Grand Vitara 2012 5d 2.4 - Rodzyn
Moderator: Albert_N
Re: Grand Vitara 2013 5d 2.4
ELo
Mam od 3 lat [od nowości], silnik 2.4 wolnossący, wersja 5D, koła 17', właściwie to tylko leje paliwo i nic się nie dzieje. Na forum australijskim ludzie "mocno" przerabiają i jeżdżą w lekkim offie, właściwie wszystko masz dostępne, kwestia zasobności portfela. W Polsce te dodatki niestety dużo więcej wychodzą niż w cywilizacji i stąd taki słaby odzew w przeróbkach.
Z bolączek to trzeba przyzwyczaić się do tzw. haczenia skrzyni biegów manualnej - czasem nie wchodzą biegi, reszta standard to ma jeździć a nie dupczyć się jak wiadomo co :/
Bagażnik mógłby być większy, coś kosztem czegoś - większa przestrzeń dla pasażerów.
p.
ps
w tylny zapas na drzwiach to jest niestety dojazdówka.
Mam od 3 lat [od nowości], silnik 2.4 wolnossący, wersja 5D, koła 17', właściwie to tylko leje paliwo i nic się nie dzieje. Na forum australijskim ludzie "mocno" przerabiają i jeżdżą w lekkim offie, właściwie wszystko masz dostępne, kwestia zasobności portfela. W Polsce te dodatki niestety dużo więcej wychodzą niż w cywilizacji i stąd taki słaby odzew w przeróbkach.
Z bolączek to trzeba przyzwyczaić się do tzw. haczenia skrzyni biegów manualnej - czasem nie wchodzą biegi, reszta standard to ma jeździć a nie dupczyć się jak wiadomo co :/
Bagażnik mógłby być większy, coś kosztem czegoś - większa przestrzeń dla pasażerów.
p.
ps
było D2 jest GV
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Dzieki za infopawel_sz pisze:ELo
p.
ps

Rzeczywiscie biegi wchodzily tak sobie.
Dojazdówkę można śmiało zastąpić normalnym kołem. 17"alu można zastąpić 16" stalą oryginalną lub jakąś inną. Do serii bez problemów i obcierań wpakujesz 29".
GV II 2.0
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Dzieki.marirus pisze:Dojazdówkę można śmiało zastąpić normalnym kołem. 17"alu można zastąpić 16" stalą oryginalną lub jakąś inną. Do serii bez problemów i obcierań wpakujesz 29".
BFG AT kupilbym na dzien dobry, zeby byl spokoj.
Jestem w trakcie negocjacyjnych przepychanek koniecrocznych moze cos z tego bedzie

- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
95k za 2013 niesmigana to jeszcze troche nie teges, co?

za chwilę to będzie dwuletnie auto. A za rok będzie warte 45 pewnie
Zakup samochodu z salonu jest generalnie mało opłacalny, jeśli patrzy się tylko na cenę w porównaniu do rynku wtórnego. Po za tym za rok powiesz, że za następny rok będzie wart już 40, a nie 45. Bierz, ciesz się nową furą i nie wnikaj czy się opłaca czy nie.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
no ale nowa a dwuletnie to jest różnica której proponowany rabat nie kompensuje - po mojemu
Myślę, że on nie kupuje samochodu na dwa lata a nawet nie na trzy... Więc jest to bez znaczenia. W sensie rocznik.
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Tak wlasnie. W zalozeniu na 8-10 lat. No i nie za gotowke oczywiscie.Salata123 pisze:Myślę, że on nie kupuje samochodu na dwa lata a nawet nie na trzy... Więc jest to bez znaczenia. W sensie rocznik.
Co do kosztow to wrawdzie firma lizingowa bierze 10% za 3 lata ale ja odlicze 19 i 23. Tak wiec nie jest tak zle. Koszty ubezpieczenia zrownowazy bezawaryjnosc (domniemana).
Kupilem niedawno Meganke zonie - nowosc jest fajna

Znalazlem rodzyn: 2012 nufka za 86500.
Cześć
Swoja GV też kupiłem taniej - stała już w salonie więc udało się wynegocjować dobra cenę plus sporo dodatków
. Kupując nowy wiesz co masz a nie zdajesz się na historyjkę sprzedających lub wiedzę/niewiedzę mechanika.
Natomiast polecam Ci wymianę tapicerki siedzeń, nie grzeszy jakością, jeśli masz fundusze domów wymianę na skórzaną tylko nie tą oferowaną przez suzuki - bo to jest sztuczna skóra tylko na normalną skórę. W moim przypadku salon zgodził się na takie rozwiązanie i objęli to gwarancją.
p.
Swoja GV też kupiłem taniej - stała już w salonie więc udało się wynegocjować dobra cenę plus sporo dodatków

Natomiast polecam Ci wymianę tapicerki siedzeń, nie grzeszy jakością, jeśli masz fundusze domów wymianę na skórzaną tylko nie tą oferowaną przez suzuki - bo to jest sztuczna skóra tylko na normalną skórę. W moim przypadku salon zgodził się na takie rozwiązanie i objęli to gwarancją.
p.
było D2 jest GV
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Ja mam ewentualnie w planach tylko opony i wygluszenie. Ale skoro piszesz, ze tapicerka kiepska jakas to zaloze pokrowce. A, jeszcze kolo zapasowe normalne i tyle.
Nic wiecej nie planuje bo na miniratki trzeba bedzie miec baczenie przez 3 lata.
Nic wiecej nie planuje bo na miniratki trzeba bedzie miec baczenie przez 3 lata.
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
A co to za wersa bez zapasu?

