No coz pomyslalem sobie ze taki czujnik bedzie przy skrzyni i tak poszedlem sprawdzic .... okazalo sie ,ze jest wykrecilem i podpiolem do kostki, ktorej przy przekladce silnika nie znalazlem zadnego zastoswania

ale do czujnika pasuje idealnie .. no i co, podpiolem przylozylem do masy ale check dalej do mnie mryga ... i teraz nie wiem co , mam odpiac klemy od aku, co by sie zresetowal komputer

?? aha, linki predkoscimierza tez nie mam podpietej ...czy to ona tak daje w dupe czy ten czujnik

??
pozdrawiam
znalazlem cos takiego ...
16 Lut 2006 22:09 Re: Samochodowy komputer zużycia paliwa
--------------------------------------------------------------------------------
niw napisał:
czy ktoś wie gdzie w jaki sposob w suzuki swift '92 1,3l czy moze inaczej jak z niego wydobyc sygnał przebytej drogi drogi? .....
jak odczytać ilość paliwa w baku?
Jakbyś popatrzył dokładniej na schemat autka to zauwazyłbyś, że owszem licznik jest napędzany mechanicznie ale ... z tablicy wskażników wychodzi kabelkiem żółto-zielonym do ECU sygnał o prędkości autka (wyjście 36).
Po prostu impulsator jest wewnatrz licznika.
Co do ilości paliwa w zbiorniku to najprościej jest robić pomiar napięcia na kabelku żółto-czerwonym.
Ale chyba zauważyłeś, że wskazania wskaźnika nie są zbyt liniowe i tak samo nie będzie liniowa wartość napięcia na tym przewodzie.
Swoją drogą interesuje mnie co to może być - sygnał z ECU (wyprowadzony na złączu w komorze silnika) o nazwie "Duty Output" ?
Pozdrawiam !
P.S. napisz na priv czy próbowałes może podpinać się kompem do sterownika w autku i ew. jakie były tego efekty ?