Jimny wyciągarka i oryginalny zderzak
Moderator: Albert_N
- vandall_jr
-
Re: Jimny wyciągarka i oryginalny zderzak
Ślizg będzie jak dojdzie syntetyk fakt rolki słabo wyglądają ale spoko czekamy.
Z silnikiem się zobaczy. Pokrętło sprzęgła musi tak być z tytułu konstrukcji blachy i chęci zostawienia resztek zderzaka.
Z silnikiem się zobaczy. Pokrętło sprzęgła musi tak być z tytułu konstrukcji blachy i chęci zostawienia resztek zderzaka.
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
czyli konstrukcja blachy jest źle zrobionavandall_jr pisze: Pokrętło sprzęgła musi tak być z tytułu konstrukcji blachy i chęci zostawienia resztek zderzaka.

NO I JEST RZOPA
Lubimy się tak przypierdolić dla zasady,co?
Równie dobrze można powiedzieć,ze sprzegło z przodu/dzwignia/ jest bardziej narażone na uszkodzenie.
O kolorze to już nie osmielę sie dyskutować.
Równie dobrze można powiedzieć,ze sprzegło z przodu/dzwignia/ jest bardziej narażone na uszkodzenie.
O kolorze to już nie osmielę sie dyskutować.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
kolor nie ważny , myślę że pierwszy pobyt w lesie lub kontakt z przejazdem typu rów i po zderzaku , a zwłaszcza dołem się pourywa
mam ten problem u siebie , ta dokładka się urywa za każdym razem no i wyłamanie zderzaka po całości ze wszystkich mocowań bocznych
mam ten problem u siebie , ta dokładka się urywa za każdym razem no i wyłamanie zderzaka po całości ze wszystkich mocowań bocznych
Super parchatek Super y60 

http://www.google.pl/search?q=p%C5%82yt ... B715%3B537
Lubimy
Liczyłeś na to ze kazdy powie gud drzob Vandal
Napewno wiesz po sa te wygiecia
Lubimy
NO I JEST RZOPA
Nie koniecznie,raczej wolałbym zdanie typu:"zrobiłbym to inaczej" z wyjasnieniem dlaczego.Aśka&Kuba pisze:...........................
Lubimy
Lubcie zatem sobie nadal.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
za niedługo mój dżemik dostanie ladny zderzak na przód to się pochwalę , teraz tylko moje spostrzeżenia sa takie że plastik + błoto = szkody
co do obsługi wyciągarki mi się tam podoba ta dziurka na sprzęgło
ale musisz obciać go równo z dołem łincza , z tego co masz obecnie nic nie będzie po za ładnym i orgialnym wygladem
co do obsługi wyciągarki mi się tam podoba ta dziurka na sprzęgło

ale musisz obciać go równo z dołem łincza , z tego co masz obecnie nic nie będzie po za ładnym i orgialnym wygladem

Wiem,że ten zderzak nie przeżyje,zwłaszcza tak pociety
ale klient chciał go zostawić.
Wyciagarka jest mu zdaje się potrzebna do innych celów niż wyciąganie się z szajsu.
Jak rozumiem Twój fundament bedzie zintegrowany ze zderzakiem stalowym-no to czekamy.

Wyciagarka jest mu zdaje się potrzebna do innych celów niż wyciąganie się z szajsu.
Jak rozumiem Twój fundament bedzie zintegrowany ze zderzakiem stalowym-no to czekamy.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Mi tam się ogólnie bardzo podoba, oprócz tego otworu na sprzęgło. Nie wiem jak w ten, ale w wyciągarkach XTR z opuszczanym sprzęgłem można kopułkę przekręcać co kila stopni, więc można by sprzęgło przekręcić do przodu o ok. 1/8 obrotu, tak żeby było z przodu, ale nie kolidowało z płytą. No i z przodu czarny przewód z czarnym kondomem, płytę na czarno i będzie miód malyna 

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
A co przeszkadza żeby zrobić jakąś zaślepkę na sprzęgło, skoro i tak wyciągarka będzie służyć tylko do powiększania wacka?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
Kostuch pisze:A co przeszkadza żeby zrobić jakąś zaślepkę na sprzęgło, skoro i tak wyciągarka będzie służyć tylko do powiększania wacka?
jimim no co ty , od tego to ''som'' suburbany , fordy 1500 ,

Wczoraj zdemontowałem zderzak ze swojego (2001 z klimatyzacją) i patent vandalów jest tu nie do zastosowania... Chyba nowsze roczniki mają inaczej ukształtowaną strefę zgniotu.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
A jakby przenieść chłodnicę klimy w inne miejsce?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Nie chce mi się... Płyta będzie nieco bardziej "fikuśna", ale spoko się wszystko zmieści bez ingerencji w fabrykę.
Jimny M16A
KSikorski Udało Ci się zamontować wyciągarke? Może podrzucisz jakąś fotorelacjęKSikorski pisze:Nie chce mi się... Płyta będzie nieco bardziej "fikuśna", ale spoko się wszystko zmieści bez ingerencji w fabrykę.

