Sprezyny i wahacze w samuraiu - co i jak
Moderator: Albert_N
Re: Wahacze PILNE!!!
Roznica jest jezdzic i jezdzic. Mozna dac amortyzatory z lekko roztopionym betonem w środku ale dalej fizyki nie oszukasz. Jak jezdzisz po plaskim to da sie przezyc. Problem zaczyna byc powazny , gdy przejazdy wymagaja dziwnych ewolucji na trawersach. I wtedy taka sprezyna jest rownie pomocna co ślepemu latarka. I nawet przy mega twardych amortyzatorach. Fizyki poprostu nie oszukasz i tyle. Ale z tym jak ze wszystkim - moze dwudziestu powiedziec ze przerabialo to i bedzie zle - po co wywazac otwarte drzwi. Ale jak sie pojawi choc jeden ktory poprze pomysl nie popierany przez dwudziestu to juz czlowiek ma pewnosc ze dobrze robi. O mnie za mnie to mam to w tyle. Nie zalezy mi specjalnie na tym zeby auta innych jezdzily dobrze
Wiec róbta co chceta , tylko głupot nie opowiadajcie , że fizyka na wasze wozidla działa w specyficzny sposób.

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

Nie fizyka a zwieraczZun pisze:Roznica jest jezdzic i jezdzic. ...Wiec róbta co chceta , tylko głupot nie opowiadajcie , że fizyka na wasze wozidla działa w specyficzny sposób.

A po za tym ja sie nie liczę bo moje auto jest do zabawy a nie do kolekcjonowania pucharków

Bartek
I dlatego powiedzialem ze mozna jezdzic lub jezdzic. Nam jak zwieracz podpowiada ze zaraz sie zwalimy to nie mamy tego luksusu , iz wybieramy inna droge - albo jedziemy na granicy albo w ogole nie ma po co jechac. Taki to juz jest trial. Dlatego nie lubie aut , ktore sie wala na trawersach , a auta z tak rozstawionymi sprezynami przewracaja sie szybciej niz te co maja sprezyny rozstawione szeroko , lub tez pod katem. To jest logiczne , i amortyzatory w takim przypadku nie maja nic do gadania. To oczywiste ze masa auta latwiej zegnie sprezyne oddalona od miejsca przylozenia sily , bo tworzy sie ramie. Podobna sytuacja ma miejsce gdy pokonujemy luk - nadwozie sie przechyla i naciska ramieniem na sprezyne. Jezeli natomiast sprezyne stworzymy mega twarda to faktycznie przestnie sie uginac - ale przestanie sie uginac w ogole , co jest jeszcze gorsze.Bartex pisze:Nie fizyka a zwieraczZun pisze:Roznica jest jezdzic i jezdzic. ...Wiec róbta co chceta , tylko głupot nie opowiadajcie , że fizyka na wasze wozidla działa w specyficzny sposób.- jak na trawersie podpowiada mi że za chwile będę zmieniał bieliznę to znak że trzeba to objechać inaczej
A po za tym ja sie nie liczę bo moje auto jest do zabawy a nie do kolekcjonowania pucharków
Co do trawersow w trialu , czasem trzeba to robic np tak : http://www.youtube.com/watch?v=N_PMWMwZPjI

Świszcząca Suka Stage I

Zun pisze:Co do trawersow w trialu , czasem trzeba to robic np tak : http://www.youtube.com/watch?v=N_PMWMwZPjITak nam jakoś wyszło .

Bartek
Bartex pisze:Zun pisze:Co do trawersow w trialu , czasem trzeba to robic np tak : http://www.youtube.com/watch?v=N_PMWMwZPjITak nam jakoś wyszło .
zajebiście
... pampersy pełne? czy ostra dieta przed startem?
już wyćwiczone kolega pewnie ma

4x4 Tczew
mała prędkość była więc nic takiego strasznego

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
No co Ty - jak lecielismy to tylko mialem nadzieje ze na kolach stanie - stanol , to kokodżambo i do przoduBartex pisze:Zun pisze:Co do trawersow w trialu , czasem trzeba to robic np tak : http://www.youtube.com/watch?v=N_PMWMwZPjITak nam jakoś wyszło .
zajebiście
... pampersy pełne? czy ostra dieta przed startem?

