Jako typowy SUV na asfalt to chyba lepiej sprawdzi się coś innego.