Jimny 1.3 2002r
w trakcie rozbudowy...
w trakcie rozbudowy...

Umówiłem się z wykonawcą na wrzesień.
http://www.afn.pt/uploads/product_files/5702.pdf
Ten dokument daje pogląd na sprawę...
http://www.afn.pt/uploads/product_files/5702.pdf
Ten dokument daje pogląd na sprawę...
Jimny M16A
Podpowiedzcie proszę jak te śruby mocujące podstawę do ramy są rozłożone? Na podłużnicach po 2 z tulejami jakimiś (tylko włożone czy wspawane). Czy na tym przednim pasie też są śruby? Bo ze zdjęcia tak jakby wynika?vandall1 pisze:Płytę/podstawę/ sami rozpracowaliśmy-miałem nadzieje ze ktoś pokaże swoje rozwiązanie, żeby porównać.Montowana do ramy 6x M1.
Czy za mocno nie osłabia to ramy?
Tez mnie czeka montaż stąd pytania. Myślę jeszcze tylko żeby od razu zintegrowac tą płytę z uchem do holowania jakoś... tylko jak...

KSikorski zderzak jeśli od nich wygląda obiecująco, pochwal się po montażu

Jimny 1.3 2002r
w trakcie rozbudowy...
w trakcie rozbudowy...

Przypuszczasz prawidłowo:w podłużnicach są po dwie tulejki,na belce poprzecznej też.
Wszystkie tulejki sa wspawywane,te na belce poprzecznej są przecięte i gwintowane,tzn do płyty od spodu jest przyspawany kawałek z gwintem,aby śruba mocujaca nie lazła w bęben.
Czy to osłabia konstrukcję ramy?Ja twierdzę,że wzmacnia i moc naszych argumentów jest jednakowa
Wszystkie tulejki sa wspawywane,te na belce poprzecznej są przecięte i gwintowane,tzn do płyty od spodu jest przyspawany kawałek z gwintem,aby śruba mocujaca nie lazła w bęben.
Czy to osłabia konstrukcję ramy?Ja twierdzę,że wzmacnia i moc naszych argumentów jest jednakowa

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
No więc zacząłem.
U mnie wygląda to trochę inaczej.
Kupiłem wyciagarke dragon wincha i chyba jest około 0.5cm wyższa i ciężko wchodzi z płytą pod to całe wzmocnienie czołowe.
Pierwsze co zrobiłem to obrocilem sprzęgło tak by było z przodu (dzięki temu wątkowi na to wpadłem
) więc nie będę musiał ciąć z góry zderzaka.
Dalej musiałem podciac uniwersalną płytę montażowa tak by weszła na ramę.
Tu pojawił się kłopot bo przedni pas ten w ramie jest jakby niżej niż podłużnice, dlategotez by płyta była prosto zmuszony jestem dać jakiś dystans na pas przedni- około pół centymetra.
Postanowiłem przyspawac taki stelaż od razu ze śrubami do których będę mógł bezpośrednio przykrecic płytę- więc nie będzie jak u Ciebie Vandall tulejek na pasie- tylko na stałe profil. Na podluznice zastosuje tuleje jak u Ciebie ale po jednej na stronę- może wytrzyma
U mnie w ogóle trochę inaczej to wygląda nie wiem czy wynika to że zmian konstrukcyjnych- bo w tym Waszym jimnym jakby nie ma podlużnic- są obcięte?
Chętnie dodam zdjęcia ale kurde nie mam dostępu do kompa a nie wiem jak to ogarnąć na telefonie?
Jeszcze żeby był dostęp do śrub do podłączenia zasilania do wyciagarki musiałem podciac to wzmocnienie czołowe;
Tyle z teorii. Zdjęcia nie wiem jak dodać
Ale tutaj jest dostępny album ze zdjęciami- może tak zadziała.
https://www.dropbox.com/sh/7mkkakyd5gtz ... oL8_a?dl=0
Konstruktywna krytyka mile widziana
U mnie wygląda to trochę inaczej.
Kupiłem wyciagarke dragon wincha i chyba jest około 0.5cm wyższa i ciężko wchodzi z płytą pod to całe wzmocnienie czołowe.
Pierwsze co zrobiłem to obrocilem sprzęgło tak by było z przodu (dzięki temu wątkowi na to wpadłem

