Jak dokręcić łożysko piasty - Vitara ?
Moderator: Albert_N
Może ktoś wie jak to zrobić? W przedniej piaście zamiast normalnej nakrętki jest pierścień z otworami.
Podejrzewam, że wykasowanie luzu łożyska wymaga porządnego skręcenia. Ale jak ? A raczej czym ?
Podejrzewam, że wykasowanie luzu łożyska wymaga porządnego skręcenia. Ale jak ? A raczej czym ?
Re: Jak dokręcić łożysko piasty - Vitara ?
Nic trudnego, odkręcasz śrubki, chyba 3szt potem dokrecasz pierścien tak żeby wykasowac luz i jednoczesnie trafic w otwory. skręcasz i jeżdzisz dalej.michcron pisze:Może ktoś wie jak to zrobić? W przedniej piaście zamiast normalnej nakrętki jest pierścień z otworami.
Nie dokręcaj na siłe

Lepiej pózno niz wcale
Żeby to było takie proste. Może ktoś wie jak to zrobić?
Pierścień zabezpieczający (odkręcanie) jest na 4 śrubkach. Pod nim jest kolejny pierścień z gwintem w środku (okrągły z 4 otworami pod jakiś specjalny klucz albo co?). Próbowałem z dwoma wiertłami w otworach i rurką. Ale takie dokręcanie nie kasuje luzu na łożysku piasty i powoduje złamanie wiertła. Łożysko jest dwurzędowe dzielone w środku. Podejrzewam, że środkowy pierścień łożyska jest dlatego dzielony, żeby można było go trochę ścisnąć dokręcając ten dziwny pierścień z 4 otworami (oj czemu tam nie ma zwykłej nakrętki, życie by było łatwiejsze
).
Pierścień zabezpieczający (odkręcanie) jest na 4 śrubkach. Pod nim jest kolejny pierścień z gwintem w środku (okrągły z 4 otworami pod jakiś specjalny klucz albo co?). Próbowałem z dwoma wiertłami w otworach i rurką. Ale takie dokręcanie nie kasuje luzu na łożysku piasty i powoduje złamanie wiertła. Łożysko jest dwurzędowe dzielone w środku. Podejrzewam, że środkowy pierścień łożyska jest dlatego dzielony, żeby można było go trochę ścisnąć dokręcając ten dziwny pierścień z 4 otworami (oj czemu tam nie ma zwykłej nakrętki, życie by było łatwiejsze

jesli dokrecanie dolnego pierscienia nie kasuje luzu to zly znak, lozyska do wymiany. sprobuj jeszcze motka i przecinaka ale z wyczuciemmichcron pisze:Żeby to było takie proste. Może ktoś wie jak to zrobić?
Pierścień zabezpieczający (odkręcanie) jest na 4 śrubkach. Pod nim jest kolejny pierścień z gwintem w środku (okrągły z 4 otworami pod jakiś specjalny klucz albo co?). Próbowałem z dwoma wiertłami w otworach i rurką. Ale takie dokręcanie nie kasuje luzu na łożysku piasty i powoduje złamanie wiertła. Łożysko jest dwurzędowe dzielone w środku. Podejrzewam, że środkowy pierścień łożyska jest dlatego dzielony, żeby można było go trochę ścisnąć dokręcając ten dziwny pierścień z 4 otworami (oj czemu tam nie ma zwykłej nakrętki, życie by było łatwiejsze).
No w tym problem, że łożysko jest nowe (do tego drogie 180 zł
), Przecinak i młotek ? Jakoś mam opory do stosowania kowalskich metod
. Widać, że jakiś mechanik już próbował tej metody przede mną. No ale jak nie ma wyjścia.

no to w takim razie zostaje servis Suzuki - oni maja specjalny klucz do dokrecaniamichcron pisze:No w tym problem, że łożysko jest nowe (do tego drogie 180 zł), Przecinak i młotek ? Jakoś mam opory do stosowania kowalskich metod
. Widać, że jakiś mechanik już próbował tej metody przede mną. No ale jak nie ma wyjścia.

No to wskoczyłem na rower i pojechałem do Gdyni. W serwisie pan mi dokręcił na maksa (był na tyle miły, że zrobił to za darmo
). Niestety lekki luz pozostał
. Ciekawe skąd ten luz ?

