Zatarty wałek rozrządu po raz kolejny
Moderator: Albert_N
Zatarty wałek rozrządu po raz kolejny
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Temat bliźniaczy http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... C5%82owica problem taki sam ale w sumie nic sie nie wyjaśniło. Tak więc zakupiłem samca z 88 roku. Zalany olejem 15w40, ciśnienie oleju mierzone w bloku miał ok 3.2 Po pojeżdzeniu nim delikatnie ok 3 dni przy odpalaniu (ok -25 stopni) zablokowało wełek w głowicy na 2 środkowych mocowaniach obrywając z paska ok 5 zębów. Głowica i wałek były nieźle przeorane bo jak nie chciał odpalić to go troche na lince ciągałem, nie wiedziałem jeszcze ze to rozrząd. Zakupiłem nowe/stare części pozakładałem a samochód zaczoł chodzić 2 razy lepiej niż po zakupie... przez jakieś 150 km po czym po odpaleniu (temp ok -5) pochodził 20 sekund i zgasł. Znowu zablokowało wałek. Po rozebraniu okazało sie że na jednym mocowaniu, delikatnie wyorało rowek na wałku. Czemu go zaciera? Za niskie ciśnienie oleju i fakt ze na środku głowicy jest najcieplej? Stukają mi troche panewki na korbowym. Może z tąd brak ciśnienia?
Terrano II na rope
Re: Zatarty wałek rozrządu po raz kolejny
ja obstawiam jakiś problem ze smarowaniem, kanały olejowe, albo coś nie tak ze smokiem w misce olejowej, ewentualnie jakaś zwichrowana głowica... a panewki jak stukają to pasuje to zrobić 

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Przede wszystkim witamy kolegę.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
Ale żeby się 2 głowice/wałki zatarły w tak krótkim czasie? Możliwe, co by tak tracił ciśnienie na panewkach i nie smarował dostatecznie wałka w głowicy? Poza tym samochód kupiłem od znajomego, który jeździł nim ze 3 lata i nic się takiego nigdy mu nie stało.
Terrano II na rope
Podobno te silniki nie lubią mineralnego oleju, tzn np.: 15W40
Co do tego to zdania są tu podzielone. Osobiście też skłaniałbym się nad zalaniem 10w40 tyle, ze chce dokładnie temat zbadać, co by mi znowu po przejechaniu 150 km nie zatarło wałka.
Terrano II na rope
mnie sie walek zatarl na mineralnym
teraz po remoncie smiga na pelnym syntetyki 10W60 i od 2 lat jezdzi bez problemu
wiec cos w tym chyba jest
teraz po remoncie smiga na pelnym syntetyki 10W60 i od 2 lat jezdzi bez problemu

wiec cos w tym chyba jest
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
Też skłaniam się do wersji z syntetycznym olejem. Stosuję nawet w 600 tysiecznym przebiegu. Mniejsze ciśnienie robocze ale za to olej wszędzie dojdzie szybiej co w przypadku wałków głowicy ( ostatni punkt smarowania) ma istotne znaczenie.
tel. 509700949
U mnie się wyjaśniło. Po zalaniu półsyntetyka problem nie wrócił. Wałek mi na mineralnym zatarło.
Samurai 1.3 '89r
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu - stąd biorą się posrane pomysły...
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu - stąd biorą się posrane pomysły...
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Czy panowie próbowali mierzyć luz między wałkiem a głowicą, np. zgniatanymi wałeczkami?
Może obróbka mechaniczna zwiększająca luz pomoże uniknąć następnych zatarć?
Tak sobie rozmyślam...
Jeśli decydować się na większy luz, to skrobać głowicę i kapy, czy dać wałek na szlifierkę żeby zdjęli z pięć setek z czopów?
Tak sobie rozmyślam...
Jeśli decydować się na większy luz, to skrobać głowicę i kapy, czy dać wałek na szlifierkę żeby zdjęli z pięć setek z czopów?
Jeszcze nie mam terenówki, ale już niedługo...
Motocyklowa Szkoła Jazdy Kulikowisko
Warszawa-Bemowo
Motocyklowa Szkoła Jazdy Kulikowisko
Warszawa-Bemowo
kupić olej jaki zaleca producent,reszte kasy przeznaczoną na tokarza przepićTomek Kulik pisze:Czy panowie próbowali mierzyć luz między wałkiem a głowicą, np. zgniatanymi wałeczkami?
Tak sobie rozmyślam...

