Dziwny problem

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

vetrieska
Kontaktowanie:

Re: Dziwny problem

Post autor: vetrieska » ndz gru 20, 2009 2:19 pm

ten baniak na przegrodzie to na 100 jest pochlaniacz oparow paliwa, wystepuje w tych bardziej ekologicznych wersjach z cholernie udziwnionym gaznikiem. u mnie np. tego w ogole nie ma. filtr paliwa oryginalnie jest przy zbiorniku paliwa pod samochodem, czasem ktos przerabia i potem jest taki zwykly na przewodzie (jak w kaszlakac np. i innych wynalazkach socjalistycznych).
Co do Twojej usterki to sprawdz czy:
jak silnik chodzi na wolnych i dasz gaz w podloge to przechodzi krytyczne 2-3,5 tys. obrotow i wtedy goni do odciecia na obrotomierzu? czy jak otworzysz maske, dasz gazu linka i gdy zacznie sie dusic wcisniesz pompke przyspieszajaca (takie cieglo od gory z prawej na gazniku, dziala jak szybko wcisniesz gaz) to nabiera obrotow? u mnie tak bylo - znakiem gdzies prawdopodobnie lewe powietrze i zubozenie gwaltowne mieszanki, gdy otworzy sie druga przepustnica silnik ozywa i nabiera obrotow.
teraz rozwiazanie - u mnie pomoglo wpryskanie calego spraya do gaznikow wurtha w gardziel - chodzi na wolnych a my psikamy duzo ale tyle zeby nei gasl. no i wymiana WSZYSTKICH mozliwych wezykow od podcisnien, jest ich z 5 metrow chyba albo wiecej.
ja w ogole kupowalem sj-ta, wszystko bylo z nim w miare ok, cena bardzo dobra - wiec gdzie byl haczyk? w gazniku wlasnie, jak odjezdzalem od sprzedajacego dopadlo go pierwszy raz. gosc mowi "a to sie tak robi czasami, ale rzadko :)21 ". potem robilo sie srednio co 10 km, jezdzic sie nie dalo :evil: .chwile dobrze i znow klapa tak samo z siebie. dowiedzialem sie po czasie ze nie mogl sobie z tym dac rady, zjezdzil wszystkich fachowcow w okolicy (nowe kable, swiece, palec rozdzielacza, pompa paliwa, filtr i nie wiem co jeszcze) i dlatego sprzedal.
Po czyszczeniu gaznika i wymianie wezykow problem ustapil. aha moze najwazniejsze - walczac z tym gaznikiem kupilem pony na allegro i juz go mialem w reku do motania sie bralem - aisan sie uzdrowil. minelo 3 lata, od tego czasu hula a pony nadal lezy w zapasie, pewnie gdybym go sprzedal to ten oryginalny zaraz padnie 8) .
SJ 413 '87 mota sie co nieco :D

look1975
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: look1975 » czw gru 24, 2009 11:57 am

slavok pisze:
Kostuch pisze:@slavok
Daj spokój...
Poczytaj manual.
Nie chce mi się wole dywagować :)21
hehe...nie przepływa przez niego paliwo. Generalnie to taka prosta konstrukcja bez elektrozaworu, bez sterownia ze sterownika wtrysków.

Awatar użytkownika
plastic666
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: plastic666 » ndz sty 17, 2010 2:38 am

Witam, nadal moje maleństwo nie chcę współpracować. Wymienione zostały wszystkie kable(do świec), świece, kopułka,palec,filtr powietrza,filtr paliwa,pompka paliwa.Przeczyszczony gaźnik i dysze. Nadal problem pozostaje. Dławi się non stop i dusi, nie wiem co jest... Raz normalnie zaskoczy i ciągnie a za chwile muł i jak nie zdejmę nogi z gazu to gaśnie jak zdejmę chodzi na wolnych obrotach. Co wy na to? Z góry dziękuje:)

himself

Kontaktowanie:

Post autor: himself » ndz sty 17, 2010 11:30 am

mialem tak samo pomoglo jedynie wymiana pomp paliwa, ale ty juz wymieniles na nowa?
VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com

Awatar użytkownika
plastic666
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: plastic666 » ndz sty 17, 2010 12:25 pm

Na nową w sensie innej, nie fabrycznie nowej. Wyciągnięta ze jeżdżącego auta.

strand.52
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: strand.52 » ndz sty 17, 2010 12:42 pm

Witam!
Miałem kiedyś taki problem w gaziku.
Zawieszał sie pływak?
Borsuk-Gdańsk
Samurai 1,6 16v lekko off-roadowy.
Pajero 2,8tdi 95 long

Awatar użytkownika
plastic666
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: plastic666 » czw sty 28, 2010 6:01 pm

Wracam z dobrymi wieściami :) Samurai ożył i czuje się dobrze. Gaźnik wymieniony i zrobiona elektryka. Temat do zamknięcia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”