http://www.albeco.com.pl/?i=katalogi&v=6saamurai pisze:O! Właśnie czegoś takiego szukam. Chcę to zrobić porządnie. Chciałem użyć uniball'a M18 nawet.
Zun byłbym Ci bardzo wdzięczny gdybyś podał mi jakiego producetna masz jaki model żebym wiedział co kupić.
Sprezyny i wahacze w samuraiu - co i jak
Moderator: Albert_N
Re: Wahacze PILNE!!!
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Tak z tą stroną się zapoznałem, był już link do niej w tym wątku. Pytanie moje czy ktoś już ich używał ? No i drugie moje pytanie, który byłby najlepszy z tej oferty czy taki ze strony 38 czy może jakiś słabszy ale z kalamidką ?
Ja mam qa1. Rodzaje jest kilkadziesiąt , jak nie ponad sto. Mowie tu tylko o jednym producencie. Ja kupowalem do 4linka , o potężnym zakresie pracy (60 stopni
) , do panharda taki jest niepotrzebny. Kupilem 5/8" , to wychodzi jak M16 (nawet sruba M16 wchodzi w otwór
). Kosztowalo mnie to 18$ za sztuke , przesylka z tego co pamietam 20 , czy 30 dolców. Ale kupiłem takie dość wypasione , bo z łożem teflonowym . W rozsadnej wielkosci zaczynaja sie od 10$ za sztuke i nawet te najtansze sa lepsze od tych kupowanych w polsce będących tak naprawdę cięgłami rolniczymi i mającymi mniejsza wytrzymałośc , nie mówiąc o fabrycznym dużym luzie
.

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

Zerknij tu:
http://www.albeco.com.pl/katalogi/Motorsport.pdf
zanim ocenisz
Pytałem-cena jest na poziomie 17-19 euro netto plus pewnie przesyłka.Zresztą juz o tym gadalismy.
zanim ocenisz
Pytałem-cena jest na poziomie 17-19 euro netto plus pewnie przesyłka.Zresztą juz o tym gadalismy.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
Jak kupowalem dla siebie to zastanawialem sie nad nimi. U Polskich dystrybutorów uniballe nadające się do 4linka wychodza 140 pln za sztuke - czyli dwa razy tyle co za amerykanskie , a i tak nie maja takich parametrow. U zachodnich sąsiadów przesyłka o dziwo wychodzi podobnie jak ta z usavandall1 pisze:Zerknij tu:
zanim ocenisz

Ogólnie rzecz biorąc to na pewno bardzo dobre uniballe , ja jednak wybralem amerykanskie bo byly tansze i mialy wiekszy zakres , a zakres byl dla mnie wlasnie priorytetem . Chcialem by zawieszenie bylo rozwojowe , i gdy bedzie mnie stac na wystarczajaco dobre amory zeby obsluzyc ten zawias , uniballe maja niczego nie ograniczac. I tak jest , jak rozepniesz maroy to jestes w stanie most postawic prawie w pionie

Świszcząca Suka Stage I

kolejne pytanie:) czy bedzie jakiś problem jezeli obroce tylko tylne felgi celem upchniecia sprezyn po zewnetrznej ramy a przod zostawie tak jak jest teraz?
Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->
Trzeba by bylo potestowac , sam kiedys sie nad tym zastanawialem. Ma takie rozwiazanie plusy i minusy. Plusy sa takie ze zwiekszasz stabilnosc samochodu zarowno podczas jazdy na wprost jak i na trawersach nie zmneisjzajac jednoczesnie srednicy zawracania. Minusy to takie ze masz nie wymienne felgi miedzy przodem a tylem , samochod nie bedzie trafial w koleiny , bedzie wybieral wiecej dziur .mcs0 pisze:kolejne pytanie:) czy bedzie jakiś problem jezeli obroce tylko tylne felgi celem upchniecia sprezyn po zewnetrznej ramy a przod zostawie tak jak jest teraz?
Świszcząca Suka Stage I

co do kolein to i tak latam po ulicy jak ..... w sumie majac tyl szerszy moze lepiej bedzie sie trzymal:) przod pewnie tez bym obracal ale pozniej bo nie bedzie mi wadzilo przy sprezynie
Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
nie chodzilo mi o koleiny na asfalcie 

Świszcząca Suka Stage I

Testowaliśmy taki układ z 3cm dystansami z tyłu i normalnym przodem. Powstał przy zakładaniu tarcz z tyłu i użyciu zacisków z seicento które wymagały dystansu. Postanowiliśmy pojechać na jeden rajd tak, ale to porażka była największym problemem były właśnie koleiny po większych autach w których zwykle jak przednie koło wpadło w którąś to tył wolał tą po po drugiej stronie 

Kilka fotek z budowy zawieszenia naszego klubowego kolegi. Niedługo zrobimy dokładny opis i wiecej lepszych fotek
http://www.warka-team.pl/galeria/gara/c ... zenia.html
ps.Zaskoczyło mnie dość dobre prowadzenie auta przy wiekszych prędkościach

Z czego są amory , że dobrze auto trzymają mimo iż są pod takim kątem z tyłu (przynajmniej wnioskuje to po tym , że mówisz , że auto się świetnie prowadzi z dużą prędkością , gdyby nie to nie uwierzyłbym
. Zawias mi się podoba z jednym "ale" : te wszechobecne tuleje gumowe 

Świszcząca Suka Stage I

a jak koledze jeździ się z takim któtkim panhardem z przodu 
Chcę założyć panharda który ma 61 cm i zastanawiam się czy to nie za krótko

Fascynaci 4x4
A na tej ostatniej focie to trochę sprężynie brakuje, żeby sięgnąć do mostu?Kwadrat pisze:Kilka fotek z budowy zawieszenia naszego klubowego kolegi. Niedługo zrobimy dokładny opis i wiecej lepszych fotek![]()
Ktoś miał już chyba taki patent, że pilot leciał za autem i celował sprężynami, żeby nie wypadły

Zun pisze:Z czego są amory , że dobrze auto trzymają mimo iż są pod takim kątem z tyłu (przynajmniej wnioskuje to po tym , że mówisz , że auto się świetnie prowadzi z dużą prędkością , gdyby nie to nie uwierzyłbym. Zawias mi się podoba z jednym "ale" : te wszechobecne tuleje gumowe
To jest cały kompletny kit . Amorki wachacze sprężynki i cała reszta . Moze świetnie to za wiele ale bardzo bardzo poprawnie. Da sie jezdzic na co dzien.
A tulei gumowych to nie ma za dużo

To taki zestaw http://www.rocky-road.com/coil.html
Kostuch pisze:A na tej ostatniej focie to trochę sprężynie brakuje, żeby sięgnąć do mostu?Kwadrat pisze:Kilka fotek z budowy zawieszenia naszego klubowego kolegi. Niedługo zrobimy dokładny opis i wiecej lepszych fotek![]()
Ktoś miał już chyba taki patent, że pilot leciał za autem i celował sprężynami, żeby nie wypadły
Nie trzeba niczego za nim zbierac

Będziesz mógł zobaczyc go pewnie na integracji

qwai pisze:a jak koledze jeździ się z takim któtkim panhardem z przodu
Jak to krótki ? A ile ma miec cm ?
generalnie jak najdłuższy.
Później patrzyłem i na kolejnych zdjęciach nie wygląda już tak krótko.
Mój miałby 61 cm i wydaje mi się to trochę krótko.
Później patrzyłem i na kolejnych zdjęciach nie wygląda już tak krótko.
Mój miałby 61 cm i wydaje mi się to trochę krótko.
Fascynaci 4x4
Takie coś da się policzyć, wtedy już nic się nie musi wydawaćqwai pisze:Mój miałby 61 cm i wydaje mi się to trochę krótko.

