Samurai sepuku!
Moderator: Albert_N
- marakame
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
samurai
Witaj,
u mnie skończyło sie niestety naprawą komputera (300) plus dwukrotna wysyłka. Ale to nie koniec, bowiem komp po drodze spalił aparat zapłonowy (100) i cefka (100) + robocizna....
Warto zacząć od sprawdzenia komputera.
pozdrawiam,
marakame
u mnie skończyło sie niestety naprawą komputera (300) plus dwukrotna wysyłka. Ale to nie koniec, bowiem komp po drodze spalił aparat zapłonowy (100) i cefka (100) + robocizna....
Warto zacząć od sprawdzenia komputera.
pozdrawiam,
marakame
- marakame
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
nie mam pojęcia. Może koledzy?
U mnie okazało się, że ktoś wcześniej grzebał w tym kompie i włożył do niego jakiś element od poloneza! Skutkiem tego powstawały inne napięcia na cefce i aparacie. Ponoć terenówki mają wyższe napięcia dzięki którym mogą bezproblemowo podążac w ciężkim terenie na długie trasy - tyle z tłumaczenia mechanika.
Ale Szanowny kolega od napraw komputerów (ogłasza się tu i na allegro) sobie jakoś poradził
- narazie chodzi choć kod 12 wciąż mryga...
U mnie okazało się, że ktoś wcześniej grzebał w tym kompie i włożył do niego jakiś element od poloneza! Skutkiem tego powstawały inne napięcia na cefce i aparacie. Ponoć terenówki mają wyższe napięcia dzięki którym mogą bezproblemowo podążac w ciężkim terenie na długie trasy - tyle z tłumaczenia mechanika.
Ale Szanowny kolega od napraw komputerów (ogłasza się tu i na allegro) sobie jakoś poradził

Coś temu mechaniku się pomyliło...marakame pisze:Ponoć terenówki mają wyższe napięcia dzięki którym mogą bezproblemowo podążac w ciężkim terenie na długie trasy - tyle z tłumaczenia mechanika.
Ale Szanowny kolega od napraw komputerów (ogłasza się tu i na allegro) sobie jakoś poradził- narazie chodzi choć kod 12 wciąż mryga...
To nie terenówki mają wyższe napięcie, tylko ich kierowcy wyższe ciśnienie

Kod 12 znaczy, że jest ok. Mruga jak wsadzisz bezpiecznik diagnostyczny albo zworkę w złącze diag (u mnie dla odmiany w wiązce obok kierownicy dwa kabelki które po połączeniu dają taki efekt).
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
A jak do tego doszedłeś? Bo pisałeś, że miga 12 (czyli wszystko ok).spiszak pisze:Okazało się ,że w moim Suzuki walnięty jest komputer.Poproszę o jakieś namiary do mechanika od komputerów.
Pytam dla twojego dobra, bo komputer lub jego naprawa trochę kosztuje...
Doszedłem do tego w ten sposób ,że wymontowałem komputer i przełożyłem go do innego samochodu{samuraja} i w tym drugim objawy te same { kod 71 }.A jak do tego doszedłeś? Bo pisałeś, że miga 12 (czyli wszystko ok).
Czy ktoś ma może na zbyciu komputer do samuraja z jednopunktowym wtryskiem paliwa ?
Na twoim miejscu bym otworzył puszkę ecm i zobaczył czy nie ma jakiegoś zwarcia.spiszak pisze:Doszedłem do tego w ten sposób ,że wymontowałem komputer i przełożyłem go do innego samochodu{samuraja} i w tym drugim objawy te same { kod 71 }.A jak do tego doszedłeś? Bo pisałeś, że miga 12 (czyli wszystko ok).
Czy ktoś ma może na zbyciu komputer do samuraja z jednopunktowym wtryskiem paliwa ?
Kod 71 nie oznacza niczego złego:

- marakame
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Być może kod 71 nie byłby niczym złym gdyby silnik odpalał...
U mnie okazało się, że jednak komp jest walnięty... Ale oczywiście najpierw lepiej dwa razy sprawdzić niż parę stów utopić.
Jeśli chodzi o machera od kompów, to znajdziesz go ogłaszjącego się na allegro:
http://allegro.pl/item309081740_kompute ... do94r.html
U mnie okazało się, że jednak komp jest walnięty... Ale oczywiście najpierw lepiej dwa razy sprawdzić niż parę stów utopić.
Jeśli chodzi o machera od kompów, to znajdziesz go ogłaszjącego się na allegro:
http://allegro.pl/item309081740_kompute ... do94r.html
Odgrzebuję temat.
Auto jeździło normalnie, odstawiłem go na noc, rano próbuję odpalić i dupa.
Mryga kod 71.
Komputer rozebrałem - miałem wcześniej 2 awarie ECM (z innymi kodami), ale zawsze udawało się znaleźć przepaloną ścieżkę. Tym razem nie widać żadnego uszkodzenia. Zbadałem ścieżki odchodzące od pinu A7 omomierzem, wygląda, że wszystko ok.
Ma ktoś pomysł jak zaoszczędzić 300 zł + wysyłka do magika?
Dzięki Kostuch
Dodano 25.4.2008
Pomogła wymiana komputera na inny, sprawny.
Auto jeździło normalnie, odstawiłem go na noc, rano próbuję odpalić i dupa.
Mryga kod 71.
Komputer rozebrałem - miałem wcześniej 2 awarie ECM (z innymi kodami), ale zawsze udawało się znaleźć przepaloną ścieżkę. Tym razem nie widać żadnego uszkodzenia. Zbadałem ścieżki odchodzące od pinu A7 omomierzem, wygląda, że wszystko ok.
Ma ktoś pomysł jak zaoszczędzić 300 zł + wysyłka do magika?
Dzięki Kostuch

Dodano 25.4.2008
Pomogła wymiana komputera na inny, sprawny.

Samurai 1.3, DR 800 BIG