Jaki mam lift?
Moderator: Albert_N
Jaki mam lift?
Witam !
Mam trochę nietypowe pytanie. Chciałbym sprawdzić jaki lift mam zrobiony w samochodzie (Samuraja kupiłem już zmotanego m.in. resory od wranglera itp.).
Czy ktoś mógłby mi podać dla porównania jakieś charakterystyczne wymiary seryjnego samuraja z przodu i z tyłu (+ rozmiar opon bo będę musiał to przeliczyć na swoje 30")?
Wtedy będę mógł zmierzyć u siebie i policzyć.
Pozdrawiam,
Mam trochę nietypowe pytanie. Chciałbym sprawdzić jaki lift mam zrobiony w samochodzie (Samuraja kupiłem już zmotanego m.in. resory od wranglera itp.).
Czy ktoś mógłby mi podać dla porównania jakieś charakterystyczne wymiary seryjnego samuraja z przodu i z tyłu (+ rozmiar opon bo będę musiał to przeliczyć na swoje 30")?
Wtedy będę mógł zmierzyć u siebie i policzyć.
Pozdrawiam,
Subaru Outback 2,5 + Jeep Cherokee 4,0 + Suzuki Samurai 1,3
Re: Jaki mam lift?
By wiedzieć czym przyszpanować przed kumplami przy piwku
weź metr i zmierz, będziesz wiedział jaki masz lift hehe

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
hahahaha walsnie cos podobnego mialem dopisac ...
W serii jest między 19 a 20 cm jak masz więcej to albo większe opony są albo lift zawiechy
GV II 2.0
Jesteście bardzo pomocni. Jestem pełen podziwu.
Nie wiem skąd się to bierze na forach, ale im kto ma więcej postów tym głupszych i mniej pomocnych odpowiedzi udziela.
Mam dużo więcej. Mam większe opony (30") i mam lift zawiechy (m.in. resory od wranglera, inne wieszaki itp.). Nie mam SPOA ani body liftu.
Więc jak widać nie da się ustalić wielkości liftu prostym pomiarem - tylko porównanie z innym autem.
A znajomość wielkości liftu może się przydać chociażby przy zakupie anti-bump-steer kitu które są dostosowane do konkretnych wartości liftu.
Nie wiem skąd się to bierze na forach, ale im kto ma więcej postów tym głupszych i mniej pomocnych odpowiedzi udziela.
Metrówką to sobie mogę zmierzyć prześwit a nie lift. Dziwne, że na to nie wpadłeś.slavok pisze:weź metr i zmierz, będziesz wiedział jaki masz lift
Przynajmniej jedna odpowiedź na temat... Te 19-20 to mierzyłeś między ziemią a czym?marirus pisze:W serii jest między 19 a 20 cm jak masz więcej to albo większe opony są albo lift zawiechy
Mam dużo więcej. Mam większe opony (30") i mam lift zawiechy (m.in. resory od wranglera, inne wieszaki itp.). Nie mam SPOA ani body liftu.
Więc jak widać nie da się ustalić wielkości liftu prostym pomiarem - tylko porównanie z innym autem.
A znajomość wielkości liftu może się przydać chociażby przy zakupie anti-bump-steer kitu które są dostosowane do konkretnych wartości liftu.
Ostatnio zmieniony ndz lut 20, 2011 1:00 pm przez stormy, łącznie zmieniany 1 raz.
Pewnie bierze się to stąd, że na takie głupie pytania nie chce się już odpowiadać, do czego Ci to jest potrzebne, bo nie rozumiem...

Metrówką to sobie mogę zmierzyć prześwit a nie lift. Dziwne, że na to nie wpadłeś.

