Opony Samurai

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
daro 16v

Re: Opony Samurai

Post autor: daro 16v » sob lis 06, 2010 6:13 pm

czarny bielsko pisze:a ja w koncu kupilem Perschini 225/70R15 i teraz czekam na samiego zeby je przetestowac :)2 ale mysle, ze to dobry zakup :)2
Nie chcac byc uszczypliwym-ale kiedys pare lat temu jak jeszcze mialem feroze myslalem podobnie jak Ty :wink: ze to dobry zakup :D
Z czasem sie okazalo (nim sie zorientowalem ze auto tez jest do d..a nie terenu)ze perschini nadaje sie na asfalt ,i leśne drogi..po kilku wypadach z kumplami w terenie wiedzialem ze te opony w błocie wogole sobie nie radza...nie czyszcza sie i zmienilem opony na kopie simexa-fedime.Szkoda kasy na te opony jesli auto ma sluzyc do off roadu przeprawowego.pierwsze lepsze błoto simex "jedzie" a perschini czy tez sahara "stoi"
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » sob lis 06, 2010 7:25 pm

wiem wlasnie, ze nie sa jakies super zajebiste, ale na razie trzeba troszke przyoszczedzic bo musze jeszcze za blacharke i malowanie zaplacic kumplowi. Kiedys kupi sie cos lepszego - pewnie kopie simexa, ale jak na razie to dudkow brak ;)
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
daro 16v

Post autor: daro 16v » ndz lis 07, 2010 10:08 am

Wiadomo "nie od razu Kraków zbudowano..." wiec na wszystko przyjdzie czas, ale przynajmniej wiem po sobie ze kierowalo mna to ze myslalem ze to akurat ja bede mial szczescie i mnie perschini beda robily rownie dobrze jak innym simex..pobobnie myslalem ze feroza bedzie robila tak jak samurai ...ze mi akurat przedni most w ferce nie strzeli...ale teren jest nieubłagalny i weryfikuje bez litosci :)21 To takie moje doswiadczenia ,mimo ze moglem sie uczyc na bledach innych chcialem byc madrzejszy i myslalem ze przechytrze teren i bardziej doswiadczonych w off roadzie :wink:
Suzuki Li80
Suzuki Sj413

Awatar użytkownika
PITSJ413:)

Post autor: PITSJ413:) » ndz lis 07, 2010 12:22 pm

ja mam persischini i nie narzekam :wink: pewnie ze simex lepiej robi ale i szybciej wiesza auto na mostach.Wystarczy troche grzebnac gdzis w torfie i koniec a persischini moze i sie zaklei ale auto bedzie latwiej wyciagnac.Kazdy ma swoje doswiadczenia i swoja teorie na temat opon i techniki jazdy.Moim zdaniem jak sie dobrze kolem zakreci to i szosowka sie dobrze czysci :)21
jak na poczatek te oponki beda w sam raz a zycie zweryfikuje czy sie spisza czy nie :wink: u mnie sie spisuja od dwoch lat bez wzgledu na to w jakim terenie i w jakich warunkach pogodowych sie jezdzi :)2
BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15

Awatar użytkownika
daro 16v

Post autor: daro 16v » ndz lis 07, 2010 12:50 pm

kazdy ma swoja teorie nt.opon ale najwazniejsza rzecz to indywidulalne rozumowanie pojecia "terenu" Jedni jak przepiernicza po polnej drodze z kałuzami 80km/h i wroca uwalonym autem po dach to dla nich mega teren a dla innych ciezki teren zaczyna sie w błocie po cycki i tam gdzie dojazdowka do startu konczy sie ciaganiem na windzie :)21
Suzuki Li80
Suzuki Sj413

Awatar użytkownika
PITSJ413:)

Post autor: PITSJ413:) » ndz lis 07, 2010 1:31 pm

dlatego nie ma uniwrsalnej odpowiedzi na to jakie opony zalozyc.Moje auto nie ma lekko ale sluzy mi tylko do zabawy wiec nie jest tragedia jak sie gdzies zakopie :wink:
P.S.
na bloto po cycki to i simex nie pomoze a nawet jeszcze bardziej pograzy auto w brei :)21
najlepiej to podpatrzec na jakiejs imprezie jak inni sobie radza na danej oponie :wink:
BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » śr lis 10, 2010 8:28 am

