Hermetyczne lampy Wesema - zamiennik do Samuraja

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Hermetyczne lampy Wesema - zamiennik do Samuraja

Post autor: decc » czw lip 12, 2012 3:19 pm

Witajcie,

Jest taka sprawa. Jakiś czas temu zaadaptowałem wodoszczelną lampę Wesema (oryginalnie do Jelcza czy Stara, nie pamiętam) do Patrola Y60. Niedługo potem skontaktowałem się z Wesemem w celu uzyskania jakichś tam informacji i przy okazji opowiedziałem o adaptacji ichniej lampy do mojego strucla. Od słowa do słowa, zapytałem czy Wesem nie przerobiłby mocowań, tak żeby pasowały do Patrola bez przeróbek. A że rozmawiałem ze współwłaścicielem i że okazał się bardzo chętny, udało się zrealizować ten projekt. Dziś dostałem prototyp lampy z mocowaniami dostosowanymi do Patrola Y60. Po testach może będą jeszcze jakieś drobne poprawki, no i Wesem szuka jeszcze producenta wtyczek, żeby pasowały bez przeróbki do oryginalnej wtyczki Patrola. Do końca wakacji finalny produkt trafi oficjalnie do sprzedaży. Cały projekt opisany jest w tym wątku (najpierw adaptacja, potem rozmowy z Wesemem i w końcu efekt końcowy): http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=6&t=89202

A teraz do rzeczy. Samuraj ma okrągłe lampy i Wesem mógłby prawdopodobnie wyprodukować zamiennik. Oni są chętni, więc jest szansa na to, uda się i ten projekt zrealizować. Lampy są 100-procentowo hermetyczne, dzięki czemu podczas topienia nie nalewa się do nich woda i nie robi akwarium. Nie niszczy się też odbłyśnik, nie pokrywa błotem i nie pali żarówka. Dodatkowo lampy te są dużo lepszej jakości niż tanie zamienniki chińskie (mówię teraz o Patrolu, nie wiem jak jest w przypadku Samuraja) i cena tych lamp jest niezła (wersja z żarówkami do Patrola będzie kosztować maksymalnie 87 zł za szt.). Nie jestem właścicielem Samuraja (chociaż w przyszłości mam w planach :)21 ) więc szukam kogoś, kto udostępniłby swoje auto w celu dopasowania lamp. W przypadku Patrola element do którego mocowana jest lampa, jest demontowalny. Wypożyczyłem więc Wesemowi tylko ten element. Nie wiem jak jest w Samuraju - jeżeli ktoś byłby chętny pomóc, to prosiłbym o zdjęcia mocowań i lamp na początek i kilka słów na temat tego jak wygląda mocowanie lampy w tym aucie.
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"

Awatar użytkownika
Hałas

Re: Hermetyczne lampy Wesema - zamiennik do Samuraja

Post autor: Hałas » czw lip 12, 2012 4:46 pm

pozwoliłem sobie przekleić na forum samuraia
Szukam drugiej połówki... (może być 0,7l :)22 )

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » czw lip 12, 2012 6:38 pm

generalnie to z oferty wesema coś tam pasuje P&P nie pamiętam już co ale jakis golf II albo ikarus ?
Suzuki Samurai - samurai.org.pl

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » czw lip 12, 2012 6:58 pm

slavok pisze:generalnie to z oferty wesema coś tam pasuje P&P nie pamiętam już co ale jakis golf II albo ikarus ?

Tak ale nie wodoszczelny ;)
http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » czw lip 12, 2012 7:12 pm

decc pisze:Nie wiem jak jest w Samuraju - jeżeli ktoś byłby chętny pomóc, to prosiłbym o zdjęcia mocowań i lamp na początek i kilka słów na temat tego jak wygląda mocowanie lampy w tym aucie.
Tak jak zostało napisane - Wesem ma w ofercie lampy które pasują bez przeróbek do Samuraia, czyli pozostaje tylko sprawdzenie czy hermetyczne klosze o średnicy 178 mm które mają w ofercie pasują do mocowań takich jak w Ikarusie.
Lampy z Golfa II też można zamontować, ale z blachami mocującymi bo mają inny rozstaw mocowań/śrub regulacyjnych.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » czw lip 12, 2012 7:38 pm

Bartmann pisze:
slavok pisze:generalnie to z oferty wesema coś tam pasuje P&P nie pamiętam już co ale jakis golf II albo ikarus ?

zapisałem to w zamyśle wykorzystania wzoru mocowania do tych hermetycznych ;)

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » czw lip 12, 2012 7:56 pm

slavok pisze:
Bartmann pisze:

zapisałem to w zamyśle wykorzystania wzoru mocowania do tych hermetycznych ;)

:)2

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Post autor: decc » czw lip 12, 2012 9:36 pm

Dobra, czy możecie na stronie Wesema wskazać mi konkretną lampę, która pasuje? Jeżeli to ta lampa: http://sklep.wesem.pl/3/6626/Elementy_o ... arus#14168 to może mieć rozstaw taki jak ta do Patrola. Jeżeli nie, to przeróbka tej lampy na hermetyka to żaden problem.
Odpowiedzcie proszę na poniższe pytania:

1. Czy ta lampa od Ikarusa pasuje idealnie, czy według Was można by było coś poprawić?

2. Czy oryginalna lampa ma z tyłu wystającą żarówkę i czy wtyczka przychodzi bezpośrednio na żarówkę? (tak właśnie jest w Patrolu).

