Jaki samochód na ryby vitara,samuraj czy niva lub inne do 7tys zł
Moderator: Albert_N
Re: Jaki samochód na ryby vitara,samuraj czy niva lub inne do 7tys zł
Ty już nie przebieraj, tylko bierz takiego jaki sie trafi w bardziej rokującym stanie. Przy wędkarskich wyjazdach i tak nie wykorzystasz potencjału żadnego z omawianych tu wozów. Spośród nich najlepszy to własnie niestety Galloper i to właśnie długi, ale jak Ci się trafi ładny krótki to też nie wybrzydzaj tylko bierz i ciesz się wędkowaniem.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
-
-
Jeździ z nami long więc porównanie mam praktyczne, a nie że mi się wydaje i tak:
- gdzie ja podjazd z dużym kątem natarcia robię bez problemu, tam long hakiem ryje ziemię. Kiedyś nawet urwał jeden plastikowy kieł. Ale trzeba brać pod uwagę że mój króciak względem serii jest ponad 10cm wyżej postawiony - nie mniej long ma duży tylny zwis i w pewnych sytuacjach (podjazdy) ma gorzej.
- podobnie kąt rampowy - każdy z większym rozstawem będzie miał gorzej i znów tu gdzie ja przechodziłem dość lekko tam long znacznie tarł i kilka razy zawisał. Tu trzeba też brać pod uwagę czynnik ludzki - wziąłby większy rozpęd to przeszedłby longiem.
- w terenie trudniej się też longiem manewruje, tam gdzie 3d idzie na raz tam 5d na kilka - ale czy to aż taki duży problem
My szukając samochodu dla siebie szukaliśmy longa - nie było nic wartego uwagi. Kilka bloków dalej znaleźliśmy 3d i do tego holenderskiego farmera (van) i go kupiliśmy, przerobiliśmy na 5 osób i trochę zmodyfikowaliśmy. To było 3 lata temu i daliśmy za niego niecałe 10tys, czyli sumę za którą według tego co się przyjęło na forum nie idzie kupić niczego co jest zdatne do jazdy. Dodam że po zakupie przez rok jeździliśmy bez najmniejszej dokładki i gdyby nie chęć modyfikacji nawet złotówki dokładać by nie było trzeba.
Co więcej to z perspektywy czasu, styczności z innymi terenówkami w tym z Galloperami stanowczo i bezapelacyjnie stwierdzam że w tych pieniądzach mogliśmy kupić lepiej
.
Na Twoim miejscu jeśli tylko lekka rekreacja, ryby, to zdecydowanie brałbym longa. W niego się zmieścisz ze wszystkimi bambetlami a po złożeniu siedzeń robi się łóżko do spania, o takie:

I jak ryby nie biorą, czy tam coś to rozkładasz siedzenia i można się uwalić jak byk na gnoju i wygodnie przespać
- a w Musso chyba jeszcze więcej miejsca i co ważniejsze dla wędkarza klapę ma unoszoną w górę
, czego mi bardzo brakuje.
Aby się nie napalaj
.
- gdzie ja podjazd z dużym kątem natarcia robię bez problemu, tam long hakiem ryje ziemię. Kiedyś nawet urwał jeden plastikowy kieł. Ale trzeba brać pod uwagę że mój króciak względem serii jest ponad 10cm wyżej postawiony - nie mniej long ma duży tylny zwis i w pewnych sytuacjach (podjazdy) ma gorzej.
- podobnie kąt rampowy - każdy z większym rozstawem będzie miał gorzej i znów tu gdzie ja przechodziłem dość lekko tam long znacznie tarł i kilka razy zawisał. Tu trzeba też brać pod uwagę czynnik ludzki - wziąłby większy rozpęd to przeszedłby longiem.
- w terenie trudniej się też longiem manewruje, tam gdzie 3d idzie na raz tam 5d na kilka - ale czy to aż taki duży problem

My szukając samochodu dla siebie szukaliśmy longa - nie było nic wartego uwagi. Kilka bloków dalej znaleźliśmy 3d i do tego holenderskiego farmera (van) i go kupiliśmy, przerobiliśmy na 5 osób i trochę zmodyfikowaliśmy. To było 3 lata temu i daliśmy za niego niecałe 10tys, czyli sumę za którą według tego co się przyjęło na forum nie idzie kupić niczego co jest zdatne do jazdy. Dodam że po zakupie przez rok jeździliśmy bez najmniejszej dokładki i gdyby nie chęć modyfikacji nawet złotówki dokładać by nie było trzeba.
Co więcej to z perspektywy czasu, styczności z innymi terenówkami w tym z Galloperami stanowczo i bezapelacyjnie stwierdzam że w tych pieniądzach mogliśmy kupić lepiej