Poprzedni post, ostatnie zdanie.slavok pisze:Pewnie bierze się to stąd, że na takie głupie pytania nie chce się już odpowiadać, do czego Ci to jest potrzebne, bo nie rozumiem...![]()
musisz zmierzyć i porównać z wymiarami zdrowego samuraia, większość tutaj ma pomotane maszyny i nic ci to nei da że ci ktoś pomierzy, po za tym przy samoróbkach typu resory od wranga etc. ciężko określić jaki masz lift, dlatego trzeba mierzyć i równać z tym co jest w zdrowej serii.
Zamiast się cieszyć że kupiłeś dłubnięte auto i nie musisz sam motać to zadajesz dziwne pytania. Lift to lift. Jeżeli masz na resorach od wranglera to masz na resorach od wranglera, jak byś miał na OME to byś miał OME, proste no nie 

GV II 2.0
stormy pisze:Jesteście bardzo pomocni. Jestem pełen podziwu.
Metrówką to sobie mogę zmierzyć prześwit a nie lift. Dziwne, że na to nie wpadłeś.slavok pisze:weź metr i zmierz, będziesz wiedział jaki masz lift
Przynajmniej jedna odpowiedź na temat... Te 19-20 to mierzyłeś między ziemią a czym?marirus pisze:W serii jest między 19 a 20 cm jak masz więcej to albo większe opony są albo lift zawiechy
Masz kolego 15 postów na forum i juz zaczynasz obrażać?
Kolega dobrze Ci powiedział - weź metr i zmierz. Mierzy się od środka koła do błotnika. Ta wartośc to tzw. EBH - w wielu katalogach znajdziesz taki współczynnik wskazujący wysokość do blotnika od środka kola przed i po założeniu liftu. Przy takim mierzeniu wielkośc koła nie ma znaczenia.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
Panowie, a dlaczego jak dodam gazu u mnie w suzuki to robi sie głośniej? Ile decybeli... Ahh już mi sie nie chce konstruować tak durnego pytania 

4x4 Tczew
nie ważne, mieszam.
Ostatnio zmieniony ndz lut 20, 2011 5:35 pm przez slavok, łącznie zmieniany 1 raz.
No i czego znowu mieszasz. Tak się ma mierzyć w każdym samochodzie. A jak ma podcięte nadkola to niech mierzy do maski.
tel. 509700949
Zastanawiam się czy ktoś to w ogóle czyta pytania?slavok pisze:musisz zmierzyć i porównać z wymiarami zdrowego samuraia, większość tutaj ma pomotane maszyny i nic ci to nei da że ci ktoś pomierzy, po za tym przy samoróbkach typu resory od wranga etc. ciężko określić jaki masz lift, dlatego trzeba mierzyć i równać z tym co jest w zdrowej serii.
Przecież właśnie o to pytałem w pierwszym poście. Żeby ktoś zmierzył w seryjnym samuraju i mi podał.
Zamiast latać z miarką po parkingu i szukać seryjnego samuraja zadałem pytanie na forum, bo w swojej naiwności myślałem, że otrzymam odpowiedź.
W zamian dostałem 9 odpowiedzi i stylu "po co Ci to" albo inne szyderstwa i 3 odpowiedzi że trzeba zmierzyć zupełnie jakbym sam na to nie wpadł już w pierwszym poście...
Eeeechh...
Dla mnie EOT, widzę, że się tu nie dogadam.
Zmierzyłem u siebie Przód od środka koła do błotnika 45cm, tył 50. Resory po klepaniu. Przed tym zabiegiem Sami stał 4 cm niżej. Opony 225/70 R 15. Oryginalne wieszaki, i amortyzatory.
Właśnie dlatego długi czas omijałem forum z daleka bo wśród garstki pożytecznych postów trzeba sie ścierać i czytać dużą ilość postów delikatnie mówiąc zbędnych.stormy pisze:.............................
.....................
W zamian dostałem 9 odpowiedzi i stylu "po co Ci to" albo inne szyderstwa i 3 odpowiedzi że trzeba zmierzyć zupełnie jakbym sam na to nie wpadł już w pierwszym poście...
Eeeechh...
Dla mnie EOT, widzę, że się tu nie dogadam.
W tym temacie powinna się pokazać jak na razie tylko ta odpowiedź:
Niestety dużo osób z przyczyn, których nie podam bo nie chce nikogo obrażać lubi pisać byle co chyba z nudy.lukassos pisze:Zmierzyłem u siebie Przód od środka koła do błotnika 45cm, tył 50. Resory po klepaniu. Przed tym zabiegiem Sami stał 4 cm niżej. Opony 225/70 R 15. Oryginalne wieszaki, i amortyzatory.
Np.
No to jak się kurva nie che komuś odpowiadać na temat to niech NIE ODPOWIADA W OGÓLE a nie posty typu:slavok pisze:Pewnie bierze się to stąd, że na takie głupie pytania nie chce się już odpowiadać, do czego Ci to jest potrzebne, bo nie rozumiem...![]()
...........
corny pisze:hmm .. a po co

