dla potomnych podsumowuje temat po trzech latach
Kupiłem w końcu krótką vitarke 1,6 8v, którą prawie 3 lata dawałem rade.
Założyłem oponki 29" + lift zawiechy ok 2" i naprawde swoje pojezdziłem w terenie.
Teraz od pół roku jeżdżę vitarą long 1,6 16v na ATekach kumho kl78 + lift 3" i body lift 4cm i jak na razie nie zamienił bym tego auta na inne!
Biorąc pod uwagę koszty liftu, spalanie (13L LPG) i ogólnie koszty eksploatacyjne porównywalne z przeciętną 15 letnią osobówką.
Porównywając Longa do innych terenówek w trakcie wypadów w teren stwierdzam, że vitarka long po dosyć konkretnym zmotaniu robi naprawdę zajebiście i nie raz samuraje albo duże zmotane terenówki dziwiły się jak long przelatywał a oni nie

Eskapada pisał o pajero.
Od tamtej pory poznałem i Bartka "Eskapadę" i wiele pajeraków, które nie raz objeżdżałem
Ostatnio byłem na Zlocie mitsubishi organizowanym przez Eskapadę(niestety bez witarki tylko na pokładzie pajero long i nieraz L200) i muszę powiedzieć, że to naprawdę porządne i potężne auta ale Vitara Long to porządne i lekkie auto i dlatego wg mnie ma przewagę w terenie nie mówiąc już o kosztach liftów i eksploatacji
I na koniec chciałem powiedzieć że jak ktoś z Was chce kupić vitere i waha się czy 3d czy 5d to jeżeli chodzi o właściwości terenowo-przeprawowo-wycieczkowe to ja obstawiam na 5d