szumi przy wciśniętym pedale sprzęgła
Moderator: Albert_N
szumi przy wciśniętym pedale sprzęgła
Witam. Jak w temacie szumi z okolic sprzęgło, skrzynia dość wyraźnie w suzuki jimny 1,3 1999 rok. Jedni mówią, że to łożysko oporowe inni znów że jakieś tam w skrzyni biegów. Proszę o radę. Samochód jeździ normalnie nic nie muli nie ślizga się - tylko ten wyraźny szum. Szumi tylko przy wciśniętym pedale sprzęgła. Proszę o rade jakiej firmy ewntualnie częci kupić? Pozdrawiam.
Re: szumi przy wciśniętym pedale sprzęgła
Jeżeli szumi przy wyciśnięciu sprzęgła to raczej łożysko oporowe.
ps. dwa tematy niżej http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=84205
ps. dwa tematy niżej http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=84205
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
Go big or go home
jak się zatrze całkowicie biegu nie zmienisz, przynajmniej nie przy użyciu sprzęgła. Każde użycie sprzęgła powodowało będzie zduszenie silnika... 

w takim razie mnie zatarło się łożysko w specyficzny sposób, bo wróciłem 20km z powrotem do domu z upalania, jedynym mankamentem był przeraźliwy pisk nie obracającego sie łożyska trącego o docisk.
Go big or go home
- PITSJ413:)
-
przy zatartym lozysku normalnie beda sie zmieniac biegi do momentu zdarcia tych blaszek w dociskuSalata123 pisze:jak się zatrze całkowicie biegu nie zmienisz, przynajmniej nie przy użyciu sprzęgła. Każde użycie sprzęgła powodowało będzie zduszenie silnika...

BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
może tak być, zdarza się.
może też być tak, że łożysko wpada do środka - wytapia się
wszystkie te przypadki na własne oczy widziałem, nie jednokrotnie, i zawsze w samim
widziałem też jak docisk postanowił odrzucić elementy słoneczka a te elementy opuściły dzwon skrzyni biegów najkrótszą drogą - czyli przez dzwon
jak żyletki
wiele widziałem
nawet widziałem jak pada łożysko oporowe które nie wydawało żadnych dźwięków ani innych znaków które mogły by świadczyć, że jego koniec blisko jest... działa, działa, kolejny raz wciskasz i dupa
może też być tak, że łożysko wpada do środka - wytapia się
wszystkie te przypadki na własne oczy widziałem, nie jednokrotnie, i zawsze w samim

widziałem też jak docisk postanowił odrzucić elementy słoneczka a te elementy opuściły dzwon skrzyni biegów najkrótszą drogą - czyli przez dzwon

wiele widziałem

nawet widziałem jak pada łożysko oporowe które nie wydawało żadnych dźwięków ani innych znaków które mogły by świadczyć, że jego koniec blisko jest... działa, działa, kolejny raz wciskasz i dupa

a!
najczęściej łożysko oporowe pada (poza naturalnym zużyciem, takim eksploatacyjnym) przez źle wyregulowaną linkę sprzęgła...
najczęściej łożysko oporowe pada (poza naturalnym zużyciem, takim eksploatacyjnym) przez źle wyregulowaną linkę sprzęgła...