wentylaror samurai
Moderator: Albert_N
wentylaror samurai
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie wentylatora w Samuraiu. Jak wiadomo seryjny wiatrak znajduje się na wisko a co za tym idzie mogą być problemy w głębokiej wodzie, wiem że rozwiązaniem jest elektryk z dodatkowym włącznikiem ale osobiście uważam czym mniej kabelków tym lepiej
Dlatego pomyślałem aby zamontować wentylator od uaza, który ma metalowe łopatki. Czy ktoś z was przerabiał takie rozwiązanie, czy sprawdzi się to w głębokiej wodzie?

Samurai G13BA, '93
Re: wentylaror samurai
Jak masz sprawne wisko to seryjne opatki się nie urwą.
Moim skromnym zdaniem to jeden huuu czy masz metalowe, czy plastikowe łopatki pod wodą
A z resztą jak silnik pod wodą to się chłodzi otoczeniem(czyt. Wodą), a nie powietrzem. Czy źle mówię ?

4x4 Tczew
To w takim razie jak powinno się zachować sprawne sprzęgło wiskotyczne po wjechaniu do głębokiej wody? Gdy łopatki wentylatora trafią na opór wody to sprzęgło rozłączy się? czy może zmniejszy prędkość obrotową wentylatora?
Moim zdaniem łopatki plastykowe a metalowe to nie to samo, metal nie połamie się i nie zmasakruje chłodnicy.
Moim zdaniem łopatki plastykowe a metalowe to nie to samo, metal nie połamie się i nie zmasakruje chłodnicy.
Samurai G13BA, '93
Nie rozumiem jak elektryk pod wodą może być rozwiązaniem i czego dokładnie 

Fascynaci 4x4
przed wjazdem do wody elektryczny wentylator można po prostu wyłączyć.
Samurai G13BA, '93
Złap wentylator na sprzęgle wiskotycznym ręką i uruchom silnik. Na tym polega to sprzęgło, że wentylator zostanie Ci w ręce. Zasprzęgli się dopiero po nagrzaniu, a i tak nigdy nie będzie spięty w 100% (na ciepłym silniku też da się zatrzymać wentylator, choć z większymi problemami).
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
W głębokiej wodzie bardziej przejmowałbym się uszczelnieniem dolotu i silnika a nie wentylatorem. Topiłem już Suzuki tak, że maska była pod wodą i nie stwierdziłem żadnych uszkodzeń wisko czy jakiś negatywnych skutków zalania wodą ( oprócz mokrych siedzeń). Uważaj na palce bo będziesz miał później problem z zamawianiem piwa 

Schłodzona wiskoza poprostu wyłączy się, tzn będzie stawiać pomijalny opór dla wody.
a w 410 wiatrak jest na sztywno i w pełnym zanurzeniu dusi silnik

bo 410 w wodzie po dach jeździ a raczej pływa sie tyłem, a to wentylator robi za śrubę
że Ty tego nie wiedziałeś 

ale on ciągnie a nie pcha, więc cofać nie da się wcale 

dzięki za pomoc, w takim razie odpuszczam sobie temat metalowego wentylatora.
Samurai G13BA, '93
Bo to zły patent jest.Salata123 pisze:a w 410 wiatrak jest na sztywno i w pełnym zanurzeniu dusi silnik![]()
W lj wsadziłem wiskozę z samuraia zamiast sztywnego śmigła i też jest git.
I pół konia (ok, kucyka) więcej do dyspozycji

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Ja poszedłem w prostsze rozwiązanie, zmieniłem silnik 

Kolezka miał spiete wisko na stałe bo padło, i po zanurzeniu spektakularnie wylewala sie woda wszelakimi dziurami spod machy.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4