samurai- nierówne obrotu na luzie i szybko ciepła chłodnica
Moderator: Albert_N
samurai- nierówne obrotu na luzie i szybko ciepła chłodnica
Cześć, ostatnio oglądałem suzuki samurai 1.3, rocznik 89. Odpalił ładnie, ale zauważyłem że na biegu jałowym nieznacznie, ale jednak wyraźnie skaczą obroty silnika. Do tego po krótkiej i spokojnej przejażdżce (max 10min) chłodnica była gorąca. Zastanawiam się czy nie za szybko?
Co może być przyczyną?
http://moto.gratka.pl/tresc/-2-17564317.html
Co może być przyczyną?
http://moto.gratka.pl/tresc/-2-17564317.html
Re: samurai- nierówne obrotu na luzie i szybko ciepła chłodn
patrząc na rocznik można sądzić że auto jest na gaźniku (choć nie na 100%) a falowanie obrotów to przypadłość dość częsta dla tej wersji zasilania paliwem w Samim (gaźnik Aisin)
Szukaj raczej autka z wtryskiem.
Szukaj raczej autka z wtryskiem.
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
a jak to jest z tą chłodnicą? Po jakim czasie powinna sie nagrzać w samuraiu? bo prawidłowo powinno być chyba tak, że uruchamiasz zimny silnik. Sinik i chłodnica są zimne. Po kilku minutach silnik się robi coraz cieplejszy, a chłodnica pozostaje zimna. Po kilkunastu minutach pracy silnik osiąga 80-90 st. C, termostat się otwiera i nagle wpuszcza gorący płyn do chłodnicy, która natychmiast się nagrzewa, od zimnej do gorącej.
I podobno jest taki trik, którey polega na tym, że jeśli auto ma pęknięty blok silnika lub głowicę, wystarczy wyjąć termostat aby zatuszować tę ustaerkę???
I podobno jest taki trik, którey polega na tym, że jeśli auto ma pęknięty blok silnika lub głowicę, wystarczy wyjąć termostat aby zatuszować tę ustaerkę???
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Ile Ty masz lat?piosza86 pisze:I podobno jest taki trik, którey polega na tym, że jeśli auto ma pęknięty blok silnika lub głowicę, wystarczy wyjąć termostat aby zatuszować tę ustaerkę???
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
To wiele tłumaczy
Znam lepsze kung-fu do "tuszowania usterek"- przetnij linkę otwierania maski po czym ją zatrzaśnij.

Znam lepsze kung-fu do "tuszowania usterek"- przetnij linkę otwierania maski po czym ją zatrzaśnij.
czy przeoczyłem punkt regulaminu forum, który pozwala zadawać pytania osobom tylko zorientowanym w tematyce?
Przy takich temperaturach zewnętrznych po 10 minutach silnik i chłodnica będą już ciepłe.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Szanujmy się wzajemnie- zadawanie takich pytań przystoi może na forum tfu onetupiosza86 pisze:czy przeoczyłem punkt regulaminu forum, który pozwala zadawać pytania osobom tylko zorientowanym w tematyce?

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
@Jarek ale Ci się oberwało , widzisz nie podskakuj bo Cię zezrą w całości i wyplują
stary wyjadacz jesteś i nie masz prawa głosu
nie podskakuj ja Ci to mówię z gimbusami nie wygrasz
po za tym co się dziwisz , to że się umie czytać to nie znaczy że potrafi robić to ze zrozumieniem
W ZASADZIE BĘDĄC CZEPLIWYM PANIE '' regulamin '' TO PARĘ WĄTKÓW POWYŻEJ JEST TAKI CO NAZYWA ''tu witamy nowych ''
chcesz uczyć innych kultury - ZACZNIJ OD SIEBIE

stary wyjadacz jesteś i nie masz prawa głosu

nie podskakuj ja Ci to mówię z gimbusami nie wygrasz

po za tym co się dziwisz , to że się umie czytać to nie znaczy że potrafi robić to ze zrozumieniem
W ZASADZIE BĘDĄC CZEPLIWYM PANIE '' regulamin '' TO PARĘ WĄTKÓW POWYŻEJ JEST TAKI CO NAZYWA ''tu witamy nowych ''
chcesz uczyć innych kultury - ZACZNIJ OD SIEBIE

Super parchatek Super y60 

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Ja tam wyjątkowo cierpliwy jestem i rzadko wdaję się w pyskówki
Ktoś mądry powiedział, że dyskusja z idiotą przypomina zapasy w błocie ze świnią, po chwili uświadamiasz sobie że ona to lubi.

Ktoś mądry powiedział, że dyskusja z idiotą przypomina zapasy w błocie ze świnią, po chwili uświadamiasz sobie że ona to lubi.

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
nic dodać nic ująć

Super parchatek Super y60