Jimny - drgania budy od 80km/h

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

szota

Jimny - drgania budy od 80km/h

Post autor: szota » pt sie 11, 2017 7:49 pm

Oddałem Jimnego 1.3 4x4 2000 r. do warsztatu bo wył mi tylny most tak, że od 70 km/h nie słyszałem własnych myśli, przy okazji oprócz tylnego mostu zrobiono następujące rzeczy:
- wymiana tarcz i klocków przednich,
- wymiana krzyżaków przedniego i tylnego wału oraz wyważanie obu wałów,
- przełożenie bebechów z nowego - używanego tylnego mostu do mojego starego (moja obudowa lepsza) w tym główki mostu,
Po całym tym serwisie pojawiły się drgania budy od ok. 80 km/h idące z przedniej osi,drgania są zarówno jak naciskam gaz i jak odpuszczam. Nie ma drgań na kierownicy tylko czuć na samej budzie takie lekkie drgania. Auto weźmie spowrotem na warsztat mój mechanik ale niestety za 10 dni bo ma urlop. Telefonicznie mówił mi, że na tym krótkim wałku silnik-skrzynia mam mały luz ale stwierdził że ten luz nie powinien dawać takiego efektu. Co może powodować takie drgania? Mogą to być wadliwe tarcze? Gdzie szukać przyczny?
Ps. Pytanie dodatkowe czy po włączeniu 4x4 powinna się świecić kontrolka 4WD ( tak jest u mnie) czy też jakaś dodatkowa np. 4WD-L?

Awatar użytkownika
bazylisek

Re: Jimny - drgania budy od 80km/h

Post autor: bazylisek » sob sie 12, 2017 4:46 pm

Sama awaria tylnego mostu jest podejrzana - latałeś bez oleju czy jak?

Co do drgań...jeżeli zaczyna się z przodu to najpierw gumy w panhardzie pewnie do wymiany - mogą nawet wyglądać ok ale ie są :)21

Na kierownicy na 100% nic nie czuć?

To może po prostu wydechem klepnąłeś w ofrołdach i o ramę gdzieś jest zaparty? Było grane u mnie.

Kontrolki OK, tak ma być.
Tomek

Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”