panowie,niema znaczenia faktura czy paragon ważne aby był dowód zakupu,a jeśli chodzi o gwarancje to z tego co się orientuje to na terenie uni jest to odgórnie 2 lata więc żadnej łaski nie robią ,jest też inna możliwość wyegzekwowania swoich praw, na podstawie ustawy o zgodności towaru i usług i na jej podstawie można wyegzekwować od sprzedawcy /nie interesuje nas wtedy,producent i jego gwarancja /wymianę wadliwego towaru na nowy lub naprawę/ a z producentem użera się w tedy sprzedawca/
ustawodawca wyszedł z założenia że kupując coś zawieramy umowę ze sprzedawcą i to coś musi spełniać swoje zadanie przez dwa lata
tak więc
mamy na każdy zakupiony towar dwa lata rękojmi/tak to się bodajże nazywa/ważne tylko aby reklamując towar określić na jakiej podstawie go reklamujemy czy na podstawie gwarancji czy na podstawie ustawy
wiem to z autopsji, tak więc panowie żądać i trzymać dowody zakupu
a jak są problemy to do sądu

koszty są niewielkie/ale wcześniej polecam rzecznika praw konsumenta jest chyba w każdym mieście
telefonicznie pomorze doradzi i nie trza płacić za poradę
jeszcze aby wyczerpać temat /darmowa infolinia porad prawnych dla konsumentów 800 800 008 tam też poradzą sypną paragrafami/
o kurcze ale się rozpisałem,kończę myślę że powyższe informacje mogą się czasem przydać