Progi hi-lift, gdzie mocować ?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
fiqs
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Progi hi-lift, gdzie mocować ?

Post autor: fiqs » czw sty 29, 2009 2:22 pm

Misiek Bielsko pisze:
No to rzeczywiście masz ogrom doświadczeń :)21
.... i najbardziej skasztanioną sukę a tym kraju

ja nie piszę że mam ogrom doświadzczeń tylko mówie że takie mocowanie starczyło mi do tego co do tej pory doświaczyłem na tych rajdach :P

Przepraszam PANIE MISIEK BIELSKO że tak śmiałem wystawić zdjęcia swojej suczki i pokazać je koledze który o to prosził. Zapomniałem żę tu są najmądrzejsi ci którzy mają 4000 postów
陸地震 被災地向け特別

Awatar użytkownika
Bartex

Post autor: Bartex » czw sty 29, 2009 3:19 pm

szerokimost pisze:Spawaj będzie :)2
milas pisze:zrob mocowania i na sruby bedzie :)2

a teraz wybieraj jedna z odpowiedzi
Nie rób tych progów i będzie :)2 Po co Ci dodatkowe kilogramy

a teraz wybieraj z trzech :D
Adam.Ż pisze:ja mam do oryginalnych...
tylko musisz dobre śruby zapodać i podkładki od drugiej strony
Wytrzymują podnoszenie i całą klatkę...
I klatka trzyma Ci sie na tych blaszkach podpierajacych bude ??
Bartek

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » czw sty 29, 2009 3:32 pm

progi są sztywne...
Tylko trzeba dobrze skręcić z grubymi podkładkami, a w profile zapodać tulejki żeby ich nie zgniotło podczas dociągania.
Znajomy ma podobnie ale nie dba za bardzo o regularne przeglądy i jemu się trochę wyginają podczas podnoszenia(może to przez za słabo dociągnięte śruby albo brak tulei co spowodowało lekkie ściśnięcie).
U mnie robi dobrze już od jakichś 5 czy 6 lat.

Poza tym te blaszki są projektowane żeby utrzymać masę budy podczas uderzenia więc nie są takie słabe...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
Bartex

Post autor: Bartex » czw sty 29, 2009 7:36 pm

Adam.Ż pisze:progi są sztywne...

Poza tym te blaszki są projektowane żeby utrzymać masę budy podczas uderzenia więc nie są takie słabe...
yyy .. i na tym masz klatkę? Znaczy wiesz... ja nie krytykuje ja pytam no bo progi to tam jeszcze ok ale jakoś nie specjalnie widzę na tym klatkę.
U mnie niebawem na większej dziurze odlecę z budą od ramy i natchnienia szukam :)
Bartek

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » czw sty 29, 2009 8:53 pm

znaczy nie wiem czy mówimy o tym samym...
o tym profilu w kształcie odwróconego U...

ja mam tak złapane na 12 []|

Awatar użytkownika
nowy_dopiero_sie_uczy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nowy_dopiero_sie_uczy » czw sty 29, 2009 9:16 pm

podziękował pięknie za rady i porady
- pomysł "fiqs"-a z tym wierceniem to chyba trochę za odważny jest. 32 otwory fi 10 chyba to było jakieś 25 cm2 ramy mniej. Dobrze że nie w jednym miejscu, bo to by tak jak by jedną ściankę ramy zabrać...
Pytanko kontrolne jeszcze do Adama (ewentualnie husky) mam:
wchodziliście z tym progiem do wewnątrz tych profili (z tyłu zamknięty kwadrat z przodu odrócone U) i rozpierałeś się na ściankach jakoś + tulejki do środka rury) czy po prostu "przykleiłeś" się do boku profila. Na tej fotce co próbuję wkleić: tak jak czerwone czy jak niebieskie ?

