Budujemy Plackowóz - rajdowy Jimny 1.8 IS
Moderator: Albert_N
Re: Budujemy Plackowóz - rajdowy Jimny 1.8 IS
i chyba powinien mieć regulowaną długość, żebyś mógł go ustawić po złożeniu auta (obciążeniu zawiasu)
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Ogólnie to wszelkie rurociagi w przestrzeni pasażerskiej sa przepisowo zabronione.
Nie koniecznie musi się to zagotować-wystarczy dobra kraksa.
Żbiornik z paliwem też powinien być za grodzią/mam podobny dylemat/.
Edyta:widzę,ze ok.
Panhard oczywiscie,ze odwrotnie ma być,natomiast co do jego regulacji, to uwazam to za zbędność:po prostu po skończeniu i konstrukcyjnym obciazeniu auta-dostosowujesz długość/zaden problem/.Panhardy regulowane to zabieg marketingowy/mozemy nasz złom sprzedać w takiej samej postaci różnym klientom/
wiele z tych silikonowych kolan mozna zastapić spawanymi,ale kto bogatemu zabroni?
Ciekawe systemy poduch.
A te mosty to wytrzymają te koła?
Klatki nie budziet?Chociaż główny pałąk wstaw...
I nie czaruj że chcesz tym dzieci wozić
Trza też zwrócić uwagę na mocowania sierżanta przy ramie:siły tam są b duże.
Wykon profi
Nie koniecznie musi się to zagotować-wystarczy dobra kraksa.
Żbiornik z paliwem też powinien być za grodzią/mam podobny dylemat/.
Edyta:widzę,ze ok.
Panhard oczywiscie,ze odwrotnie ma być,natomiast co do jego regulacji, to uwazam to za zbędność:po prostu po skończeniu i konstrukcyjnym obciazeniu auta-dostosowujesz długość/zaden problem/.Panhardy regulowane to zabieg marketingowy/mozemy nasz złom sprzedać w takiej samej postaci różnym klientom/
wiele z tych silikonowych kolan mozna zastapić spawanymi,ale kto bogatemu zabroni?

Ciekawe systemy poduch.
A te mosty to wytrzymają te koła?
Klatki nie budziet?Chociaż główny pałąk wstaw...
I nie czaruj że chcesz tym dzieci wozić

Trza też zwrócić uwagę na mocowania sierżanta przy ramie:siły tam są b duże.
Wykon profi

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Aaa,se jeszcze nabiję posta:
Ta przekładnię kierownicza typu omega czy tam bemewe,to weż odkreć i poćwicz nia rzut po krzywej parabolicznej
W zamian za 100zł kup przekładnie od pahero bodaj,albo od L200,ale od anglika.
Następna rzecz:taka koństrukcja wahaczy z dwóch zespawanych rur to jest o dupe potłuc:już masz je pogięte. i na dodatek przekrój poprzeczny ma kształt odwrotnie taki niż powinien być.Zauważ,że fabryczne wahacze tego typu mają kształt dwuteownika,czyli pole przekroju "rozsunięte"do warstw skrajnych.Jeżeli potrafisz,przelicz sobie wskażnik przekroju tego co masz w porównaniu do rury z grzebieniem/środnikiem/i polem/np płaskownikiem/mocnika dodanego na tym grzebieniu.Masowo wyjdzie lepiej przy tym samym wstażniku.Temu fabryki tak robią,a my tez możemy,bo to wcale nie trudne jest.W miejscu gdzie Ci sie kończy ta dospawana rura,mozemy spodziewać sie kłopotów/skręcenia/.
Ale wykon profi

Ta przekładnię kierownicza typu omega czy tam bemewe,to weż odkreć i poćwicz nia rzut po krzywej parabolicznej

