Sprezyny i wahacze w samuraiu - co i jak

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
ŁeLeK

Re: Wahacze PILNE!!!

Post autor: ŁeLeK » czw lip 29, 2010 10:29 am

Z tego co widzę to ciężko dostać. A jak już to 550zł za dwie IronMana
4x4 Tczew

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » czw lip 29, 2010 7:45 pm

milas pisze:zamaist felicji daj z hondy crv sa dluzsze i zdecydowanie mocniejsze

jaki maja skok ?? na zdjecia wyglada raczej na krotszy , alemoze to zludzenie ??
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek ;)

zibi700
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zibi700 » pt lip 30, 2010 12:35 pm

a co panowie sądzą żeby zamiast sprężyn dać [nie znam fochowej nazwy] pompowane poduchy.widziałem taki wynalazek na zdjęciach z tego co się orjętowałem cena jednej poduchy do dostawczaka to koszt około 100zł.

Awatar użytkownika
Art_ZGL

Post autor: Art_ZGL » pt lip 30, 2010 1:05 pm

zibi700 pisze:a co panowie sądzą żeby zamiast sprężyn dać [nie znam fochowej nazwy] pompowane poduchy.widziałem taki wynalazek na zdjęciach z tego co się orjętowałem cena jednej poduchy do dostawczaka to koszt około 100zł.
Policz jeszcze do tego resztę, czyli; wezyki, szybkozlaczki, kompresor, pojemnik(butle) na sprezone powietrze, zawory, wlaczniki i pewnie cos jeszcze dojdze. Liczac optymistyczne to 1000
Vitara1.6 8v 90r.Zawiecha +4", bodylift +2", KL-71 31", 4.24, LockRight-tyl, cdn.

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » pt lip 30, 2010 6:13 pm

Art_ZGL pisze:
zibi700 pisze:a co panowie sądzą żeby zamiast sprężyn dać [nie znam fochowej nazwy] pompowane poduchy.widziałem taki wynalazek na zdjęciach z tego co się orjętowałem cena jednej poduchy do dostawczaka to koszt około 100zł.
Policz jeszcze do tego resztę, czyli; wezyki, szybkozlaczki, kompresor, pojemnik(butle) na sprezone powietrze, zawory, wlaczniki i pewnie cos jeszcze dojdze. Liczac optymistyczne to 1000
Przesadzasz. Jezeli ma to byc sterowane recznie to najprostszy zestaw do sterowania bedzie kosztowal kilkadziesiat zlotych. Butle robisz ze zlomu - najlepiej ze starej gasnicy (ja mam taka zrobioną) wezyk kosztuje 2pln za metr pneumatyczny , zlaczki kosztują od 2 do 5 pln . Najgorzej z kompresorem. Albo zakupic na allegro kompresor z mercedesowskiego airmatica , albo z jakiegos innego zawieszenia pneumatycznego . Nie mowie ze nie uciagnie kompresor chinski z allegro za 80 pln , kwestia tego jak intensywnie system bedzie wykorzystywal zapas powietrza. Standardowo w takim np dostawczaku nabijasz powietrze do miecha np na stacji paliw pod dane obciazenie i auto jedzie w trase - sprezyna gazowa sobie pracuje. Rozladujesz auto to spuszczasz cisnienie i wracasz. W terenowce chcialbo sie miec jakas kontrole nad tym. Trzeb to by bylo wszystko potestowac.
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Art_ZGL

Post autor: Art_ZGL » pt lip 30, 2010 6:41 pm

Zun pisze:
Art_ZGL pisze:
Przesadzasz. Jezeli ma to byc sterowane recznie to najprostszy zestaw do sterowania bedzie kosztowal kilkadziesiat zlotych. Butle robisz ze zlomu - najlepiej ze starej gasnicy (ja mam taka zrobioną) wezyk kosztuje 2pln za metr pneumatyczny , zlaczki kosztują od 2 do 5 pln . Najgorzej z kompresorem. Albo zakupic na allegro kompresor z mercedesowskiego airmatica , albo z jakiegos innego zawieszenia pneumatycznego . Nie mowie ze nie uciagnie kompresor chinski z allegro za 80 pln , kwestia tego jak intensywnie system bedzie wykorzystywal zapas powietrza. Standardowo w takim np dostawczaku nabijasz powietrze do miecha np na stacji paliw pod dane obciazenie i auto jedzie w trase - sprezyna gazowa sobie pracuje. Rozladujesz auto to spuszczasz cisnienie i wracasz. W terenowce chcialbo sie miec jakas kontrole nad tym. Trzeb to by bylo wszystko potestowac.
Podliczjac to mialem na mysli nowy kompresor i butle. 400PLN to same miechy. Kompresor z merca to tez spory wydatek(usredniajac ceny to 5 stowek trzeba liczyc)
Vitara1.6 8v 90r.Zawiecha +4", bodylift +2", KL-71 31", 4.24, LockRight-tyl, cdn.

