Hamulce samurai.... a raczej ich brak.
Moderator: Albert_N
Re: Hamulce samurai.... a raczej ich brak.
Zakładałem, że jest ustawiony na siłę hamowania bembna. W przypadku tarcz może źle pracować. Może się myliłem, myślę że są tu mądrzejsi spece.
SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
lepiej chodzi z korektorem.
Zrobiłem raz doświadczenie i wywaliłem. To przy napędzie na sam tył przy mocnym wciśnięciu hamulca blokowało najpierw tył(zaciski VW golf/passat).
I ponownie go zamontowałem.
Zrobiłem raz doświadczenie i wywaliłem. To przy napędzie na sam tył przy mocnym wciśnięciu hamulca blokowało najpierw tył(zaciski VW golf/passat).
I ponownie go zamontowałem.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
U nas kola hamują równocześnie przy włączonym napędzie na tył , może zaciski z cinquecento są słabsze od golfowskich , aczkolwiek nie powinny - w końcu to przednie zaciski , a z golfa masz na pewno tylne ze względu na ręczny
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

Jak odpuściłem zawór regulacyjny, też tak było. Po wkręceniu go o 3/4+-, zrobiło się ok. Przy okazji przeglądu był pomiar siły hamowania i diagnosta potwierdził, że proporcje są właściwe.
Nie zarzuca przy ostrym hamowaniu - testowałem za sprawą debila któwy wyjechał z podporządkowanej na zakręcie i został z pełnymi gaciami dokładnie na śroku jezdni.... klasyka.
Nie zarzuca przy ostrym hamowaniu - testowałem za sprawą debila któwy wyjechał z podporządkowanej na zakręcie i został z pełnymi gaciami dokładnie na śroku jezdni.... klasyka.
czyli hamulce zweryfikowane pozytywnie
a ten zawór to od czego jest?

a ten zawór to od czego jest?
Sj410, trochę liftu itd.
od kogo raczej - runforfun Daniels
ale są inne oferty
Drobny problem jest w końcówkach bo zawór jest z rynku amerykańskiego i ma trochę nietypowe wyjścia, ale wiertarka i trochę wyobraźni dały radę.
ale są inne oferty
Drobny problem jest w końcówkach bo zawór jest z rynku amerykańskiego i ma trochę nietypowe wyjścia, ale wiertarka i trochę wyobraźni dały radę.
nie wiem po co wiertarkaDmieszcz pisze:od kogo raczej - runforfun Daniels
ale są inne oferty

Świszcząca Suka Stage I

Gwint to nie problem, ale kształt końcówki i "dna" złącza był nieco różny, więc przeciekało pod ciśnieniem. Po dopasowaniu jest ok.
My tam wkladamy plastikowe podkladki i jest git , a mozna by bylo miedziane i wtedy jest zupelnie superowo.Dmieszcz pisze:Gwint to nie problem, ale kształt końcówki i "dna" złącza był nieco różny, więc przeciekało pod ciśnieniem. Po dopasowaniu jest ok.
Świszcząca Suka Stage I

A da rade zrobic w jakies sposob reczny na tarczach z tyłu? - jesli zaciski nie są do linkowego ręcznego przystosowane bo pochodzą z przodu samochodu?
A jesli chodzi o reczny hydrauliczny to jak to najłatwiej podlączyć aby trybiło - byle by był reczny to ze hydrauliczny to juz diagnosta zucac sie nei bedzie...
edt - ok, powyrzyna można uznać za nieważne, reczny po cos jest osobną instalacją i nie będe ingerować w układ hamulcowy bo jeszcze sie to źle skończy... Wybor padł na Zaciski passata - wmaire tenie i powinny wejść miedzy fele i tarcze
A jesli chodzi o reczny hydrauliczny to jak to najłatwiej podlączyć aby trybiło - byle by był reczny to ze hydrauliczny to juz diagnosta zucac sie nei bedzie...
edt - ok, powyrzyna można uznać za nieważne, reczny po cos jest osobną instalacją i nie będe ingerować w układ hamulcowy bo jeszcze sie to źle skończy... Wybor padł na Zaciski passata - wmaire tenie i powinny wejść miedzy fele i tarcze
Go big or go home
Panowie! z wasza pomocą zrobiłem eleganckie tarcze na tyle - zaciski z golfa, tarcze z allegro od vitary + 40cm płaskownika 150x10 - wszytko elegancko pomalowane wyrzeźbione i wyregulowane.
Kolo na przeglądzie mierzył siłe hamowania i było git - do puki nie wlazł pod auto - tam normalnie zawału by dostał - gada ze za nic w świecie sie nie podpisze pod takim mocowaniem zacisków! - powinny być oryginalne śruby, hamulce... w ogłule zj!@#ebał mnie jak psa
- myśle ze trafiłem tak nieszczęśliwie na takiego przepisowego kolesia...
I z tad moje pytanie - zna ktokolwiek jakąs stacje diagnostyczną gdzie pracuje (znajomy znajomego kolegi..) lub po prostu chłop z łbem na karku ktory nie musi widzieć zapieczonego zajebanego bębna - bo w jego miejsce ma piekny zacisk z tarczą..
najlepiej okolice Bytomia /Katowic
Kolo na przeglądzie mierzył siłe hamowania i było git - do puki nie wlazł pod auto - tam normalnie zawału by dostał - gada ze za nic w świecie sie nie podpisze pod takim mocowaniem zacisków! - powinny być oryginalne śruby, hamulce... w ogłule zj!@#ebał mnie jak psa