Swgo czasu miałem możliwość porównać obie oponki założone na dwóch samuraikach. Saharka, perhini i takie tam kopie geolandera lepiej robią na sypkim piachu i twardych podjazdach. Jednak w błotku które skutecznie zabija bieżnik i samochód zamiast jechać to się kizia mizia w błocie to lepiej mieć simexa. Gaz do dechy żaby latają w powietrzu, simex czyści się jak należy, auto prze do przodu a na saharkah kizianko jest tylko trochę szybsze ale nadal w miejscu. Wiadomo zawsze jest kres po którym auto wisi na mostach. Wyczucie zbliżającego się tego momentu zależny wyłącznie od kierownika.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4

Awatar użytkownika
daro 16v

Post autor: daro 16v » śr lis 10, 2010 8:34 am

:)2 i to jest wypowiedz czlowieka ktory mial stycznosc z obiema "gumami" :)21
Suzuki Li80
Suzuki Sj413

Awatar użytkownika
Mastra
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mastra » śr lis 10, 2010 8:04 pm

Dobre opony to 80% sukcesu. Zakupiłem auto na AT-ach 30x9,5. Po czarnym hałasowały, jak pokropiło to łyzwa. W terenie prawie każdy wyjazd kończył sie telefonem do przyjaciela. Długo zastanawiałem sie nad oponami - firma i typ. Wybór padł na Kumho KL71- ciche po czarnym, przy hamowaniu na mokrym - nie jest źle, natomiast w terenie - suchy piach przy stromym podjeździe, czy glina, błoto - nie stanowi problemu byle by mocy wystarczyło. Przetestowane na poligonie w Wałczu podczas imprezy w lipcu (padało kilka dni), kto był to wie jakie warunki panowały. Zaliczyły test wzorowo.
SJ 413 87' (1.3 16V) 235/75/15 KUMHO
MT, Lift 2" + LR 1530

Awatar użytkownika
szerokimost

Post autor: szerokimost » śr lis 10, 2010 8:28 pm

Mastra pisze:Dobre opony to 80% sukcesu. Zakupiłem auto na AT-ach 30x9,5. Po czarnym hałasowały, jak pokropiło to łyzwa. W terenie prawie każdy wyjazd kończył sie telefonem do przyjaciela. Długo zastanawiałem sie nad oponami - firma i typ. Wybór padł na Kumho KL71- ciche po czarnym, przy hamowaniu na mokrym - nie jest źle, natomiast w terenie - suchy piach przy stromym podjeździe, czy glina, błoto - nie stanowi problemu byle by mocy wystarczyło. Przetestowane na poligonie w Wałczu podczas imprezy w lipcu (padało kilka dni), kto był to wie jakie warunki panowały. Zaliczyły test wzorowo.

a jaki masz rozmiar tych kl-71 w samcu ?
Samiec

Awatar użytkownika
Mastra
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mastra » śr lis 10, 2010 8:38 pm

szerokimost pisze:
Mastra pisze:Dobre opony to 80% sukcesu. Zakupiłem auto na AT-ach 30x9,5. Po czarnym hałasowały, jak pokropiło to łyzwa. W terenie prawie każdy wyjazd kończył sie telefonem do przyjaciela. Długo zastanawiałem sie nad oponami - firma i typ. Wybór padł na Kumho KL71- ciche po czarnym, przy hamowaniu na mokrym - nie jest źle, natomiast w terenie - suchy piach przy stromym podjeździe, czy glina, błoto - nie stanowi problemu byle by mocy wystarczyło. Przetestowane na poligonie w Wałczu podczas imprezy w lipcu (padało kilka dni), kto był to wie jakie warunki panowały. Zaliczyły test wzorowo.

a jaki masz rozmiar tych kl-71 w samcu ?
235/75/15 czyli jakieś 29''
SJ 413 87' (1.3 16V) 235/75/15 KUMHO
MT, Lift 2" + LR 1530

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”