Obrazek
Obrazek
wiecznie NOWY na Forum, Suzuki Samurai 1.3, 91

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pt sty 30, 2009 3:03 pm

fiqs pisze:
Misiek Bielsko pisze:

ja nie piszę że mam ogrom doświadzczeń tylko mówie że takie mocowanie starczyło mi do tego co do tej pory doświaczyłem na tych rajdach :P

Przepraszam PANIE MISIEK BIELSKO że tak śmiałem wystawić zdjęcia swojej suczki i pokazać je koledze który o to prosził. Zapomniałem żę tu są najmądrzejsi ci którzy mają 4000 postów

Słuchaj mądralo... jak piszesz: "efekt będzie, gwarantuję ci to" i namawiasz kogoś do takiej konstrukcji progów i klatki, to najzwyczajniej w świecie możesz też mieć kogoś na sumieniu. Mam gdzieś to, czy ty się zabijesz, ale innych nie namawiaj, bo to nie jest topik o magnetyzerach, czy chromrurkach.
Ilość postów nie ma tu nic do rzeczy, za to wyobraźnia - tak.
Karwa, jak widzę tą ramę przewierconą, śrubki bez tulejek, to mnie skręca....

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » pt sty 30, 2009 3:10 pm

nowy_dopiero_sie_uczy pisze:podziękował pięknie za rady i porady
- pomysł "fiqs"-a z tym wierceniem to chyba trochę za odważny jest. 32 otwory fi 10 chyba to było jakieś 25 cm2 ramy mniej. Dobrze że nie w jednym miejscu, bo to by tak jak by jedną ściankę ramy zabrać...
Pytanko kontrolne jeszcze do Adama (ewentualnie husky) mam:
wchodziliście z tym progiem do wewnątrz tych profili (z tyłu zamknięty kwadrat z przodu odrócone U) i rozpierałeś się na ściankach jakoś + tulejki do środka rury) czy po prostu "przykleiłeś" się do boku profila. Na tej fotce co próbuję wkleić: tak jak czerwone czy jak niebieskie ?

Obrazek
Obrazek
ja mam tak jak na niebiesko jest. Profil kwadratowy, w środku tulejki żeby nie zgniotło. Po drugiej stronie grube podkładki o dużej średnicy. Wszystko zabezpieczone takim mazidłem antykorozyjnym(fluidol się nazywa)

BTW mógłbyś mi przesłać ten rysunek na meila?? Przydadzą mi się wymiary :wink:
adamzak2@poczta.fm

Awatar użytkownika
nowy_dopiero_sie_uczy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nowy_dopiero_sie_uczy » pt sty 30, 2009 3:47 pm

wklejam tutaj bez pomniejszania, co by ktoś potrzebował
To zresztą ściągniete chyba z tego forum, tylko nie pamiętam już gdzie i kiedy...

Pozdrawiam

Obrazek

Awatar użytkownika
fiqs
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fiqs » sob sty 31, 2009 11:08 am

Misiek Bielsko pisze:
fiqs pisze:
Misiek Bielsko pisze:

Słuchaj mądralo... jak piszesz: "efekt będzie, gwarantuję ci to" i namawiasz kogoś do takiej konstrukcji progów i klatki, to najzwyczajniej w świecie możesz też mieć kogoś na sumieniu. Mam gdzieś to, czy ty się zabijesz, ale innych nie namawiaj, bo to nie jest topik o magnetyzerach, czy chromrurkach.

Pokaż mistrzu swoje zaje..te konstrucje :)
Jak dla mnie jesteś forumowym krzykaczem który nic nie wnosi do tematu tylko mondrować się potrafi :)3

Lepiej pospawaj sobie swoją sukę :)

ha ha ha ha

Tulejki możesz zobie w nos wstawić jak koks czy speeda wciągasz i znajdź mi takiego HARPAGANA który profil z blachy 4mm zgniecie śrubami fi 12
Zresztą to nic takiego nie pisałem żę niemam tulejek w ramie, ale przecież ty masz rentgen w oczach i widzisz to na jpg-u

P.S.
czekam na twoją mądrą riposte bo to przecież jeden post więcej dla spamera takiego jak ty

I kim ty jesteś by oceniać mnie??? :)9
陸地震 被災地向け特別

Awatar użytkownika
Bartex

Post autor: Bartex » sob sty 31, 2009 11:23 am

fiqs pisze: Pokaż mistrzu swoje zaje..te konstrucje :)
Jak dla mnie jesteś forumowym krzykaczem który nic nie wnosi do tematu tylko mondrować się potrafi :)3

