Syf w mostach samurai
Moderator: Albert_N
Re: Syf w mostach samurai
u mnie po wymianie oleju, kilku wodowaniach mostów jednego dnia w mostach jest zamiast oleju mleko.
Co mogę z tym zrobić?

Co mogę z tym zrobić?

Szalona Pierdziawka:
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
Wyprowadzić odpowietrzniki pod dach, wymienić uszczelnienia, ewentualnie doprowadzić ciśnienie odpowiadające metrowi słupa wody przez odpowietrzniki.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
masz tak zrobione?
i nawet przy kilkuminutowym całkowitym zatopieniu mostów w wodzie woda nie dostaje się do środka?
i nawet przy kilkuminutowym całkowitym zatopieniu mostów w wodzie woda nie dostaje się do środka?
Szalona Pierdziawka:
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
Odpowietrzniki wyciągnięte ponad poziom lustra wody+wszystkie uszczelniacze nowe i nie mam problemu w tym temacie. Choć faktem jest że jak nie muszę to się w wodę nie pakuję.
Jimny M16A
Zgadzam się z Krzyśkiem
Jedyna wada to nigdy nie wiesz kiedy uszczelniacze przestały być nowe
więc olej wymieniam co jakiś czas profilaktycznie.
Dodatkowa możliwość to nadciśnienie w mostach do czego się przymierzam
Jedyna wada to nigdy nie wiesz kiedy uszczelniacze przestały być nowe

Dodatkowa możliwość to nadciśnienie w mostach do czego się przymierzam

Fascynaci 4x4
a jaka jest rola odpowietrzeń?
Dzięki nim jest ciśnienie w mostach, które nie pozwala przedostać się wodzie do mostu?
Odpowietrzeń mostów nie mam, REDUKTORA też nie, ale reduktor nawet przy taplaniu w 130 cm wody nie zaciągnął wody.
Dzięki nim jest ciśnienie w mostach, które nie pozwala przedostać się wodzie do mostu?
Odpowietrzeń mostów nie mam, REDUKTORA też nie, ale reduktor nawet przy taplaniu w 130 cm wody nie zaciągnął wody.
Szalona Pierdziawka:
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
nie masz wyciągniętych odpowietrzników z mostów i się dziwisz, że Ci olej się syfi po 5 minutowych postojach w wodzie ? Człowieku przecież to są normalne dziury przez które woda się wlewa 

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Z całą pewnością miałeś termodynamikę na fizyce w szkole średniej 
Podczas pracy w moście występuję znaczne zmiany temperatury. Jeśliby most był zamkniętą puszką to byłyby to zmiany izochoryczne, więc olej byłby wypychany uszczelniaczami lub zaciągałby powietrze przez te uszczelniacze. Odpowietrznik pozwala bezboleśnie wyrównywać ciśnienia. Przedłużenie go wężem gumowym załatwia sprawę wlewania się wody.

Podczas pracy w moście występuję znaczne zmiany temperatury. Jeśliby most był zamkniętą puszką to byłyby to zmiany izochoryczne, więc olej byłby wypychany uszczelniaczami lub zaciągałby powietrze przez te uszczelniacze. Odpowietrznik pozwala bezboleśnie wyrównywać ciśnienia. Przedłużenie go wężem gumowym załatwia sprawę wlewania się wody.
Jimny M16A