resory do SJ 413

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
tanto

Re: resory do SJ 413

Post autor: tanto » pn sie 01, 2011 9:02 am

Dwa pytania - czy jest gdzieś opis/porównanie różnych resorów do SJ/Samuraia wraz wyszczególnieniem koniecznych modyfikacji w stosunku do serii (dłuższe amortyzatory, wywalenie stabilizatora itp)?

Czy można bezproblemowo zastąpić pióro główne tylnego seryjnego resora jakimś innym?

W związku z drobną usterką muszę wymienić w trybie pilnym pióro i szukam alternatywnego rozwiązania gdyby okazało się że będzie problem z zakupem oryginału.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn sie 01, 2011 9:46 am

tanto pisze:Dwa pytania - czy jest gdzieś opis/porównanie różnych resorów do SJ/Samuraia wraz wyszczególnieniem koniecznych modyfikacji w stosunku do serii (dłuższe amortyzatory, wywalenie stabilizatora itp)?

Czy można bezproblemowo zastąpić pióro główne tylnego seryjnego resora jakimś innym?

W związku z drobną usterką muszę wymienić w trybie pilnym pióro i szukam alternatywnego rozwiązania gdyby okazało się że będzie problem z zakupem oryginału.
W trybie pilnym miałem wstawiony łom obwiązany pasem transportowym i dało się kilkaset km przejechać :)21
Kolega miał od 126p resor wsadzony.

A to Mazur zwinął geszeft, że jakiś problem z piórem? :roll:
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » pn sie 01, 2011 2:21 pm

Miałem ten luksus że resor postanowił się złamać w wiosce, jakieś 300 m od warsztatu samochodowego, potem podnośniczek, kawał solidnego płaskownika i w drogę. Tylko za słabo most ściągnąłem i cofnął się o jakieś 3-4 cm, trzeba było okrakiem pojechać w paszczę lwa - tzn. do miejscowości w której odbywał się jarmark mocno obstawiony przez policję na rogatkach i kilku lotnych :-/

Nie wiem dlaczego, ale byłem przekonany że Mazur ma w ofercie tylko dłuższe od standardowych :oops: Nie jest to tak po taniości jak bym chciał (w niedalekich planach wymiana całego zawieszenia więc są opory do inwestowania), ale niewątpliwą zaletą jest dostępność towaru od ręki.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

Awatar użytkownika
Mazur

Post autor: Mazur » czw wrz 15, 2011 10:06 am

Kostuch pisze:
A to Mazur zwinął geszeft, że jakiś problem z piórem? :roll:

:)21
biuro@partner4x4.pl 600-017290
...a wódka nie ma smakować ma sponiewierać

Awatar użytkownika
grandvoyager1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: grandvoyager1 » wt wrz 27, 2011 8:24 pm

Polecam resory z Trabanta, na tył bez przeróbek, na przód też nie dużo roboty.
Samurai

Awatar użytkownika
Wilku
Kontaktowanie:

Post autor: Wilku » śr wrz 28, 2011 10:24 pm

Ja pęknięte pióra pomocnicze zastępuje z resorów z Tarpana (stary typ Żuka, Warszawy). Pęknięte pióro główne zastąpiłem nowym od Mazura i jak na razie wszystko gra. Moim zdaniem nie ma co więcej rzeźbić z resorami. Zainwestować można jedynie w amory - będzie jakiś z tego efekt.

pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”