Lepiej pospawaj sobie swoją sukę :)

ha ha ha ha

Tulejki możesz zobie w nos wstawić jak koks czy speeda wciągasz i znajdź mi takiego HARPAGANA który profil z blachy 4mm zgniecie śrubami fi 12
Zresztą to nic takiego nie pisałem żę niemam tulejek w ramie, ale przecież ty masz rentgen w oczach i widzisz to na jpg-u

P.S.
czekam na twoją mądrą riposte bo to przecież jeden post więcej dla spamera takiego jak ty

Nie chciał bym sie wtrącać ale jesteś kolego troszkę za krótki do Miśka więc ochłoń bo szkoda zdrowia...
A jak chcesz to mogę Ci zgnieść ten profilek 12stką a za harpagana sie nie mam :)
Pozdrawiam i spokoju życzę :)2 :)
Bartek

Awatar użytkownika
nowy_dopiero_sie_uczy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nowy_dopiero_sie_uczy » sob sty 31, 2009 12:32 pm

ja już się dowiedziałem co chciałem więc gdyby moderator (np Misiek :wink: ) chciał zamknąc wątek co by agresji nie nakręcać to prosze się nie krępować...

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » sob sty 31, 2009 1:28 pm

fiqs pisze: czekam na twoją mądrą riposte bo to przecież jeden post więcej dla spamera takiego jak ty

"Ja jestem tylko biednym grajkiem..." :)21

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » sob sty 31, 2009 1:29 pm

nowy_dopiero_sie_uczy pisze:ja już się dowiedziałem co chciałem więc gdyby moderator (np Misiek :wink: ) chciał zamknąc wątek co by agresji nie nakręcać to prosze się nie krępować...
Jak zamknę, to będzie pyskował, że mu odebrałem głos.... nie wypada mi :wink:

Awatar użytkownika
okino

Post autor: okino » sob sty 31, 2009 8:12 pm

Misiek Bielsko pisze:
fiqs pisze:
Misiek Bielsko pisze:

Misiek Bielsko chyba Cię trochę poniosło. Co do treści - masz 100% racji !
Ale forma ? Nic Cię nie usprawiedliwia. Jeżeli się nie mylę to jesteś moderatorem a to do czegoś zobowiązuje. Dałeś d..py!!!
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » sob sty 31, 2009 9:04 pm

Och jej... ale gdzie? Pokaż palcem, gdzie naruszyłem regulamin, czy też kogoś obraziłem.

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » sob sty 31, 2009 9:40 pm

fiqs pisze: tylko mondrować się potrafi
Firefox mi takiego słowa nie znajduje w słowniku ... domniemam to w jakimś "fachowym" języku inżynierów z szopy za stodołą ?
Ostatnio zmieniony ndz lut 01, 2009 6:22 pm przez s3R, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » sob sty 31, 2009 9:48 pm

Tacy wrażliwi młodzieńcy to się chyba emo nazywają....

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » sob sty 31, 2009 9:56 pm

Stąd to dążenie do autodestrukcji...
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz lut 01, 2009 11:22 am

Dajcie spokój bo się chłopak zamknie w sobie - uczy się - sam pisze. Choć chce starych pouczać. Stare indiańskie przysłowie mówi - czytać, czytać, czytać ! Z każdego postu można jakieś wnioski wyciągnąć. Może on wyciągnie prawidłowe i nauczy się szacunku.

Awatar użytkownika
tuning_fun

Post autor: tuning_fun » ndz lut 01, 2009 1:11 pm

Bardzo ciekawy temat, szkoda że przekształcił się w jakieś wrzucanie sobie nawzajem :)

fiqs: Bardzo fajnie że wrzuciłeś swoje fotki, rozwiazanie, jak to zrobiłeś i wogole , ale nie gorączkuj się od razu :) Po to jest to forum żeby wykrzesać jakieś najlepsze wyjście :) Takie jest życie świeżaka że każdy szuka dziury w całym... ( śrubki ciut wystające... :) )

Misiek Bielsko: rozumiem że siedzisz w temacie ileś tam lat, no i fajnie :) Ale daj też koledze podzielić się wiedzą :) A nie od razu krytykujesz niewiadomo jak :) Każde rozwiązanie jest najlepsze, kwestia według jakich kryteriów :) Każdy może znaleść coś dla siebie najlepszego przecież :) Na tym forum przecież nie ma ludzi totalnie bez wiedzy technicznej, którym jak powiesz skocz z mostu to skoczą... Każdy ma jakąś świadomość i sam analizuje po swojemu.

