Przemysl czego oczekujesz od tego samochodu:) pozdrawiam KasiaSamuraj wdzięczny napewno jest lecz tylko i wyłącznie w terenie i im cięższym tym dla niego fajniej. na drogach cywilizowanych tj. asfaltowych jeżdzi się nim f a t a l n i e ! Sztywny, wąski, krótki i głośny. Wystarczy aby go lubić tylko w weekendy. Nawet na idealnych niemieckich drogach, macica wypadnie Ci na podłogę, na której już będą leżały połamane obcasy wraz z zawartością torebki.
Nowy wita i prosi o drobną pomoc..
Moderator: Albert_N
to ja sie wtrace po babsku, po pierwsze jazda w terenie to troche co innego niz jazda po asfalcie. Musisz sie zastanowic do czego tak naparwde potrzebny ci jest ten samochod. Jesli przez 5 dni w tygodniu bedziesz jezdzil po czarnym a raz na jakis czas robil wypady w teren to vitara jest lepszym rozwiazaniem. Natomiast jesli masz w planach ostro wziac sie za offroad i startowac w extremie, kosztem komfortu jazdy to z tego co sie wywiedzialam od chlopakow to Samuraj jest lepszy. ja sie wyleczylam z samuraja gdy moj znajomy offroadowiec napisal mi tak:
wow, cytat przecudny, ostatnie zdanie (sorki) hihihi
Ale tak poważnie, to zgoda, zały tydzień po czarnym albo i nie bo mam
drugie auto, a w teren może średnio co 2-3 tygodnie.
Więc dlatego Vitara.
Prawda jest też taka, że po jeździe Vitarą nawet po czarnym nic nie słyszę w autku osobowym (nic przykrego) - to rozluźnia bardzo.
Teren extremalny, pewnie nie.
Ale nie chcę go rozwalić w błocku, więc dlatego pytam o porady co zrobić należy a co tylko można dla frajdy.
Ale tak poważnie, to zgoda, zały tydzień po czarnym albo i nie bo mam
drugie auto, a w teren może średnio co 2-3 tygodnie.
Więc dlatego Vitara.
Prawda jest też taka, że po jeździe Vitarą nawet po czarnym nic nie słyszę w autku osobowym (nic przykrego) - to rozluźnia bardzo.
Teren extremalny, pewnie nie.
Ale nie chcę go rozwalić w błocku, więc dlatego pytam o porady co zrobić należy a co tylko można dla frajdy.
vitarka jlx > GeoTracker 91' 1.6 8V
BFG AT 30, lift 2"+ LockRight Calmini
BFG AT 30, lift 2"+ LockRight Calmini
no nie wiem czy tak daje rade dzis mialem tego przyklad przejazd duktem lesnym pech chcial ze tam byla wycinka i traktorami troszke kolein porobili a seryjna vitara juz sie wieszala, natomiast samurai nic bez problemow. Jesli w teren to samuraiX90 pisze:Misiek jeździłem obydwoma i mam porównanie![]()
Samurai jest wytrzymalszy i mniejszy, ale jeśli nie piszemy o ciężkich przeprawach to vitka spokojnie daje radę

Samurai SJ410
Toyota Hilux
Toyota Hilux
cytat dosadny ale stawia rozum na nogi:) z tego co mi powiedzieli(nie to zebym byla sama z siebie taka madra) to kazde firmowe autko trzeba poprzerabiac, przedewszytkim opony, ale tego naparwde poszukaj w poprzednich postach to najlepsza lekcja bo dowiesz sie tez innych ciekawch rzeczy, i najlepiej gdybys pierwsze tereny robil z kims dosiwadczinym kto pokaze ci mozliwosci samochodu i pewne triki ktorych nie ma w normalnych autkach, pewnie nie obce ci sa pojecia jak mechanizm roznicowy reduktor itd..(dla mnie byly:D) wszytsko po koleji i na spokojnie. Co do vitarki to zwroc uwage na stan techniczny bardzo lubia rdze, a nie ma sensu odrazu pakowac sie w koszty... o szczegoly musisz bytac chlopakow ale mozesz przejetuec tez moj post "kobieta potrzebuje pomocy" bo w sumie w 1/4 poswiecony jest kupnie vitary (reszta to kasztanienie:D )
- Michał_1989
Moj samurai nie ma wiekszych problemow z stromymi gorkami gorzej jak sa dlugie i piasczyste. Dzis mialem tego przyklad mimo wielu nie udanych prob gorka byla moja(braklo mocy pod koncem), jak bym mial blokade ukladu roznicowego to dawno bym ja pokonal. A co do vitary na tej samej gorce mimo ze ma mocniejszy silnik tez miala takie same problemy moze nawet wieksz. Posiadam i vitare i samuraia ale w teren zawsze jade samuraiem.
Samurai SJ410
Toyota Hilux
Toyota Hilux
- Żółty Wojtek
[quote="aju"]to będzie drugie auto tylko w teren
, z waszych wypowiedzi widzę że chyba lepiej wziąć samuraja 
Jak chcesz tylko w teren to samurai daje rade już bez większych przerubek na początek starczą pożądne gumy i koszt eksploatacji przyzwoity

Jak chcesz tylko w teren to samurai daje rade już bez większych przerubek na początek starczą pożądne gumy i koszt eksploatacji przyzwoity

Pozdrawiam
www.yellowdream.pl
www.yellowdream.pl
Ja też się wachałem, jak po tygodniu wybrałem Vitare to zaczeło sie wszystko od nowa - Krótka czy Długa i znowu dylematy. Fakt jest taki że co byś nie wybrał zabawa będzie super. A prawda jest taka że w ciężki teren motać trzeba oba wozy i tylko od ciebie bedzie zależało ile kasy na to przeznaczysz.
vitara 91', 1.6 8v Hard Top
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
-
"Wiadomości o mojej śmierci są lekko przesadzone"chera pisze:ja sie wyleczylam z samuraja gdy moj znajomy offroadowiec napisal mi tak:Przemysl czego oczekujesz od tego samochodu(...)wypadnie Ci na podłogę, na której już będą leżały połamane(...)
Reszta jak w podpisie

( 30 tyś. km rocznie, 50 % teren )
ale o co Ci chodzi, bo nie rozumiemMisiek Bielsko pisze:
Tak tak...wiem, ze zaraz sie jakis KozioU odezwie, albo!Piotrek!!!, co to jezdza w prawdziwym terenie vitarami long z oryginalnymi zderzakami

Misiek coś taki ciętykozioU pisze:ale o co Ci chodzi, bo nie rozumiemMisiek Bielsko pisze:
Tak tak...wiem, ze zaraz sie jakis KozioU odezwie, albo!Piotrek!!!, co to jezdza w prawdziwym terenie vitarami long z oryginalnymi zderzakami
Ja prawdziwego terenu na oczy nie widziałem - w byle gównianych koleinach się wklejam a potem godzinę się muszę wyciągać

kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT
Aju , zacznik od 31x50
napewno ulatwi ci to sprawe a nawet napewno i przy okazji dowiesz sie paru ciekawych rzeczy
. Troche schodzi ale napweno znajdziesz odpowiedz.
A jezeli bedzie to autko do zabawy i przede wszystkim jako drugie to samurai
(a obcasami i macica sie nie przejmuj -przeciez ich nie masz to nie wypadna) . Ajajaj juz bym zapomnial pamietaj o tubie

A jezeli bedzie to autko do zabawy i przede wszystkim jako drugie to samurai

- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie: