Jimny - dyferencjały
Moderator: Albert_N
Jimny - dyferencjały
Postanowiłem sprawdzić różne forumowe mity na temat dyfrów jimniego. Oto rezultaty:
1.) Nie jest prawdą by przedni most miał mniejszą przekładnię główną niż tylny. Są dokładnie takie same, tylny dyfer można przykręcić do przedniego koła talerzowego i w drugą stronę podobnie.
2.) Przedni dyfer ma mniejsze łożyska dyferencjału i jest to jedyny powód dla którego nie można przełożyć całego tylnego dyfra na przód.
3.) Koła koronowe z tylnego dyfra można włożyć do przedniego. Satelity są identyczne. W łatwy sposób otwiera to drogę do wzmocnionych półosi w przednim moście.
1.) Nie jest prawdą by przedni most miał mniejszą przekładnię główną niż tylny. Są dokładnie takie same, tylny dyfer można przykręcić do przedniego koła talerzowego i w drugą stronę podobnie.
2.) Przedni dyfer ma mniejsze łożyska dyferencjału i jest to jedyny powód dla którego nie można przełożyć całego tylnego dyfra na przód.
3.) Koła koronowe z tylnego dyfra można włożyć do przedniego. Satelity są identyczne. W łatwy sposób otwiera to drogę do wzmocnionych półosi w przednim moście.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Re: Jimny - dyferencjały
tyle, że w jimnim były 2 rodzaje mostów o ile pamietam.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
Wczorajsze badanie wykonałem na mostach od Jimniego VVT z rocznika 2007.
Natomiast do tej pory nie natrafiłem na istotne różnice po za przełożeniami. Mój jimny z 2001 ma takie same dyfry jak ten z 2007.
Natomiast do tej pory nie natrafiłem na istotne różnice po za przełożeniami. Mój jimny z 2001 ma takie same dyfry jak ten z 2007.
Jimny M16A
A nie jest tak, że przedni jest "high pinion" a tylny zwykły?KSikorski pisze: 2.) Przedni dyfer ma mniejsze łożyska dyferencjału i jest to jedyny powód dla którego nie można przełożyć całego tylnego dyfra na przód.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Jest, ale nie zmienia to faktu że średnica koła talerzowego jest taka sama i rozstaw otworów mocujących również jest ten sam.
Jimny M16A
roczniki do 2000 miały koło chyba na 8 śrub a poiwyżej na 10. Nawet blokady są rozdzielone rocznikami.
tel. 509700949
No proszę, tego nie wiedziałem. Mimo to podejrzewam że w obrębie jednego samochodu moje stwierdzenia się sprawdzą niezależnie od rocznika.
Jimny M16A
Ale to juz powód dla którego nie da się tego zamienić.KSikorski pisze:Jest, ale nie zmienia to faktu że średnica koła talerzowego jest taka sama i rozstaw otworów mocujących również jest ten sam.
Dwa, dyfer tył niezależnie od rocznika zawsze taki jak w samuraiu.
Odlew obudowy ma dodatkowe otwory gwintowane w górnej części, po za tym to samo kropka w kropkę 

Jimny M16A
Podsumowując:
Wszystko pasuje, ale można przełożyć z tyłu na przód tylko koła koronowe i satelity, bo cała reszta jest inna?
Wszystko pasuje, ale można przełożyć z tyłu na przód tylko koła koronowe i satelity, bo cała reszta jest inna?

Można w kilka chwil przełożyć koła koronowe i satelity bo są takie same. Tylny dyfer może trafić na przód pod warunkiem obróbki średnic osadzenia łożysk.
Jimny M16A
No zaraz...KSikorski pisze:Tylny dyfer może trafić na przód pod warunkiem obróbki średnic osadzenia łożysk.
Obudowa nie przypasuje, bo z przodu ryj jest na górze a z tyłu na dole - kolizja z drążkiem poprzecznym.
Talerz z atakiem nie przypasuje, bo zarys zębów dla low pinion jest inny niż high pinion.
Pozostaje koszyk satelitów, ale tylko jeżeli się go przerzeźbi...
To trochę tak jak z tymi samochodami, co je rozdają na Placu Czerwonym