Sj 413 89' [S]pecial werszyn
Przyczyny mogą być dwie.
1. Krzywa jest głowica lub blok i po dokręceniu krzywi głowicę . Wałek bez dźwigienek skręcony na podporach musi sie obracać ręką bardzo lekko i bez wyraźnych zahamowań . Głowica ; sprawdzć płaskość na płycie. Blok sprawdzić liniałem .
2. Brak smarowania na te podpory . brak ciśnienia z pompy lub zasyfiałe kanały dolotowe oleju .
Bardzo często po jeżdżeniu na kiepskim mineralu i zagnojeniu kanałów , wlanie dobrego oleju rozpoczyna proces usuwania osadów i odrywa ze ścianek całe ciągi "glutów".
Generalnie nie musi być syntetyk ,ale dobry minerał i często zmieniany.
1. Krzywa jest głowica lub blok i po dokręceniu krzywi głowicę . Wałek bez dźwigienek skręcony na podporach musi sie obracać ręką bardzo lekko i bez wyraźnych zahamowań . Głowica ; sprawdzć płaskość na płycie. Blok sprawdzić liniałem .
2. Brak smarowania na te podpory . brak ciśnienia z pompy lub zasyfiałe kanały dolotowe oleju .
Bardzo często po jeżdżeniu na kiepskim mineralu i zagnojeniu kanałów , wlanie dobrego oleju rozpoczyna proces usuwania osadów i odrywa ze ścianek całe ciągi "glutów".
Generalnie nie musi być syntetyk ,ale dobry minerał i często zmieniany.
suzuki vitara 1.6 (SZARA EMINENCJA)
Suzuki Vitara 2.0 (BŁĘKITNY GROM )
T4 syncro -wyprawowy.
Suzuki Vitara 2.0 (BŁĘKITNY GROM )
T4 syncro -wyprawowy.
Przestrzelenie głowicy z obróbką wałka itp. to koszt jakieś 500zł tak wskazał mi znajomy mechanik, wiec mija się z celem. Najdziwniejsze jest u mnie to ze znam dokładną historie auta kilka lat wstecz i u poprzednika nic się z głowicą nie działo. Panewki już wymieniłem, w poniedziałek złoże głowice i oczywiście 10w40 zaleje. Do tej pory jeździł na Mobilu mineralnym wiec nie jakiś straszliwy syf. Zobaczymy co się będzie dalej działo.
Terrano II na rope
Leję od zawsze 15W40 (tani noname z Lidla za groszePietia46 pisze:Przestrzelenie głowicy z obróbką wałka itp. to koszt jakieś 500zł tak wskazał mi znajomy mechanik, wiec mija się z celem. Najdziwniejsze jest u mnie to ze znam dokładną historie auta kilka lat wstecz i u poprzednika nic się z głowicą nie działo. Panewki już wymieniłem, w poniedziałek złoże głowice i oczywiście 10w40 zaleje. Do tej pory jeździł na Mobilu mineralnym wiec nie jakiś straszliwy syf. Zobaczymy co się będzie dalej działo.

Zrzuć miskę olejową i obejrzyj smoka.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Jak chcesz, głowicę z wałkiem mogę Ci sprezentować
Tylko musisz sobie po nią przyjechać i zdjąć z bloku
ew zabrać z blokiem

Tylko musisz sobie po nią przyjechać i zdjąć z bloku

ew zabrać z blokiem