Blokada Samurai jak ARB

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Re: Blokada Samurai jak ARB

Post autor: Salata123 » śr lut 24, 2010 8:54 pm

Zibi pisze: Teraz może porównanie cen

blokada arb 3700, przyciski 3x40, przewód 50, wiązka 230, kompresor 700 = 4800, ( jak się mylę poprawcie)

"zamiennik" - cały kompletny 3200

W takiej konfiguracji różnica cenowa odpowiednia

Teraz w sklepiku jest jakaś promocja cenowa więc różnica jest mniejsza ale i tak jest to prawie 30%. Pewnie, że gdyby było to pół na pół było by lepiej.

Mylisz się :)21

w tutejszym sklepie za kompletną blokadę z kompresorem i wszystkim co do montażu potrzebne zapłacisz 3647 brutto :)21 piszę o RD88

Fakt, że jest promocja w sklepie, ale z tego powodu należy się cieszyć a nie płakać
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr lut 24, 2010 8:55 pm

4 tyś za komplet z komresorem ?? Nie ma szans na taką cenę, nawet nie czekaj.

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » śr lut 24, 2010 9:00 pm

kompresor: http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/94/2199.html Super cena: 665.00 zł (brutto)

blokada: http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/97/4715.html Super cena: 2982.00 zł (brutto)

przecież z palca sobie tych cen nie wyssałem :)21

taki zestaw jak powyżej to dokładnie to co można kupić jako chiński zestaw "wszystko w jednym"

przepraszam, nie taki sam - w powyższym zestawie nie ma przewodu do pompowania kół - w chińczykach jest :)21 ale badziewny, taki sam jak w kompresorach viar :)21
Suzuki SJ 410
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr lut 24, 2010 9:06 pm

Spoko, nie zauważyłem że jest wiązka, już poprawiłem się ( wzrok już nie ten :D ). No przy promocji różnica cenowa już nie jest taka wyraźna, czuję powiew obniżek. :)2

http://wyciagarki.pl/sklep/product_info ... cts_id/383
Ostatnio zmieniony śr lut 24, 2010 9:12 pm przez Zibi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
st.Medard
Kontaktowanie:

Post autor: st.Medard » śr lut 24, 2010 9:09 pm

Wiosna idzie :)21 i to jest argument za ARB
Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"

Awatar użytkownika
st.Medard
Kontaktowanie:

Post autor: st.Medard » śr lut 24, 2010 9:19 pm

Ale te przyciski ARB to tylko same klapki :)21 :)21 :)21 Dżizus

Ciekawe czy jutro rano w godzinach pracy sklepu dalej będą te ceny w sklepie4x4 :)21 Następnym razem jak coś będę chciał kupić trzeba podpuścić sprzedających na forum. :)21 jednak konkurencja dobrze wpływa na ceny. :)21
Ostatnio zmieniony śr lut 24, 2010 9:23 pm przez st.Medard, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr lut 24, 2010 9:23 pm

Jak same klapki? bo nie rozumiem? kompletne przyciski są z całą elektryką.

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » śr lut 24, 2010 9:24 pm

a tu kompresory:

ARB
Obrazek
kopia ARB`a
Obrazek

kto widzi różnicę? :)21
Suzuki SJ 410
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » śr lut 24, 2010 9:24 pm

Zibi pisze:4 tyś za komplet z komresorem ?? Nie ma szans na taką cenę, nawet nie czekaj.
Widzisz.... jest takie powiedzenie: cierpliwy to i kamien ugotuje.
Jak slusznie wczesniej zostalo napisane kiedys windy tez kosztowaly 3500. Pozniej ceny sukcesywnie kucaly i oparly sie na poziomie 1500zl. A ja swoja kupilem u niemcow za 200 ojro, co w przeliczeniu na nasze dawalo wtedy 650zl. A ze jezdze tam dosc czesto to transport gratis i w razie czego gwarancja sa zalatwiane bezproblemowo. Mysle, ze i tu doczekamy sie normalnej ceny za podrobke.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
Łosiowy

Post autor: Łosiowy » śr lut 24, 2010 9:25 pm

Zibi pisze:Jak same klapki? bo nie rozumiem? kompletne przyciski są z całą elektryką.
Bo to totalny chinol z guziorami od oryginalnego zestawu :)21

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr lut 24, 2010 9:26 pm

Przecież widoczna na pierwszy rzut oka. Ten u góry ma pudełko :D
Bo to totalny chinol z guziorami od oryginalnego zestawu
Mylisz się, na elektryce pisze "made in mexico"
Ostatnio zmieniony śr lut 24, 2010 9:28 pm przez Zibi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
st.Medard
Kontaktowanie:

Post autor: st.Medard » śr lut 24, 2010 9:27 pm

Na stronie escape blokada- podróba, kompresor- podróba tylko klapki przypinane do przycisków ARB :)21 :)21 :)21 Czy jest inaczej.