I z tad moje pytanie - zna ktokolwiek jakąs stacje diagnostyczną gdzie pracuje (znajomy znajomego kolegi..) lub po prostu chłop z łbem na karku ktory nie musi widzieć zapieczonego zajebanego bębna - bo w jego miejsce ma piekny zacisk z tarczą..
Ostatnio zmieniony sob cze 06, 2009 6:35 pm przez kryzys86, łącznie zmieniany 1 raz.
Go big or go home
trzy pytanka:kryzys86 pisze: zaciski z golfa,
1. czy masz reczny na lince do tych zacisków?
2. czy mieści się ci bez dystansów w felgach?
3. z jakiego golfa?
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne
1. reczny na lince i działa
2. Zmieścił sie ;] - ale trzeba było lekko wszlifować góre aluminiowego zacisku - jako dystans uzyłem jednej nakretki na śrube m12 + dwie podkladki na 10 = te rozwiazenie mnie samemu sie nie podoba, ale siedzi wszystko sztywno i nic sie nie przesuwa.
3. takie mam http://www.allegro.pl/item646759983_vw_ ... y_tyl.html
2. Zmieścił sie ;] - ale trzeba było lekko wszlifować góre aluminiowego zacisku - jako dystans uzyłem jednej nakretki na śrube m12 + dwie podkladki na 10 = te rozwiazenie mnie samemu sie nie podoba, ale siedzi wszystko sztywno i nic sie nie przesuwa.
3. takie mam http://www.allegro.pl/item646759983_vw_ ... y_tyl.html
Go big or go home
ad 2
znaczy jako dystans miedzy tarcze a felge? masz moze jakieś foto jak to wyszło?
aha i dlaczego tarcze od vitary?
znaczy jako dystans miedzy tarcze a felge? masz moze jakieś foto jak to wyszło?
aha i dlaczego tarcze od vitary?
Ostatnio zmieniony sob cze 06, 2009 7:07 pm przez maristez, łącznie zmieniany 1 raz.
Dlatego trzeba to robic tak aby wygladalo profi , a nie uzywac jako dystansu nakretki i podkladekkryzys86 pisze:Panowie! z wasza pomocą zrobiłem eleganckie tarcze na tyle - zaciski z golfa, tarcze z allegro od vitary + 40cm płaskownika 150x10 - wszytko elegancko pomalowane wyrzeźbione i wyregulowane.
Kolo na przeglądzie mierzył siłe hamowania i było git - do puki nie wlazł pod auto - tam normalnie zawału by dostał - gada ze za nic w świecie sie nie podpisze pod takim mocowaniem zacisków! - powinny być oryginalne śruby, hamulce... w ogłule zj!@#ebał mnie jak psa![]()

Świszcząca Suka Stage I

Zun - myślę ze masz w 100% racje
własnych fotek nie mam - ale wyglada to prawie identycznie jak na fotce poniżej (znalezione na necie lub na tym forum)

sądzę iż jak przełożę adapter na zewnętrzną strone + dospawam jakas blache jako dystans
własnych fotek nie mam - ale wyglada to prawie identycznie jak na fotce poniżej (znalezione na necie lub na tym forum)

sądzę iż jak przełożę adapter na zewnętrzną strone + dospawam jakas blache jako dystans
Go big or go home
Jeżeli to wygląda tak to jest to co ja nazywam profi. Ładnie wycięte wodą albo laserem.
Świszcząca Suka Stage I