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Policzyć można przesunięcie w bok mostu przy zmianie ugięcia zawieszenia, ale nie ma wartości granicznej bo każda jest niekorzystna.
Więc kwestia jaka jest dla nas akceptowalna
Więc kwestia jaka jest dla nas akceptowalna
Fascynaci 4x4
Wydaje mi sie że ważniejsze zeby był jak najbardziej zblizony do poziomu w momencie gdy auto stoi gotowe do jazdy .
Widywałem juz panhardy długie na pół mostu
i jakos działało
Widywałem juz panhardy długie na pół mostu

Kiedyś pojechałem z trochę luźnymi sprężynami do Orzysza, bo amorki pojawiły się eksperymentalne.Kwadrat pisze:
Nie trzeba niczego za nim zbieracSpręzyny zamocowane na górze i same wskakują na miejsce jak opada
![]()
Będziesz mógł zobaczyc go pewnie na integracji
Po przejechaniu (no dobrze: przeciągnięciu się) przez dziurę z melasą, jednej sprężyny już nie było a amorek był w łuk.
Takie coś jest fajne do trialu/os, ale złośliwy korzeń pod powierzchnią bagna może mieć apetyt na luźne frędzle.
ps
Musi fajnie stukać taka zderzająca się z mostem sprężyna

A jesli to uniballe to ok . To jest chyba ta wersja z wymiennym elementami prawda ?
Co do stukania - raczej nie bedzie , bo gdy sie zdarza ze sprezyna sie odrywa to zazwyczaj samochod jedzie powoli. Ja tez mam na pelnym wykrzyzu sprezyny ktorym kilka centymetrow brakuje , ale jest dyslokator więc działa. A jak sie ma skrzywic amroa i wyrwac sprezyne to nie ma znaczenia czy sprezyna jest za krotka , za dluga , czy w sam raz
Sprawdzone empirycznie na wlasnej skórze. I da sie to zrobic w trialu . Mimo panujacej opinii trial to nie pierdzenie wokół bramek , zdarza się ze trzeba iść na całość - i dla dobra sprawy np zrobic rolke tylko po to zeby auto idealnie postawic , wbic jeden i [cenzura] do mety z najlepszym wynikiem 
Co do stukania - raczej nie bedzie , bo gdy sie zdarza ze sprezyna sie odrywa to zazwyczaj samochod jedzie powoli. Ja tez mam na pelnym wykrzyzu sprezyny ktorym kilka centymetrow brakuje , ale jest dyslokator więc działa. A jak sie ma skrzywic amroa i wyrwac sprezyne to nie ma znaczenia czy sprezyna jest za krotka , za dluga , czy w sam raz

Świszcząca Suka Stage I

Mnie sie udało wcisnąć parnharda z Toyota LC długości 81cm, dłuższego już raczej by sie nie dało - może o jakieś 4-6cm, nachylenie wyszło idealnie takie same jak drazek kierowniczy na podniesionym wąsie. Obawiałem sie że gumy będą twarde, ale nawet rękoma można mostem operować dość swobodnie w dużym zakresie, wiec pod ciężarem samochodu będzie jeszcze lepiej, chociaż pewnie unibale były by tu najlepsze.
Wczesniej był wymieniany amortyzator od Mercedesa 208 - jako dobry wybór do nowej zawiechy - ma on 25cm skoku (tak podaje sprzedawca) ale jest to amortyzator gazowy - czy takowy nadaje sie w teren czy lepiej olejowy?
mam zamiar wrzucić takie: http://allegro.pl/amortyzator-mercedes- ... 00438.html
Wczesniej był wymieniany amortyzator od Mercedesa 208 - jako dobry wybór do nowej zawiechy - ma on 25cm skoku (tak podaje sprzedawca) ale jest to amortyzator gazowy - czy takowy nadaje sie w teren czy lepiej olejowy?
mam zamiar wrzucić takie: http://allegro.pl/amortyzator-mercedes- ... 00438.html
Go big or go home
Ja bym Panharda na uniballach nie robił. Poza jakimiś ekstremalnymi zastosowaniami zakres pracy jest niewielki i nie ma takiej potrzeby. Daniels ma, ale raczej je wywali na rzecz gumy/polibusza bo mu dziadostwo szybko się wyrobiło i stuka.
Karol L
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD