Allegro:poradnik mlodego uzytkownika

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » wt sty 15, 2008 2:55 pm

Qbartx pisze:Jak dla mnie Karol moze to sobie sprzedawac i nie uwazam tego za niesmaczne czy jakkolwiek negatywne. Jezeli to jest merytorycznie poprawne i komus pomoze to jest ok bo byc moze dotrze do kogos kto na forum nigdy nie zagladal a przyda mu sie to zebrane w jednym miejscu.
To tak samo jakbyscie powiedzieli mechanikowi zeby nie bral pieniedzy za naprawe bo przeczytal opis jak cos naprawic, chociazby w aucie terenowym, na forum zamiast brac sie do tego "na pale"... No :)21
i ja się zgadzam z takim pogladem,
jezzzz zapewne nie miał na myśli samego procesu nabywania wiedzy, lecz cytowanie fragmentów lub tekstów w całosci, których nie jest się autorem, bez podania źródła i autora wg swojej najlepszej wiedzy. jeśli by takie ustepy w e-boku Karola wystepowały. - tego nie wiem, publikacjoi nie znam.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
Grześ K.

Post autor: Grześ K. » wt sty 15, 2008 3:01 pm

Tylko patrzeć jak nowe publikacje nt. uaza (z andorią) , tujoty, g-wagena itd powstaną 8)
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion :oops:

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » wt sty 15, 2008 3:06 pm

korzystanie z jednego źródła to plagiat korzystanie z wielu to twórczość
tak czy siak facet sie napracował
moze to i dobry pomysł zeby zebrać wiedzę z forum w jedno
niech teraz jakiś karol discovery sie zajmie
a poza tym 20 zł co to za koszt
ma rację karol pisząc ze jak się komuś nie chce szukać to ma wszystko pod ręką za 2 dychy
choć z drugiej strony nie wyobrażam sobie zebym się wszystkiego na temat discovery dowiedział sam, metodą prób i błedów
gdyby mi się nagle zachciało stworzyć taki poradnik to pewnie też bym kasował 20 zł (ale go nie stworzę bo za zielony ! jestem :) )
z tym że na konto wośp
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

Awatar użytkownika
Wojo-Agro

Post autor: Wojo-Agro » wt sty 15, 2008 3:12 pm

I ja też uważam, że idea jest OK... Po powiedzcie szczerze, że brakuje literatury dla nowicjuszy i domorosłych mechaników o markach aut 4x4... Sam też bym kupił taką książke o Vitarze, gdyby tylko była...
Moje Słoneczko Cici '80 r.Suzuki Vitara 1,6 '88 r.,

Awatar użytkownika
jezzz

Post autor: jezzz » wt sty 15, 2008 3:15 pm

A co do pomysłu na zarabianie kasy nie mam pretensji i fajnie że ludzie są kreatywni.
NO PAIN NO GAME!

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt sty 15, 2008 3:16 pm

a sprawdzales na allegro ? serio pytam, bo przewijal sie poradnik o vitarze.
Ja tam uwazam ze odpowiednia lektura to Haynes ;)
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Wojo-Agro

Post autor: Wojo-Agro » wt sty 15, 2008 3:17 pm

@Albert...

Szukałem i dalej szukam na Allegro ale cosik nie ma :(

Awatar użytkownika
Grześ K.

Post autor: Grześ K. » wt sty 15, 2008 3:23 pm

A poważnie to pomysł dobry, ale jeszcze za mało treści. Gdyby ktoś przystepny poradnik napisał w stylu "Sam naprawiam samochód..." to wielu, ze mną na czele, dało by więcej iż te 2 dychy

A swoją drogą wyzwanie dla kogoś kto czasem dysponyje - oprzeć się na Haynes-ie, forum i własnych doświadczeniach i stworzyć dla potomnych :)2
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion :oops:

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » wt sty 15, 2008 3:25 pm

Bardzo dziękuję za slowa uznania.Sprzedalem pierwszych kilka sztuk,w przeciwieństwie do opracowania dotyczącego 'Radzieckich motocykli wojskowych" które od ponad 10 lat ujeżdżałem . W dziedzinie zaprzegów motocyklowych produkcji radzieckiej napisalem pierwsze opracowanie w Polsce i nie musialem nikomu udowadniać ,że coś skopiowalem bo po prostu takiego źródla polskojęzycznego wtedy jeszcze nie było ;-). Wtedy to zostałem członkiem klubu Redmotorz i moderatorem działu technicznego na www.redmotorz.pl gdzie zamieścilem nieodpłatnie swoje opracowanie ,niestety dostęp do tego działu jest tylko dla zarejestrowanych userów . Ponad rok temu Pan Winiarski wydał książkę o Cieżkich Motocyklach Radzieckich i w kraju są już dwie pozycje na ten temat.
Postaram się dopracować publikację o Samuraiu i nie wykluczam umieszczenia jej na serwisie Rajdy4x4 nieodpłatnie, tylko skąd wtedy wezmę fundusze na wyjazd do Bułgarii ;-) ? Opracowania o Discovery nie napiszę bo nie mam kompletnie o tym aucie pojęcia.
Co do Samuraia to najlepsza strona w necie to jest ta właśnie nasza na forum. Mógłbym nawet w swoim opracowaniu umieścic linka na końcu do forum , ale nie sądzę by to było konieczne.
Ostatnio zmieniony wt sty 15, 2008 3:30 pm przez KarolZG, łącznie zmieniany 1 raz.
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3

