Jimny - przed zakupem

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
bazylisek

Re: Jimny - przed zakupem

Post autor: bazylisek » wt lut 06, 2018 4:08 pm

Janusz73 pisze:
wt lut 06, 2018 5:57 am
Ale ten "elektryczny" reduktor i podciśnieniowo załączane sprzęgiełka to porażka.

Z tych roczników w których szukasz to o elektrycznym jeszcze nie słyszeli :)21

A nawet te elektryczne to nie problem jakiś szczególny - zamiast dźwigni silnik steruje przesuwką w skrzynce rozdzielczej.

Podciśnienia to kwestia 250 pln na sprzęgiełka z samuraja i temat dożywotnio z głowy.
Janusz73 pisze:
wt lut 06, 2018 5:57 am
Ale potem dotarło do mnie,że Vitara i Jimny to całkiem inne auta.
Prawda - jimny to forma podyktowana funkcją
Tomek

Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT

bIp

Post autor: bIp » wt lut 06, 2018 7:48 pm

U mnie podciśnienia robiły w oryginale do końca bezproblemowo. 180tkm miał. Po nowych tulejach, łożyskach, obspawaniu podłogi pod przednimi poduszkami, jeździł precyzyjnie, jak nowy. Miał wajchę, ale wrażliwość elektrycznego na urazy załatwia kawał blachy na reduktor. Z resztą, zanim blachę kupiłem, łapę reduktora też złamałem.
Nivy pamiętam z czasów, jak jeździły jeszcze służbowo w nadleśnictwach. Nie szło doprowadzić do ładu na oryginalnych częściach auta ca. 5-letniego przy własnym zapleczu warsztatowym i bogatym budżecie remontowym.

szota

Post autor: szota » sob lut 17, 2018 12:21 am

Moja żona jeździ często moim Jimnym z 2000r bez abs-u i radzi sobie bardzo dobrze. Dramatyzujecie z tymi trudami jazdą Jimny. Ostatnio do pracy bardziej woli jeździć starym Jimnym niż nową Civic.

Awatar użytkownika
bazylisek

Post autor: bazylisek » sob lut 17, 2018 10:52 pm

Powiedz to tym co sprzedają rozbite "prawienówki" na Alledrogo :)21

Wiesz... stawianie indywidualnego doświadczenia VS nieubłagana, dobrze udokumentowana statystyka to nie jest rozsądny ruch myślowy.

Też nie mam kłopotów z jazdą jamnikiem i uważam że jest to rozrywka sama w sobie ale nie twierdze że w razie "W" dałbym radę to auto opanować na szosie.
Tomek

Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”