czy samurai jest ekonomiczny?
Moderator: Albert_N
Re: czy samurai jest ekonomiczny?
na oponach MT 225/70 R15 na trasie Gdynia-Koscierzyna przy predkosci podroznej 60-70 km/h (4 bieg) spala dokladnie 10 litrow
Samurai 86'
a to nawet 100km nie jestwobia pisze:na oponach MT 225/70 R15 na trasie Gdynia-Koscierzyna przy predkosci podroznej 60-70 km/h (4 bieg) spala dokladnie 10 litrow

Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4
Na oponach 205 brał 10/100 benzyny,gazu łyka 12-13/100.Teren i czarne pół na pół.Ekonomia do wytrzymania.Prędkość do 115.
wobia pisze:na oponach MT 225/70 R15 na trasie Gdynia-Koscierzyna przy predkosci podroznej 60-70 km/h (4 bieg) spala dokladnie 10 litrow
a czemu nie 5ty bieg?
-
Mój staruszek ( gaźnik, 1987 rocznik) po założeniu MT-ków na 5-tym biegu wykrywaczem górek się zrobił...
Radia też nie szło słuchać na czarnym
Radia też nie szło słuchać na czarnym

- apede
-
- Kontaktowanie:
Nie no, zamuli sie. Znaczy mozna, ale naprawde na plaskim...Salata123 pisze:a czemu nie 5ty bieg?
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
To masz coś nie tak. Ja mam ten sam rocznik, ten sam rozmiar opon i tę samą trasę często robię.Piotr Karcz pisze:Mój staruszek ( gaźnik, 1987 rocznik) po założeniu MT-ków na 5-tym biegu wykrywaczem górek się zrobił...
Na czwórkę to tylko przed Wieżycą i na podjazdach obwodnicy redukuję

Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper 

Ekonomiczny ?- jasne zwłaszcz zimą, przy -20, mój SJ (z 87' na 235/75/15 MT) na rozpi... asian'ie pali 17 i więcej po asfalcie, a w terenie, tyle ile mu wleje. Nie raz zasuwałem po paliwo z bańką. Dobra zabawa, czas ucieka a paliwko paruje ... i tyle.
SJ 413 87' (1.3 16V) 235/75/15 KUMHO
MT, Lift 2" + LR 1530
MT, Lift 2" + LR 1530
- cornholio78
ostatnie tankowanie wykazało, że mój wziął ponad 15 średnio
no ale same krótkie wyjazdy w teren troche czarnego a reszta białe, duzo stania, grzebania, małe przebiegi
Opony MT nalewki 15", 205/75
no ale same krótkie wyjazdy w teren troche czarnego a reszta białe, duzo stania, grzebania, małe przebiegi
Opony MT nalewki 15", 205/75
na 5 bieg jest za wolno, auto nie idziea czemu nie 5ty bieg?

Samurai 86'
- PITSJ413:)
-

nim stamtad wyjechalem na odcinku okolo 20m nakrecilem ponad kilometr i wole nie wiedziec ile by mi na setke spalil

ale przy normalnej zabawie w terenie pali mi ok.20l/100km.Dodam ze mam oryginalny rozklekotany gaznik ktorego musze sie jak najszybciej pozbyc

BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
-
Pewnie silnik miałem w gorszym stanie... ale 80 dych na MT-kach to starczyHinek pisze:To masz coś nie tak(...)

Nie jest ekonomiczny.
Jest zaje.... nieekonomiczny.Chyba,że na gaz, albo na ropę...
Jest zaje.... nieekonomiczny.Chyba,że na gaz, albo na ropę...
Moją Zuzią (1,3l, 1989, benzyna, gaźnik, kółka standard - 195/80) jechałem we wrześniu z Gdańska do W-awy (właściwie do Mińska Mazowieckiego) - prosto z komisu - jakieś 2h stania w korkach plus trasa - spalanie wyszło koło 8l/100km.
W tym miesiącu trasa Mińsk Mazowiecki - Lublin - Rzeszów - Sanok - Jaworzec k/Kalnicy (Bieszczady) i z powrotem (400 parę kilometrów w jedną stronę) i spalanie nadal w okolicach 8 litrów.
No... tyle, że oponki Bridgestone DesertDueler AT 195/80 w kopnym śniegu nie za bardzo dają radę nawet z łańcuchami, więc to co mam to konfiguracja marna w teren...
W tym miesiącu trasa Mińsk Mazowiecki - Lublin - Rzeszów - Sanok - Jaworzec k/Kalnicy (Bieszczady) i z powrotem (400 parę kilometrów w jedną stronę) i spalanie nadal w okolicach 8 litrów.
No... tyle, że oponki Bridgestone DesertDueler AT 195/80 w kopnym śniegu nie za bardzo dają radę nawet z łańcuchami, więc to co mam to konfiguracja marna w teren...
Berg , masz coś zepsute albo jedyny egzemplarz na świecie 

samurai blaszanka 93
Zdecydowanie zepsute
Albo zarzucił kinetyka na TIRa

Albo zarzucił kinetyka na TIRa

PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
moj gaznik z 87, na mt 235/75 pali tyle ze pelny zbiornik to 250 km max. z tym ze sprzegielek nie rozlaczam, 4wd czesto wlaczam i tras nie robie (raczej takie po 5 km max.). Ale i w ciezkim terenie ostro nie kotluje. Teraz jak duzo sniegu jest jezdze ciagle na reduktorze, juz widze po wskazniku ze po 150km bedzie susza. A wchodzi jakies 36-37 litrow do baku
.
Przestalem liczyc, po co sie denerwowac. wazne ze wjezdza tam gdzie ma wjechac i sie nie psuje zbytnio. W tym aucie ekonomia nie jest (a przynajmniej nie powinna byc) priorytetem przy zakupie. Jak malo ma palic to polecam Matiza albo Lupo 3L TDI.

Przestalem liczyc, po co sie denerwowac. wazne ze wjezdza tam gdzie ma wjechac i sie nie psuje zbytnio. W tym aucie ekonomia nie jest (a przynajmniej nie powinna byc) priorytetem przy zakupie. Jak malo ma palic to polecam Matiza albo Lupo 3L TDI.
SJ 413 '87 mota sie co nieco 

- cornholio78
jak na auto terenowe, samurai jest ekonomiczny, a dokładniej, jest to jedno z najtańszych w zakupie i eksploatacji, aut terenowych. Jednak gdyby samuraja traktowac jak zwykłe niewielkie auto, to dojdziemy do wniosku, że jest on drogi w eksploatacji.
Nalezy pamiętać, że prawdziwa terenowka i ekonomia nie idą w parze.
Nalezy pamiętać, że prawdziwa terenowka i ekonomia nie idą w parze.
Wlasniecornholio78 pisze:Nalezy pamiętać, że prawdziwa terenowka i ekonomia nie idą w parze.

SJ 413 '87 mota sie co nieco 

zgadzam sie samurai jest ekonomiczny jezeli mowa o aucie do zabawy, mi ostatnio spalil 15 litrow lpg ale 40 na trasie 40 procent w terenie dosc mocnym i 20 po miescie,
jazda samim na gazie nie jest droga, ostatnio chcac zaciagnac kolege na wypadzik po poligonie sie go zapytalem czy jedzie z nami ( pomotanym patrolem ), a on na to ze nie bo jego taki wypad kosztuje okolo 100-200zl
masakra mnie moze z 30zl
(
jazda samim na gazie nie jest droga, ostatnio chcac zaciagnac kolege na wypadzik po poligonie sie go zapytalem czy jedzie z nami ( pomotanym patrolem ), a on na to ze nie bo jego taki wypad kosztuje okolo 100-200zl

VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com
http://www.lukasziewa.com
z tym 200 to przesadził ale 100 realnehimself pisze:zgadzam sie samurai jest ekonomiczny jezeli mowa o aucie do zabawy, mi ostatnio spalil 15 litrow lpg ale 40 na trasie 40 procent w terenie dosc mocnym i 20 po miescie,
jazda samim na gazie nie jest droga, ostatnio chcac zaciagnac kolege na wypadzik po poligonie sie go zapytalem czy jedzie z nami ( pomotanym patrolem ), a on na to ze nie bo jego taki wypad kosztuje okolo 100-200zlmasakra mnie moze z 30zl
(

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

- cornholio78
100 to mnie wypad samurajem kosztuje 
na pewno 200 może liczyc, pod warunkiem że niczego nie urwie

na pewno 200 może liczyc, pod warunkiem że niczego nie urwie

to przez to że nie lubisz gazu
(i nie myśl że montuje lub diluje instalacje LPG
)

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

jak Wam pali na LPG? Nie chce montowac, ale auto robi mi mniej niz 300km na baku, wedlug kalkulacji instalacja zwrocilaby sie po 7-8mcach zakladajac, ze robie 3000km/rocznie przy cenie instalacji 1300zl. Pi razy oko.
Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
- cornholio78
to że nie lubie gazu to jedno, drugie że nie lubie glupiego wydawania pieniędzy. Instalacja lpg zwróciałby mi sie najwcześniej na chwile przed sprzedażą autakuba500 pisze:to przez to że nie lubisz gazu(i nie myśl że montuje lub diluje instalacje LPG
)