serwus chlopaki - ja wlasnie kombinuje tarcze do tylu.
zaciski golf V
tarcze samurai - stoczone po obrzezach zeby pasowaly pod zaciski
mocowanie dorobione i dospawane do mostu - trzeba sie dobrze nakombinowac zeby ladnie pospawac bo mozna przegrzac i pokrzywic most - ja dospawywalm tuleje metalowe do odbierania ciepla. potem wyfrezowalem otwor w srodku zeby wagi ujac bo blacha jakiej uzylem ma 1 cm grubosci.
teraz zastanawiam sie jakie linki zapodac do recznego oraz jak rozwiazac przewody hamulcowe bo chce zrobic dwa obiegi z zaworami w kabinie oraz jak zalatwic sprawe regulatora sily hamowania.
mam jedna fotke mniej wiecej jak to wyglada.
http://img150.imageshack.us/img150/1015/dsc02726c.jpg
zaciski golf V
tarcze samurai - stoczone po obrzezach zeby pasowaly pod zaciski
mocowanie dorobione i dospawane do mostu - trzeba sie dobrze nakombinowac zeby ladnie pospawac bo mozna przegrzac i pokrzywic most - ja dospawywalm tuleje metalowe do odbierania ciepla. potem wyfrezowalem otwor w srodku zeby wagi ujac bo blacha jakiej uzylem ma 1 cm grubosci.
teraz zastanawiam sie jakie linki zapodac do recznego oraz jak rozwiazac przewody hamulcowe bo chce zrobic dwa obiegi z zaworami w kabinie oraz jak zalatwic sprawe regulatora sily hamowania.
mam jedna fotke mniej wiecej jak to wyglada.
http://img150.imageshack.us/img150/1015/dsc02726c.jpg
U 93 - Prawie oryginał
Joanna Brodzik Edition 

ile mniej wiecej trzeba stoczyć?mari pisze: tarcze samurai - stoczone po obrzezach zeby pasowaly pod zaciski
@kryzys - dlaczego tarcze z vitary? są mniejsze?
Zun pisze:Jeżeli to wygląda tak to jest to co ja nazywam profi. Ładnie wycięte wodą albo laserem.
Nie chwaląc sie to mój patent

Zrobiłem takie cus do samiego i vitary, pod zacisk scorpio, jest reczny, jest proste, przechodzi na stacji diagnostycznej.
Najwazniejsze, nie jest drogie

Troche wiecej fotek

Lepiej pózno niz wcale
My tez cos takiego mamy i sie niechwalimy - wyglada rownie profi
A moze nawet i bardziej bo nie toczylismy tarcz i zacisk mamy z odpowiedniej strony czego nie mozna powiedziec o tym ze zdjęć 

Świszcząca Suka Stage I

Tzn z ktorej?zacisk mamy z odpowiedniej strony czego nie mozna powiedziec o tym ze zdjęć
Przy jarzmie vitarowym tarcza nie jest juz toczona

Lepiej pózno niz wcale
Krotki opis, moze komus sie nada i zechce miec podobnie:
Zaciski scorpio tyl mkI.
Tarcze: vitara, samurai bez znaczenia.
Linki recznego vitara.
Przewody miedziane nowe, zarabiane.
Tarcze staczane po srednicy 5mm, dodatkowo zabielone(dla wyrównania)
Bebny samurai/vitara, staczane pod tarcze.
Szpilki org.
Zaciski scorpio tyl mkI.
Tarcze: vitara, samurai bez znaczenia.
Linki recznego vitara.
Przewody miedziane nowe, zarabiane.
Tarcze staczane po srednicy 5mm, dodatkowo zabielone(dla wyrównania)
Bebny samurai/vitara, staczane pod tarcze.
Szpilki org.
Lepiej pózno niz wcale
Nie zalezy od jarzma imho tylko od tego w ktorym meijscu je zamocujesz również. Zacisk powinien byc w tylnej części .hadek pisze:Tzn z ktorej?zacisk mamy z odpowiedniej strony czego nie mozna powiedziec o tym ze zdjęć
Przy jarzmie vitarowym tarcza nie jest juz toczona
Świszcząca Suka Stage I

Może ktoś korzystał z zestawu dostępnego w sklepiku zakładowym? Chodzi mi o to http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/31/6801.html
Jest warte swojej ceny? Ma prawo dobrze działać?
Jest warte swojej ceny? Ma prawo dobrze działać?
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21