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » śr lut 24, 2010 9:28 pm

na wyraźną prośbę mogę usunąć pudełko ze zdjęcia, żeby nie miliło :)21
Suzuki SJ 410
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » śr lut 24, 2010 9:29 pm

st.Medard pisze:Na stronie escape blokada- podróba, kompresor- podróba tylko klapki przypinane do przycisków ARB :)21 :)21 :)21 Czy jest inaczej.
jest inaczej, te przyciski już są w zestawie. nikt ich w polsce nie dokłada :)21
Suzuki SJ 410
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr lut 24, 2010 9:34 pm

Kolego Medard - ja uczciwie mówię i piszę, że nie jest to orginał. Ale nie zarzucaj mi, że dokładam orginalne klapki do zestawu. Takie przychodzą komplety, blokady w osobnych pudłach + włącznik, elektryka, drugi włącznik i kompresor w drugim. Na elektryce pisze, że wyprodukowano w meksyku, są jakieś tam numery atesty bóg wie jeszcze co. Możemy sobei zartować ale na poziomie - nie produkuję jakiś naklejek, nalepek, przycisków i klapek. Każdy towar ma swojego klienta, więc nie musze stosować sztuczek, patrzę ludziom prosto w oczy. A że konkurencja jest potrzebna widzisz po spadających cenach.

Awatar użytkownika
st.Medard
Kontaktowanie:

Post autor: st.Medard » śr lut 24, 2010 9:36 pm

Salata123 pisze:na wyraźną prośbę mogę usunąć pudełko ze zdjęcia, żeby nie miliło :)21
Przez ten rozbłysk światła akurat słabo widać. :)21 akurat na napisie gdzie powinno być ARB :)21

Awatar użytkownika
st.Medard
Kontaktowanie:

Post autor: st.Medard » śr lut 24, 2010 9:57 pm

Kolego Zibi- sorry, ale z oferty sklepu escape nie wynika, że jest to blokada nie wyprodukowana przez ARB. Oznaczenie modelu RD88 jak oznaczenie oryginalnego ARB. Z wyglądu niczym się nie różni ani blokada, ani kompresor ( flesz na miejscu napisu na oryginale ARB) a na pewno dla nie wprawnej osoby tak jak np. ja. A wielkie przyciski z logo ARB sugerują, że wszystko jest ARB. Wydaje mi się, że jak ktoś się zasugeruje ceną a nie ma w ręku dla porównania oryginału może się pomylić. Ale to tylko moje zdanie.

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » śr lut 24, 2010 10:03 pm

Zibi pisze:
blokada arb 3700, przyciski 3x40, przewód 50, wiązka 230, kompresor 700 = 4800, ( jak się mylę poprawcie)