W zamian za 100zł kup przekładnie od pahero bodaj,albo od L200,ale od anglika.
Następna rzecz:taka koństrukcja wahaczy z dwóch zespawanych rur to jest o dupe potłuc:już masz je pogięte. i na dodatek przekrój poprzeczny ma kształt odwrotnie taki niż powinien być.Zauważ,że fabryczne wahacze tego typu mają kształt dwuteownika,czyli pole przekroju "rozsunięte"do warstw skrajnych.Jeżeli potrafisz,przelicz sobie wskażnik przekroju tego co masz w porównaniu do rury z grzebieniem/środnikiem/i polem/np płaskownikiem/mocnika dodanego na tym grzebieniu.Masowo wyjdzie lepiej przy tym samym wstażniku.Temu fabryki tak robią,a my tez możemy,bo to wcale nie trudne jest.W miejscu gdzie Ci sie kończy ta dospawana rura,mozemy spodziewać sie kłopotów/skręcenia/.
Ale wykon profi

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Most tył wytrzyma. Most przód będzie mielić i giąć jak do tej pory (szczególnie jeśli styl jazdy zostanie stary). Ale Placek nigdy nie zapyta tylko zrobi a potem za dwa lata sam do tego dojdzie 
Wahacze przód raczej będą się giąć a jeśli nie to znaczy, że jeździł enerycko
(jaka rura tam jest?)
Problem w obecnym układzie może stanowić reduktor.
Brak windy do przodu mocowanej jak najdalej przodu - lipa.
Sprężyny z tyłu pod ramą, lipa - wysoka koza

Wahacze przód raczej będą się giąć a jeśli nie to znaczy, że jeździł enerycko

Problem w obecnym układzie może stanowić reduktor.
Brak windy do przodu mocowanej jak najdalej przodu - lipa.
Sprężyny z tyłu pod ramą, lipa - wysoka koza
Ale Ty Vandal szybko piszesz 

Za to coraz wolniej robię 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
No i popsuł całą zabawęSalata123 pisze:Panhard

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Panhard, tak jak pisze vandall, będzie dopasowany i przyspawany na końcu.
Jeśli chodzi o wahacze, to jest trochę więcej niż widać z zewnątrz
Ta dłuższa rura ma w środku jeszcze jedną rurę, całość pospawana przestrzałami. Mamy takie wahacze w zmocie i jeszcze nigdy się nie wygięły.
Przekładnia jest ok, katuję ją już dwa lata.
Sałat, co do mostów to pytałem, nawet temat założyłem, ale nic konkretnego się nie dowiedziałem. Przedni most będzie odpowiednio wzmocniony - w środku półosie i przeguby TG, które wyrzymują 35" z blokadą. Obudowa będzie obspawana i usztywniona, ze szczególnym zwróceniem uwagi na łączenie kul zwrotnic. Jeśli przez przyszły rok będą problemy to wstawię mosty z toyoty. Tak samo z reduktorem - kaganiec, dobre łapy, a jak będzie się pierdzielił to wstawię toi toia.
A styl jazdy będzie jeszcze gorszy, bo teraz będę miał 2x więcej mocy
Przy tym projekcie mocno ogranicza mnie budżet - dlatego amory i sprężyny takie, a nie inne, mosty tak samo. Bolączki będą pewnie wychodziły przez cały przyszły rok. Krytykujcie dalej, bo już coś się z tego urodziło.
PS: klatka oczywiście będzie, już kończy się robić.
Jeśli chodzi o wahacze, to jest trochę więcej niż widać z zewnątrz

Przekładnia jest ok, katuję ją już dwa lata.
Sałat, co do mostów to pytałem, nawet temat założyłem, ale nic konkretnego się nie dowiedziałem. Przedni most będzie odpowiednio wzmocniony - w środku półosie i przeguby TG, które wyrzymują 35" z blokadą. Obudowa będzie obspawana i usztywniona, ze szczególnym zwróceniem uwagi na łączenie kul zwrotnic. Jeśli przez przyszły rok będą problemy to wstawię mosty z toyoty. Tak samo z reduktorem - kaganiec, dobre łapy, a jak będzie się pierdzielił to wstawię toi toia.
A styl jazdy będzie jeszcze gorszy, bo teraz będę miał 2x więcej mocy