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » pt lip 30, 2010 7:51 pm

Miałem dodać fotki wieć wrzucam co nieco jednak robione w tempie i jakosc kuleje trochę. Nie zwracajcie uwagi na wycięcie w mostku pod mocowaniem koncówki panharda było inaczej ale klucz nie chciał tam wejść wiec jest jak jest, bedzie poprawka.
http://kacperstachowicz.fotosik.pl/albumy/775733.html
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » pt lip 30, 2010 9:17 pm

Stachu-80 pisze:Miałem dodać fotki wieć wrzucam co nieco jednak robione w tempie i jakosc kuleje trochę. Nie zwracajcie uwagi na wycięcie w mostku pod mocowaniem koncówki panharda było inaczej ale klucz nie chciał tam wejść wiec jest jak jest, bedzie poprawka.
Co ma na celu tak wąskie rozstawienie sprężyn ??
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pt lip 30, 2010 10:14 pm

zmniejszenie stabilności ?? czy dodatkowe obciążenie mostów siłami gnacymi je w 2/3 długości w punkcie podporu sprężyny??
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Robsik

Post autor: Robsik » pt lip 30, 2010 10:28 pm

Stachu pewnie chciał większy wykrzyż, tylko trzeba było amory też tak wąsko dać :lol:
Plaskata Vitarka V6 z 32" simexem ;)

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » sob lip 31, 2010 6:25 am

Zun pisze:
Stachu-80 pisze:Miałem dodać fotki wieć wrzucam co nieco jednak robione w tempie i jakosc kuleje trochę. Nie zwracajcie uwagi na wycięcie w mostku pod mocowaniem koncówki panharda było inaczej ale klucz nie chciał tam wejść wiec jest jak jest, bedzie poprawka.
Generalnie za i przeciw bylo pare . Przeciw znajomy mial sprezyny na zewnatrz ramy i bardzo pieknie tarły one o kolo przy maks wykrzyżu, przeciw nr 2 pod ramą a mostem stal by kretyńsko wysoko i trzeba było by ciąć sprężynę na długości a nie chodzi o to by byla krótka tylko maks dluga, po trzecie gr tak ma, toyota lj , jimny, pajero, frontera tez ( no moze to nie jest idealny przykład z oplem) wiec czemu srajtek ma mieć inaczej.
To ze wy macie inaczej nie znaczy ze to jedyny słuszny pomysł.

Awatar użytkownika
Bartex

Post autor: Bartex » sob lip 31, 2010 7:43 am

Stachu-80 pisze: To ze wy macie inaczej nie znaczy ze to jedyny słuszny pomysł.

:)2 :)2
Bartek

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » sob lip 31, 2010 8:22 am

Stachu-80 pisze:
Zun pisze:
Generalnie za i przeciw bylo pare . Przeciw znajomy mial sprezyny na zewnatrz ramy i bardzo pieknie tarły one o kolo przy maks wykrzyżu, przeciw nr 2 pod ramą a mostem stal by kretyńsko wysoko i trzeba było by ciąć sprężynę na długości a nie chodzi o to by byla krótka tylko maks dluga, po trzecie gr tak ma, toyota lj , jimny, pajero, frontera tez ( no moze to nie jest idealny przykład z oplem) wiec czemu srajtek ma mieć inaczej.
To ze wy macie inaczej nie znaczy ze to jedyny słuszny pomysł.
To jest bardzo dobry argument :)21 Ale nie do mnie , ja niemialem zadnego z rozwiazan ktore bylo tu poruszane ;)
Zadne z tych aut ktore wymieniles nie ma tak waskiego rozstawienia sprezyn jak ty masz (jimni ma prawie tak wasko jak Ty - ale to zaden argument , bo myslalem ze za zadnie miales ulepszyc wlasnosci auta , a nie pogorszyc ;) to zxe jimni tak ma to nie znaczy ze to jedyna sluszny pomysl ;) )- z prostego powodu - zaden producent nie lubi jak klienci przywożą pod salony pogniecione dachem auta ;) .
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » sob lip 31, 2010 9:06 am

znajomy miał podobnie jak Ty - "w ramie" i przeniósł je na zewnątrz. Za ba rdzo auto sie bujało. A to żeby nie tarły można rozwiązać felgami z większym odsadzeniem.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » sob lip 31, 2010 3:13 pm

Adam.Ż pisze:znajomy miał podobnie jak Ty - "w ramie" i przeniósł je na zewnątrz. Za ba rdzo auto sie bujało. A to żeby nie tarły można rozwiązać felgami z większym odsadzeniem.

a ja popieram Adama :)2 u nas wszystkie spring sucze mają inne patenty na mocowanie sprężyn i amorow ale springi na zewnątrz ramy i amory wewnątrz ramy sprawdzają sie najlepiej
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » sob lip 31, 2010 7:42 pm

Adam.Ż pisze:znajomy miał podobnie jak Ty - "w ramie" i przeniósł je na zewnątrz. Za ba rdzo auto sie bujało. A to żeby nie tarły można rozwiązać felgami z większym odsadzeniem.
Mam et -35 wiekszego odsadzenia nie spotkalem do suki, pewnie powiecie ze mozna dystanse owszem mozna, ale to jest rozwiazanie nader dyskusyjne. Pojeździmy zobaczymy.