Przy okazji zaptam o co chodzi z przednim dyfrem?
Sa jakies wersje w metalowej obudowie czy jakos tak?
Co jest w GV 2 2.4 i czy to jest dobre?

Przy okazji zaptam o co chodzi z przednim dyfrem?
Sa jakies wersje w metalowej obudowie czy jakos tak?
Co jest w GV 2 2.4 i czy to jest dobre?
- Misiek Cypr
-
To jest azjatycka wersja. Escudo sie nazywa w Japonii i Indonezji, to na bank, bo widzialem setki takich. Te malutkie lusterko na blotniku wskazuje na Japonie, choc w Indonezji w opcji tez byly. Uwieze ze nie ma napedzanego przodu, bo w Japonii i Indo 4X4 to zbedna opcja.
Za to w Japonii widzialem turbodoqwione 2.4, z intrercoolerem ze Scani, zamiast zderzaka i wielka pletwa na dachu. Taki lokalny tuning
Za to w Japonii widzialem turbodoqwione 2.4, z intrercoolerem ze Scani, zamiast zderzaka i wielka pletwa na dachu. Taki lokalny tuning

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Czy ja wiem... przecież tam nawet kei-cary są często 4x4.Misiek Cypr pisze:Uwieze ze nie ma napedzanego przodu, bo w Japonii i Indo 4X4 to zbedna opcja.
- Misiek Cypr
-
Yaris, Wagon R+, Swift widzialem w wersji 4x4 fabrycznej. Ale tez widzialem fabryczne uturbione w/w.
A widziales Lancia Y10 4x4? Tez bylo, tylko jako Autobianchi.
A widziales Lancia Y10 4x4? Tez bylo, tylko jako Autobianchi.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Cześć
Napiszę Ci tak, to tylko samochód ale gdy porównuję go do inny które miałem i ma [ poza LR wszystkie kupowałem nowe] to jestem na dzień dzisiejszy zadowolony
i szybko go nie zmienię
p.
Napiszę Ci tak, to tylko samochód ale gdy porównuję go do inny które miałem i ma [ poza LR wszystkie kupowałem nowe] to jestem na dzień dzisiejszy zadowolony

p.
było D2 jest GV
Właśnie Suzuki ogłosiło koniec historii GV. 
Dobranoc

Dobranoc
Doszło do tego, że dalej już nie może.
exEX
exEX
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
No i cóż z tego? Y61 dawno nie produkuja i żałoby nie ma.
Jak jest z tym LPG w 2.4? Psuje to silnik (zmienne fazy) czy nie?
NA alle jest pare sztuk z LPG.
Jak jest z tym LPG w 2.4? Psuje to silnik (zmienne fazy) czy nie?
NA alle jest pare sztuk z LPG.
Jak dla mnie do silnika 2.4 nie ma sensu montować lpg, spalanie benzyny jest na akceptowalnym poziomie przy tego typu pojeździe - miasto 12, trasa 10.
p.
p.
było D2 jest GV
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
O.K.pawel_sz pisze:Jak dla mnie do silnika 2.4 nie ma sensu montować lpg, spalanie benzyny jest na akceptowalnym poziomie przy tego typu pojeździe - miasto 12, trasa 10.
p.
A jak tam z hałasem? Jak bylem na jezdzie probnej to powyzej 100km/h to silnik troche slychac. Do dalszych tras to trzeba by troche wygluszyc tak mysle.
1.3 VVT był głośny. Te silniki chyba po prostu tak mają.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Cześć
Subiektywnie to chyba bardziej hałasuje buda poprzez swoje "finezyjnie opływowe kształty" niż silnik ale mogę się mylić
Natomiast doświadczenie wyjazdowe [objazdówki krajoznawcze] z rodziną w GV to Rumunia, Italia [południowa, północna], Bałtyk itp. wykazało, iż daje radę [warunki znośne] ale nie masz co liczyć na ciszę i komfort ja w limuzynie klasy średniej.
p.
ps
wielkość bagażnika to niestety minus tego samochodu ;/
Subiektywnie to chyba bardziej hałasuje buda poprzez swoje "finezyjnie opływowe kształty" niż silnik ale mogę się mylić

Natomiast doświadczenie wyjazdowe [objazdówki krajoznawcze] z rodziną w GV to Rumunia, Italia [południowa, północna], Bałtyk itp. wykazało, iż daje radę [warunki znośne] ale nie masz co liczyć na ciszę i komfort ja w limuzynie klasy średniej.
p.
ps
wielkość bagażnika to niestety minus tego samochodu ;/
było D2 jest GV
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Jesli chodzi o halas to 1300zeta i sprawa zalatwiona:
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 1&start=50
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 1&start=50