Dalej musiałem podciac uniwersalną płytę montażowa tak by weszła na ramę.
Tu pojawił się kłopot bo przedni pas ten w ramie jest jakby niżej niż podłużnice, dlategotez by płyta była prosto zmuszony jestem dać jakiś dystans na pas przedni- około pół centymetra.
Postanowiłem przyspawac taki stelaż od razu ze śrubami do których będę mógł bezpośrednio przykrecic płytę- więc nie będzie jak u Ciebie Vandall tulejek na pasie- tylko na stałe profil. Na podluznice zastosuje tuleje jak u Ciebie ale po jednej na stronę- może wytrzyma

U mnie w ogóle trochę inaczej to wygląda nie wiem czy wynika to że zmian konstrukcyjnych- bo w tym Waszym jimnym jakby nie ma podlużnic- są obcięte?
Chętnie dodam zdjęcia ale kurde nie mam dostępu do kompa a nie wiem jak to ogarnąć na telefonie?
Jeszcze żeby był dostęp do śrub do podłączenia zasilania do wyciagarki musiałem podciac to wzmocnienie czołowe;

Tyle z teorii. Zdjęcia nie wiem jak dodać

Ale tutaj jest dostępny album ze zdjęciami- może tak zadziała.
https://www.dropbox.com/sh/7mkkakyd5gtz ... oL8_a?dl=0
Konstruktywna krytyka mile widziana

Jimny 1.3 2002r
w trakcie rozbudowy...
w trakcie rozbudowy...

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
ja mam coś takiego , do codziennej jazdy po czarnym i bez szkodowych powrotach do domu z wycieczek uważam że to co mam jest jedynym kompromisem
co do kontrolowanych stref zgniotu , niestety trzeba je wyciąć ma to związek z tym że zachodzi obawa że wyjadą razem ze zderzakiem

co do kontrolowanych stref zgniotu , niestety trzeba je wyciąć ma to związek z tym że zachodzi obawa że wyjadą razem ze zderzakiem

No fajnie to wygląda, ale masz zderzak. A jak się nie ma co się lubi, to pozostaje motanie na oryginale jak u mnie...
jak urwe zderzak będę myślał.
dodam że projekt montażu wyciągarki zakończony i w linku w moim poprzednim poście zaktualizowane zdjęcia dla ciekawych
jak urwe zderzak będę myślał.
dodam że projekt montażu wyciągarki zakończony i w linku w moim poprzednim poście zaktualizowane zdjęcia dla ciekawych

Jimny 1.3 2002r
w trakcie rozbudowy...
w trakcie rozbudowy...

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
jak już pisałem niejednokrotnie spód zderzak się obrywa , i łamie się na wysokości załamania przy lampie , przynajmniej u mnie tak się połamał , u wujka googla jak wpiszesz zderzaki do jimnka to jest tam kilka fajnie pociętych , jeśli tak podetniesz to masz szanse że troszkę pożyje i będziesz miał lżejszy przód o jakieś 30 kg , niestety takie skrzynkowe ważą ale i są wytrzymałe
mnie zastanawia jedna rzecz w Twoim projekcie gdzie masz uchwyty do szarpania z bajora
mnie zastanawia jedna rzecz w Twoim projekcie gdzie masz uchwyty do szarpania z bajora

Uszy do wyciągania z błota są zamontowane- widać je na zdjęciu z wyciągarka- lina stalowa jest do niego przypieta.
(Przyspawane do ramy 15cm stalowego pręta zakończonego oczkiem po obu stronach ramy)
myślę że to jest najsłabsze ogniwo w całym moim projekcie ale stwierdziłem ze jak się urwie to wtedy będę kombinowal jak zrobić mocniejsze mocowanie
(Przyspawane do ramy 15cm stalowego pręta zakończonego oczkiem po obu stronach ramy)
myślę że to jest najsłabsze ogniwo w całym moim projekcie ale stwierdziłem ze jak się urwie to wtedy będę kombinowal jak zrobić mocniejsze mocowanie
Jimny 1.3 2002r
w trakcie rozbudowy...
w trakcie rozbudowy...

Pierwsze podejście do tematu.

Jimny M16A
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
Krzysiek mnie się wydaje że to jest za nisko ,
jak pamiętam to w terenie cały ten wlot był zawalony błotem
z drugiej strony cały dół zderzaka połamałem na pierwszym wypadzie o przypadkowym trafieniu w drzewo nie wspomnę ,
jak ma być do lasu to musi być ze stali w całości nie ma bata , plastiki się połamią ,
jazda zimą to już w ogóle jakaś masakra lekkie uderzenie i pękają jak chcą u mnie tak skończył tylny

jak pamiętam to w terenie cały ten wlot był zawalony błotem
z drugiej strony cały dół zderzaka połamałem na pierwszym wypadzie o przypadkowym trafieniu w drzewo nie wspomnę ,
jak ma być do lasu to musi być ze stali w całości nie ma bata , plastiki się połamią ,
jazda zimą to już w ogóle jakaś masakra lekkie uderzenie i pękają jak chcą u mnie tak skończył tylny