Który rozrusznik najlepiej robi w suzuce:)
Moderator: Albert_N
Re: Który rozrusznik najlepiej robi w suzuce:)
Panowie gdzie moge dostac bendiks do tego cienkiego z planetarna? W sklepie pytalem to nie mogli dojsc bo numery rozrusznika mi zdarlo "debila zamiast wybic to dali naklejke" i wyslali bendiks do rzeszowa i po wymiarach doszli to jaki i co sie okazalo bendiks 180-220 zł + nie ma zamienników, tylko orginał. Ktos moze wymienial bendiks w tym z planetarna i napisze jaki wkladal?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Bez problemu mi w sklepie w wawie dobrał człowiek bendiks po wymiarach.
Kosztował coś koło 80zł bodajże.
Masz szczęście. Znalazłem mój stary w kuble ze złomem.
Są na nim wybite numery:
12071A
oraz
1604 i diamenciki mitsubishi.
Kosztował coś koło 80zł bodajże.
Masz szczęście. Znalazłem mój stary w kuble ze złomem.
Są na nim wybite numery:
12071A
oraz
1604 i diamenciki mitsubishi.
Ok , ale ten z aukcji co wkleilem - gruby niby mitsubishi - to przeciez jest bez przekladni planetarnej i oryginalny z samuraia tez jest bez planetarki
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

mitsubishi byly z planetarka w cienkiej obudowie i bez planetarki w grubej.
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Ja mam akurat mitsu Z przekładnią. Ale tylko dlatego, że niedługo po zakupie samurajka wysypał się oryginał (bezprzekładniowy). W ramach regeneracji zaproponowali mi zamianę na mocniejszy to się nie zastanawiałem.
Mozecie podrzucic jakis link ze zdjeciem rozrusznika z planetarka pasujacego do samuraia ?
Świszcząca Suka Stage I

Kuszman wiem wiem z bendiksa tez mam te dane, ale z przekładni z rozrusznika mi sa potrzebne numery
. U mnie była naklejka i zdarło ją a pozatym byłem w 3 sklepach, 2 dobrych gosci od tego i nic 2x był w rzeszowie zregenerowac nie chca bo ze nie pochodzi, dobrac dobrali taki za 200 zł a wiesz oni tam dobieraja nawet do zabytkowych wiec albo sie im nie chce szukac albo nie wiem :/

To z całym szacunkiem ci dobrzy goście są słabsi od moich dobrych gości 

Przycisnolem goscia i wyslal to do rzeszowa do regenracji zobaczymy co z tego wyjdzie 

Jeszcze jedno cenne spostzezenie, rozrusznik Bosche lepiej sie zazebia z kolem zamachowym w odniesieniu do rozrusznika Mitsuboishi w grubej obudowie, roznica to ok 5mm. Boscha bierze prawie cala powierzchnia zeba, Mutsu tylko polowa.
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
No to jeszcze raz dla pełnej pewności. Który z wyżej wymienionycvh rozruszników sprawuje się najlepiej - co rozumiem przez najdłużej 

Świszcząca Suka Stage I

Jedyne problemy z boschem to po wodowaniu jak auto stoi trzeba popukac mloteczkiem w elektromagnes aby robil (cos sie musi sklejac), jak nie popukam to kreci ale nie zazebia. To chyba problem wiekszosci rozruszników...
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
podlanczam sie do pytania zuna, powiedzcie ktory rozrusznik podchodzi do samiego z silnikiem 1.3 bo mnie sie zepsul oryginl.
i jeszcze jedno pytanko, czy komus udalo sie posklejac dwa rozruszniki w calosc ze swifta i samiego
i czy w ostatecznosci jak bym nic nie znalazl czy z samiego 1.0 podejdzie
i jeszcze jedno pytanko, czy komus udalo sie posklejac dwa rozruszniki w calosc ze swifta i samiego

SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
kuba84 pisze:
nie

ale jak to 

692121109 Kuba
692121109 Kuba
mniejszy jest, to jak ma podejść? 

A ja za cholerę nie mogę odkręcić bendixu, jedna śruba puściła po dwóch dniach walki, druga trzyma na betonowo, chyba ją karwa utnę. Rozrusznik cały tak samo, górna śruba puściła, dolna ni chu chu... Macie jakiś pomysł na dobry środek penetrujący rdzę?(choć po prawdzie rdzy akurat tam nie ma zbyt wiele...)
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
ale dlaczegoSalata123 pisze:mniejszy jest, to jak ma podejść?

692121109 Kuba
692121109 Kuba
Stary dobry sposób którego pewnie próbowałeś, ale warto spróbować powalczyć ... dobre opukać śrubę młotkiem ,dokręcać delikatnie i odkręcać. musi puścić.Kabal pisze:A ja za cholerę nie mogę odkręcić bendixu, jedna śruba puściła po dwóch dniach walki, druga trzyma na betonowo, chyba ją karwa utnę. Rozrusznik cały tak samo, górna śruba puściła, dolna ni chu chu... Macie jakiś pomysł na dobry środek penetrujący rdzę?(choć po prawdzie rdzy akurat tam nie ma zbyt wiele...)
a z chemii najlepszy forch.
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
4x4 Tczew
Próbowałem opukiwać na ile dostęp pozwala i dupa, na razie mokro pod blokiem więc prace wstrzymane
Karwa, szybciej wyjmę cały zespół napędowy i sobie to na luzie porozkręcam...

tel. 504126172
tel. 504126172
Próbowałeś rozkręcić rozrusznik na samochodzie? 
Ginekolog z wykształcenia czy co?

Ginekolog z wykształcenia czy co?
myślałem, że uda się wyciągnąć bendix bez demontażu rozrusznika... A nie da się? Jeśli nie to dalej jestem w czarnej dupie, bo dolna śruba rozrusznika też ani drgnie. Karwa, zdemontuję silnik i skrzynię pod blokiem 

tel. 504126172
tel. 504126172

Chyba problem nazewnictwa wystąpił.
Bendix to takie sprzęgło, do którego doczepiona jest zębatka, która zazębia z wieńcem na kole zamachowym. Nie do wyjęcia bez zdjęcia rozrusznika z auta.
Może myślisz o elektromagnesie, który to sprzęgło przesuwa? To się teoretycznie zdjąć samo da, ale nie będzie lekko ani przyjemnie.