Przy tym projekcie mocno ogranicza mnie budżet - dlatego amory i sprężyny takie, a nie inne, mosty tak samo. Bolączki będą pewnie wychodziły przez cały przyszły rok. Krytykujcie dalej, bo już coś się z tego urodziło.
PS: klatka oczywiście będzie, już kończy się robić.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Dobre i lekkie mosty suzuki wychodzą drożej niż toytoy.
A przedni most - chodzi o przekładnie hipoidalną. Przegubów i pół osi jestem spokojny
)
I to za ja przy takim zestawie nigdy nie zmielilem to nie znaczy że Ty nie zmielisz, składa się na to wiele czynników. Zaczynając od odpowiedniego ustawienia dyfra
)
Mostu się nie wzmacnia, most robi się nowy z wykorzystaniem elementów starego
Masz jakieś zdjęcia wykrzyzu ze sprężynami czy jeszcze nie jest na "chodzie" ?
A przedni most - chodzi o przekładnie hipoidalną. Przegubów i pół osi jestem spokojny

I to za ja przy takim zestawie nigdy nie zmielilem to nie znaczy że Ty nie zmielisz, składa się na to wiele czynników. Zaczynając od odpowiedniego ustawienia dyfra

Mostu się nie wzmacnia, most robi się nowy z wykorzystaniem elementów starego

Masz jakieś zdjęcia wykrzyzu ze sprężynami czy jeszcze nie jest na "chodzie" ?
No tak, ale przedni most suzuki z bebechami TG i ratio 5,125 już miałem, a toi toia nie 
Zdjęć nie mam, ale wykrzyż będzie podobny jak bez, bo sprężyny są zrobione podobnie jak w Tomcacie - wychodzą z gniazd.

Zdjęć nie mam, ale wykrzyż będzie podobny jak bez, bo sprężyny są zrobione podobnie jak w Tomcacie - wychodzą z gniazd.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Ale nie miałeś blokady, 33 cali i mocniejszego silnika 
Rób rób

Rób rób

Klatka już prawie gotowa, robimy ostatnie szlify i po weekendzie malowanie. Razem z klatką idzie buda do łatania, prostowania i malowania.

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Teraz łatamy dziury i prostujemy to, co się wgięło w budzie przez ostatnie 2 sezony
Za tydzień już powinien mieć nowy kolor.

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Fajna grafika na szybie 

Panhard już poprawiony, jeszcze będzie miał zamontowaną regulację. Idzie w górę, bo samochód na razie stoi na odbojach. Jak zamontujemy sprężyny to będzie na płasko.

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
- Misiek Cypr
-
Koniecznie most w jakimś oczojebnym kolorze, inaczej będzie za wolny
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Mosty beda czarne 

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
@vandall ma zawsze w promocji zielony pizgający po oczach 

4x4 Tczew
Opancerzone mosty. Wszystkie wzmocnienia zrobione z blachy 4mm, oprócz wzmocnień przy kulach zwrotnic, które są z blachy 10mm
Jeśli uda mi się je zgiąć to sam osobiście strzelę sobie lepę.
Wahacze i drążki już pomalowane, na dniach czyścimy i malujemy mosty i ramę.

Wahacze i drążki już pomalowane, na dniach czyścimy i malujemy mosty i ramę.

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jaka waga mostów po wzmocnieniach?
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Pewnie coś koło tego wujdzie, ale przypominam, że mocno ogranicza mnie budżet na tę przebudowę, a mosty toyotowe są w zakupie 5x droższe niż suzukowe, nie wspominając już o serwisie, gdzie główka z toitoia kosztuje 1500, a z suzuki 250plnmeenia pisze:+- toyota bez wzmocnien

Pewnie kiedyś na mostach z toyoty się skończy, ale najpierw wymienię zawias na jakiś normalny, bo przecież te amory z omegi to takie rozwiązanie doraźne...
A najabrdziej w moście przednim z samuraia wkurza mnie beznadziejny promień skrętu

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Luz, nie traktuj tego jako krytyke, czy cos. Mocniejsze suzukowe uwierz mi ze nie sa, mam porownanie, co do cen czesci tez ne ma co demonizowac, glowka z blokada kosztuje 500 jak wiesz jaka kupic
Waga toyoty najprawdopodobniej jest sporo wieksza, ze wzgledu np na ogromne piasty i zaciski z przodu.
Pozdro

Pozdro
sj 425 606468554