Nowy wita i prosi o drobną pomoc..

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
chera

Post autor: chera » ndz gru 17, 2006 7:01 pm

to ja sie wtrace po babsku, po pierwsze jazda w terenie to troche co innego niz jazda po asfalcie. Musisz sie zastanowic do czego tak naparwde potrzebny ci jest ten samochod. Jesli przez 5 dni w tygodniu bedziesz jezdzil po czarnym a raz na jakis czas robil wypady w teren to vitara jest lepszym rozwiazaniem. Natomiast jesli masz w planach ostro wziac sie za offroad i startowac w extremie, kosztem komfortu jazdy to z tego co sie wywiedzialam od chlopakow to Samuraj jest lepszy. ja sie wyleczylam z samuraja gdy moj znajomy offroadowiec napisal mi tak:
Samuraj wdzięczny napewno jest lecz tylko i wyłącznie w terenie i im cięższym tym dla niego fajniej. na drogach cywilizowanych tj. asfaltowych jeżdzi się nim f a t a l n i e ! Sztywny, wąski, krótki i głośny. Wystarczy aby go lubić tylko w weekendy. Nawet na idealnych niemieckich drogach, macica wypadnie Ci na podłogę, na której już będą leżały połamane obcasy wraz z zawartością torebki.
Przemysl czego oczekujesz od tego samochodu:) pozdrawiam Kasia

Awatar użytkownika
tomi-Geo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tomi-Geo » ndz gru 17, 2006 7:09 pm

wow, cytat przecudny, ostatnie zdanie (sorki) hihihi
Ale tak poważnie, to zgoda, zały tydzień po czarnym albo i nie bo mam
drugie auto, a w teren może średnio co 2-3 tygodnie.
Więc dlatego Vitara.
Prawda jest też taka, że po jeździe Vitarą nawet po czarnym nic nie słyszę w autku osobowym (nic przykrego) - to rozluźnia bardzo.
Teren extremalny, pewnie nie.
Ale nie chcę go rozwalić w błocku, więc dlatego pytam o porady co zrobić należy a co tylko można dla frajdy.
vitarka jlx > GeoTracker 91' 1.6 8V
BFG AT 30, lift 2"+ LockRight Calmini

Awatar użytkownika
JayJay

Post autor: JayJay » ndz gru 17, 2006 7:18 pm

X90 pisze:Misiek jeździłem obydwoma i mam porównanie :wink: :D Samurai jest wytrzymalszy i mniejszy, ale jeśli nie piszemy o ciężkich przeprawach to vitka spokojnie daje radę
:)2
no nie wiem czy tak daje rade dzis mialem tego przyklad przejazd duktem lesnym pech chcial ze tam byla wycinka i traktorami troszke kolein porobili a seryjna vitara juz sie wieszala, natomiast samurai nic bez problemow. Jesli w teren to samurai !!
Samurai SJ410
Toyota Hilux

Awatar użytkownika
chera

Post autor: chera » ndz gru 17, 2006 7:19 pm

cytat dosadny ale stawia rozum na nogi:) z tego co mi powiedzieli(nie to zebym byla sama z siebie taka madra) to kazde firmowe autko trzeba poprzerabiac, przedewszytkim opony, ale tego naparwde poszukaj w poprzednich postach to najlepsza lekcja bo dowiesz sie tez innych ciekawch rzeczy, i najlepiej gdybys pierwsze tereny robil z kims dosiwadczinym kto pokaze ci mozliwosci samochodu i pewne triki ktorych nie ma w normalnych autkach, pewnie nie obce ci sa pojecia jak mechanizm roznicowy reduktor itd..(dla mnie byly:D) wszytsko po koleji i na spokojnie. Co do vitarki to zwroc uwage na stan techniczny bardzo lubia rdze, a nie ma sensu odrazu pakowac sie w koszty... o szczegoly musisz bytac chlopakow ale mozesz przejetuec tez moj post "kobieta potrzebuje pomocy" bo w sumie w 1/4 poswiecony jest kupnie vitary (reszta to kasztanienie:D )

