żarówki
Moderator: Albert_N
Re: żarówki
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
w instrukcji nie ma wszystkich żarówek - np tylnych kierunków - na szczeście ku mojemu zaskoczeniu okazalo sie ze w katalagu w norauto jest pozycja SJ/samurai i wymienione so wszystkie zarówki w aucie jakiego powinny być typu 

był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
jest: jimniak, 2001
- MarekSS
- jestem tu nowy...
Witam. Żeby niezaśmiecać forum, pytam tutaj. W moim samuraiu mam problem takowy. Wyłaczam światła, a za chwile same mi się zaświecaja światła mijania z przodu, tylko te świecą. Co może byc przyczyną? Jadąc na zgaszonych światłach zaczynają mi rózniez mrógać.
Niech BŁOTO będzie z Wami 

- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
mozliwe, ze gdzies masa nie styka, albo sie urwala.
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
w takim przypadku były by jeszcze mniejsze szanse żeby się same zapalałyczarny bielsko pisze:mozliwe, ze gdzies masa nie styka, albo sie urwala.

Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
- MarekSS
- jestem tu nowy...
Sprawdzałem przewody z przodu w lampach, rozpinałem czyściłem wtyczki i dalej to samo. Komputer może byc przyczyną? Ciągłe wyciaganie bezpieczników jest mało wygodne.

KOMP odpowiada za wtrysk.
Reszta na szczęście tradycyjnie - przekaźniki, bezpieczniki i kabelki.
Może przekaźnik dostaje lewe zasilanie?
Reszta na szczęście tradycyjnie - przekaźniki, bezpieczniki i kabelki.
Może przekaźnik dostaje lewe zasilanie?
SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
Ale robią nagle pstryk i świeca pełnym światłem, czy jest jakby moment "rozpędzania", gdzie rozżarzają się? Słychać cyknięcie przekaźnika? Nie ma zamontowanego jakiegoś wynalazku, typu automatyczny wyłącznik świateł, czy inny monitor pracy? Zauważyłeś, cz nie dzieje się to po wjechaniu w jakąś dziurę? Przekaźnik podmieniłeś?
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
- MarekSS
- jestem tu nowy...
Zapalaja sie odrazu mocno swiecą. Brak jakch kolwiek przeróbek włacznika. Przekażnika niewymieniałem bo niemam innego, musze coś skołowac. Zapalały sie jak nawet wsiadłem do auta, wysiadłem i zgasły i tak na zmiane, a po dziórach tez się zaświecały.

Po mojemu, to luźny kabel się majta pod deska rozdzielczą.
Pooglądaj uważnie okolice przekażników i bezpieczników.
Z tego, co mówisz, to pole poszukiwań zawęża się do tych obwodów, które nie przechodzą przez stacyjkę - stale podłączone, lub któryś z przewodów przed stacyjką.
Pooglądaj uważnie okolice przekażników i bezpieczników.
Z tego, co mówisz, to pole poszukiwań zawęża się do tych obwodów, które nie przechodzą przez stacyjkę - stale podłączone, lub któryś z przewodów przed stacyjką.
Jeśli dzieje się to na dziurach i w czasie ruszania autem, to musisz przeprowadzić badanie metodą radzieckiego uczonego Macajewa i jego kolegi Szarpajewa. Opracowali oni skuteczną metodę lokalizowana tego typu usterek. Do sprawdzenia okablowanie, przekaźnik (a nuż mu sprężynka w środku strzeliła i sobie klapie) i wyłącznik, czy coś się w nim nie oberwało.
Najlepiej w bardzo cichym miejscu. Czasem można usłyszeć, jak coś tam iskrzy...
Najlepiej w bardzo cichym miejscu. Czasem można usłyszeć, jak coś tam iskrzy...
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
Ciekawa teoria z przekaźnikami do świateł...
a gdzie one są?
(te przekaźniki, nie światła)

a gdzie one są?

Kto sprytny ten maSalata123 pisze:Ciekawa teoria z przekaźnikami do świateł...![]()
a gdzie one są?![]()

Bartek
Mądrzy mają. Reszta wymienia wyłączniki i przełączniki zespolone. O przyćmionych światłach nie wspomnę 

U mnie wszystkie lampki, łącznie z roboczymi wesemami i wstecznym mają przekażniki
Jeszcze mi nic w elektryce nie szwankowało

Jeszcze mi nic w elektryce nie szwankowało

- MarekSS
- jestem tu nowy...
Mi tez nieszwankowało do tej pory. Uporałem się z zepsutym wskażnikiem paliwa, zostało mi jeszcze z tymi swiatłami. Musze szukac gdzieś w kabinie. Obym szybko znalazł bo mnie wkurza to miganie.

Bartex pisze:Kto sprytny ten maSalata123 pisze:Ciekawa teoria z przekaźnikami do świateł...![]()
a gdzie one są?![]()
nie interesuje mnie ingerencja użytkowników w instalację elektryczną a jej pierwotna forma

Pierwotna forma instalacji, to spisek księgowych! 
Ma działać na gwarancji, a potem, to już nie ich sprawa. Trza poprawiać.

Ma działać na gwarancji, a potem, to już nie ich sprawa. Trza poprawiać.