Jest taka sprawa. Jakiś czas temu zaadaptowałem wodoszczelną lampę Wesema (oryginalnie do Jelcza czy Stara, nie pamiętam) do Patrola Y60. Niedługo potem skontaktowałem się z Wesemem w celu uzyskania jakichś tam informacji i przy okazji opowiedziałem o adaptacji ichniej lampy do mojego strucla. Od słowa do słowa, zapytałem czy Wesem nie przerobiłby mocowań, tak żeby pasowały do Patrola bez przeróbek. A że rozmawiałem ze współwłaścicielem i że okazał się bardzo chętny, udało się zrealizować ten projekt. Dziś dostałem prototyp lampy z mocowaniami dostosowanymi do Patrola Y60. Po testach może będą jeszcze jakieś drobne poprawki, no i Wesem szuka jeszcze producenta wtyczek, żeby pasowały bez przeróbki do oryginalnej wtyczki Patrola. Do końca wakacji finalny produkt trafi oficjalnie do sprzedaży. Cały projekt opisany jest w tym wątku (najpierw adaptacja, potem rozmowy z Wesemem i w końcu efekt końcowy): http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=6&t=89202
A teraz do rzeczy. Samuraj ma okrągłe lampy i Wesem mógłby prawdopodobnie wyprodukować zamiennik. Oni są chętni, więc jest szansa na to, uda się i ten projekt zrealizować. Lampy są 100-procentowo hermetyczne, dzięki czemu podczas topienia nie nalewa się do nich woda i nie robi akwarium. Nie niszczy się też odbłyśnik, nie pokrywa błotem i nie pali żarówka. Dodatkowo lampy te są dużo lepszej jakości niż tanie zamienniki chińskie (mówię teraz o Patrolu, nie wiem jak jest w przypadku Samuraja) i cena tych lamp jest niezła (wersja z żarówkami do Patrola będzie kosztować maksymalnie 87 zł za szt.). Nie jestem właścicielem Samuraja (chociaż w przyszłości mam w planach