Odcięcie zapłonu samurai na gaźniku
Moderator: Albert_N
Re: Odcięcie zapłonu samurai na gaźniku
wbrew pozorom jest to mozliwe wystrczy zaopatrzyć silnikw czujnik położenia wału sonde lambda czujnik map a kompa od gazu przestawić z autoadaptacji na stały program wtrysku i napiasac mu mape ale to juz nie ta bajka poza tym sekwencja i off-road to murowane problemy
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

bezsensu
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

nie pisalem że to ma sens bo oczywiście go nie ma ale da sie
spróbuj z tym wyłącznikiem inaczej na szybko tego nie opanujesz

5.12 w mostach itp itd

Zastanow sie ZUNie co chcesz osiagnac, chciales odcinke zaplonu i udalo Ci sie ja zrobic ale niespodobaly sie marchewy, teraz jak nie odetniesz paliwa to nie obejdziesz problemu. Mozna jeszcze zalozyc jakas przepustnice sterowana elektornicznie potencjometrem w pedale przyspieszenia, podcza odciencia zaplonu mogla by sie zamykac odcinajac mieszanke...
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
ja wiem jak zrobić to odcięcie.
przestawie obrotomierz na prawą strone i przy 6500 dostaniesz z plaskacza przy 7000 z piąchy a jak zakręcisz na 8000 to usłyszysz trzask drzwi znaczy że zjebałem z wybuchającego okrętu
przestawie obrotomierz na prawą strone i przy 6500 dostaniesz z plaskacza przy 7000 z piąchy a jak zakręcisz na 8000 to usłyszysz trzask drzwi znaczy że zjebałem z wybuchającego okrętu

Marchewy akurat by sie spodobaly , ale o ile w zwyklej suzuce nie narobia nic zlego , o tyle u nas moga zepsuc co nieco 

Świszcząca Suka Stage I

To zamontuj kompresor 

604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Wbrew pozorom o wiele bardziej skomplikowane niż turbo , i wcale nie takie dobre w terenie jak mogłoby się wydawać.PI7er pisze:To zamontuj kompresor
Może nie będzie tak źle , może będzie się dało jeździć bez odcinki , myśle , że wtorek będziemy wszystko wiedzieć

Świszcząca Suka Stage I

A probowales aby podczas odcinania iskry odcinal rowniez napiecie z elektormagnesu w parowniku ?
W tym ukladzie jest dosc spora bezwladnsoc ale przy takich oberotach panuje tam duze podcisnienie, moze bedzie robilo...
W tym ukladzie jest dosc spora bezwladnsoc ale przy takich oberotach panuje tam duze podcisnienie, moze bedzie robilo...
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Sprobuje to zrobic recznie we wtorek - wkrece na wysokie obroty silnik i pstryczkiem odetne zawory w instalce gazowej - zobaczymy jaki bedzie efekt. Niektorzy twierdza ze zda egzamin , ja mysle ze nie zda . Zobaczymy. A no i tam nie ma podcisnienia u mnie .PI7er pisze:A probowales aby podczas odcinania iskry odcinal rowniez napiecie z elektormagnesu w parowniku ?
Świszcząca Suka Stage I

jest podcisnienie, mam na mysli uklad mieszalnik-parownik...
NIe masz problemów ze jak wkrecisz silnik na 6k, puscisz gaz, przepustnica sie zamyka a turbo dmucha w parownik ? Gdzie jest mikser zamontowany ?
NIe masz problemów ze jak wkrecisz silnik na 6k, puscisz gaz, przepustnica sie zamyka a turbo dmucha w parownik ? Gdzie jest mikser zamontowany ?
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
jeśli chodzi o gazior sterowany podciśnieniowo to odcięcie po odłaczeniu elektrozaworu jest niemal natychmaiastowe przynajmniej u mnie sprawdź tak jak piszesz bo chyba jednak zadziała
5.12 w mostach itp itd

Parownik jest z kompensacja. Jak przepustnica jest zamknięta to podciśnienie zasysa gaz , jak otwarta to dodatkowy wężyk z drugiej strony membrany w parowniku ciśnieniem z układu ją pcha. Więc wychodzi na to , że w przewodzie w którym jest dostarczany gaz do miksera jest wtedy ciśnienie - tak to chyba wygląda. I chyba coś w tym jest , bo słyszałem o przypadkach gdy niektóre parowniki gdy dmuchamy powyżej 0.8 przestają w ogóle podawać gaz - u mnie nie było tego problemu przy 0.9 , nie wiem jak będzie jak dmuchnę więcej - problem jest związany właśnie z ciśnieniem rozprężającego się gazu. Tak więc obawiam się o bardzo dużą bezwładność układu jeśli odetnę zaworem na parowniku. Musiałbym zamontować dodatkowy zawór na przewodzie zaraz przed mikserem , to chyba jedyne sensowne rozwiązanie , które ma jakąkolwiek rację bytu . ale też nie jestem przekonany.PI7er pisze:jest podcisnienie, mam na mysli uklad mieszalnik-parownik...
No jeśli u mnie też tak będzie to będzie bombaviperecki pisze:jeśli chodzi o gazior sterowany podciśnieniowo to odcięcie po odłaczeniu elektrozaworu jest niemal natychmaiastowe przynajmniej u mnie sprawdź tak jak piszesz bo chyba jednak zadziała

