Sprezyny i wahacze w samuraiu - co i jak
Moderator: Albert_N
Re: Sprezyny i wahacze w samuraiu - co i jak
Wpierw były ze skody, ale były za miękkie, teraz nie wiem.

a jest mozliwosc zeby sie dowiedzial? 

Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->
Zobaczy się.

Hey,
przeczytałem te skromne 53 strony wiadomośći i jak nic nie wiedziałem tak nic nie wiem hehe.
chce przerobić SJ 410 na sprężyny w miare tanim kosztem ale tak żeby miało to ręce i nogi.
Czy może ktoś mi napisać sprawdzoną konfiguracje (listę niezbędnych częsci) oraz miło by było zobaczyć jakieś fotki z budowy.
serdecznie dziękuje i pozdrawiam
przeczytałem te skromne 53 strony wiadomośći i jak nic nie wiedziałem tak nic nie wiem hehe.
chce przerobić SJ 410 na sprężyny w miare tanim kosztem ale tak żeby miało to ręce i nogi.
Czy może ktoś mi napisać sprawdzoną konfiguracje (listę niezbędnych częsci) oraz miło by było zobaczyć jakieś fotki z budowy.
serdecznie dziękuje i pozdrawiam
Każdy ma własną sprawdzoną konstrukcję tylko reszta nie wiadomo dla czego pisze że to nie może działać 

Fascynaci 4x4
No właśnie, dlatego dla nowej osoby która chce przerabiać na springi cały ten temat jest bez sensu. Jeden zrobi, jeździ i mu to chodzi ale inni piszą ze to nie ma prawa jeździć i komu tu zaufać ?
Ogólnie jeden wielki haos
Przydał by się jeden konkrety post - Jak przerobić samuraja na springi najprostszym sposobem?
podwiesiło by się ten temat i dla nowych, którzy chcą mieć lepsze zawieszenie niż seryjne jak znalazł.
Zaraz pewnie się ktoś znajdzie kto powie że jak robić springi to tylko konkretnie na drogich częściach itd. Ja w zawodach nie będę jeździł więc chce mieć trochę lepszy zawias i większy wykrzyż.
Ogólnie jeden wielki haos

Przydał by się jeden konkrety post - Jak przerobić samuraja na springi najprostszym sposobem?
podwiesiło by się ten temat i dla nowych, którzy chcą mieć lepsze zawieszenie niż seryjne jak znalazł.
Zaraz pewnie się ktoś znajdzie kto powie że jak robić springi to tylko konkretnie na drogich częściach itd. Ja w zawodach nie będę jeździł więc chce mieć trochę lepszy zawias i większy wykrzyż.
Nie tędy droga 
Napisz jak chcesz zrobić a my napiszemy dlaczego nie tak.

Napisz jak chcesz zrobić a my napiszemy dlaczego nie tak.
Fascynaci 4x4
dobry jestes! ile Ci to zajeło?? nie dziwie sie ze nadal nic nie wiesz a zapewne wiesz jeszcze mniej niz przedtem:)czuperek pisze:Hey,
Qwai dobrze radzi... napisz jak bys to widział a potem zostaniesz "sprostowany"

Przecież napisał co chce zrobić

Najprostszy/najtańszy sposób jest pierwszym etapem do następnych sposobów, lub powstania ogłoszenia o sprzedaży nieruchomości z opisem "super samurai do dokończenia i małych poprawek".czuperek pisze: przerobić samuraja na springi najprostszym sposobem

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- vandall_jr
-
Najtańszym sposobem przerobienia samuraja na springi JEST= kupienie sobie suzuki jimny. Przykro ale wątpię aby ktoś Ci napisał co kupić, co wyciąć pospawać jak to zgrać. Jeśli chcesz "złotego przepisu" to tu go raczej nie znajdziesz, bo taki nie istnieje. Taki wniosek powinieneś wyciągnąć po przeczytaniu tych 53 stron chyba, że czytałeś bez zrozumienia
. Zresztą skoro chcesz się zabrać za tak duży zakres przeróbki swojego samuraja to pamiętaj TANIO i DOBRZE to raczej się nie uda, taki zakres przeróbek postawi Cię w sytuacji bezkompromisowej i będziesz wydawał kasę albo stwierdzisz, że "TANIO i DOBRZE" = POMNIK i allegr...o od 5 zł.