Na Twoim miejscu jeśli tylko lekka rekreacja, ryby, to zdecydowanie brałbym longa. W niego się zmieścisz ze wszystkimi bambetlami a po złożeniu siedzeń robi się łóżko do spania, o takie:

I jak ryby nie biorą, czy tam coś to rozkładasz siedzenia i można się uwalić jak byk na gnoju i wygodnie przespać

Aby się nie napalaj

Sam bym sobie przytulil gallopa do takich celow, ale w tym aucie wkurzaja mnie strasznie:
Wzory obic tapicerskich i ksztalt lamp przednich.
Wzory obic tapicerskich i ksztalt lamp przednich.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
lekka rekreacja? Chyba że wy tak nazywacie takie drogi lub jak w 1:36 tylko pod gurke i pod kontem. Bo często właśnie takie coś występuje.
https://www.youtube.com/watch?v=tNF40WPZpzg
Na takie rzeczy jak wygląd wizualny w tej cenie nie mogę patrzyć.
Chyba raczej będzie wybiorę galloper bo nawet wersja 3d wydaje się być większa od samuraja.
Edit:
Jeszcze pytanko jak się ceny części maja do tego samochodu ?
Chyba raczej będzie wybiorę galloper bo nawet wersja 3d wydaje się być większa od samuraja.
Edit:
http://olx.pl/oferta/sprzedam-hyundai-g ... euM35.html
E
Natym filmie jest bialy kruk, Galloper 1 produkowany tylko przez jeden rok i sprzedawany tylko w dalekiej azji.
E
Natym filmie jest bialy kruk, Galloper 1 produkowany tylko przez jeden rok i sprzedawany tylko w dalekiej azji.
Hmmm... No to jest włąśnie lekka rekreacja... cała ta droga jest do ogarnięcia lepiej obutą osobówką w sumie:)moczykij1 pisze:lekka rekreacja? Chyba że wy tak nazywacie takie drogi lub jak w 1:36 tylko pod gurke i pod kontem. Bo często właśnie takie coś występuje.
Edit:
https://www.youtube.com/watch?v=1WlbkSN ... NMvN8RN7yQ
Części eksploatacyjne względnie tanie.
erpe_roman
erpe_roman
-
-
W takim terenie to ja idę niewiele gorzej Peugeotem 106moczykij1 pisze:lekka rekreacja? Chyba że wy tak nazywacie takie drogi lub jak w 1:36 tylko pod gurke i pod kontem. Bo często właśnie takie coś występuje.
Edit:

Ceny części podobnie jak w....., osóbówkach. Za ok.1000zł idzie zrobić wszystko w zawieszeniu (bez amortyzatorów, chyba że wstawisz jakie Kayaby) na zajebistych zamiennikach typu 555, Yamato czy oryginałach często będących w pudełeczkach Oyodo. Ja u siebie jak wymieniałem to na tym co było były oznaczenia z rokiem 99, czyli wszystko siedziało jeszcze od nowości

Rozrząd, są określane jako dwa, czyli zwykły pasek rozrządu z rolką i pompą wody plus drugi pasek i napinacz wałka balansującego. O tym drugim często mechanicy zapominają, bądź ich zaskakuje że coś takiego jest i zostawiają stary - no i w dziale Gallopera na fejsie jest chyba właśnie taki przypadek gdzie ten pasek balansu pękł, wpadł w rozrząd zrzucając go - co się stało już pisał nie będę.
Drogie są lampy przednie. Nowe są po ok.600zł a używki rzadko kiedy po mniej jak 300zł. Za kierunkowskaz przedni też trzeba dać ok.200zł, wszystko co taniej to z zasady śmieci z pourywanymi uchwytami itp.
Reszta jest tania i bardzo tania, np. sprawny most tył to 200zł a czasem mniej. Reduktor ok. 300zł. Za nowe sprzęgło Valeo zapłaciłem na Allegro niecałe 300zł, w sklepie stacjonarnym chcieli o stówkę więcej.
To nie ma się co zastanawiać. Dzięki za pomoc. Ja temat uważam za wyczerpany.
Masz jeszcze to auto?PiRoman pisze:moczykij1 pisze:...
Tu masz przejazdy po gorkach
https://youtu.be/doHFs0RqipA
Hmmm... właściwie to tak...jradek pisze:Masz jeszcze to auto?PiRoman pisze:moczykij1 pisze:...