"zamiennik" - cały kompletny 3200

W takiej konfiguracji różnica cenowa odpowiednia

Teraz w sklepiku jest jakaś promocja cenowa więc różnica jest mniejsza ale i tak jest to prawie 30%. Pewnie, że gdyby było to pół na pół było by lepiej.
Mylisz sie , wiec cie poprawiam :) Gdy kupujesz blokade ARB to dostajesz :
-blokade
-elektrozawór
-wszystkie potrzebne złączki
-przycisk
-przewód
wiązke robisz za równowartość 10 pln , i to lepsza niz ta chinska. Kompresor kupujesz jaki chcesz - do obslugi szpery mozesz nawet pompke do roweru zaadoptować (u mnie taka własnie jezdzi na wypadek gdyby ten kompresor za 80 pln padl , ale na zlosc nie chce pasc wiec pompka do roweru nie uzywana) . To primo. Secundo szpera kosztuje w normalnym zakupie 3000 pln , a jak dobrze pokminisz i poszukasz tak jak ja kupisz i za 2500. Wiec zakup chinola ma sens jak juz wspominalem tylko w Polsce , gdzie znajdzie sie klient ktory za podróbę zapłaci tyle samo co za oryginał. I Ty jako dystrybutor weź się w końcu na odwagę , rozbierz szperę i sobie ją pooglądaj , szczególnie najważneijsze elementy takie jak przesuwka i koronki. Porównaj je do oryginału i może przestaniecie w końcu pieprzyć głupoty. Koronka w chinolu wygląda jak marny odlew i pęka jak pierwsza. A przesuwka jest zrobiona z kociego moczu - jak porównasz ją z arabowską nie będziesz miał wątpliwości. Następnie weź śrubokręt i zrób ryse na oryginalnym arabie i na chinolu . Chinol jest twardy , arab dość miękki. I na pierwszy rzut okaz zobaczyc mozna jeszcze jedno - kontrole jakości. Kazdy arab ma znak ręcznej kontroli jakości , na chinola nie widać śladu by ktokolwiek sprawdzał daną sztukę. Arab jest sprawdzany - każda sztuka. Nie wspominam już o jakości uszczelnień , które zaczną pewnie dawać w kość po roku użytkowania gdy szpery nie będziemy mogli zapiąć bo ciśnienie będzie uciekało. Dodać do tego jeszcze wystarczy cene i robi sie absurd.

p.s. Jak mozna pomylic oryginal z podróbą ?? Oryginał jest zapakowany w oryignalny , specyficzny karton .
edit : teraz sobie przypomnialem - w oryginale tez jest wiązka przecież ;)
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek ;)

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr lut 24, 2010 10:17 pm

Co do opisu w sklepie, jest dość wyraźny ale ok poprawię, choć i tak z każdym klientem rozmawiam osobiście jak lub pracownicy przez telefon i każdy jest uprzedzony, ze to nie jest orginalny arb.

Co do pozostałych zarzutów - zdarzało mi się, ze warsztaty wracały kompresory zakupione przez klienta, "bo musi być arb" inne nie załaczą. Ok - skoro piszesz, ze inny pasuje nie polemizuję. Nie wiem natomiast z jakimi "podróbami" ty miałes do czynienia bo już chociażby z tego tematu wynika, ze są różne zestawy. Ten o którym ja mam wiedzę "organoleptyczną" zapakowany jest nawet w takie samo jak to piszesz specyficzne pudełko, tyle, że zamiast nalepki ARB RD88 pisze tylko RD88. I takie też oznaczenie ma blokada na korpusie. Wynika więc z tego, że mówimy o dwóch różnych "podróbach".

Nie sugeruj forumowiczom, że coś co normalnie kosztuje 3700, na promocji 2900 kupisz za 2500. Bo nie każdy ma takie dojście.
Za tydzień dwa będe montował do swojej suzy i wtedy zobaczymy.

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » śr lut 24, 2010 10:30 pm

Zibi pisze:Co do opisu w sklepie, jest dość wyraźny ale ok poprawię, choć i tak z każdym klientem rozmawiam osobiście jak lub pracownicy przez telefon i każdy jest uprzedzony, ze to nie jest orginalny arb.

Co do pozostałych zarzutów - zdarzało mi się, ze warsztaty wracały kompresory zakupione przez klienta, "bo musi być arb" inne nie załaczą. Ok - skoro piszesz, ze inny pasuje nie polemizuję. Nie wiem natomiast z jakimi "podróbami" ty miałes do czynienia bo już chociażby z tego tematu wynika, ze są różne zestawy. Ten o którym ja mam wiedzę "organoleptyczną" zapakowany jest nawet w takie samo jak to piszesz specyficzne pudełko, tyle, że zamiast nalepki ARB RD88 pisze tylko RD88. I takie też oznaczenie ma blokada na korpusie. Wynika więc z tego, że mówimy o dwóch różnych "podróbach".