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
No to pojechaliście Panowie po mnie po całości ... tylko nie wiem po co.
Wiele z was już robiło przeróbkę, nie łatwiej było napisać listę części które używaliście u siebie ?
Czy takie amortyzatory miały by sens w samuraju bo mam komplet przod + tył
http://www.multi-moto.eu/pl/produkt/180 ... bicia.html
co o tym sądzicie ?
Wiele z was już robiło przeróbkę, nie łatwiej było napisać listę części które używaliście u siebie ?

co o tym sądzicie ?
To jest do quada, quad waży ~250kg/pomijam już skok tego amortyzatora... odpowiedz sobie sam na to pytanie.
Co do samej przeróbki po taniości to przecież w tym temacie podzespoły były podawane wielokrotnie...
przód radiusy kute - spring felicia bądź passat amor lublin bądź merc kaczka, tył sierżant (A-wahacz) z drążkami własnej konstrukcji na uniballach lub tulejach gum-met, spring passat/felicia, amor vitara/scorpio itd... można też zastosować gotowy zestaw zawieszenia (drążki/końcówka a-wahacza) z LR.
Co do samej przeróbki po taniości to przecież w tym temacie podzespoły były podawane wielokrotnie...
przód radiusy kute - spring felicia bądź passat amor lublin bądź merc kaczka, tył sierżant (A-wahacz) z drążkami własnej konstrukcji na uniballach lub tulejach gum-met, spring passat/felicia, amor vitara/scorpio itd... można też zastosować gotowy zestaw zawieszenia (drążki/końcówka a-wahacza) z LR.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
To dokładnie jest zawieszenie z UTV - polarisa rzr czyli można powiedzieć że z jeszcze mniejszego samuraja.
Waga tego pojazdu to jakies 600 kg tak więc potężnej różnicy nie ma tym bardziej ze amortyzatory te maja regulację twardości spręzyny + dobicia.
Co reszta o tym sądzi?
Do do tego zestawienia co mi podałeś, serdecznie dzięki bardzo mi to ułatwi poszukiwanie klamotów. Zaraz sobie to wydrukuje i na pewno będę zdawał relacje
Waga tego pojazdu to jakies 600 kg tak więc potężnej różnicy nie ma tym bardziej ze amortyzatory te maja regulację twardości spręzyny + dobicia.
Co reszta o tym sądzi?
Do do tego zestawienia co mi podałeś, serdecznie dzięki bardzo mi to ułatwi poszukiwanie klamotów. Zaraz sobie to wydrukuje i na pewno będę zdawał relacje

Ja na Twoim miejscu prochu bym nie wymyślał.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
Spoko spoko-to co zrobi,to na pewno wybuchnie 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
no to bedzie niezł funvandall1 pisze:Spoko spoko-to co zrobi,to na pewno wybuchnie

Chcielibyśmy Cię jeszcze móc poczytać.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
Raczej z tego nic nie będzie chyba że chcesz zbudować coś ala sami-utvczuperek pisze:No to pojechaliście Panowie po mnie po całości ... tylko nie wiem po co.
Wiele z was już robiło przeróbkę, nie łatwiej było napisać listę części które używaliście u siebie ?![]()
co o tym sądzicie ?

Podobne rozwiązanie do samuraja to coś takiego z min skokiem 10"

Pozdrawiam
Szkoda bo zalegają mi te amortyzatory a w UTV pracowały perfekcyjnie po przesiadce na samuraja to czuje się jak bym jeździł na taczce hehe.
Dobra no to szukam sierżanta na tył :
co polecacie Land Rover Defender Discovery Sierzant, MAN TGA czy coś innego szukać
Dobra no to szukam sierżanta na tył :
co polecacie Land Rover Defender Discovery Sierzant, MAN TGA czy coś innego szukać
- apede
-
- Kontaktowanie:
czuperek pisze:MAN TGA

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
No już wszystko wiem. Wpisując sierżant na allegro praktycznie większość to od ciężarówek dlatego podałem tego mana.
Może zamiast kombinować kup jakiś zestaw markowych resorów dobre amory wymień wszystkie gumy.Wyjdzie taniej szybciej i bezpieczniejczuperek pisze:No już wszystko wiem. Wpisując sierżant na allegro praktycznie większość to od ciężarówek dlatego podałem tego mana.
Pozdrawiam
sprzedaj te ohlinsy i juz masz na komplet lovellsa 

Będą sprężyny jestem uparty i koniec.