Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
A czemu nie ma opcji? Ja uważam ze jak najbardziej jest 

wszystkie graty nowe, właśnie tylko mnie zastanawia czy nie poszła tarcza na odwrót. ale jak pisałem wcześniej sprzęgło działa - po włączeniu silnika na biegu z wciśniętym sprzęgłem odpala normalnie nie szarpie ( próba uruchomienia z biegiem bez sprzęgła wiadomo co się dzieje)itp, puszczam sprzęgło - rusza też normalnie, jedzie normalnie. poza tym wymieniałem już sprzęgło w vitarze i wszystko było ok. ps. a może mieć coś wspólnego to, że było to robione 1,5 miesiąca temu i dopiero dziś odpalałem auto a od momentu wymiany stało w garażu nie ruszane? - w motocyklu crossowym tak mi się działo, że jak długo był nie używany to sklejały się tarcze - tu może zapiekło się coś na wieloklinie? ale to by nie działało w ogóle, nie?
Mi skleiło jak vitka stała w garażu rok czasu. Udało się zerwać bez demontażu skrzyni, trochę trzeba było się pomęczyć.
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
Czy reduktor z Vitary 1.6 8V będzie pasował do nowej Vitary 2.0 16V ?
tarcza musiała się skleić - samochód dostał ostatnią szansę przed rozbiórka sprzęgła - ostania próba - przejechał 5m wysprzegliłem i jest ok biegi wchodzą elegancko
widocznie musiał przemyśleć to i owo przez noc....

to nie była sklejona tarcza, ale skoro dla Ciebie tak jest ok to spoko

jak to zwał tak to zwał - może zapiekło się na wałku / frezie ? ale skoro wiesz jak to nazwać to mnie popraw - przyda się może kiedyś komuś i uchroni przed np. wyciąganiem skrzyni.
Pany jak dokręcamy czapkę w samuraiu ? o kolejności dokręcania to ja wiem tylko, że w serwisówce jest napisane, dojeb 63-70Nm, natomiast w instr. dołączonej do UPG jest tak: 1. 20Nm, 2. 40 Nm, 3. 70 Nm 4. z tego co rozumiem to mam popuścić śruby i znów dociągnąć 70 Nm, 5. rozgrzać silnik (do ilu stopni ? 90?) 6. 70 Nm, po 1500km znów 70 Nm. o ile 1,2,3 ptk to norma to czy konieczne jest rozgrzewanie silnika, ściąganie pokrywki z dociąganie tych śrub ? przecież to amelinium a nie żeliwo by rozgrzewać silnik...
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Ja zawsze dokręcam śruby głowic tak jak podaje kartka w uszczelce i nie dociągam ich ponownie, przed ostatnim dociągnięciem 10min przerwy.
Ludzi dzielą się na czystych i zadowolonych.
www.sudetyoffroad.pl
www.sudetyoffroad.pl
-
- jestem tu nowy...
panowie jakie parametry felgi do vitary aby założyć oponę 265 70 16? chodzi głównie o to aby nie obcierało o ramę i w miarę możliwości nie wyrywało nadkoli tył. Na tą chwilę mam 15 7 cali i ET -10 z oponą 235 70 15 (simex) i idealnie się mija ale jak to będzie z 16tką? czy felga oryginalna z vitary 16tka się nada? mam takie 16tki nalewki MT i chce potestować vitarę na większym kole aby zobaczyć jaka będzie różnica.
Na tą chwilę kopia simex-a a te 16tki to kopia bf goodrich MT
Na tą chwilę kopia simex-a a te 16tki to kopia bf goodrich MT
slavok pisze:Pany jak dokręcamy czapkę w samuraiu ? o kolejności dokręcania to ja wiem tylko, że w serwisówce jest napisane, dojeb 63-70Nm, natomiast w instr. dołączonej do UPG jest tak: 1. 20Nm, 2. 40 Nm, 3. 70 Nm 4. z tego co rozumiem to mam popuścić śruby i znów dociągnąć 70 Nm, 5. rozgrzać silnik (do ilu stopni ? 90?) 6. 70 Nm, po 1500km znów 70 Nm. o ile 1,2,3 ptk to norma to czy konieczne jest rozgrzewanie silnika, ściąganie pokrywki z dociąganie tych śrub ? przecież to amelinium a nie żeliwo by rozgrzewać silnik...
ja uszczelki kręce tak jak piszą na uszczelce przed 3 etapem faja/kawa/brooo. a jeśli piszą że po rozgrzaniu dokręcić to rozgrzewam do otwarcia termostatu i jadę tylko ostatni etap dokręcania jeszcze mnie nie zawiodło nawet na nieszlifowanych głowicach
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Znaczy kompresja pracującego silnika ma poluzować czapkę?
Dziwna filozofia.

Dziwna filozofia.