erpe_roman
erpe_roman
Aaa
To ten transit
To ten transit
erpe_roman
erpe_roman
na ryby wystarczy osobówka typu twingo, wysoka, brak zwisów.
wszytko nad to będzie wygodą
Nie zalapales żartu Romek.
Chodzilo mi o to, ze tak mocno ingerowales w pajero, ze wyszedl Ci transit.
Były plany takiej krzyżówki, na szczęście wytrzeźwiałem... 

erpe_roman
erpe_roman
-
-
Nie chodzi tylko o właściwości terenowe, chodzi też o miejsce w środku.Salata123 pisze:na ryby wystarczy osobówka typu twingo, wysoka, brak zwisów.
Ja jako spinningista się nie mieszczę a mój zestaw standardowy to dwie wędki (lekka i ciężka), plecak z przynętami, zależnie od pory roku albo wodery, albo kąpielówki

Za to kumpel co łowi na pływanki i gruncik do tego co wspomniałem wcześniej dodać trzeba jeszcze ze dwa wiadra zanęt, podpórki, podbierak, mata, namiot i cholera wie co jeszcze i właśnie tego nie idzie już spakować w 3d bez wykorzystania tylnej kanapy.
A wiesz po co jeszcze wędkarze jeżdżą na "ryby"

Nie zalapales żartu Romek.
Co znajdę w lepszym stanie to wezmę 3d lub 5d(ale będę szukał 5d). I tak jak jadę autem to max w 2 osoby. Do takiej osobówki i tak trzeba zarypać bagażnik cały i tylną kanapę na 2 osoby. Najlepsze że jak jadę sam to mam nie wiele mniej.
Zapomniałeś jeszcze o parasolu, pontonie, grilu i psa jeszcze trzeba gdzieś upchnąć.
Zapomniałeś jeszcze o parasolu, pontonie, grilu i psa jeszcze trzeba gdzieś upchnąć.

-
-

Ponton na dach a silnik w bagażnik

Mnie pompowanie nad wodą do furii doprowadzało.
erpe_roman
erpe_roman
-
-
No. Trzeba tylko pamiętać żeby jakiś koc pod ponton położyć bo strasznie dach rysuje. U Ciebie leży chyba na relingach, ja kładłem bezpośrednio na dach i pętałem linkami włącznie z przodem co był nad przednią szybą bo podczas jazdy strasznie furgotał
.
Na Passacie woziliśmy i łódkę plastikową, takiego małego bączka. Ale tam relingi były
.

Na Passacie woziliśmy i łódkę plastikową, takiego małego bączka. Ale tam relingi były

Michał wiózł kiedyś i się jeszcze tym chwalił kanadyjkę na new beatle.
A ja na Twoim miejscu jeszcze rozważył bym zakup Opel Monterey.moczykij1 pisze:Co znajdę w lepszym stanie to wezmę 3d lub 5d(ale będę szukał 5d). I tak jak jadę autem to max w 2 osoby. Do takiej osobówki i tak trzeba zarypać bagażnik cały i tylną kanapę na 2 osoby. Najlepsze że jak jadę sam to mam nie wiele mniej.
np diesla krótkiego http://olx.pl/oferta/opel-monterey-1994 ... fb9125b167
a jak szukasz mocy to u benzyna jest http://olx.pl/oferta/opel-monterey-3-2- ... 4;promoted
W sumie mocne auto, łatwo założyć koła 33 cale, większy bagażnik jak w Galloper, pali jeszcze mniej od niego i śmiało tym przyczepę pociągniesz.
Dzika Koza
Moczykij1 kto Ci powiedział,że Niva jest awaryjna?Nie zgadzam się z tą opinią.Jednak kupując Nivę o wartości do 7 tyś.to będziesz tylko jej właścicielem,a czy będziesz nią jezdził to bardzo w to wątpię.Właściciele Nivek (w tym i ja) twierdzą,że Niva jest dobrą terenówką o wszechstronnym zastosowaniu i to jest prawda,bo zawsze możesz przeciąć ja na pół i z jej tylnej części mieć wspaniałe stanowisko do wędkowania.