-
Czytam i widzę ze zdania są podzielone. Nie wiem czy w serwisie pan mechanik dokręcał to kluczem dynamometrycznym? Kazał mi wyjść z warsztatu. Stwierdził tylko że mocniej się nie da. A luz pozostał. Ciekawe czy piasta do wymiany ? Może ktoś z was miał podobną sytuacje i podzieli się informacją czym taki niewielki luz się kończy (mam nadzieje że nie urwaniem koła
)
180-210Nm – no taką wartość trudno by było mi osiągnąć przecinakiem i młotkiem

Kazał Ci wyjsc? a wcześniej Cię wpuśćił? Ciekawe co za tajemniczą technologią dysponujemichcron pisze:Czytam i widzę ze zdania są podzielone. Nie wiem czy w serwisie pan mechanik dokręcał to kluczem dynamometrycznym? Kazał mi wyjść z warsztatu. Stwierdził tylko że mocniej się nie da. A luz pozostał. Ciekawe czy piasta do wymiany ? Może ktoś z was miał podobną sytuacje i podzieli się informacją czym taki niewielki luz się kończy (mam nadzieje że nie urwaniem koła)

Metodą udarową uzyskujesz znacznie większe momenty dokręcania - oczywiście w tym przypadku jest niedopuszczalna.
Czym grozi lekki luz? Zależy co to znaczy, bo określenie nie jest miarodajne.
Lekki może zamienić się w większy i doprowadzić do zniszczenia bieżni łożysk, koło nie odpadnie jeśli prawidłowo zabezpieczone łożysko.
człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi
Wyrobione bieżnie łożysk
Wyrobione bieżnie łożysk nie są raczej, bo to nowe łożysko. Cieszę się że koło mi nie odpadnie
. Złożyłem wszystko do kupy i zobaczymy jak to będzie. No i ryzyk fizyk zamówiłem na allegro używaną piastę z łożyskiem. Może to nie łożysko tylko, oś jest wybita? W piaście łożysko ani drgnie bo wklejone jest na Loctail.

W czym?Kwicol pisze:Punktak na chwile pomoże
Do osadzenia łożyska w piaście używa się prasy i klej nie jest potrzebny, życzę powodzenia w wyprasowywaniu jak przykorodujemichcron pisze:Wyrobione bieżnie łożysk nie są raczej, bo to nowe łożysko. Cieszę się że koło mi nie odpadnie. Złożyłem wszystko do kupy i zobaczymy jak to będzie. No i ryzyk fizyk zamówiłem na allegro używaną piastę z łożyskiem. Może to nie łożysko tylko, oś jest wybita? W piaście łożysko ani drgnie bo wklejone jest na Loctail.

Łożysko piasta i prasa
Racja , że się używa prasy. Tylko co jeśli łożysko można włożyć i wyjąć z piasty ręką. Pewnie to znak zużycia gniazda łożyska w piaście. No i tu z pomocą przychodzi Loctite 620 (http://www.pag.biz.pl/folders_loctite_glues.php). Pewnie i tak musze wymienić piastę. Ale na razie pojeżdze na tej. Tylko szkoda nowego łożyska na tak zoklepaną piastę. Jazda testowa wykonana i nic nie odpadło
Wszystkim dziękuje za pomoc. I cenne uwagi

Re: Łożysko piasta i prasa
Twoje życie i zdrowie póki jesteś z dala od innych.michcron pisze:Racja , że się używa prasy. Tylko co jeśli łożysko można włożyć i wyjąć z piasty ręką. Pewnie to znak zużycia gniazda łożyska w piaście. No i tu z pomocą przychodzi Loctite 620 (http://www.pag.biz.pl/folders_loctite_glues.php). Pewnie i tak musze wymienić piastę. Ale na razie pojeżdze na tej. Tylko szkoda nowego łożyska na tak zoklepaną piastę. Jazda testowa wykonana i nic nie odpadło![]()
Twoje życie i zdrowie póki jesteś z dala od innych.
To co mi proponujesz Panie "Twardy" ? Może coś poradzisz ? Prócz wymiany samochodu na nowy
.

No to to samo rozwiązanie co we frocie.michcron pisze:Może ktoś wie jak to zrobić? W przedniej piaście zamiast normalnej nakrętki jest pierścień z otworami.
Dużo wygodniejsze od patentu w samuraiu: nakrętka "50"-blaszka kontr.-i znowu nakrętka.
Taki prosty samochód a trzeba znów dokupić klucze.
Frontera 2.2 DTI
Samurai Santana 1.3
Samurai Santana 1.3
Re: Twoje życie i zdrowie póki jesteś z dala od innych.
Panu rozsądku życzę....michcron pisze:To co mi proponujesz Panie "Twardy" ? Może coś poradzisz ? Prócz wymiany samochodu na nowy.
ziew...
michcron pisze:No w tym problem, że łożysko jest nowe (do tego drogie 180 zł), Przecinak i młotek ? Jakoś mam opory do stosowania kowalskich metod
A te łozysko za 180 to jakiej produkcji??, Japan czy Korea??Niestety lekki luz pozostał . Ciekawe skąd ten luz ?
Lepiej pózno niz wcale
-
przeciwsobne łożyska stożkowe
Moja Vitara to Long z 1993. I w piaście przedniego koła nie ma łożysk stożkowych. Sprawa skończyła się tak, że kupiłem używaną piastę na allegro. Z uszkodzonej luzu nie udało się wykasować. Za mocno wybita była. Za wszystkie wpisy z uwagami i radami dziękuje.