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Nie, uszczelka się musi "ułożyć". Niektórzy zalecają dokręcanie czapek po np. 500km od założenia.
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
Ale po kiego pkt 5?slavok pisze:natomiast w instr. dołączonej do UPG jest tak: 1. 20Nm, 2. 40 Nm, 3. 70 Nm 4. z tego co rozumiem to mam popuścić śruby i znów dociągnąć 70 Nm, 5. rozgrzać silnik (do ilu stopni ? 90?) 6. 70 Nm, po 1500km znów 70 Nm.
Ileż to zawracania gitary.
Pkt 4 też dyskusyjny.
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Witam
mam prośbę, szukam sprężyn tylnych zawieszenia do suzuki x90 1,6 16 v 4x4 1997 r. Sprzedawcy niektórzy sugerowali, że w x90 nie było sprężyn z tyłu
.
Może ma ktoś doświadczenie w tej materii, rama u ufoka taka jak w krótkiej vitarze, może coś pasuje ?
Pozdrawiam
mam prośbę, szukam sprężyn tylnych zawieszenia do suzuki x90 1,6 16 v 4x4 1997 r. Sprzedawcy niektórzy sugerowali, że w x90 nie było sprężyn z tyłu

Może ma ktoś doświadczenie w tej materii, rama u ufoka taka jak w krótkiej vitarze, może coś pasuje ?
Pozdrawiam
http://suzuki.info.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=7401 np.
.
Dobierz sobie coś z vitary jeśli ma być firmowe lub patent jakiś typu sprężyny z focusa czy coś takiego.

Dobierz sobie coś z vitary jeśli ma być firmowe lub patent jakiś typu sprężyny z focusa czy coś takiego.
Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia
Dziękuję za odpowiedź. Szukałem na forum, ale nie skutecznie
Trochę mnie martwią stwierdzenia: wydaje mi się, słyszałem....
Może ktoś wie na pewno, czy sprężyny tylne z vitary pasują na tył do x90?

Trochę mnie martwią stwierdzenia: wydaje mi się, słyszałem....
Może ktoś wie na pewno, czy sprężyny tylne z vitary pasują na tył do x90?
http://i.imgur.com/5irYnov.jpg
co to za przewod? Kupilem auto i on byl przerobiony na wlacznik / wylacznik, nie potrafie dojsc do tego co robi...
sj413 90
co to za przewod? Kupilem auto i on byl przerobiony na wlacznik / wylacznik, nie potrafie dojsc do tego co robi...
sj413 90
Zasilanie zaworu powietrza wolnych obrotów.kakash pisze:http://i.imgur.com/5irYnov.jpg
sj413 90
Wyłącznik w tym miejscu jest bez sensu. Zaworem steruje komputer.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Dzieki za odpowiedz. Niestety w aucie duzo rzeczy bez sensu zrobil poprzedni wlasciciel, mni spilowane 1 groszowki pod klocki hamulcowe czy w miejscach dziur w karoserii zwykla gazeta wymalowana baranem..
Naprowadzi mnie ktoś na sklep gdzie za rozsądne pieniądze można kupić komplet łożysk i uszczelek potrzebnych do regeneracji reduktora (mam dosyć spory luz na wyjsciu na przód)
SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
- zwierzak86
- jestem tu nowy...
http://allegro.pl/mega-zestaw-uszczelni ... 78791.html czy taki zestaw jest coś wart? czy raczej marnej jakości są te części. bo nie wiem czy warto się w to pakować? jeśli nie, poleca ktoś jakiś konkretny sklep w Bielsku-Białej?
guma jak guma... zależy jakie łożyska, w bielsku masz sklep stożek tam możesz sobie łożyska kupić różnej jakości...
a teraz moje pytanie
http://www.youtube.com/watch?v=5Z7IcNA9kN0
czym to idzie ten luz znaczy się.. ? półpierścienie oporowe ? że też mi się zachciało remontu 1.3, teraz to muszę wytargać cały silnik. i pomierzyć ten wał... a miało być tak pięknie.
a teraz moje pytanie
http://www.youtube.com/watch?v=5Z7IcNA9kN0
czym to idzie ten luz znaczy się.. ? półpierścienie oporowe ? że też mi się zachciało remontu 1.3, teraz to muszę wytargać cały silnik. i pomierzyć ten wał... a miało być tak pięknie.
Ostatnio zmieniony pt maja 03, 2013 11:12 am przez slavok, łącznie zmieniany 1 raz.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Blachy są zupełnie płaskie, bez przetłoczeń jak w oryginale.zwierzak86 pisze:http://allegro.pl/mega-zestaw-uszczelni ... 78791.html czy taki zestaw jest coś wart? czy raczej marnej jakości są te części. bo nie wiem czy warto się w to pakować? jeśli nie, poleca ktoś jakiś konkretny sklep w Bielsku-Białej?
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
- zwierzak86
- jestem tu nowy...
Czy blachy są nie zbędne przy wymianie? Nie wiem w jakim stanie są moje, ale chciałbym się przygotować z częściami do prac które planuje. Dla tego pytam co zamówić.KSikorski pisze:Blachy są zupełnie płaskie, bez przetłoczeń jak w oryginale.zwierzak86 pisze:http://allegro.pl/mega-zestaw-uszczelni ... 78791.html czy taki zestaw jest coś wart? czy raczej marnej jakości są te części. bo nie wiem czy warto się w to pakować? jeśli nie, poleca ktoś jakiś konkretny sklep w Bielsku-Białej?
Ewentualnie to? http://allegro.pl/uszczelniacze-kuli-zw ... 45566.html
Dziękuję za podpowiedzi.