No ba - to przecież tak wlasnie mialo byc - to jedyne wyjscie z tamtej sytuacji bylo , zeby punktow karnych nie nalapacŁeLeK pisze:już wyćwiczone kolega pewnie ma

No niby tak , ale i tak bolałoAdam.Ż pisze:mała prędkość była więc nic takiego strasznego![]()

Świszcząca Suka Stage I

bo za mało gąbki było w fotelu

ja nie jeździłem, to opinia właściciela tego auta gdzie tak było zrobioneBartex pisze:A jeździłeś tym? Może amortyzatory za słabe? Jak sie ktoś przesiada w samuraju z twardego resora na sprężynę to jest to normalne że mówi że buja.Adam.Ż pisze:znajomy miał podobnie jak Ty - "w ramie" i przeniósł je na zewnątrz. Za ba rdzo auto sie bujało. A to żeby nie tarły można rozwiązać felgami z większym odsadzeniem.
w samuraiu wiem że robi. W zależności od ciężaru dobierał focus tył zwykły albo combi(grubszy drut)kozioU pisze:Wiesz coś może jak robią te springi? Miałem pomysł coby to do vitary długiej na tył założyć.Adam.Ż pisze:to przy takim et spokojnie powunny sie zmieścić na zewnątrz ramy.
Tzn mieszczą sie tak sprężyny od focusa kombi.
Popatrzyłem pojeździłem i stwierdzam nie jest źle ale możne być lepiej. Faktycznie trochę buja na zakrętach na weekend planuje poprawkę nanieść zobaczymy jak duża będzie poprawa.Bartex pisze:I też wywracalneZun pisze:To jest bardzo dobry argumentAle nie do mnie , ja niemialem zadnego z rozwiazan ktore bylo tu poruszane
(i to normalne bo wszystko można na bok położyć)
A jeździłeś tym? Może amortyzatory za słabe? Jak sie ktoś przesiada w samuraju z twardego resora na sprężynę to jest to normalne że mówi że buja.Adam.Ż pisze:znajomy miał podobnie jak Ty - "w ramie" i przeniósł je na zewnątrz. Za ba rdzo auto sie bujało. A to żeby nie tarły można rozwiązać felgami z większym odsadzeniem.
Jeździłem na seryjnym szerokim moście ze sprężynami w środku i byłoStachu-80 pisze:Wszystko jest kwestią gustu i znalezienia kompromisu, narazie jestem zadowolony bo nie mam resorów i komfort sie poprawil znacznie, jak okaze się ze nie gra to cos pomyslę aby to poprawić.![]()
Teraz z tyłu mam jeszcze szerszy most (vitary) i sprężyny w tym samym miejscu - dla odmiany jest![]()
![]()
Może buja... nie wiem, jeszcze w aucie nie usnąłem, na pewno nie trzęsie i ma wykrzyż a o to chodziło
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Czyli spawasz klatke?Stachu-80 pisze: planuje poprawkę nanieść zobaczymy jak duża będzie poprawa.

Bartek
Gdybym teraz mial budowac samochod od podstaw do zabawy w terenie , to klatka byla by pierwsza modyfikacją na liścieBartex pisze:Czyli spawasz klatke?Stachu-80 pisze: planuje poprawkę nanieść zobaczymy jak duża będzie poprawa.

Świszcząca Suka Stage I

Szydzicie sobie ze mnieZun pisze:Gdybym teraz mial budowac samochod od podstaw do zabawy w terenie , to klatka byla by pierwsza modyfikacją na liścieBartex pisze:Czyli spawasz klatke?Stachu-80 pisze: planuje poprawkę nanieść zobaczymy jak duża będzie poprawa.

Ja nie szydzę. A zawias pomęcz troche zanim podejmiesz decyzjeStachu-80 pisze:Szydzicie sobie ze mnieKlatka już jest dawno temu zrobiona, zawias pójdzie do poprawki i koniec rozważań.

