szybkie pytanie - szybka odpowiedź vol. 2

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Janusz73

Re: szybkie pytanie - szybka odpowiedź vol. 2

Post autor: Janusz73 » pn wrz 08, 2014 7:05 pm

Panowie mam problem,który mnie wk...a.Nie wierzyłem,a teraz już wierze siostrze która jezdzi tym samochodem-Jimny 1.3 16V tegoroczny 8 tyś.km przebiegu.W wekend zrobiłem nim trase około 800km (400 w jedną strone i drugie tyle z powrotem).W tamtą strone było wszystko ok.Z powrotem przy wjezdzie na tame w Włocławku na troche dziurawym asfalcie myslałem,że Jimny normalnie sie rozsypuje.Z okolic reduktora i tylnego mostu nagle zaczął dobiegac dziwny hałas,takie trrrrry,jakby szuranie,dosłownie jakbyć coś tarło,coś nie mogło się zazębić.Myślałem,że układ wydechowy mi spadł i szoruje.Zjechałem na pobocze i po wyłaczeniu i następnie właczeniu silnika wszystko wróciło do normy jak gdyby nigdy nic.Co to może być?I to sie zdarzyło mojej siostrze kilka razy zazwyczaj na dziurawej drodze.W trakcie tego hałasu wszystko działa normalnie i nie zapala się żadna kontrolka.Samochód ma gwarancje i juz na ten temat rozmawiałem,ale ta awaria musi nastapić żeby było wiadomo o co chodzi,bo tak to mnie normalnie w serwisie mnie wyśmieją.Czy to coś z ABS-em (tak mi się wydaje),czy to z reduktorem?Co mam robić?Jakaś podpinka pod komputer diagnostyczny coś by dała?Zapytam jeszcze co to są i gdzie sie znajdują siłowniki ABS-u,następnie po co w Jimnym jest elektroniczny sterownik przedniego napędu?Mówi sie "japońskie to niezawodne",a jednak też coś potrafi się przydarzyć.

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » pn wrz 08, 2014 7:09 pm

Ja bym zdjął bębny hamulcowe i zajrzał do środka - może coś wpadło i gdy się odpowiednio ustawi to hałasuje?

Co to są siłowniki ABS? Nie wydaje mi się by było coś takiego w tym aucie.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » pn wrz 08, 2014 7:33 pm

ja chrzanię Janusz bez urazy ale jesteś jakiś [cenzura] nie normalny , jeśli coś hałasuje na włączonym silniku to co ty chcesz usłyszeć jak go wyłączysz :o

co to znaczy że robi trry a może trutuu :lol:

zlituj się i jak coś się tłucze to zajrzyj pod niego bez zjeżdżania z drogi tu dzież gaszenia silnika , pewnie masz srajt fona więc nagraj jak to brzmi ,
nie jesteśmy cyganami żeby z fusów wróżyć

nie ogarniam tego co piszesz , mam kuźwa starego jaminika i jedyny problem jaki mam to cieknący olej z pod aparatu a ma nalatane 180 tysi ,

albo go sprzedaj w pizdu

jedno mi przyszło do głowy , jedź do diagnosty wjedź na kanał zostaw odpalone auto , niech ktoś doprowadzi silnik do 2 - 2,5 tysiąca wejdź pod auto i obstukaj wydech może być tak że są urwane flaki w wydechu
i proszę Cię nie pisz trrry , a może brry

:wink:
Super parchatek Super y60 :lol:

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » pn wrz 08, 2014 8:54 pm

Apel do mechaników!
Pomóżcie koledze rozwiązać problem tego
Janusz73 pisze:takie trrrrry
:)21
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Awatar użytkownika
Placek^

Post autor: Placek^ » pn wrz 08, 2014 9:15 pm

pawel abramczyk pisze:ja chrzanię Janusz bez urazy ale jesteś jakiś [cenzura] nie normalny
:)21 :)21 :)21
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe

Janusz73

Post autor: Janusz73 » wt wrz 09, 2014 3:29 am

Nie obrażam sie i faktycznie nie napisałem najwazniejszego,że to występuje tylko w trakcie jazdy.To jest coś z napędami,a nie silnikiem.Spód juz obejrzałem i wszystko jest w porządku.K.Sikorski o siłownikach ABS-u podaje instrukcja obsługi i dlatego o nich pisze.To nie może być coś oderwanego w bębnach hamulcowych,bo wyłaczenie i ponowne właczenie silnika rozwiązuje problem.Na ten przebieg (8 tyś.km) ta hałasliwa usterka pojawiła się mniej niż 10 razy i zawsze bardzo daleko od serwisu.Słusznie piszecie o srajtfonie,ale Panowie jak się jest daleko od domu,ruch na drodze taki,że nie można wysiąśc z samochodu,przed chwilą mineło się znak zakaz postoju i parkowania i jest jeszcze noc,a samochód wydaje takie dżwięki jakby miał się cały rozsypać to raczej o tym smartfonie się nie myśli.Najgorsze jest to,że ja tym samochodem jezdże sporadycznie ale powiedziałem siostrze,że jak znowu to się powtórzy to niech się kieruje do serwisu i nie wyłącza silnika tam fachowcy stwierdzą usterke.Tylko wątpie,że z tymi zgrzytami,odgłosami tarcia samochód przejedzie więcej niż 5 km.Jest na gwarancji i niech wymieniają co chcą.Za duże pieniądze kosztował ten samochód żeby trafił się w nim jakiś pet.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt wrz 09, 2014 10:14 am

Janusz73 pisze:Mówi sie "japońskie to niezawodne"
Chyba mówiło się we wczesnych latach 90.
Myślisz że japoński księgowy inaczej liczy niż niemiecki księgowy? :)21

Ja bym na twoim miejscu po wystąpieniu hałasu jechał aż coś się nie rozpadnie (najlepiej jeszcze zapiąć reduktor i sprzęgiełka i gaz do dechy - będą większe obciążenia), w końcu masz gwarancję.
Tylko przeczytaj najpierw wyłączenia gwarancji małym drukiem...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » wt wrz 09, 2014 12:53 pm

Kostuch masz racje.Ja w domu o tym też myślałem,a gdy ta usterka wyskoczyła mi w trasie to strach i emocje nie pozwalają na rozsądne myslenie.To jest odgłos zaczynający się od reduktora i biegnący w strone tylnego mostu.Tak jakby w czasie jazdy chciał,a nie mógł załaczyć się wał przedniego mostu i przecież tym steruje tutaj elektryka.Albo coś z ABS-em się dzieje-innej przyczyny nie widze.Tylko dlaczego dzieje to się na nierównościach i nie zapala się żadna kontrolka.Obejrzałem cały spód,reduktor,skrzynie mosty i nic nie znalazłem.Duża wtyka elektryczna przy reduktorze zamocowana jest prawidłowo.Właczanie przodu i biegów terenowych działa bez zarzutu.Faktycznie mogłem to sprawdzić jak zaczeło się to rzępolenie.Jeszcze nie moge skumać dlaczego wyłączenie silnika rozwiązuje ten problem?Podciśnieniami załaczane są tylko sprzęgiełka przodu,ale to nie one hałasują.Nawet zaznaczyłem położenie przedniego wału który w trakcie jazdy jest nieruchomy,jeżeli usterka znowu nastąpi i znaki zmienią położenie to już będe miał podejrzenia na elektryczną cewke przy reduktorze.

ogur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ogur » wt wrz 09, 2014 5:22 pm

witam. jaki mikser założyć do samca na gażniku w gume czy na gażnik,co jest lepsze w regulacji ? kończe gazowanie i niewiem naco się zdecydować.baniak wlazł 80l za siedzeniami przednimi między nadkola,najważniejsze jaka średnica zwężki?czy polecane do tej pojemności 30mm nie będzie zamulać?
gaz69 59r.samiec 90r 1,3 gażnik lpg 4,16 2"31/10,5/15

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » wt wrz 09, 2014 8:07 pm

no dobra Jasiu , tak poważnie mówiąc to twoje trrrryyy pojawia się przy jeździe do przodu więc łaskawie jak Ci się to pojawi ( nie ważne że zakaz ) zatrzymaj się i cofnij , jeżeli to TRRRRYYYYY
ustąpi to któreś sprzęgiełko się samoczynnie załącza

podjedź do jakiegoś rozgarniętego mechanika , lub serwisu i rozbierzcie je , przeczyść i załóż z powrotem

ciekawi mnie co robi TRRRRRYYYYY

Super parchatek Super y60 :lol:

Awatar użytkownika
NuVo

Post autor: NuVo » wt wrz 09, 2014 8:17 pm

TRRRRYYYYYtytka się poluzowała :)21
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » wt wrz 09, 2014 8:18 pm

Janusz73 pisze:Jeszcze nie moge skumać dlaczego wyłączenie silnika rozwiązuje ten problem?
Może dlatego że się tryby obracają.
Spróbuj np. zapiąć reduktor bez wciskania sprzęgła.
Usłyszysz takie trrrrrrrrrryyyyyyyyyy że :)11

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » wt wrz 09, 2014 8:40 pm

ogur pisze:witam. jaki mikser założyć do samca na gażniku w gume czy na gażnik,co jest lepsze w regulacji ? kończe gazowanie i niewiem naco się zdecydować.baniak wlazł 80l za siedzeniami przednimi między nadkola,najważniejsze jaka średnica zwężki?czy polecane do tej pojemności 30mm nie będzie zamulać?

ja dałem mikser na rurze zaraz przy gaźniku bez zwężki śmiga aż miło , średnica miksa zgodna z ori rura samca
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Janusz73

Post autor: Janusz73 » wt wrz 09, 2014 8:59 pm

Przecież pisałem,że dżwięk nie wydobywa sie z przodu.Hałas dobiega od reduktora i tylnego mostu.Paweł o tym samoczynnym załaczaniu sie sprzęgiełek sterowanych pneumatycznie juz wyczytałem na innym forum,podobno częsta usterka jakiegos zaworu.Ale wtedy obróci się przedni wał którego położenie mam zaznaczone i Twoja porada jest konkretna.Dziś jeszcze odkryłem,że w kapciach mam po 2,2 bara-tak nadmuchał serwis na zerowym albo fabryka.Może to zakłóca w jakiś sposób prace ABS-u?Ale czy ABS pracuje jak nie naciskasz pedału hamulca?Może nie wiem,że w Jmnym mam jakis inny system kontroli trakcji np.ESP :P .Ale raczej go nie mam.

meenia

Post autor: meenia » wt wrz 09, 2014 9:30 pm

viperecki pisze:
ogur pisze:witam. jaki mikser założyć do samca na gażniku w gume czy na gażnik,co jest lepsze w regulacji ? kończe gazowanie i niewiem naco się zdecydować.baniak wlazł 80l za siedzeniami przednimi między nadkola,najważniejsze jaka średnica zwężki?czy polecane do tej pojemności 30mm nie będzie zamulać?

ja dałem mikser na rurze zaraz przy gaźniku bez zwężki śmiga aż miło , średnica miksa zgodna z ori rura samca
Srednica zwezki to srednica miksera w srodku, nie ma zwezki=nie dziala na gazie. Ja mam 34mm i dziala ze snorkelem jak trzeba, na 30ce zalewalo
sj 425 606468554

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt wrz 09, 2014 10:34 pm

pawel abramczyk pisze:no dobra Jasiu , tak poważnie mówiąc to twoje trrrryyy pojawia się przy jeździe do przodu więc łaskawie jak Ci się to pojawi ( nie ważne że zakaz ) zatrzymaj się i cofnij , jeżeli to TRRRRYYYYY
ustąpi to któreś sprzęgiełko się samoczynnie załącza

podjedź do jakiegoś rozgarniętego mechanika , lub serwisu i rozbierzcie je , przeczyść i załóż z powrotem

ciekawi mnie co robi TRRRRRYYYYY

Bez sensu.
A skąd się bierze podciśnienie co by zapinało to sprzęgiełko?
Poza tym, jeżeli chce się zapiąc, to jest sprawne.
suzi4WD pisze: Spróbuj np. zapiąć reduktor bez wciskania sprzęgła.
A co zmienia wciśnięcie sprzęgła? :roll:

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt wrz 09, 2014 10:37 pm

meenia pisze: Srednica zwezki to srednica miksera w srodku, nie ma zwezki=nie dziala na gazie. Ja mam 34mm i dziala ze snorkelem jak trzeba, na 30ce zalewalo
A ja mam 38 i jest za ubogo. Za małe podciśnienie się robi i nie wysysa wystarczającej ilości gazu.
Muszę sobie zwężkę zwęzić...

meenia

Post autor: meenia » śr wrz 10, 2014 8:15 am

Kostuch pisze:
meenia pisze: Srednica zwezki to srednica miksera w srodku, nie ma zwezki=nie dziala na gazie. Ja mam 34mm i dziala ze snorkelem jak trzeba, na 30ce zalewalo
A ja mam 38 i jest za ubogo. Za małe podciśnienie się robi i nie wysysa wystarczającej ilości gazu.
Muszę sobie zwężkę zwęzić...
Wsadz pasek blaszki pod mikser i gotowe :)21
sj 425 606468554

Awatar użytkownika
ostrokolowo

Post autor: ostrokolowo » śr wrz 10, 2014 8:40 am

Janusz73 pisze:Przecież pisałem,że dżwięk nie wydobywa sie z przodu.Hałas dobiega od reduktora i tylnego mostu.Paweł o tym samoczynnym załaczaniu sie sprzęgiełek sterowanych pneumatycznie juz wyczytałem na innym forum,podobno częsta usterka jakiegos zaworu.Ale wtedy obróci się przedni wał którego położenie mam zaznaczone i Twoja porada jest konkretna.Dziś jeszcze odkryłem,że w kapciach mam po 2,2 bara-tak nadmuchał serwis na zerowym albo fabryka.Może to zakłóca w jakiś sposób prace ABS-u?Ale czy ABS pracuje jak nie naciskasz pedału hamulca?Może nie wiem,że w Jmnym mam jakis inny system kontroli trakcji np.ESP :P .Ale raczej go nie mam.
Ciśnienie w kołach raczej nie ma wpływu na pracę ABS (no chyba że w jednym masz 2,2 a w pozostałych 0,5)
ABS jako układ elektroniczny to chyba działa cały czas ale pompa czyli to co generuje hałas i powoduję, że koła się nie blokują włącza się dopiero po wciśnięciu hebla (i wykryciu zablokowania koła) chyba... :)
Jest Vitara :)21
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr wrz 10, 2014 9:43 am

meenia pisze: Wsadz pasek blaszki pod mikser i gotowe :)21
Za łatwe... :)21
Żeby dobrze ssało, powinien być odpowiedni profil zwężki.

meenia

Post autor: meenia » śr wrz 10, 2014 9:45 am

Kostuch pisze:
Przy geometrii dolotu z kibelrurek blaszka to pikus :)21 zamontowalem takich setki i dzialaja jak trzeba.
sj 425 606468554

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr wrz 10, 2014 9:51 am

meenia pisze:
Kostuch pisze:
Przy geometrii dolotu z kibelrurek blaszka to pikus :)21 zamontowalem takich setki i dzialaja jak trzeba.
Teraz mam częściowo zaklejony dolot taśmą izolacyjną i też działa jak trzeba :)21
Prowizorka najtrwalszą rzeczą na tym świecie :lol:

mopel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mopel » śr wrz 10, 2014 1:50 pm

Mam pytanie odnośnie przełożeń...
Suzuki Jimny silnik 1.3 82km, reduktor od samuraia 1.0, 5.125 w mostach(przód samurai tył vitara z blokada) i 30" nalewka simexa -tak jest obecnie i nie mogę narzekać, ale jednak zawsze mało więc jest pomysł żeby wrzucić 33" silverstona i tu pada pytanie czy konieczna jest zmiana reduktora na 4.16 czy może stary zestaw da radę? (jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia z takim zestawem to chętnie posłucham, oczywiście filmiki jak to jeździ też mile widziane ;) )
Z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
Wiarus

Post autor: Wiarus » śr wrz 10, 2014 2:28 pm

Nic prostszego - pożycz od kogoś 33 i się przejedź.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » śr wrz 10, 2014 4:48 pm

Kostuch pisze:
suzi4WD pisze: Spróbuj np. zapiąć reduktor bez wciskania sprzęgła.
A co zmienia wciśnięcie sprzęgła? :roll:
Zajrzyj do instrukcji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”