A co do tematu to nie pomoge bo mam vitare

Pozdrawiam wszystkich
radzik ale ty masz szare zycie 

szczecin ..... po prostu dziura
a w dole parch 2.8 3cale i 35 cali 

moje życie to nie forum i nie oceniał bym go po nim
Tak się tylko zbulwersowałem razem z kolegą "stormy"
Ale w sumie świata tzn forum nie zmienię tak wiec bez sensu te moje wypociny
po prostu trzeba chyba nie widzieć niektórych postów ( np tego mojego
)

Tak się tylko zbulwersowałem razem z kolegą "stormy"
Ale w sumie świata tzn forum nie zmienię tak wiec bez sensu te moje wypociny
po prostu trzeba chyba nie widzieć niektórych postów ( np tego mojego

Wystarczy dodać do wrogów określone osoby i już nie widać ich postów - polecamradzik071 pisze: po prostu trzeba chyba nie widzieć niektórych postów ( np tego mojego)

A w temacie: konia z rzędem temu, co ma samuraia w fabrycznej specyfikacji

Jak autor wątku odczuwa bumpsteer, to do wyboru jest aż jeden obniżony wąs (w calmini). Ewentualnie wąsy zwrotnicy od merca.
Rzeczywiście jest o co drzeć szaty...

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Oj nie, wybór jest znacznie większy. Zobacz np. tutaj: http://www.rocky-road.com/ottsteer.htmlKostuch pisze: Jak autor wątku odczuwa bumpsteer, to do wyboru jest aż jeden obniżony wąs (w calmini). Ewentualnie wąsy zwrotnicy od merca.
Jest w sumie 13 rodzajów dokładnie dobranych do 1". Google znajduje jeszcze wiele innych firm jako że problem jest powszechny.
Z technicznego punktu widzenia jeżeli rzeczywiście to ma coś pomóc to długość wąsów zwrotnicy powinna być dokładnie dobrana do wielkości liftu.
Jedyny problem to ceny - niestety wszędzie dość duże...
Dzięki za odpowiedź na którą czekałemlukassos pisze:Zmierzyłem u siebie Przód od środka koła do błotnika 45cm, tył 50. Resory po klepaniu. Przed tym zabiegiem Sami stał 4 cm niżej. Opony 225/70 R 15. Oryginalne wieszaki, i amortyzatory.

U mnie jest odpowiednio 55 i 60. Czyli 14cm wyżej niż seria co daje jakieś 5,5".
Pozdrawiam,
Ale żeś znalazł zestawy. Od 5'' cali liftu w górę...stormy pisze:Oj nie, wybór jest znacznie większy. Zobacz np. tutaj: http://www.rocky-road.com/ottsteer.htmlKostuch pisze: Jak autor wątku odczuwa bumpsteer, to do wyboru jest aż jeden obniżony wąs (w calmini). Ewentualnie wąsy zwrotnicy od merca.
Jest w sumie 13 rodzajów dokładnie dobranych do 1". Google znajduje jeszcze wiele innych firm jako że problem jest powszechny.
Z technicznego punktu widzenia jeżeli rzeczywiście to ma coś pomóc to długość wąsów zwrotnicy powinna być dokładnie dobrana do wielkości liftu.
Jedyny problem to ceny - niestety wszędzie dość duże...

To że są takie wynalazki do hamerykańskich pomników, nie oznacza że nadają się w naszych warunkach.
Podobny efekt uzyskasz na tych wąsach od merca o których wspominałem.
A uwzględniasz, że ktoś może mieć lift budy albo powycinane błotniki?stormy pisze: Dzięki za odpowiedź na którą czekałem![]()
U mnie jest odpowiednio 55 i 60. Czyli 14cm wyżej niż seria co daje jakieś 5,5".
Pozdrawiam,