Sam uważam że spawanie do ramy to najgorsze wyjście, troche lepszym jest wiercenie i przykrecenie ( w odpowiedni sposób) a najlepiej by było zrobić dodatkowe mocowanie przykrecane do ramy a nastepnie próg czy co tam chcesz przykręcić, przyspawać do mocowania. Dla przykładu dwie grube blachy,a miedzy nimi rama, nad i pod ramą puszczasz śruby. Tak jakby zgniatasz rame. Nie wiercisz, nie spawać, można zdemontować,od ilości takich punktów otrzymujesz potrzebną sztywność i wytrzymałość mocowania.

W moim samuraju mocowanie ( które juz było, myśle że jest to oryginał) jest to przykręcenie poprzez 2 śruby ( na jeden punkt) na 19 albo 22 klucz w miejscu gdzie przychodzą wieszaki. oczywscie te na stałe. One od ramy mają swoje mocowanie, takie właśnie jakby U od dołu. I tam właśnie są przykręcone progi ( same progi) U mnie to robi, bo z jednego strony próg jest wyrwany, połamany, ogólnie brak go, a mocowanie z kawałkiem progi jest na swoim miejscu nie ruszone,z drugiej strony próg jeszcze "działa" ale juz jest przełamany i kilka cm przed mocowaniem, przed tymi srubami poprostu łamie się. Moje nowe progi mam zamiar zrobić właśnie na tych mocowaniach, plus ewentualnie na środku jakieś wzmocnienie walne od razy przykręcane.

Tyle moim skromnym zdaniem jako świeżaka :)

ps. proponuje wrócić do dyskusji na temat w tytule, bo z chęcią chciałbym się dowiedzieć jak mocowana jest klatka na tyle auta ( blaszanki ) i z przodu, gdzie są najczęściej mocowane ?

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » ndz lut 01, 2009 1:21 pm

tuning_fun pisze:( śrubki ciut wystające... :) )

Misiek Bielsko: rozumiem że siedzisz w temacie ileś tam lat, no i fajnie :) Ale daj też koledze podzielić się wiedzą :) A nie od razu krytykujesz niewiadomo jak :)
Nie chodzi tu wcale o wystające śrubki, [rzeczytaj może uważnie cały topik, co do wiedzy... proszę cie... nie nazywaj takich rozwiązań, jak śruby przeciągnięte przez katkę, wiedzą.
A z tymi obejmami ramy, to masz rację :)2

Awatar użytkownika
okino

Post autor: okino » ndz lut 01, 2009 1:30 pm

tuning_fun pisze:Bardzo ciekawy temat, szkoda że przekształcił się w jakieś wrzucanie sobie nawzajem :)
................................................................
ps. proponuje wrócić do dyskusji na temat w tytule, bo z chęcią chciałbym się dowiedzieć jak mocowana jest klatka na tyle auta ( blaszanki ) i z przodu, gdzie są najczęściej mocowane ?
Masz racj. Przepraszam wszystkich urażonych jeżeli zamieszałem. Pewnie jestem trochę staroświecki że zwracam uwagę na odrobinę taktu w wyrażaniu opinii.
Temat śledzę bo sam chcę założyć mocne progi do swojego Samuraja.
Pozdrawiam!
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » ndz lut 01, 2009 1:42 pm

tuning_fun pisze:

ja na tyle mam przykręcone do zderzaka(nie oryginalnego :wink: ; jest też mocowaniem wyciągarki), a z przodu do przerobionego grilla.

Awatar użytkownika
tuning_fun

Post autor: tuning_fun » ndz lut 01, 2009 5:42 pm

misiek : co do tych śrubek to nie było do Ciebie :) Tak dla przykładu podałem. Dla odstresowania

okino: zaraz staroświecki... tylko po co temat podgrzewać

fiqs : tez sie chłopie nie spinaj, bo po co :) to nie rajd :D

Tak wiec atmosfera sie oczyściła. Suma sumarum chyba nie ma konkretnego przepisu na mocowania, bo kurde ile suzuk tyle pomysłów. Ja chyba narazie postawie na oryginał mocowania, takie jak fakbryka dała, tyle że w nowym wykonaniu i poprawionym :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”