A tak powazniej to sam zacząłem klatke spawac

Bartek
Czemu wsadziles tylny most z Vitary ? Daje to jakies korzysci ?
Świszcząca Suka Stage I

5.125 było głównym celem (cały most trafiłem taniej niż bebechy z przedniego Vitarowego)Zun pisze:Czemu wsadziles tylny most z Vitary ? Daje to jakies korzysci ?
w przednim moście zmieniałem przełożenia i dokładałem dystanse aby wyrównać szerokości.
Jest powoli i szeroko ale niestety straciłem na zwrotności

Bartek
Wolno to jest na 6.5 w reduktorze 
A probowales jezdzic z szerokim tylem a waskim przodem ? Przynajmniej by auto skrecalo.
IMHO most vitary nie jest zbyt udany - do wytrzymalych to on nie nalezy

A probowales jezdzic z szerokim tylem a waskim przodem ? Przynajmniej by auto skrecalo.
Świszcząca Suka Stage I

Reduktor seria wiec wolniej zawsze można ale teraz jest nieźle i nie wielkim kosztem.Zun pisze:Wolno to jest na 6.5 w reduktorze![]()
Proponujesz 4roślada? hmm przy okazji sprawdze. Na most narazie nie narzekam.Zun pisze:A probowales jezdzic z szerokim tylem a waskim przodem ? Przynajmniej by auto skrecalo.
Narazie bude musze znaleźć bo już mi już nawet ściane grodziową zjadło.
Bartek
A co takiego leci w moście vitary? Półosie są identyczne jak w samuraiu...Zun pisze:...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Co do zawiasu to sam juz nie wiem czy poczekac czy robic od razu mam wiele innych zmartwień musze odpocząć. Najlepiej z kumplami w lesie taplając sie suzukamiBartex pisze:Ja nie szydzę. A zawias pomęcz troche zanim podejmiesz decyzjeStachu-80 pisze:Szydzicie sobie ze mnieKlatka już jest dawno temu zrobiona, zawias pójdzie do poprawki i koniec rozważań.
![]()
A tak powazniej to sam zacząłem klatke spawac

Klatka naprawdę może się przydać w zimę zaliczyłem boka na prostej drodze dzięki niej buda cała i uchroniła mnie przed dachem zapierając się o korzeń
Tak jak Zun napisał - zależy do czego. Ja chce wykrzyż do zabawy i ustawienie sprężyn było ok. Pojeździj odpocznij a zmienić zawsze można. Teraz robie 3cią wersję ustawienia zawieszenia z tyłu i nie z powodu ze było źle tylko że mi miejsca na elektryka brakło.Stachu-80 pisze:Co do zawiasu to sam juz nie wiem czy poczekac czy robic od razu mam wiele innych zmartwień musze odpocząć. Najlepiej z kumplami w lesie taplając sie suzukamio tak powiem zonie powinna zrozumieć
![]()
Klatka naprawdę może się przydać w zimę zaliczyłem boka na prostej drodze dzięki niej buda cała i uchroniła mnie przed dachem zapierając się o korzeń
Bartek
Z tego co widze to czesciej leca polosie niz w samuraiu. Tak z wlasnych doswiadczen patrzac na awarie kolegow startujacych z nami w imprezach.Kostuch pisze:A co takiego leci w moście vitary? Półosie są identyczne jak w samuraiu...Zun pisze:...
Świszcząca Suka Stage I

To może niech wsadzą półosie samuraia.Zun pisze:Z tego co widze to czesciej leca polosie niz w samuraiu. Tak z wlasnych doswiadczen patrzac na awarie kolegow startujacych z nami w imprezach.Kostuch pisze:A co takiego leci w moście vitary? Półosie są identyczne jak w samuraiu...Zun pisze:...
Może podświadoma projekcja: silnik vitary mocniejszy, to i most mocniejszy i but w podłogę

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Myślałem , że most w Vitarze jest szerszy . Co do zawodników o których mówię - gdybyś choć raz zobaczył jak jeżdżą to byś tak nie mówiłKostuch pisze: To może niech wsadzą półosie samuraia.
Może podświadoma projekcja: silnik vitary mocniejszy, to i most mocniejszy i but w podłogę

Świszcząca Suka Stage I