Suzuki Jimny 2001 rok Centralny zamek - Sterownik na pilot a

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
StefanoJS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Suzuki Jimny 2001 rok Centralny zamek - Sterownik na pilot a

Post autor: StefanoJS » śr sty 02, 2013 3:05 pm

Witam!
Chciałem podzielić się wiedzą jaką ostatnio zdobyłem na moim JIMNYM, otóż miałem centralny zamek tylko na kluczyk i po przedświątecznym myciu auta nie mogłem go otworzyć. Zamarzł :o
Więc postanowiłem kupić sterownik centralnego zamka na pilota i samemu go zamontować. Niestety nie dałem rady i ostatnie dwa kabelki podłączał mi elektromechanik. Sterownik zakupiłem na allegro polskiego producenta.
Poniżej schemat podłączenia:
Obrazek
Wyjścia ze sterownika 1, 2, 7, 8, 13, 16 są zaklejone - nieużywane.
Obrazek
Fabryczny przekaźnik centralnego zamka znajduje się za radiem i w nim podłączamy dwa kabelki (te zielone), które idą do sterownika, wejścia 12 i 15 (sterowanie minusem - kabelki ewentualnie zamieniamy ze sobą, aby sterowanie na pilocie pod przyciskiem zamykania zamykał auto, a nie otwierał)
Obrazek
I ja tak wyszedłem ze sterownika kabelkami - wierciłem dwie dziurki.
Obrazek
Podłączenie kierunkowskazów i drzwi wziąłem z wiązki która idzie do tyłu pojazdu przy progu kierowcy.
Podłączenie 12V załączane stacyjką wziąłem z pod stacyjki (bodajże niebieski przewód)(wejście do sterownika nr 10).
Podłączenie stałego 12V (wejście do sterownika nr 4) wziąłem z bezpieczników, które są z lewej strony kierownicy pod kokpitem.
W razie pytań walcie jak w dym, z chęcią pomogę :)
Sterowanie z przekaźnika za radiem wziąłem, ponieważ elektromechanik stwierdził, że tak będzie najprościej podłączyć sterownik, bo fabryczny centralny zamek Jimnego jest skomplikowany.
Opis zamieściłem, ponieważ w grudniu zszukałem się po całym forum i internecie, i nic konkretnego nie znalazłem. Pozdrawiam :)
SUZUKI JIMNY 1,3 cabrio '01.
Can Am OUTLANDER 1000 '13.

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Re: Suzuki Jimny 2001 rok Centralny zamek - Sterownik na pil

Post autor: jarekstryszawa » sob sty 05, 2013 9:14 pm

za opis :)2
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Awatar użytkownika
sylwian70

Re: Suzuki Jimny 2001 rok Centralny zamek - Sterownik na pil

Post autor: sylwian70 » pt sty 31, 2014 4:33 pm

Witam.Dzisiaj walczyłem z awarią centralnego zamka.U mnie centralny i alarm są dokładane i problem był że nie zamykał mi drzwi ani z pilota ani przekręcając zamek w drzwiach kierowcy.Poszukałem w necie i znalazłem prosty i pomocny sposób jak sprawdzić centralny zamek taki (uniwersalny)Gdzieś znalazłem wśród porad na któryms forum..cytuję Najczęstszą usterką w "dokładanym" centralnym zamku jest uszkodzenie siłowników, czasami obydwu na raz. Po zimie skrapla się woda albo zacierają się. Trzeba je sprawdzić.
Do siłownika dochodzą dwa lub pięć przewodów i mają w odległości mniej więcej 20 cm złączki. Trzeba rozłączyć niebieski i zielony i podłączyć do przewodów wychodzących z siłownika napięcie około 12V może być 9V bateryjka. Siłownik powinien zadziałać, odwracając bieguny powinien w drugą stronę przesunąć się. Jeżeli działa należy zmierzyć czy w przewodach (zielonym i niebieskim) pojawia się przy zamykaniu i otwieraniu, prąd. Można żaróweczkę taka od pokojówek lub miernik. Prąd powinien pojawić się tylko na chwilę (może sekunda).
Dalej są dwie możliwości, albo sterownik zamka jest osobnym elementem, takie pudełeczko wielkości paczki zapałek z wtyczką z 8 przewodami w tym zielony, niebieski, czarny, czerwony, lub sterownik stanowi cześć centralki alarmu i nie jest osobnym elementem.
Jeśli jest mały, osobny należy sprawdzić czy pomiędzy czerwonym i czarnym przewodem jest napięcie 12V. Na czerwonym przewodzie często jest bezpiecznik. Jeśli prąd dochodzi to należy poruszać połączeniami. Odłączyć i podłączyć powrotem wtyczkę. Jeśli dalej nie działa to przez żaróweczkę podłączyć do masy raz biały przewód, zamek powinien się zamknąć lub otworzyć następnie brązowy, zamek powinien się zamknąć lub otworzyć. Jeżeli nie reaguje, wskazuje to że popsuta najprawdopodobniej jest centralka.Ps.U mnie wyciągnąłem płytke centralki i mierniczkiem takim z marketu za 12zł posprawdzałem opory.Jako zupełny amator elektronik wymieniłem stycznik tak na chybił trafił który cykał ale był jednak niesprawny.Centralny chodzi aż mruczy :)21 .
Jimny 1.3 2005

coral.lowicz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Suzuki Jimny 2001 rok Centralny zamek - Sterownik na pilot a

Post autor: coral.lowicz » ndz lut 14, 2016 8:56 am

Odświeżam temat.

U mnie okazało się, że sterowanie siłownikami jest realizowane z jednego przewodu (brązowy). Podanie +12V = zamknięcie, podanie masy = otwarcie. Jak już do tego doszedłem, montaż zajął chwilunię. Suzuki Jimny 2000 rok.

Pozdrawiam.

tomekkotula
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tomekkotula » pn sty 24, 2022 9:20 pm

Witam, jestem nowy i chciałbym zasięgnąć rady gdzie najlepiej wpiąć się z uniwersalna centralką. Znalazłem orginalny przekaźnik i kostkę idącą do drzwi kierowcy. Gdy dam na jeden w pinów masę, zamek otwiera się, gdy masę odsuwam zamyka. I teraz pytanko jak tam wpiąć się przewodami z uniwersalnej centralki by sterować tą masa. Ktoś ma jakieś doświadczenia? Bo nie wyświetla mi zdjęć jakiś i nie umiem sobie tego zobrazować. Potrafiłby ktoś na chłopski rozum to objaśnić? Pozdrawiam

Gronek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Gronek » wt sty 25, 2022 9:15 pm

Kolego ogarnąłes ten centralny?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”