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » sob lip 31, 2010 7:59 pm

to przy takim et spokojnie powunny sie zmieścić na zewnątrz ramy.
Tzn mieszczą sie tak sprężyny od focusa kombi.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » sob lip 31, 2010 8:06 pm

Ja ma od felci kombi, powiem tak pozostał orginalny tzw.parapecik od odboju przy maks wykrzyzu opona mija go o 2-3 cm wiec nie jest to dużo gniazdo sprężyny mam tak mysle okolo 80 -90 mm musiałbym zmierzyć przy wstepnych pomiarach uwzględniałem fakt umiejscowienia na zewnątrz ramy zeby było ok sprezyna musiala by powedrowac na 2-3 cm pod ramę , no a wtedy stałby naprawdę wysoko.

Awatar użytkownika
szerokimost

Post autor: szerokimost » sob lip 31, 2010 11:14 pm

a nie warto było przy okazji tego motania springów troszkę mostu wzmocnić/obspawać ?
Samiec

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » ndz sie 01, 2010 2:20 am

masz 413 więc wąskie mosty - tak?
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » ndz sie 01, 2010 2:22 am

już widzę na fotkach - masz szerokie.
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Michal_R
Kontaktowanie:

Post autor: Michal_R » ndz sie 01, 2010 2:57 pm

Stachu-80 pisze:Ja ma od felci kombi, powiem tak pozostał orginalny tzw.parapecik od odboju przy maks wykrzyzu opona mija go o 2-3 cm wiec nie jest to dużo gniazdo sprężyny mam tak mysle okolo 80 -90 mm musiałbym zmierzyć przy wstepnych pomiarach uwzględniałem fakt umiejscowienia na zewnątrz ramy zeby było ok sprezyna musiala by powedrowac na 2-3 cm pod ramę , no a wtedy stałby naprawdę wysoko.

Spring wewnątrz ramy – kupa :)21 , na zewnątrz – obciera :)21 , pod ramą - za wysoko :)21 .

A da się to pomotać tak, że auto jest stabilne i przy metrowym wykrzyżu nic nie obciera :wink:

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » ndz sie 01, 2010 7:58 pm

Michal_R pisze:
Stachu-80 pisze:Ja ma od felci kombi, powiem tak pozostał orginalny tzw.parapecik od odboju przy maks wykrzyzu opona mija go o 2-3 cm wiec nie jest to dużo gniazdo sprężyny mam tak mysle okolo 80 -90 mm musiałbym zmierzyć przy wstepnych pomiarach uwzględniałem fakt umiejscowienia na zewnątrz ramy zeby było ok sprezyna musiala by powedrowac na 2-3 cm pod ramę , no a wtedy stałby naprawdę wysoko.

Spring wewnątrz ramy – kupa :)21 , na zewnątrz – obciera :)21 , pod ramą - za wysoko :)21 .

A da się to pomotać tak, że auto jest stabilne i przy metrowym wykrzyżu nic nie obciera :wink:

Wszystko jest kwestią gustu i znalezienia kompromisu, narazie jestem zadowolony bo nie mam resorów i komfort sie poprawil znacznie, jak okaze się ze nie gra to cos pomyslę aby to poprawić.

kozioU

Post autor: kozioU » ndz sie 01, 2010 8:09 pm

Adam.Ż pisze:to przy takim et spokojnie powunny sie zmieścić na zewnątrz ramy.
Tzn mieszczą sie tak sprężyny od focusa kombi.
Wiesz coś może jak robią te springi? Miałem pomysł coby to do vitary długiej na tył założyć.

Awatar użytkownika
Bartex

Post autor: Bartex » pn sie 02, 2010 7:31 am

Zun pisze:To jest bardzo dobry argument :)21 Ale nie do mnie , ja niemialem zadnego z rozwiazan ktore bylo tu poruszane ;)
I też wywracalne ;) (i to normalne bo wszystko można na bok położyć)
A jeździłeś tym? Może amortyzatory za słabe? Jak sie ktoś przesiada w samuraju z twardego resora na sprężynę to jest to normalne że mówi że buja.
Stachu-80 pisze:Wszystko jest kwestią gustu i znalezienia kompromisu, narazie jestem zadowolony bo nie mam resorów i komfort sie poprawil znacznie, jak okaze się ze nie gra to cos pomyslę aby to poprawić.
Jeździłem na seryjnym szerokim moście ze sprężynami w środku i było :)2
Teraz z tyłu mam jeszcze szerszy most (vitary) i sprężyny w tym samym miejscu - dla odmiany jest :)2 :)2
Może buja... nie wiem, jeszcze w aucie nie usnąłem, na pewno nie trzęsie i ma wykrzyż a o to chodziło :D
Bartek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”