demontaż półosi tylnych
Moderator: Albert_N
demontaż półosi tylnych
sprawa jest następująca: chce wyciągnąć tylne półosie okręciłem wszystkie możliwe śrubki a mimo to półoś nie chce wyjść i mam pytanie czy jest tam może jakieś zabezpieczenie którego nie zauważyłem czy po prostu musze użyć większej siły ? A most jest z Suzuki Santany 1.0
sj410
sj410
Suzuki Santana 1,6 TD
Re: demontaż półosi tylnych
Musisz użyć młotka bezwładnościowego i wybić
SJ413 z 86r. po kilku drobnych modyfikacjach... zwany Żółtasem
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
eeee tam długa gruba brecha i młot minimum 3kg i jeden strzał od strony mostu
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Ja, młotek bezwładnościowy, zrobiłem z odpowiednio wygiętego płaskownika. nagwintowanego pręta i 4kg młotka bez trzonka. Działa bardzo dobrze i przydaje się nie tylko do półosi
SJ413 z 86r. po kilku drobnych modyfikacjach... zwany Żółtasem
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
/najłatwiej i najszybciej to przykręć bęben na 2 śruby i przykręć koło. i szarp za koło. musi wyjść
4x4 Tczew
chomik. pisze:Ja, młotek bezwładnościowy, zrobiłem z odpowiednio wygiętego płaskownika. nagwintowanego pręta i 4kg młotka bez trzonka. Działa bardzo dobrze i przydaje się nie tylko do półosi
a ja kumplowi ramę do vitary zrobiłem ze stelarza od butli lpg
pisze że brecha i młot bo to każdy ma w domu i nie trzeba nic kombinować troszke brutalnej siły
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Ja proponuje tak jak ktos wyzej. Odkrecic co sie da i przykrecic kolo. Szarpniesz za kolo albo kopniesz od strony mostu i musi wyjsc 

Miejsce na Twoją reklamę.
nie musi
Znane przypadki są, że łożysko wychodzi BARDZO ciężko.
Obojętnie czy spowodowane jest to krzywym mostem czy rdzą..

- ostrokolowo
Ja kopałem od strony mostu, chwila strachu czy auto z kobyłek nie spadnie i musi wyjśćszympro pisze:Ja proponuje tak jak ktos wyzej. Odkrecic co sie da i przykrecic kolo. Szarpniesz za kolo albo kopniesz od strony mostu i musi wyjsc

U mnie wyszło (w nocy w deszczu na nie oświetlonym parkingu)
Jest Vitara 
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik
Salata123 pisze:nie musi![]()
o toto kopałem jak głupi osioł i ni chuja

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
zrobiłem tak jak radził kolega chomik. to znaczy zrobiłem sobie młotek bezwładnościowy i poszło już po paru strzałach 
dzięki za pomoc

dzięki za pomoc

Suzuki Santana 1,6 TD
Ja nawet próbowałem bączki kręcić bez zabezpieczeń łożyska i nie wyszło... jak by ktoś potrzebował to mogę użyczyć przyrządu do bezstresowego wyciągania półosi 

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Mialem to samoostrokolowo pisze:Ja kopałem od strony mostu, chwila strachu czy auto z kobyłek nie spadnie i musi wyjśćszympro pisze:Ja proponuje tak jak ktos wyzej. Odkrecic co sie da i przykrecic kolo. Szarpniesz za kolo albo kopniesz od strony mostu i musi wyjsc![]()
U mnie wyszło (w nocy w deszczu na nie oświetlonym parkingu)

KSikorski pisze:Ja nawet próbowałem bączki kręcić bez zabezpieczeń łożyska i nie wyszło... jak by ktoś potrzebował to mogę użyczyć przyrządu do bezstresowego wyciągania półosi

Miejsce na Twoją reklamę.
Na kopy też mi się nigdy nie udało
Ja robię to w ten sposób, że odkręcam zabezpieczenie półosi, wysuwam z otworów i obracam o ~45*, a później przez któryś z otworów wpycham wybijak zrobiony ze starego śrubokręta tak, żeby oparł się o kołnierz półosi, parą strzałów młotkiem i półoś w garści.
To patent na most sj410, w przypadku mostów gdzie łożysko jest dociskane tylko tarczą kotwiczną hamulca albo w vitarze, gdzie z kolei szpilki zabezpieczenia są długie i nie da się ich całkiem wysunąć na założonej półosi, wybijałem jedną szpilkę i dalej procedura ta sama.

Ja robię to w ten sposób, że odkręcam zabezpieczenie półosi, wysuwam z otworów i obracam o ~45*, a później przez któryś z otworów wpycham wybijak zrobiony ze starego śrubokręta tak, żeby oparł się o kołnierz półosi, parą strzałów młotkiem i półoś w garści.
To patent na most sj410, w przypadku mostów gdzie łożysko jest dociskane tylko tarczą kotwiczną hamulca albo w vitarze, gdzie z kolei szpilki zabezpieczenia są długie i nie da się ich całkiem wysunąć na założonej półosi, wybijałem jedną szpilkę i dalej procedura ta sama.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.