że niby w jaki sposób?Adam.Ż pisze:po to żeby:
...
2. Było łatwiej kręcić kierownicą
...
Zamarzly sprzegielka ??
Moderator: Albert_N
Re: Zamarzly sprzegielka ??
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

Jak zapniesz 4 i pokręcisz na suchej przyczepnej nawierzchni (np manewrowanie na parkingu), a potem rozepniesz i powtórzysz eksperyment, z pewnością poczujesz różnicę.
Jeśli masz dystanse, lub odsadzone felgi, poczujesz podwójna różnicę
PS. Od kiedy mam dystanse, coraz częściem mięknę i myślę o wspomaganiu.
Jeśli masz dystanse, lub odsadzone felgi, poczujesz podwójna różnicę

PS. Od kiedy mam dystanse, coraz częściem mięknę i myślę o wspomaganiu.

SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
Pytanie i odpowiedź była o sprzęgiełka a nie o kręceniu kierownikiem po zapięciu napędów
Przypomniałem sobie jeszcze jedno zastosowanie sprzęgiełek. Taki jeden koleś robił psikusa wyłączając kolegom sprzęgiełkami napęd, gdy ci szykowali się do ataku

Przypomniałem sobie jeszcze jedno zastosowanie sprzęgiełek. Taki jeden koleś robił psikusa wyłączając kolegom sprzęgiełkami napęd, gdy ci szykowali się do ataku

LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

To jeszcze pikuś,
Ja sobie sam zrobiłem taki numer na Wertepie.
Ech, trudne poczętki, stres ...
Ja sobie sam zrobiłem taki numer na Wertepie.
Ech, trudne poczętki, stres ...
SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
Czyli jeżeli jade na tylnym napędzie tylko,a sprzegiełka są na Lock to samochod wiecej pali?Adam.Ż pisze:po to żeby:
1. Było mniejsze spalanie
3. Nie zużywały sie nie potrzebnie elementy układu napędowego
Suzuki Samurai ofcourse 

Teoretycznie tak powinny być, bo napędzany kołami przedni napęd ma jakieś tam opory związane z mieszaniem oleju. W praktyce trudno jednak tą różnicę zauważyć (oczywiście przy sprawnym mościezacho pisze:Czyli jeżeli jade na tylnym napędzie tylko,a sprzegiełka są na Lock to samochod wiecej pali?Adam.Ż pisze:po to żeby:
1. Było mniejsze spalanie
3. Nie zużywały sie nie potrzebnie elementy układu napędowego

To może przy okazji obalę ostatni mit - niby dlaczego elementy mechaniczne miały by się szybciej zużywać? Przecież kręcone są bez obciążenia. Wręcz przeciewnie, jazda na rozłączonych sprzęgiełkach powoduje obciążanie elementów przedniego napędu drganiami i uderzeniami dynamicznymi w jednej pozycji. Spotkałem się z teorią, że przez sprzęgiełka szybciej wyrabiają się wielowypusty na wałach czy łożyska podpierające dyferencjał bo ... stoją w jednej pozycji. No i jest jedno małe łożysko igiełkowe w reduktorze łączące, osiujące wałek od przedniego napędu z wałkiem zdawczym zawsze napędzanego tylnego mostu. Normalnie przenosi ono tylko różnicę obrotów wałów, a po załączeniu sprzęgiełek pracuje cały czas. Ale o tym można się przekonać dopiero jak to łożysko padnie

W każdym razie mam założone sprzęgiełka bo są cool, trendy i ... udało mi się tanio kupić

LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza