Bezpieczne Lpg??
Moderator: Albert_N
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Re: Bezpieczne Lpg??
Zadaj sobie nieco trudu i podjedz do gazownika. Ja mam dane sprzed 6 lat, wtedy to bylo ok.1200.
Gaz ma jedną największą wadę - jest cholernie wrażliwy na słabą iskrę, stąd wszelkie przeprawy przez wodę lepiej pokonywac na benzynie. I jeszcze jedna sprawa - najprostsze instalacje typu rura w gaznik w przypadku przechyłów mogą doprowadzić do wybuchu gazu w filtrze powietrza.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
O ile wiem to żadna legalnie zakładana instalacja LPG nie może być prowadzona wewnątrz auta.PI7er pisze: Przewody poprowadzone wewnatrz auta ?

Doszło do tego, że dalej już nie może.
exEX
exEX
Tak, po stronie duzej membrany sa otwory w obudowie, jak dostanie sie tam woda to reduktor nie popracuje, otwory zaznaczylem na fotce:Zun pisze:
Ale w jaki sposób się tam dostanieŻe niby fizycznie tam jakoś wpłynie

Ta membrana jest bardzo delikatna i oddzialowuje tez na nia cisnienie atmosferyczne.
Wiekszasc reduktorow ma takie rozwiazanie jak przedstawilem na fotce ale u CIebie jest jakos inaczej.
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Do reduktora gazowego woda może się dostać , ale tylko na stronę odpowietrzania membrany , i zaraz się wydostanie bo na dole osłony powinien też być otwór.Gorzej z błotem.
Gaz jest bezpieczniejszy od benzyny , a przewody(miedź) mocniejsze. Robili kiedyś takie doświadczenie i kałachem serią przestrzeliwali zbiornik gazu i benzyny. Benzynowy zrobił pierdut , a z gazowego przez dziurki po ołowiu gaz sobie fuczał.
Płynny gaz się nie pali ogień przyłożony do gazu wydostającego się pod ciśnieniem(np. dziura w przewodzie) sam gaśnie. No za to mieszanina z powietrzem w odp. proporcji to już co innego.
Wadą jednak jest chwilowy brak iskry...jak wkońcu zaiskrzy to pierdut! Filtr w kawałkach , potargane kibelrurki , o snorklach safari nie wspomne.
No ale jest spora zaleta.Jak ktoś ma taki patent jak ja w trialce , czyli butle wymienne to może se przytulić czysty propan
Tjunink motura za +7zł od butli.
Gaz jest bezpieczniejszy od benzyny , a przewody(miedź) mocniejsze. Robili kiedyś takie doświadczenie i kałachem serią przestrzeliwali zbiornik gazu i benzyny. Benzynowy zrobił pierdut , a z gazowego przez dziurki po ołowiu gaz sobie fuczał.
Płynny gaz się nie pali ogień przyłożony do gazu wydostającego się pod ciśnieniem(np. dziura w przewodzie) sam gaśnie. No za to mieszanina z powietrzem w odp. proporcji to już co innego.
Wadą jednak jest chwilowy brak iskry...jak wkońcu zaiskrzy to pierdut! Filtr w kawałkach , potargane kibelrurki , o snorklach safari nie wspomne.
No ale jest spora zaleta.Jak ktoś ma taki patent jak ja w trialce , czyli butle wymienne to może se przytulić czysty propan

Jestem na odwyku!
Ja już niestety te wybuchy w wodzie przezyłem. Wiec mam zbiornik benzynowy na 6 litrów - starczał na 3 minuty oesu.
tel. 509700949
Ale moj tych dziurek nie ma , bo do tej membrany jest podpieta kompensacja z ukladu dolotowego , a na stary musialbym sie popatrzec , nie mniej jednak stary byl utopiony nie raz , i na samym poczatku bywalo w gestym blociePI7er pisze:Tak, po stronie duzej membrany sa otwory w obudowie, jak dostanie sie tam woda to reduktor nie popracuje, otwory zaznaczylem na fotce:Zun pisze:
Ale w jaki sposób się tam dostanieŻe niby fizycznie tam jakoś wpłynie
Ta membrana jest bardzo delikatna i oddzialowuje tez na nia cisnienie atmosferyczne.
Wiekszasc reduktorow ma takie rozwiazanie jak przedstawilem na fotce ale u CIebie jest jakos inaczej.

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

@harmony - odpuść sobie gaz przynajmniej na początku. silnik o małej pojemności, koszt spory i nie zwróci się zbyt prędko. naciesz się Samim w serii, poznaj, naucz - a potem zdecydujesz co robić i czy chcesz coś więcej od tego autka..
a Wy tak tylko o zaworach podciśnieniu i innych pierdułach
właśnie się pięknie przywitała w odpowiednim temacie.
tak dla informacji pozostałych - to jest autorka tego tematu- AUTORKAharmony pisze:Agata z Łasku. Już niedługo będę posiadaczką cudownego Samuraia.

właśnie się pięknie przywitała w odpowiednim temacie.

Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
Miałem kiedyś starą butle na LPG poj. ok. 60l. do połowy pełna. No i co by tu z nią zrobić
wziołem do lasu tam wielki dołek po niemieckim bunkrze. Ekipa OSP
przygotowała drewienko, miało być BUM a tu
nic z tego.Butla dostała takiej temperatury że kamienie wapienne wytopiło w promieniu 1m, a wytopiło dlatego że zawór co jakiś czas puszczał gaz (ciśnienie)- było słychać,nikt nie patrzył bo wkońcu OSP
.Zbiornik gazu pofalowany od temperatury.
Wnioski: LPG bardzo bezpieczne

Wnioski: LPG bardzo bezpieczne
okino właśnie doszłam do tego samego wniosku, najwyżej gaz później się zamontuje a i tak od dłuższych tras będzie motocykl wiec takiej tragedii znowu nie ma 

Suzuki Samurai...Oby jak najszybciej :]
i bardzo dobrze - Sami to małe piękne i dzielne autko- baw się dobrzeharmony pisze:okino właśnie doszłam do tego samego wniosku, najwyżej gaz później się zamontuje a i tak od dłuższych tras będzie motocykl wiec takiej tragedii znowu nie ma

o i jaki piękny avatar - mam nadzieję że Ciebie jego treść nie dotyczy

Dzięki:) a co do mojej orientacji co gdzie jest w aucie i jak to działa to nie jest tak źle
na pewno rozróżniam przód i tył auta
mnie ten avatar nie dotyczy
coś przecież wstawić musiałam...
na pewno rozróżniam przód i tył auta

mnie ten avatar nie dotyczy

Suzuki Samurai...Oby jak najszybciej :]
A jaki mikser do gaznikowca PONY ? na gaznik czy pod gaznik i czy moze isc odrazu w strone blosa ?
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
no dla mnie jesteś Wielka - super.harmony pisze: na pewno rozróżniam przód i tył auta

chyba kasztanie kolegom gazowy wątek - rozkręcili się strasznie a teraz cisza - pewnie zbierają siły

@harmony - pochwal się jak już będziesz miała swoją Suzke - powodzenia

-
Mam z gazem w suzie jak najlepsze doświadczenia - zrobiłem na LPG ponad 50 tyś.
Ale przed decyzją o założeniu instalacji skorzystaj z kalkulatora opłacalności zakładania gazu ( sporo tego w necie). Dla 5 zł miesięcznie nie warto sobie komplikować życia.
Ale jak ktoś robi ponad tysiąc km miesięcznie gaźnikowcem, to można to już rozważyć.
Ale przed decyzją o założeniu instalacji skorzystaj z kalkulatora opłacalności zakładania gazu ( sporo tego w necie). Dla 5 zł miesięcznie nie warto sobie komplikować życia.
Ale jak ktoś robi ponad tysiąc km miesięcznie gaźnikowcem, to można to już rozważyć.
PI7er pisze:A jaki mikser do gaznikowca PONY ? na gaznik czy pod gaznik i czy moze isc odrazu w strone blosa ?
mikser na gaźnik z allegro za 20zł
http://zapodaj.net/images/64ac39b8dc94.jpg
http://www.allegro.pl/item927066707_mik ... uzuki.html
kufcio przy takim mixerze i gaźniku pony pokrywka gaźnika wali o maske u mnie tak było dlatego mam w rurze mixerek od wtryskowca
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Ja mam witarowy silnik na gazniku pony i juz wali o maske, obnizylem silnik na poduszkach, wywalilem podkladke pod gaznikiem i jest na styk, jak dojdzie mikser to bedzie walic... Czyli9 musze dac na przewodzie mikser, ma to jakies minusy ?
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
ja mam mikser na rurze miedzy filtrem powietrza a puszka nad gaznikiem.
mialem dziwny mikser bo mi zalozyli taki ze zwezka dosc mocna, co zmulalo samochod na benzynie.
zalozylem teraz mikser bez zwezki ( niemal taka sama srednica co rura od powietrza ) i jest znacznie lepiej, a kolega wogole nie ma miksera u siebie ( ja tez tak mialem przez chwile ) tylko rure od gazu bezposrednio wsadzona do puszki filtra powietrza i podobno znacznie lepiej jezdzi, ale z tego co mi ktos powiedzial jest to niebezpieczne >?
pozdr
mialem dziwny mikser bo mi zalozyli taki ze zwezka dosc mocna, co zmulalo samochod na benzynie.
zalozylem teraz mikser bez zwezki ( niemal taka sama srednica co rura od powietrza ) i jest znacznie lepiej, a kolega wogole nie ma miksera u siebie ( ja tez tak mialem przez chwile ) tylko rure od gazu bezposrednio wsadzona do puszki filtra powietrza i podobno znacznie lepiej jezdzi, ale z tego co mi ktos powiedzial jest to niebezpieczne >?
pozdr
VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com
http://www.lukasziewa.com
piter jak masz snorkla do przodu skierowanego to nie bedziesz mial wolnych obrotów podczas jazdy na luzie wydmucha gaz
jedyny zauważalny minus

5.12 w mostach itp itd

mikserek ten podnosi filtr o 3cm. U mnie jest jeszcze ok 3-4cm do maski.. moze mam podgiętą maske? działa najważniejsze i koszt do przyjęcia.
Przekonaliscie mnie do gazu w suzuce 
Juz prawie wszystko skompletowane tylko pozostaje problem miksera, chce go zamontowac na przewodzie gumowym od puszki nad gaznikiem, jakies srednicy dobrac mikser do vitarowego 1.6 ?

Juz prawie wszystko skompletowane tylko pozostaje problem miksera, chce go zamontowac na przewodzie gumowym od puszki nad gaznikiem, jakies srednicy dobrac mikser do vitarowego 1.6 ?
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
A ja tam swoją gazownie demontuję.
Niedawno kupiłem SJ-ta. LPG miał już zamontowane (BRC). Z tyłu mam wielką 80 litrową
butlę i zajęte 60% "paki".
Gazownia już dwukrotnie zawiodła. Raz urwał się "drucik" w centralce i palił tylko na gazie. Naprawiłem ale znalezienie usterki trochę mnie kosztowało. Ostatnio po roztopach, zrobiłem szybką rundkę po poligonie i woda musiała zewrzeć bezpiecznik do masy, bo aż go wypaliło razem z obudową. Musiałem wymieniać bezpiecznik, obudowę ect... No i trzeba wiedzieć jak "na krótko" uruchomić elektrozawór benzyny, bo bez centralki odcięta jest zarówno benzyna jak i gaz.
Bezpiecznik zaizolowałem ale dalej istnieje ryzyko zwarcia na elektrozaworach, których konektory nie są wodoszczelne.
Ostatecznie uznałem, że ze względu na brak miejsca z tyłu, wysoką awaryjność układu, słabszą moc na gazie i niewielką średnią miesięczną ilość kilometrów (auto do zabawy), instalacja LPG w tak małym aucie to zbytek. Jestem w trakcie poszukiwania szczęśliwego nabywcy mojej instalacji gazowej.
Niedawno kupiłem SJ-ta. LPG miał już zamontowane (BRC). Z tyłu mam wielką 80 litrową

Gazownia już dwukrotnie zawiodła. Raz urwał się "drucik" w centralce i palił tylko na gazie. Naprawiłem ale znalezienie usterki trochę mnie kosztowało. Ostatnio po roztopach, zrobiłem szybką rundkę po poligonie i woda musiała zewrzeć bezpiecznik do masy, bo aż go wypaliło razem z obudową. Musiałem wymieniać bezpiecznik, obudowę ect... No i trzeba wiedzieć jak "na krótko" uruchomić elektrozawór benzyny, bo bez centralki odcięta jest zarówno benzyna jak i gaz.
Bezpiecznik zaizolowałem ale dalej istnieje ryzyko zwarcia na elektrozaworach, których konektory nie są wodoszczelne.
Ostatecznie uznałem, że ze względu na brak miejsca z tyłu, wysoką awaryjność układu, słabszą moc na gazie i niewielką średnią miesięczną ilość kilometrów (auto do zabawy), instalacja LPG w tak małym aucie to zbytek. Jestem w trakcie poszukiwania szczęśliwego nabywcy mojej instalacji gazowej.

Y61 2.8 '99 - robi się...
Samurai SJ 413 - Historia...

Samurai SJ 413 - Historia...
Pi7er jedź do gazownika i kup na konkretna średnice rury do autka na wtrysku , mi został po 2 ltrowej cytrynie i to mam założone
5.12 w mostach itp itd