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie:

Post autor: Karson » ndz gru 17, 2006 7:28 pm

bijecie pianę.. :)21
nie od dziś wiadomo, że każda sroczka swój ogonek chwali... :wink:
SCARAB TEAM
Land Rover rullez :)21

aju
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: aju » ndz gru 17, 2006 7:38 pm

to będzie drugie auto tylko w teren :) , z waszych wypowiedzi widzę że chyba lepiej wziąć samuraja :)

jak jego mały silnik radzi sobie z podjazdami pod spore górki?
ridaz-unit

Awatar użytkownika
Michał_1989

Post autor: Michał_1989 » ndz gru 17, 2006 7:47 pm

Na standardowych oponach daje rade,jak zmieniasz na >30" to reduktor zmieniasz na 4.16 i śmiga dalej :D równie dobrze jeśli nie lepiej
Suzuki Samurai 2.0i :) / Jeep Grand Cherokee 4,7 V8 :)21

Awatar użytkownika
JayJay

Post autor: JayJay » ndz gru 17, 2006 8:13 pm

Moj samurai nie ma wiekszych problemow z stromymi gorkami gorzej jak sa dlugie i piasczyste. Dzis mialem tego przyklad mimo wielu nie udanych prob gorka byla moja(braklo mocy pod koncem), jak bym mial blokade ukladu roznicowego to dawno bym ja pokonal. A co do vitary na tej samej gorce mimo ze ma mocniejszy silnik tez miala takie same problemy moze nawet wieksz. Posiadam i vitare i samuraia ale w teren zawsze jade samuraiem.
Samurai SJ410
Toyota Hilux

Awatar użytkownika
Żółty Wojtek

Post autor: Żółty Wojtek » ndz gru 17, 2006 10:36 pm

[quote="aju"]to będzie drugie auto tylko w teren :) , z waszych wypowiedzi widzę że chyba lepiej wziąć samuraja :)

Jak chcesz tylko w teren to samurai daje rade już bez większych przerubek na początek starczą pożądne gumy i koszt eksploatacji przyzwoity :)2

Awatar użytkownika
GEODETA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GEODETA » ndz gru 17, 2006 11:00 pm

Ja też się wachałem, jak po tygodniu wybrałem Vitare to zaczeło sie wszystko od nowa - Krótka czy Długa i znowu dylematy. Fakt jest taki że co byś nie wybrał zabawa będzie super. A prawda jest taka że w ciężki teren motać trzeba oba wozy i tylko od ciebie bedzie zależało ile kasy na to przeznaczysz.
vitara 91', 1.6 8v Hard Top

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pn gru 18, 2006 12:50 am

JayJay pisze:. Dzis mialem tego przyklad mimo wielu nie udanych prob gorka byla moja(braklo mocy pod koncem), jak bym mial blokade ukladu roznicowego to dawno bym ja pokonal.
Gdybys mial blokade dyfra, to dojechalbys duzo nizej, bo zezera moc w znacznym stopniu...
:roll:

Piotr Karcz

Post autor: Piotr Karcz » pn gru 18, 2006 1:11 am

chera pisze:ja sie wyleczylam z samuraja gdy moj znajomy offroadowiec napisal mi tak:
(...)wypadnie Ci na podłogę, na której już będą leżały połamane(...)
Przemysl czego oczekujesz od tego samochodu
"Wiadomości o mojej śmierci są lekko przesadzone"

Reszta jak w podpisie :wink:

( 30 tyś. km rocznie, 50 % teren )

kozioU

Post autor: kozioU » pn gru 18, 2006 7:25 am

Misiek Bielsko pisze:
Tak tak...wiem, ze zaraz sie jakis KozioU odezwie, albo !!!Piotrek!!!, co to jezdza w prawdziwym terenie vitarami long z oryginalnymi zderzakami :)21
ale o co Ci chodzi, bo nie rozumiem :)21 Ja prawdziwego terenu na oczy nie widziałem - w byle gównianych koleinach się wklejam a potem godzinę się muszę wyciągać :lol:

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » pn gru 18, 2006 9:27 am

kozioU pisze:
Misiek Bielsko pisze:
Tak tak...wiem, ze zaraz sie jakis KozioU odezwie, albo !!!Piotrek!!!, co to jezdza w prawdziwym terenie vitarami long z oryginalnymi zderzakami :)21
ale o co Ci chodzi, bo nie rozumiem :)21 Ja prawdziwego terenu na oczy nie widziałem - w byle gównianych koleinach się wklejam a potem godzinę się muszę wyciągać :lol:
Misiek coś taki cięty :wink: ?
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » pn gru 18, 2006 10:28 am

Aju , zacznik od 31x50 :lol: napewno ulatwi ci to sprawe a nawet napewno i przy okazji dowiesz sie paru ciekawych rzeczy :wink: . Troche schodzi ale napweno znajdziesz odpowiedz.
A jezeli bedzie to autko do zabawy i przede wszystkim jako drugie to samurai :)2 (a obcasami i macica sie nie przejmuj -przeciez ich nie masz to nie wypadna) . Ajajaj juz bym zapomnial pamietaj o tubie 8) :P
GG 18408258
SJ413
http://samurai.org.pl/

aju
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: aju » pn gru 18, 2006 11:16 am

Dziś trochę się pobawiłem range roverem 4,6 :) ten to wyrywa :lol: szkoda ze przez opony juz nawet pod trawiasta górkę nie podjedzie... Ale ta moc :)22
ridaz-unit

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » pn gru 18, 2006 11:31 am

a zapomnialem
LEGENDA:
31 liczba stron
50 liczba tematow na stronie
milej lektury :)
ta RR fajna zabawka tylko niech ci sie tam cos zepsuje to zycze powodzenie, a do samiego potrzebny jest garaz pare kluczy pobijakow kinetycznych i checi
GG 18408258
SJ413
http://samurai.org.pl/

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pn gru 18, 2006 11:34 am

mdeja pisze: Misiek coś taki cięty :wink: ?
A bo mnie ci nowi lanserzy pt. "MojSamochodJestNajlepszy"czasem rozsmiesza, a czasem zdenerwuja :wink:

aju
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: aju » pn gru 18, 2006 11:37 am

corny pisze:a zapomnialem
LEGENDA:
31 liczba stron
50 liczba tematow na stronie
milej lektury :)
z grubsza przelecialem....
ridaz-unit

kozioU

Post autor: kozioU » pn gru 18, 2006 11:45 am

Misiek Bielsko pisze:
mdeja pisze: Misiek coś taki cięty :wink: ?
A bo mnie ci nowi lanserzy pt. "MojSamochodJestNajlepszy"czasem rozsmiesza, a czasem zdenerwuja :wink:
To niby o mnie :o

Awatar użytkownika
X90

Post autor: X90 » pn gru 18, 2006 11:47 am

Lanserzy...litości... :)19 :)19

kozioU

Post autor: kozioU » pn gru 18, 2006 11:49 am

No co - wiesz jaki lans w takiej Vitarze V6 ?? wszystkie laski na ulicy się oglądają :)20

i nic nie poradzę na to, że mój samochód jest najlepszy :)21

Awatar użytkownika
X90

Post autor: X90 » pn gru 18, 2006 11:53 am

"My, krawężniki" :)21

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pn gru 18, 2006 12:07 pm

Moze jak juz macie te terenowki, to byscie czasem na jakiejs imprezie sie pojawili, coo? :P
Bo klawiszowac potrafi kazdy.... no prawie - przyklady "piszacych inaczej" tez w sumie sa :roll:

kozioU

Post autor: kozioU » pn gru 18, 2006 12:09 pm

Na imprezy zacznę jeździć jak:
po 1: nauczę się jeździć
po 2: kupię samuraja

a tak to nie ma co obciachu sobie robić :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”