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » czw lip 12, 2012 9:52 pm

decc pisze:
2. Czy oryginalna lampa ma z tyłu wystającą żarówkę i czy wtyczka przychodzi bezpośrednio na żarówkę? (tak właśnie jest w Patrolu).

Ad 2. wtyczka bezpośrednio na żarówkę po drodze jest taka gumowa osłona.

Co modelu wessema to nie wiem bo wyrzuciłem pudełka :)

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » czw lip 12, 2012 10:53 pm

Dzięki Bart :)2 .

Czekam jeszcze na odpowiedź na pytanie 1. i potwierdzenie, czy to ta lampa.

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » pt lip 13, 2012 7:26 am

decc pisze:Czekam jeszcze na odpowiedź na pytanie 1. i potwierdzenie, czy to ta lampa.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... &p=2772314
Czyli ikarus, skoda 105, żuk - wg ludzi którzy je zakładali pasują bez problemów
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » pt lip 13, 2012 8:05 am

tanto pisze:
decc pisze:Czekam jeszcze na odpowiedź na pytanie 1. i potwierdzenie, czy to ta lampa.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... &p=2772314
Czyli ikarus, skoda 105, żuk - wg ludzi którzy je zakładali pasują bez problemów
Super, dzięki za odpowiedź :)2 :)2 :)2 . Już przekazałem info do Wesema. Dam znać jak odpowiedzą.

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » pt lip 13, 2012 8:50 am

Mam już odpowiedź. Jest to dokładnie ta sama lampa co do Patrola :)21 :)2 . W takim razie, tak jak pisałem wcześniej, lampa ta w wersji finalnej będzie dostępna pod koniec wakacji. Będzie ją można kupić bezpośrenio w sklepie internetowym Wesema i będzie opisana jako zamiennik Patrol Y60/Suzuki Samuraj.

Mam pytanie jeszcze, czy wszystkie roczniki Samurajów mają te same lampy? Pytam, bo nie znam tej marki i chcę się upewnić, czy nie było jakiegoś "liftu" nadwozia w którymś roczniku, skutkującego zmianami wymiarów, albo kształtu lamp.

W kwestii pary, przekazałem temat i ma to zostać zbadane w laboratorium.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt lip 13, 2012 9:54 am

decc pisze: W kwestii pary, przekazałem temat i ma to zostać zbadane w laboratorium.
Tylko patrzeć jak pojawią się lampy z paroprzepuszczalną membraną goreteksową :)21

Jako że mam santane z elektrycznym poziomowaniem świateł, to zawsze musiałem sobie pilnikiem tuningować standardowe uchwyty na lampach, więc jakieś kosmetyczne różnice występują.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » pt lip 13, 2012 10:24 am

Były samuraie z innymi światłami. Najnowsze, ale nie wiem od którego roku były produkowane.

Masz jakieś foto jak ta lampa jest uszczelniona od strony żarówki?
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » pt lip 13, 2012 11:10 am

decc pisze:Mam już odpowiedź. Jest to dokładnie ta sama lampa co do Patrola :)21 :)2 . W takim razie, tak jak pisałem wcześniej, lampa ta w wersji finalnej będzie dostępna pod koniec wakacji. Będzie ją można kupić bezpośrenio w sklepie internetowym Wesema i będzie opisana jako zamiennik Patrol Y60/Suzuki Samuraj.

Mam pytanie jeszcze, czy wszystkie roczniki Samurajów mają te same lampy? Pytam, bo nie znam tej marki i chcę się upewnić, czy nie było jakiegoś "liftu" nadwozia w którymś roczniku, skutkującego zmianami wymiarów, albo kształtu lamp.

W kwestii pary, przekazałem temat i ma to zostać zbadane w laboratorium.
Suzuki Samurai a nie samuraj :D
Nie, nie wszytkie roczniki miały takie same lampy, te z przodem ala defender mają mniejszy klosz z tego co pamiętam.

pasuje:

Obrazek

nie pasuje:
Obrazek

jak widać różnią się grillem i wielkością lamp, aczkolwiek nie wiem od którego roku szły te z tym deffowym wyglądem coś w okolicach 2000-2001

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » pt lip 13, 2012 2:54 pm

Salata123 pisze:Były samuraie z innymi światłami. Najnowsze, ale nie wiem od którego roku były produkowane.

Masz jakieś foto jak ta lampa jest uszczelniona od strony żarówki?
Widać na zdjęciach w wątku patrolowym. Link w pierwszym poście.

Awatar użytkownika
Aśka&Kuba

Post autor: Aśka&Kuba » pn lip 16, 2012 10:52 am

8) W samuraiu pierwsze małe lampy pojawiły się w coilu 96 r i potem normalnie od 98
NO I JEST RZOPA

Awatar użytkownika
qwai

Post autor: qwai » pn lip 16, 2012 1:08 pm

Dodam że jest to minimalny ułamek sumy Samurai'ów :-)
Fascynaci 4x4

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”