Doświadczenia z Suzuki Jimny
Moderator: Albert_N
Re: Doświadczenia z Suzuki Jimny
Moje doświadczenia z poszukiwań Jimnego dla Żonki:
- jeżeli ktoś jeździł w terenie to nie uda się zatrzeć śladów w komorze silnika, zwłaszcza na wykładzinie wygłuszającej na grodzi oddzielającej silnik od kabiny
- zdejmij filtr powietrza i zajrzyj do puszki - jeżeli są ślady błota/błotnej wody to znak że może być coś nie tak - nie mowie o kurzu
- zajrzyj pod wykładzinę w bagażniku - sprawdź czy coś nie rdzewieje w nadkolach
- nasz Jamnik jest z 2004 roku i mamy go dwa lata więc teraz jestem pewien że to autko nie bite i pewne. Dlatego lekkie ślady rdzy na ramie (nalot), wewnątrz nadkoli są OK, ale już rdza która powoduje wybrzuszenia jest NOK
- weź karimatkę i połóż się pod nim - jeżeli cieknie z kuli lub gruszki mostu to źle - być może ktoś wjechał za głęboko w wodę i w mostach nie ma już oleju tylko emulsja która powoduje wycieki. Zobacz czy podwozie jest myte czy tylko zwyczajnie brudne – na pewno zobaczysz bo jak się raz wjedzie w teren to nie ma już możliwości wyczyszczenia podwozia. Zawsze będą wystawać jakieś resztki błota lub trawki.
Najlepiej oczywiście wziąć takiego który terenu nie widział ale nie na pewno. Może się okazać że jeżeli ktoś nigdy niw włączał napędów to Ty ich też nie włączysz.
- w jednym Jimnym zauważyłem że wewnątrz była tylko wykładzina na podłodze a pod spodem nie było wygłuszenia. Pewnie ktoś go trochę utopił i wyrzucił wygłuszenia.
Pozdrowienia i powodzenia w szukaniu tego wymarzonego. Moja Żonka uważa że Jimni i ona dogadują się bez słów i nie zamieniłaby go na inny samochód.
- jeżeli ktoś jeździł w terenie to nie uda się zatrzeć śladów w komorze silnika, zwłaszcza na wykładzinie wygłuszającej na grodzi oddzielającej silnik od kabiny
- zdejmij filtr powietrza i zajrzyj do puszki - jeżeli są ślady błota/błotnej wody to znak że może być coś nie tak - nie mowie o kurzu
- zajrzyj pod wykładzinę w bagażniku - sprawdź czy coś nie rdzewieje w nadkolach
- nasz Jamnik jest z 2004 roku i mamy go dwa lata więc teraz jestem pewien że to autko nie bite i pewne. Dlatego lekkie ślady rdzy na ramie (nalot), wewnątrz nadkoli są OK, ale już rdza która powoduje wybrzuszenia jest NOK
- weź karimatkę i połóż się pod nim - jeżeli cieknie z kuli lub gruszki mostu to źle - być może ktoś wjechał za głęboko w wodę i w mostach nie ma już oleju tylko emulsja która powoduje wycieki. Zobacz czy podwozie jest myte czy tylko zwyczajnie brudne – na pewno zobaczysz bo jak się raz wjedzie w teren to nie ma już możliwości wyczyszczenia podwozia. Zawsze będą wystawać jakieś resztki błota lub trawki.
Najlepiej oczywiście wziąć takiego który terenu nie widział ale nie na pewno. Może się okazać że jeżeli ktoś nigdy niw włączał napędów to Ty ich też nie włączysz.
- w jednym Jimnym zauważyłem że wewnątrz była tylko wykładzina na podłodze a pod spodem nie było wygłuszenia. Pewnie ktoś go trochę utopił i wyrzucił wygłuszenia.
Pozdrowienia i powodzenia w szukaniu tego wymarzonego. Moja Żonka uważa że Jimni i ona dogadują się bez słów i nie zamieniłaby go na inny samochód.
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
Dzieki wielkie za cenne rady:)
Wydrukuje i zastosuje w praktyce:)
Hehe tylko w sumie o tyen teren martwic sie tak bardzo nie musze, bo w holandii nie ma terenow do offroadu:D
Wiec jesli nie bede miala wyjatkowego pecha, to przewaznie sa to babskie samochody na zakupy i krawezniki:D
Pozdrawiam:)
Pochwale sie jak wkoncu kupie:)
Wydrukuje i zastosuje w praktyce:)
Hehe tylko w sumie o tyen teren martwic sie tak bardzo nie musze, bo w holandii nie ma terenow do offroadu:D
Wiec jesli nie bede miala wyjatkowego pecha, to przewaznie sa to babskie samochody na zakupy i krawezniki:D
Pozdrawiam:)
Pochwale sie jak wkoncu kupie:)
(α−D-glukopiranozylo-(1. 2)-β−D-fruktofuranozyd)
gg 6410915
gg 6410915
Sprawdz w takim razie czy napedy sie zalaczaja, nie jest zardzewialy i czy nie cieknie olej z silnika lyv mostow (w szczegolnosci kule na przednim moscie) - to wg mnie podstawa - powodzenia!!
ps co to za chemia w Twoim podpisie?

był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
To może nie ma tam też jamników 4x4?chera_k pisze:

Dokup do tego jakiegoś starego samuraia - będzie na przeszczepy, jak się jimny zacznie ukręcać.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
no tez nie ma:P
Samurai prawie wogole nie ma za to Landroverow jak... grzybow po deszczu.. oj wierzcie mi jakie prawdziwki rosna a oni nawet nie wiedza ze to jadalne:/
Samurai prawie wogole nie ma za to Landroverow jak... grzybow po deszczu.. oj wierzcie mi jakie prawdziwki rosna a oni nawet nie wiedza ze to jadalne:/
gg 6410915
gg 6410915
taka ladna nazwa dla pospolitego cukru:Dpavelk pisze:Sprawdz w takim razie czy napedy sie zalaczaja, nie jest zardzewialy i czy nie cieknie olej z silnika lyv mostow (w szczegolnosci kule na przednim moscie) - to wg mnie podstawa - powodzenia!!
gg 6410915
gg 6410915
[/quote]
cukier

cukier

NO I JEST RZOPA
ładna nazwa to biała śmierć ale to mi się wcale z cukrem nie kojarzychera_k pisze:taka ladna nazwa dla pospolitego cukru:Dpavelk pisze:Sprawdz w takim razie czy napedy sie zalaczaja, nie jest zardzewialy i czy nie cieknie olej z silnika lyv mostow (w szczegolnosci kule na przednim moscie) - to wg mnie podstawa - powodzenia!!

NO I JEST RZOPA
taaa co inne tez biale i tak sie bardziej z Holandia kojazy:P
gg 6410915
gg 6410915
i ma wiecej ciekawych nazwchera_k pisze:taaa co inne tez biale i tak sie bardziej z Holandia kojazy:P

był: SJ500, 1988