Nie sugeruj forumowiczom, że coś co normalnie kosztuje 3700, na promocji 2900 kupisz za 2500. Bo nie każdy ma takie dojście.
Za tydzień dwa będe montował do swojej suzy i wtedy zobaczymy.
Moze i sa rozne , ale mowie o tej ktora sprzedajesz Ty . Nie jest zapakowana w identyczne do ARB opakowanie ;) Co do kompresora. Nawet w instrukcji jest napisane , iz to co jest potrzebne do zalaczenia bloakdy to nie kompresor arb , tylki cisnienie 5.2 atmosfery ;) Moze trudno w to uwierzyc , ale to nie kompresor zalacza blokade , tylko gaz podany pod cisnieniem , wg producenta ponad 5 barow , ale nie wiekszy niz bodajze 7 barow , a wg naszych testow juz 2 bara zalaczaja szpere. Nie sugeruje forumowiczom ze cos normalnei kosztuje 3700. Bo w jednym sklepie to co kosztuje ponad 4000 , a w innym kosztuje 3000 i nic w tym dziwnego - wolny rynek. W sklepie w ktorym kupowalem normalnie kosztuje 3000 pln , w promocji kupilem za 2500 i nie jestem wyjatkiem , kilka osob w tym czy w innym sklepie zanabylo za tyle. A znam sklep ktory sprzedaje po 2700 - i skoro ty mozesz sie tu reklamowac bez bana to wkleje link ktory moze zakonczy ta mizerna dyskusje ;) http://www.4x4maniac.com/product_info.p ... ucts_id=90
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
st.Medard
Kontaktowanie:

Post autor: st.Medard » śr lut 24, 2010 10:51 pm

No to mamy lidera 2700zł brutto za ARB RD88, do tego orginalny kompresor za 560 zł brutto i mamy 3260 za ORYGINAŁ. Chyba kupię podróbę. :)21

i to moi sąsiedzi z okolic Gdańska, kolega kupował u nich dwie blokady.

Mod powinien ten wątek zawiesić na stałe, ale jak znam życie to go jutro nie będzie. I nie chodzi mi o moderatora. :)21

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » czw lut 25, 2010 3:46 pm

Zun jak dla mnie bomba :)21
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » czw lut 25, 2010 5:09 pm

KSikorski pisze:
A dlaczego KAM a nie ARB?
:)21
ARB to sama blokada, do której trzeba dokupić kompresor, chińska z kompresorem i wszystkim 3200zł.

KAM to blokada (4satelity), wzmocnione półosie, zmiana łożyskowania tylnych kół, całe sterowanie, nie potrzebuje żadnego kompresora, @Dmieszczowi się sprawdza. Cena 495 funtów za wszystko, czyli około 2300zł za wszystko. Ciocia w Londynie kupi i po sprawie :-) Intensywnie myślę nad tym w kontekście czasów po włożeniu silnika.

A orientujesz sie czy KAM dostepny jest rowniez do przodu?
na stronie KAM-a cos pisza o jan 2010 ale nie pisza do jakiego modelu :roll:
Jezeli tak to podaj jakies linka gdzie mozna zasięgnąć informacji :D
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » czw lut 25, 2010 9:59 pm

Informacje mam tylko ze strony KAMdiffs. W sprzedaży jest tylko tylna, ale zastanowiłbym się czy dałoby się ją włożyć na przód z zastosowaniem grubszych półosiek. (w sumie nie patrzyłem nigdy jak się kręcą wały, więc nie wiem czy wtedy przednie i tylne koła nie kręciłyby się w przeciwnych kierunkach).
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » czw lut 25, 2010 10:22 pm

KSikorski pisze:Informacje mam tylko ze strony KAMdiffs. W sprzedaży jest tylko tylna, ale zastanowiłbym się czy dałoby się ją włożyć na przód z zastosowaniem grubszych półosiek. (w sumie nie patrzyłem nigdy jak się kręcą wały, więc nie wiem czy wtedy przednie i tylne koła nie kręciłyby się w przeciwnych kierunkach).
Ke ???????? Koła będą się kręcić tak jak powinny , bo niby czemu by nie miały :o . Problem tylko skad weźmiesz półosie które będą współpracować z kamowska szperą. To jest powód dlaczego u nas z przodu jest arab (zreszta tylny standardowo , i koła się kręcą w dobrym kierunku :)21 ) a nie blokada na kształt kamowskiej czy tez oryginalnej suzukowskiej tak jak mamy zrobioną z tyłu. Bo nie ma półosi szczególnie wzmacnianych do przodu z wydłużonym wieloklinem pod przesuwkę
Świszcząca Suka Stage I

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”