Świszcząca Suka Stage I

Mozna jeszcze mikser dac pod gaznikiem i bardzo blisko parownik aby zminimalizowac bezwladnoc ukladu...
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Parownik jest bardzo blisko , natomiast nie jestem przekonany co do tego , czy można dać mikser przed przepustnicą/gaźnikiem. Nie będzie wtedy przypadkiem za dużo gazu zasysał przy zamkniętej przepustnicy ?
Świszcząca Suka Stage I

owszem może go zalewac gazem a powrót do zasilania jest tak samo błyskawiczny jak zanik gazu po wyłączeniu pstryczkiem cała bezwładnośc przy przełączaniu (u mnie) to wina benzyny w gaźniku u ciebie tego beak kwestia tylko bezwładności parownika i dolotu a elektrozawór na wężu zasilającym mixer to dobra opcja tylko że:
gazownicy takiego nie mają
nie słyszałem żeby ktos cos takiego robił wcześniej
a zrobic taki zawór można np z silnika krokowego od ssania mam taki w v6 peugeocie miałem tez w cytrowozach dużu cylindryczny wilekości pompy paliwa i ma super czas reakcji bo jest sterowany napięciem liniowym jak mu podasz 12 to w zalezności od biegunowości klepne zamkniety otwart w mgnieniu oka chciałem ci podlinkowac dla przykładu ale na alledrogo takich chwiliwo brak same przekładniowe
gazownicy takiego nie mają
nie słyszałem żeby ktos cos takiego robił wcześniej
a zrobic taki zawór można np z silnika krokowego od ssania mam taki w v6 peugeocie miałem tez w cytrowozach dużu cylindryczny wilekości pompy paliwa i ma super czas reakcji bo jest sterowany napięciem liniowym jak mu podasz 12 to w zalezności od biegunowości klepne zamkniety otwart w mgnieniu oka chciałem ci podlinkowac dla przykładu ale na alledrogo takich chwiliwo brak same przekładniowe
5.12 w mostach itp itd

jak będzie przeginał to mu śrube pod gaz wkręce i po problemie.
dziś ide troche popływać bo stan na rzekach wysoki na jutro poprawie drążek kierowniczy i most tylny został do przeglądnięcia. może jakiś filmik się uda nakręcić z jazd testowych.
dziś ide troche popływać bo stan na rzekach wysoki na jutro poprawie drążek kierowniczy i most tylny został do przeglądnięcia. może jakiś filmik się uda nakręcić z jazd testowych.
Popytaj czy ktoś jeszcze montuje gaz 3 generacji (wtrysk ciągły) - nie wymaga komputera. Coś takiego miałem zakładać do gelendy z ke-jetronicem, ale nie zdążyłem bo się sprzedała.Zun pisze:Parownik jest bardzo blisko , natomiast nie jestem przekonany co do tego , czy można dać mikser przed przepustnicą/gaźnikiem. Nie będzie wtedy przypadkiem za dużo gazu zasysał przy zamkniętej przepustnicy ?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Sam sobie zamontuje , tylko skad wziasc taki wtryskiwacz - nie widzialem jeszcze takiego patentu.Kostuch pisze: Popytaj czy ktoś jeszcze montuje gaz 3 generacji (wtrysk ciągły) - nie wymaga komputera. Coś takiego miałem zakładać do gelendy z ke-jetronicem, ale nie zdążyłem bo się sprzedała.
Świszcząca Suka Stage I

Instalka którą miałem zakładać nazywała się "Just Heavy". Może są dostępne jeszcze do tego części? Popytaj na elektrodzie - coś doradzą.Zun pisze:Sam sobie zamontuje , tylko skad wziasc taki wtryskiwacz - nie widzialem jeszcze takiego patentu.Kostuch pisze: Popytaj czy ktoś jeszcze montuje gaz 3 generacji (wtrysk ciągły) - nie wymaga komputera. Coś takiego miałem zakładać do gelendy z ke-jetronicem, ale nie zdążyłem bo się sprzedała.
A tak przy okazji, założenie czujnika położenia wału jest banalne - wyjąć gumową zaślepkę ze skrzyni biegów i przykręcić tam czujnik indukcyjny plus kawałek magnesika na koło zamachowe.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Nie musze wyciagac gumowej zaslepki - jak kupilem suke to juz jej tam nie bylo 
Oprocz czujnik potrzebny jeszcz MAP sensor , co tez nie jest problemem no i instalacja gazowa , ktora jest droga jak sie okazuje i uzytkownicy takich instalacji czesto narzekaja na reakcje pedalu gazu

Oprocz czujnik potrzebny jeszcz MAP sensor , co tez nie jest problemem no i instalacja gazowa , ktora jest droga jak sie okazuje i uzytkownicy takich instalacji czesto narzekaja na reakcje pedalu gazu

Świszcząca Suka Stage I

hmmm czyli sprawa jest prosta szucz skończy tak jak reaktor w Czernobylu wybuchnie na skutek niekończącego się wzrostu mocy

5.12 w mostach itp itd