Nie mówię o obudowie!
Usystematyzujmy słownictwo:
Obudowa - odlew w którym montuje się przekładnię hipoidalną i dyferencjał
Dyferencjał - odlewany bądź odkuwany kosz w którym znajdują się satelity i koła koronowe
Przekładnia - para wałek atakujący+koło talerzowe w ustawieniu hipoidalnym
- Do przedniego dyferencjału da się przełożyć koła koronowe i satelity z tylnego dyferencjału
- Przednia i tylna przekładnia mają jednakowe wymiary koła talerzowego, co pozwala przykręcić dowolny dyferencjał do dowolnego koła talerzowego.
- Przednia obudowa jest dostosowana do przekładni w układzie high pinion, tylna obudowa low pinion.
- Jeszcze tego dokładnie nie zmierzyłem, ale na oko zaryzykuję stwierdzenie:
By tylny dyferencjał w całości wsadzić do przedniej obudowy należy wykonać obróbkę mechaniczną średnic osadzenia łożysk w przedmiotowym dyferencjale.*
* - oczywiście nie będę tego robił bo wg raportów zanfi ten 2 satelitowy dyfer wytrzymuje bez łaski 33 cale. Słabym punktem są przeguby.
Obudowa - odlew w którym montuje się przekładnię hipoidalną i dyferencjał
Dyferencjał - odlewany bądź odkuwany kosz w którym znajdują się satelity i koła koronowe
Przekładnia - para wałek atakujący+koło talerzowe w ustawieniu hipoidalnym
- Do przedniego dyferencjału da się przełożyć koła koronowe i satelity z tylnego dyferencjału
- Przednia i tylna przekładnia mają jednakowe wymiary koła talerzowego, co pozwala przykręcić dowolny dyferencjał do dowolnego koła talerzowego.
- Przednia obudowa jest dostosowana do przekładni w układzie high pinion, tylna obudowa low pinion.
- Jeszcze tego dokładnie nie zmierzyłem, ale na oko zaryzykuję stwierdzenie:
By tylny dyferencjał w całości wsadzić do przedniej obudowy należy wykonać obróbkę mechaniczną średnic osadzenia łożysk w przedmiotowym dyferencjale.*
* - oczywiście nie będę tego robił bo wg raportów zanfi ten 2 satelitowy dyfer wytrzymuje bez łaski 33 cale. Słabym punktem są przeguby.
Jimny M16A
Aaaa...KSikorski pisze:Nie mówię o obudowie!
...
To jeszcze zdefiniuj pojęcie "dyfer" w tym kontekście:
KSikorski pisze:2.) Przedni dyfer ma mniejsze łożyska dyferencjału i jest to jedyny powód dla którego nie można przełożyć całego tylnego dyfra na przód.
Słowo dyfer nie ma jednoznacznej definicji, więc w tym przypadku użycie go było błędem 
Może przejdźmy na słownictwo z manuala, będzie poparte obrazkami

Może przejdźmy na słownictwo z manuala, będzie poparte obrazkami

Jimny M16A
Jak nie ma jednoznacznej definicji, dyfer to skrót od dyferencjał, czyli po naszemu mechanizm różnicowy.
A że z czasem w mowie potocznej dyfer przyjęło się mówić na całą zawartość główki mostu (niesłusznie z resztą), to już insza inszość.
A że z czasem w mowie potocznej dyfer przyjęło się mówić na całą zawartość główki mostu (niesłusznie z resztą), to już insza inszość.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
To jeszcze sprawdzcie kierunki uzębienia 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
Juz dawno sprawdzone i wiadomo co wiadomo 

Przełożenia 3,9 z przedniego mostu mają mniejszą średnicę koła talerzowego niż przełożenia 4,3, oraz inną konstrukcję odlewu gruchy. Żeby włożyć 4,3 do mostu w którym wcześniej było 3,9 trzeba powiększyć wycięcia w pochwie mostu, inaczej się nie zmieści.
Jimny M16A
Dokładnie, ale po dłubnięciu wchodzi nowszy dyfer i można wtedy w przedliftowym modelu założyć spokojnie koła 29-30 caliKSikorski pisze:Przełożenia 3,9 z przedniego mostu mają mniejszą średnicę koła talerzowego niż przełożenia 4,3, oraz inną konstrukcję odlewu gruchy. Żeby włożyć 4,3 do mostu w którym wcześniej było 3,9 trzeba powiększyć wycięcia w pochwie mostu, inaczej się nie zmieści.
Ja na razie sprawdzę ścieżkę mocniejszego silnika zamiast wolniejszych mostów... Nie lubię jak silnik za bardzo wyje na przelotach po asfalcie.
Jimny M16A
"luz" w przełożeniach => większe koła => cięcie nadkoli => niekończąca się opowieśćKSikorski pisze:Ja na razie sprawdzę ścieżkę mocniejszego silnika zamiast wolniejszych mostów... Nie lubię jak silnik za bardzo wyje na przelotach po asfalcie.

mocniejszy silnik zawsze się przyda