Awatar użytkownika
Qbartx

Post autor: Qbartx » wt sty 15, 2008 3:29 pm

Tyle ze i tak nikt z forum tego nie kupi bo ma to "na miejscu" lub moze zapytac ;)
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt sty 15, 2008 3:49 pm

ja sie zaloze, ze kupi, aby nie zadawac glupich pytan i sie nie narazac na gniew i slowa " uzyj wyszukiwarki " :wink:
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt sty 15, 2008 3:55 pm

Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » wt sty 15, 2008 4:06 pm

@Albert_N takich "pozycji" to jeszcze nie widziałem :o

Chyba trzeba zatrudnić muła do sprawdzenia, czym się różnią od "zwykłego" Haynessa :wink:

albo lepiej nie, bo to ten, tego - nielegalne chyba. @Wojo - kup którąś, to się zeskanuje :)21
Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa ;)

Awatar użytkownika
Żółty Wojtek

Post autor: Żółty Wojtek » wt sty 15, 2008 4:13 pm

Podsumowując. Tak czy siak, Karol może wydał nową publikacje lecz w większości ( a mo że i w całości) autorami są użytkownićy tego forum.
Pewnie karol teraz pewną część grosza przeznaczy na nasze forum :wink:
A może zrobi imprezke integracyjną :)2

Awatar użytkownika
Qbartx

Post autor: Qbartx » wt sty 15, 2008 4:20 pm

Albert_N pisze:ja sie zaloze, ze kupi, aby nie zadawac glupich pytan i sie nie narazac na gniew i slowa " uzyj wyszukiwarki " :wink:
Jak tak patrze na niektorych to nie sadze zeby byl to dla nich wystarczajacy czynnik :)21
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » wt sty 15, 2008 4:34 pm

Żółty Wojtek pisze:Podsumowując. Tak czy siak, Karol może wydał nową publikacje lecz w większości ( a mo że i w całości) autorami są użytkownićy tego forum.
Pewnie karol teraz pewną część grosza przeznaczy na nasze forum :wink:
A może zrobi imprezke integracyjną :)2
Masz rację , informacje o Samuraiu są ogólnodostępne ,powielające się i nic nowego w tej kwestii już pewnie nikt nie wymyśli i nie tyczy się to tylko tego forum ale wogole posiadaczy Samuraiów gdziekolwiek , a wielu userów chociażby z forum opisujacych np patent amorów z poloneza czy nivy też samemu tego nie wymyśliła . Ja nie wiem kto to wymyślił że np pasuje, ale np to opisałem co i jak. Moje nieszczęście tylko że jestem z naszego forum ;-) , jakbym był np z radzieckiego to musialbym się tłumaczyć po rosyjsku ;-) że wszystkie informacje są dostępne na zlotach,rajdach, w necie.Ameryki nie odkrylem i nie napisalem nic nowego ,ale niektórzy nie wiedzą nawet jak otworzyć maskę.
Mnie to cieszy bo zainteresowanie spore, sam temat na forum to juz prawie 400 wejsć! w kilka godzin . Darmowa reklama.
Po prostu wymyslilem sobie ,że zrobię elementarz dla nic niewiedzących.
Imprezy nie mam gdzie zrobic bo nie mam własnego terenu ale chętnie postawię piwo każdemu samurajowiczowi na hasło rajdy4x4 i z przyjemnoscią pogadam .

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » wt sty 15, 2008 4:45 pm

karol nie mówiłem ze masz cos takiego o disco
mówiłem ze niech się teraz znajdzie karol nr 2 ale z dosco :)
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

Awatar użytkownika
Żółty Wojtek

Post autor: Żółty Wojtek » wt sty 15, 2008 4:53 pm

Karolu nie bierz dosłownie mojej wypowiedzi bo niemam zamiaru przeglądać twojego portwela.Browca możemy wypić lecz gdzieś w terenie.
Cieszy mnie że są ludzie któży potrafią tworzyć a nie stać pod sklepem lub po nocy wyrywać radia z samochodów.

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

Post autor: Twardy » wt sty 15, 2008 4:58 pm

KarolSawiak pisze:(...) informacje o Samuraiu są ogólnodostępne ,powielające się i nic nowego w tej kwestii już pewnie nikt nie wymyśli i nie tyczy się to tylko tego forum ale wogole posiadaczy Samuraiów gdziekolwiek (...)
A tutaj już bym się tak nie rozpędzał :wink:

EDIT:
Aby była jasność i nikt nie miał pretensji zamieściłbym w publikacjach źródła skąd są wykorzystane informacje (jeśli są ogólnodostępne jak forum Suzuki)
Ostatnio zmieniony wt sty 15, 2008 5:01 pm przez Twardy, łącznie zmieniany 2 razy.
człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » wt sty 15, 2008 4:59 pm

Racja! To są wynalazcy! ,a jak ktoś jest samoukiem wynalazcą to już podwójne brawo!!
W mojej wypowiedzi chodzilo raczej o sprawy podstawowe,ale i tutaj też nie mam racji jak to przemyślałem.

Awatar użytkownika
oblesnik

Post autor: oblesnik » wt sty 15, 2008 10:00 pm

Karol!
Ja to bym miał do tego twojego czynu i pozytywny stosunek jakbyś to ty osobiście był posiadaczem tego samuraja którego widzimy na allegro i do tego jeszcze sam go zmotał, a wszystko opisał w swoim opracowaniu nawet korzystając z doświadczenia kolgów z forum. A to, że zebrałeś garść informacji na temat samuraja, czy nawet przesiałeś zirno od plew z tego forum i zebrałeś w jednym ma swoje dobre i złe strony. Dobre jest to, że może nowi jak przeczytaja twoje opracowanie nie zadadzą już po raz tysięczny pytania jakie gumy? bo wszyscy wiemy, że truskawkowe :wink: . Ale delikatny niesmak czuję bo gdybyś to opublikował za "friko" jak daniels to byś był gość. A tak zarobisz parę stów wlejesz do baku spalisz zapomnisz a nazwisko KAROL STAWIAK będzie bydziło emocje i do konca nie wiem czy pozytywnych? Pewną prace włożyłeś ale czy twojego opracowania nie można nazwac chocby w części plagiatem? ja tez dałbym sporo kaski za porządne opracowanie, któwre zaoszczędziłoby mi czasu w szukaniu w necie.

Czy warto było zapytam za jakiś czas?
Samurai - seria :wink: - na serio :)25

Pacierza i piwa nie odmawiam!

Awatar użytkownika
artur krzysztof wnorowski

Post autor: artur krzysztof wnorowski » wt sty 15, 2008 10:17 pm

Moze BANA :roll:

Awatar użytkownika
Wojo-Agro

Post autor: Wojo-Agro » wt sty 15, 2008 10:22 pm

@Albert...

Ano widziałem, dzięki... Tylko czemu są po angielsku... :(

Awatar użytkownika
kamiś

Post autor: kamiś » wt sty 15, 2008 10:54 pm

No Karolu, powiem Ci, że troche zamieszania wprowadziłeś na forum...

Niemam jeszcze do końca wyrobionego zdania na ten temat, choć przewaga jest na +

Jednak na sugestie czy zamieszczać na końcu książki linka do strony .forum4x4.pl , to osobiście skłaniałbym się do zamieszczenia go...
To z pewnością poprawi nastroje forumowiczów, i wszyscy "współtwórcy" niniejszej książki (jeśli mogę tak napisać) będą zadowoleni, że dzięki Twojej pracy ich "posty" ujrzą świat z innej strony, niż tylko internetowej.

Pozdrawiam.
ONE LIFE.LIVE IT.
2005-2009 Samurai 1,3i
2009-NOW LR Defender 110 300Tdi

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » wt sty 15, 2008 11:24 pm

Witaj Kamiś, chciałem dać bana na końcu opracowania ot tak, dla reklamy forum i by czlowiek poszukujacy szerszych informacji i chcący zgłębić temat trafił własnie tutaj .
Po raz wtóry pisze ,że ja naprawdę odradzam zakup tego opracowania komukolwiek z forum, bo sam nie wiem połowy tego co Wy, a i cyfrę stażu mam niewielką , mam jednak wiedzą podstawową ,taką jaka jest potrzebna powiedzmy na pierwszy miesiac użytkowania auta i pierwsze oględziny i jako taką wiedzę mechaniczną z zakresu pojazdów silnikowych.

W kwestii "może BANA " ? Odpisze - ano dawaj .
Napisze wtedy poradnik "jak jeździc na rowerze , poradnik dla młodego uzytkownika " mając nadzieję że profesjonalni kolarze oleją to i nie będzie wielkiego zamieszania że ktoś kradnie im wiedzę jak pedałować i nie będą wykazywali się równie mądrymi pomysłami z banowaniem .

Przy okazji chciałbym podziękowac Panu Mazurowi za udostępnienie zdjęć .
Jeśli zostanę zbanowany, to przyjmę to z pokorą ,gdyż moim głównym celem jest jazda ( i z tej jazdy czerpię przyjemność) a nie siedzenie przed pulpitem i potyczki słowne z osobami których nie znam .
Cieszy mnie jednak spore zainteresowanie tematem na forum, siedemset wejść w 10 godzin ! , zatem dziękuję wszystkim za tak liczne przybycie ;-)
PS .Kamiś ,zdopingowaleś mnie na 235/75 i wlaśnie opyliłem swoje Sahara 205/70 .
Z tego co pisaleś to przeszedleś z szosówek 235 na MTki . Ja mam wlasnie nabyte okazyjnie dzisiaj szosówki 235 i mam pytanie -w jeździe wyprawowej duza jest różnica w uzytkowaniu tak szerokich szosowek,a emteków ?

Zablokowany

Wróć do „Suzuki”